Advized - oberoende köpråd
logo
search

Förvara kaffe - 4 enkla tips som håller kaffet fräscht

Förvara kaffe - 4 enkla tips som håller kaffet fräscht - Linda Advized guidar
Linda Advized

Linda Advized

Guiden publicerades 17 juli 2019

Som så många andra goda saker varar inte kaffe för evigt. Det är en färskvara, med alla för- och nackdelar som följer med det. Här är några tips på hur du bäst förvarar ditt kaffe så det behåller sin goda smak.

Behåll kaffet i originalförpackningen

Köper du ditt kaffe i det traditionella formatet förmalet halvkilo, t.e.x vanligt bryggkaffe, så undvik att öppna förpackningen och hälla över innehållet i en annan burk. Detta för att kaffets största fiende är luft, eller närmare bestämt syre. Och en sådan flytt av det malda, bruna guldet är ett effektivt sätt att se till att alla kaffekorn blir utsatta för syre och oxidering. Om du har en fin kaffeburk, så placera hellre hela kaffeförpackningen i burken - och öppna den först när du är redo att brygga!

Förvara kaffet svalt och mörkt

Ljus bryter ner kaffets organiska cellstrukturer, oavsett om ljuset kommer från solen eller en lampa. Om du har dina kaffebönor i en glasburk bör du alltså förvara den i skafferiet eller i ett skåp, eftersom glaset är genomskinligt. Värme är också en stor fiende till kaffet. Värmen gör att kaffets molekyler flyttas och bryts isär, aromerna avtar och bakterier växer i snabbare takt. Kaffet bör alltså förvaras både svalt och mörkt.

Förvara inte kaffet i kylskåp eller frys

Har du också hört att man ska förvara kaffet i kylen eller frysen? Även om en kyl eller frys visserligen är kall så är den också väldigt fuktig, vilket påverkar kaffets smaker negativt. Du kanske tänker att kaffet kan skyddas mot fukten genom att förvaras i en lufttät behållare, men det är tyvärr ingen bra lösning. Kondens kommer att bildas när du öppnar en behållare som precis tagits ur frysen, kondens är fukt och fukt är som sagt dåligt för kaffet. När du förflyttar kaffet från en kall miljö till en varm påverkas det dessutom negativt av temperaturskillnaden.

Köp hela bönor

Detta är kanske inte ett förvaringstips, men dock ett viktigt tips om du vill få kaffet att hålla och smaka gott så länge som möjligt. Kaffebönor håller längre än malet kaffe, eftersom de har mindre yta som kommer i kontakt med syre. Att köpa hela kaffebönor och mala direkt innan bryggning är därför det absolut bästa tricket för att få kaffet att hålla längre och för att att få ut det mesta av kaffets goda smaker. Du kan även köpa en bryggare som har inbyggd kaffekvarn.


Dessa tips gäller framför allt förvaringen av kaffet som du använder till vardags. Men om du till exempel fått en stor leverans av kaffe som du inte kommer förbruka innan utgångsdatum, då kan det finnas en poäng med att förvara det i frysen. Kylan bromsar kaffets föråldringsprocess, men det är viktigt att du då gör vad du kan för att kaffet ska påverkas så lite som möjligt av fukten och temperaturskillnaden. Låt kaffet tina helt och hållet till rumstemperatur innan du öppnar förpackningen. Se också till att använda riktigt lufttäta behållare.