search

Kalka av kaffebryggare - 5 enkla steg som gör din kaffemaskin skinande ren

Kalka av kaffebryggare - 5 enkla steg som gör din kaffemaskin skinande ren - Paul Allaverdi guidar
Paul Allaverdi

Paul Allaverdi

Guiden publicerades 8 juli 2019

Att kalka av kaffebryggaren är nyckeln till gott kaffe. Kalk skapar nämligen ojämn temperatur, vilket kan göra att kaffet smakar konstigt.

Välj rätt avkalkningsmedel

Det första du behöver göra är att välja vilket avkalkningsmedel du ska ha. Det finns en mängd olika avkalkningsmedel och det bästa är om du använder dig av det som tillverkaren till din kaffebryggare rekommenderar. Annars finns det universala anti calc-medel i tablett, pulver och flytande form. Dessa hittar du i vanliga livsmedelsbutiker som t.ex. Ica. Du kan också göra en egen rengöring. Jag brukar blanda 1 dl ättika (24%) och 6 dl vatten. Tänk på att vissa kaffebryggare inte tål ättika, så ta en titt i bruksanvisningen först.

Häll medlet i maskinen och brygg

Se först till att du har gjort rent kaffebryggaren med milt och luktfritt diskmedel. Filterbehållaren ska vara helt tom och inte ha några filter i sig. Häll sedan avkalkningsmedlet i kaffebryggaren och kör igång en bryggning.

Vänta 15 minuter

När all vätska har körts igenom kan du stänga av maskinen och vänta i ca 15 minuter. Under den här tiden svalnar medlet i kaffekannan, och din kaffebryggare får vila en stund.

Brygg med avkalkningsmedel igen

Fyll på med samma vätska igen och sätt igång en till bryggning. Avkalkningsvätskan bör nämligen gå igenom maskinen minst två gånger. Om vätskan är väldigt mörk bör du dock inte använda samma, utan istället göra en ny sats. Om du avkalkar din maskin kontinuerligt brukar det gå bra att återanvända vätskan.

Brygg igenom med vatten

Fyll din bryggare till max med vatten och kör igenom den igen. Gör detta minst två gånger med nytt, rent vatten varje gång. Detta är för att få bort allt medel/ättika från kaffemaskinen. Inte för att det på något vis är farligt, men det ger kaffet en bismak. Se även till att göra rent filterhållaren och vattenbehållaren.


Denna guide gäller för vanliga kaffebryggare med kanna, som de jag har med i denna lista med bra elbryggare. Hur ofta du behöver rengöra din kaffebryggare beror på hur vattnet är där du bor. I city brukar vattnet vara mjukare men ute på landet är det oftast mer mineraler i vattnet, vilket gör att det lättare bildas kalk. Jag rekommenderar att avkalka åtminstone fyra gånger om året, helst sex. Tips: om du inte har tillgång till 24-procentig ättika så kan du istället blanda 2-3 msk citronsyra med 6 dl vatten.

Kan man motverka kalk då? Absolut! Den enklaste metoden är att använda en s.k. vattenfiltreringskanna som filtrerar vattnet från alla mineraler genom ett kolfilter. Detta skapar även ett smaklöst vatten som ger ditt kaffe chansen att skina. Vid smaktester när jag skall recensera kaffe använder jag alltid mitt vattenfilter för att få en korrekt smakbild.