Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Kameror

Kameror

3 nya listor senaste månaden

Bästa actionkameran

Förstaplatsen - Gopro HERO7 Black

Gopro HERO7 Black
Oscar Suneson

Topplista av Oscar Suneson

goto

18 har guidats av listan

11 mars

Bästa kompakta systemkameran

Förstaplatsen - Fujifilm X-t3 Body

Fujifilm X-t3 Body
Carl Björklund

Topplista av Carl Björklund

goto

11 har guidats av listan

14 februari

Bästa kameran för naturfotografering

Förstaplatsen - Canon EOS 6D Mark II…

Canon EOS 6D Mark II Body
Simon Uzoni

Topplista av Simon Uzoni

goto

9 har guidats av listan

30 juli

Bästa kameran för bröllop

Förstaplatsen - Fujifilm GFX 50R

Fujifilm GFX 50R
Carl Björklund

Topplista av Carl Björklund

goto

7 har guidats av listan

10 februari

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Simon Uzoni

Så många pixlar bör kameran ha

Av Simon Uzoni

Dropdown
Så många pixlar bör kameran ha

Guide - Antalet MegaPixlar (MP) har länge varit ett ämne som väckt känslor när kameror diskuteras. MP är en benämning för hur detaljerat en kamera kan ta ett foto; mer MP ger högre detaljer och bättre möjligheter att klippa i bilden och trycka stort utan att minska på kvalitén. För fotografer som laddar upp sina bilder på Instagram från kameran så räcker 12MP och blir över. Sanningen är att oavsett hur många MP en bild har så händer det att platser som Instagram eller Facebook skalar ner till en lägre upplösning, medan andra som Flickr och bloggar inte gör det. Vill man trycka sina bilder relativt stort, t.ex i A3 format, räcker 12MP också bra. När man beställer utskrift kan det stå "DPI", det är hur täta bläckpunkterna blir på trycket. 200-250 är bra täthet för att sätta upp på väggen. Jag har tryckt bilder som varit på 18MP i 45x30cm och det har blivit väldigt snyggt!

Simon Uzoni

Så kontrollerar du ljuset i bilden

Av Simon Uzoni

Dropdown
Så kontrollerar du ljuset i bilden

Guide - Nyckeln till fotografering är ljuset - vet du hur du kan kontrollera ljuset kan du få vackra och intressanta bilder. Det finns 3 element som kontrollerar ljus: slutartid, bländare och ISO. Slutartid bestämmer hur länge kameran ska ta upp ljus, mellan 30s och 1/4000s. Bländaren reglerar hur mycket ljus som objektivet ska släppa igenom samt hur mycket som är i fokus. Hos analogt är ISO en benämning för ljuskänsligheten, men digitalt är det hur mycket ljuset är förstärkt. Nästan alla situationer kan hanteras av dessa tre tillsammans. Ifall slutartiden är för lång kan bilden bli skakig. En tumregel: samma slutartid som brännvidden, 50mm blir 1/50s. När bländaren blir mindre ökar f-numret, mindre ljus kommer igenom och mer hamnar i fokus och vice versa. ISO tar ljuset som kameran har samlat ihop och förstärker det, men skapar brus. Var inte rädd att experimentera och se vad som händer, det är så man lär sig!

Carl Björklund

Skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera

Av Carl Björklund

Dropdown
Skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera

Guide - Skillnaden mellan en systemkamera och en kompaktkamera är egentligen bara en: en systemkamera kan man byta objektiv på, en kompaktkamera har ett fast objektiv. Med ett fast objektiv kan man bygga kameran på ett annat sätt, och den blir därmed oftast mer kompakt. Det finns egentligen inget samband mellan vilken sorts kamera man har och bildkvalitet eller hur bra bilden blir. En duktig fotograf kan göra underverk med den enklaste kamera. Som vanligt bör man tänka över sina behov och hur man vill fotografera, och sedan välja rätt verktyg för det. Väljer du mellan systemkamera och kompaktkamera så fundera över hur du vill fotografera och vad som är viktigt för dig. Är det viktigt att kameran är enkel att ta med och kanske inte kostar så mycket? Välj en kompaktkamera! Är det viktigare att kunna ta olika sorters bilder genom att byta objektiv, välj en systemkamera!

Carl Björklund

Så fungerar slutaren

Av Carl Björklund

Dropdown
Så fungerar slutaren

Guide - Slutaren är en slags ridå som ser till att rätt mängd ljus träffar kamerasensorn. Ridån är öppen en viss tid, och det är den tiden man avser när man pratar om slutare - man menar egentligen slutartid, alltså hur länge sensorn exponeras för ljus. Ett annat ord för slutartid är exponeringstid. Slutaren samverkar med bländaren (hur stort "hålet" för ljusinsläpp i objektivet är) och ISO-talet (hur ljuskänslig sensorn är). En kort slutartid "fryser" rörelser medan en lång slutartid kan understryka rörelser och t.ex skapa linjer av ljus. Med en lång slutartid riskerar man skakningsoskärpa på grund av att man inte kan hålla kameran exakt stilla. Därför brukar man använda stativ i situationer där man vet att slutartiden behöver vara lång, till exempel vid stjärnfoto. En del kamerahus och objektiv har inbyggd bildstabilisering som möjliggör längre slutartid. Bilden visar hur man kreativt kan använda en lång slutartid.

Carl Björklund

Vad är ISO?

Av Carl Björklund

Dropdown
Vad är ISO?

Guide - ISO är ett mått som beskriver hur känslig sensorn (eller filmen) i din kamera är för ljus. Ett lägre tal innebär att mer ljus måste träffa sensorn för att bilden skall bli bra exponerad, givet att övriga parametrar är samma. ISO samspelar med slutartid (hur länge sensorn exponeras för ljus) och bländare (hur stort ljusinsläppet är) för att skapa en bild. ISO påverkar bilden på så vis att ju högre ISO du använder, desto mer brus blir det i bilden. Brus i bilden innebär att det blir svårt att se detaljer och att bilden blir kontrastlös, så när man tar en bild är det bra att ha så låg ISO som möjligt. Nya kameror kan ofta erbjuda väldigt höga ISO, t.ex 102400, vilket i praktiken innebär att du kan ta en bild i mörker. Hur högt ISO som ger OK bildkvalitet är subjektivt och beror också på vad du ska använda bilden till – det du tycker är OK kanske jag tycker är för brusigt.

Simon Uzoni

Att fotografera på natten

Av Simon Uzoni

Dropdown
Att fotografera på natten

Guide - Natten är verkligen mitt livs stora hatkärlek, hon är inte kameraskygg men svårövertalad att visa sin vackraste sida. Inom nattfotografering finns det huvudsakligen två populära områden: att fota natthimmeln och att fota ljus som inte syns på dagen - t.ex stadsbelysning. Förutom kamera behöver du ett stativ, så att kameran är helt stilla, och en utlösare för att undvika vibrationer som kan bli när man rör vid kameran. För att fota stjärnor rekommenderar jag att ta sig till en plats som inte störs av ljuset från städer, landsbygden är en bra plats. Ta på en exponering mellan 5-30 sekunder - längre slutartid får nämligen kameran att "suga upp" mer ljus. Kameran har förmågan att fånga upp ljus och få ett osynligt sken att bli synligt, så experimentera mycket! I städer kan man försöka blanda ihop gatu- och fasadbelysningen med lyktorna från åkande fordon.

Visa mer

Visa mindre