Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Kameror

Kameror

6 nya listor senaste månaden

Bästa kameran för vlogg och YouTube

Joakim Ewenson
Elin Kero

2 experter tipsar

142 har guidats av listorna

Gopro HERO7 Black

14 mars - Läs mer om varför Gopro HERO7 Black kom på första plats när experten Joakim Ewenson valde ut sina favoriter!

Till Topplistorna

link

Bästa kompaktkameran

Carl Björklund
Joakim Ewenson

2 experter tipsar

59 har guidats av listorna

X100f Silver
NY
Powershot G9X Mark II SL EU26
NY
Lumix Dc-tz200 - Svart

3 april - Carl Björklund placerade Fujifilm X100f Silver i topp. Spana in vilka övriga produkter som tar plats på listan!

Till Topplistorna

link

Bästa kameran för resan

X-t100 + Xc 15-45 Mm F/3.5-5.6 Ois - Silver
Powershot G7X MKII
NY
Lumix Dc-tz200 - Svart

18 april - Carl Björklund placerade Fujifilm X-t100 + Xc 15-45 Mm F/3.5-5.6 Ois - Silver i topp. Spana in vilka övriga produkter som tar plats på listan!

Till Topplistan

link

Bästa kompakta systemkameran

Petter Abrahamsson
Carl Björklund

2 experter tipsar

19 har guidats av listorna

A6500 Body
X-e3 Kamerahus - Svart
Lumix DC-GX9 Body

28 mars - Petter Abrahamsson placerade Sony A6500 Body i topp. Spana in vilka övriga produkter som tar plats på listan!

Till Topplistorna

link

Bästa kameran för bröllop

GFX 50R
Eos 5d Mark Iv
X-t3 Body

26 mars - Produkterna ovan hamnar topp tre när Carl Björklund får välja. Få all info om varför Fujifilm GFX 50R slutade som vinnare!

Till Topplistan

link

Bästa systemkameran under 10.000 kr

Elin Kero
Carl Björklund

2 experter tipsar

80 har guidats av listorna

Lumix DMC-GX80KECK + 12-32/3,5-5,6 Black
NY
E-m10 Iii 14-42 Mm F/3,5-5,6 Ez
NY
EOS 77D EF-S18-55 F4-5.6 STM

4 april - Elin Kero placerade Panasonic Lumix DMC-GX80KECK + 12-32/3,5-5,6 Black i topp. Spana in vilka övriga produkter som tar plats på listan!

Till Topplistorna

link

Bästa systemkameran för nybörjaren

Carl Björklund
Petter Abrahamsson
Joakim Ewenson

3 experter tipsar

30 har guidats av listorna

Fujifilm X-T30 silver + AF 18-55/2,8-4,0 R XF LM OIS

25 mars - Läs mer om varför Fujifilm X-T30 silver + AF 18-55/2,8-4,0 R XF LM OIS kom på första plats när experten Carl Björklund valde ut sina favoriter!

Till Topplistorna

link

Bästa actionkameran

Gopro HERO7 Black

11 mars - Läs mer om varför Gopro HERO7 Black kom på första plats när experten Oscar Suneson valde ut sina favoriter!

Till Topplistan

link

Bästa systemkameran

Canon Eos 5d Mark Iv

28 mars - Carl Björklund tycker att Canon fick till en fullträff med Eos 5d Mark Iv och förklarar varför det kan vara det rätta köpet för dig.

Till Topplistan

link

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Simon Uzoni

Så många pixlar bör kameran ha

Av Simon Uzoni

Dropdown
Så många pixlar bör kameran ha

Guide - Antalet MegaPixlar (MP) har länge varit ett ämne som väckt känslor när kameror diskuteras. MP är en benämning för hur detaljerat en kamera kan ta ett foto; mer MP ger högre detaljer och bättre möjligheter att klippa i bilden och trycka stort utan att minska på kvalitén. För fotografer som laddar upp sina bilder på Instagram från kameran så räcker 12MP och blir över. Sanningen är att oavsett hur många MP en bild har så händer det att platser som Instagram eller Facebook skalar ner till en lägre upplösning, medan andra som Flickr och bloggar inte gör det. Vill man trycka sina bilder relativt stort, t.ex i A3 format, räcker 12MP också bra. När man beställer utskrift kan det stå "DPI", det är hur täta bläckpunkterna blir på trycket. 200-250 är bra täthet för att sätta upp på väggen. Jag har tryckt bilder som varit på 18MP i 45x30cm och det har blivit väldigt snyggt!

Simon Uzoni

Så kontrollerar du ljuset i bilden

Av Simon Uzoni

Dropdown
Så kontrollerar du ljuset i bilden

Guide - Nyckeln till fotografering är ljuset - vet du hur du kan kontrollera ljuset kan du få vackra och intressanta bilder. Det finns 3 element som kontrollerar ljus: slutartid, bländare och ISO. Slutartid bestämmer hur länge kameran ska ta upp ljus, mellan 30s och 1/4000s. Bländaren reglerar hur mycket ljus som objektivet ska släppa igenom samt hur mycket som är i fokus. Hos analogt är ISO en benämning för ljuskänsligheten, men digitalt är det hur mycket ljuset är förstärkt. Nästan alla situationer kan hanteras av dessa tre tillsammans. Ifall slutartiden är för lång kan bilden bli skakig. En tumregel: samma slutartid som brännvidden, 50mm blir 1/50s. När bländaren blir mindre ökar f-numret, mindre ljus kommer igenom och mer hamnar i fokus och vice versa. ISO tar ljuset som kameran har samlat ihop och förstärker det, men skapar brus. Var inte rädd att experimentera och se vad som händer, det är så man lär sig!

Carl Björklund

Skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera

Av Carl Björklund

Dropdown
Skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera

Guide - Skillnaden mellan en systemkamera och en kompaktkamera är egentligen bara en: en systemkamera kan man byta objektiv på, en kompaktkamera har ett fast objektiv. Med ett fast objektiv kan man bygga kameran på ett annat sätt, och den blir därmed oftast mer kompakt. Det finns egentligen inget samband mellan vilken sorts kamera man har och bildkvalitet eller hur bra bilden blir. En duktig fotograf kan göra underverk med den enklaste kamera. Som vanligt bör man tänka över sina behov och hur man vill fotografera, och sedan välja rätt verktyg för det. Väljer du mellan systemkamera och kompaktkamera så fundera över hur du vill fotografera och vad som är viktigt för dig. Är det viktigt att kameran är enkel att ta med och kanske inte kostar så mycket? Välj en kompaktkamera! Är det viktigare att kunna ta olika sorters bilder genom att byta objektiv, välj en systemkamera!

Carl Björklund

Så fungerar slutaren

Av Carl Björklund

Dropdown
Så fungerar slutaren

Guide - Slutaren är en slags ridå som ser till att rätt mängd ljus träffar kamerasensorn. Ridån är öppen en viss tid, och det är den tiden man avser när man pratar om slutare - man menar egentligen slutartid, alltså hur länge sensorn exponeras för ljus. Ett annat ord för slutartid är exponeringstid. Slutaren samverkar med bländaren (hur stort "hålet" för ljusinsläpp i objektivet är) och ISO-talet (hur ljuskänslig sensorn är). En kort slutartid "fryser" rörelser medan en lång slutartid kan understryka rörelser och t.ex skapa linjer av ljus. Med en lång slutartid riskerar man skakningsoskärpa på grund av att man inte kan hålla kameran exakt stilla. Därför brukar man använda stativ i situationer där man vet att slutartiden behöver vara lång, till exempel vid stjärnfoto. En del kamerahus och objektiv har inbyggd bildstabilisering som möjliggör längre slutartid. Bilden visar hur man kreativt kan använda en lång slutartid.

Carl Björklund

Vad är ISO?

Av Carl Björklund

Dropdown
Vad är ISO?

Guide - ISO är ett mått som beskriver hur känslig sensorn (eller filmen) i din kamera är för ljus. Ett lägre tal innebär att mer ljus måste träffa sensorn för att bilden skall bli bra exponerad, givet att övriga parametrar är samma. ISO samspelar med slutartid (hur länge sensorn exponeras för ljus) och bländare (hur stort ljusinsläppet är) för att skapa en bild. ISO påverkar bilden på så vis att ju högre ISO du använder, desto mer brus blir det i bilden. Brus i bilden innebär att det blir svårt att se detaljer och att bilden blir kontrastlös, så när man tar en bild är det bra att ha så låg ISO som möjligt. Nya kameror kan ofta erbjuda väldigt höga ISO, t.ex 102400, vilket i praktiken innebär att du kan ta en bild i mörker. Hur högt ISO som ger OK bildkvalitet är subjektivt och beror också på vad du ska använda bilden till – det du tycker är OK kanske jag tycker är för brusigt.

Simon Uzoni

Att fotografera på natten

Av Simon Uzoni

Dropdown
Att fotografera på natten

Guide - Natten är verkligen mitt livs stora hatkärlek, hon är inte kameraskygg men svårövertalad att visa sin vackraste sida. Inom nattfotografering finns det huvudsakligen två populära områden: att fota natthimmeln och att fota ljus som inte syns på dagen - t.ex stadsbelysning. Förutom kamera behöver du ett stativ, så att kameran är helt stilla, och en utlösare för att undvika vibrationer som kan bli när man rör vid kameran. För att fota stjärnor rekommenderar jag att ta sig till en plats som inte störs av ljuset från städer, landsbygden är en bra plats. Ta på en exponering mellan 5-30 sekunder - längre slutartid får nämligen kameran att "suga upp" mer ljus. Kameran har förmågan att fånga upp ljus och få ett osynligt sken att bli synligt, så experimentera mycket! I städer kan man försöka blanda ihop gatu- och fasadbelysningen med lyktorna från åkande fordon.

Visa mer

Visa mindre

Så testar vi kameror

Här har våra kamera-experter gjort ett urval i produktdjungeln och rekommenderat de bästa kamerorna på marknaden. Experterna är allt från professionella fotografer till hobbyfotografer som älskar att testa olika kameror och kameratillbehör. Carl Björklund har sin egen fotoverksamhet och vet både vilken kamera som passar en gröngöling inom foto och vad som är det absolut hetaste i kameravärlden just nu. Elin Kero är i grunden frilansande fotograf som jobbat länge med sociala medier och har stenkoll på hur man skapar bra videos för Youtube.

Experter testar Kameror

Topplistorna har experterna baserat på sina egna erfarenheter som fotografer och kunskapen de tillägnat sig genom åren. Listorna är med andra ord inga vanliga tester, utan experternas personliga rekommendationer.

Vilken kamera du ska välja beror på en rad olika faktorer – vill du ha en systemkamera eller en kompaktkamera? Ska du använda kameran till ett särskilt tillfälle? Är du en nybörjare, eller vill du hitta den absolut bästa systemkameran på marknaden just nu? Oavsett kan du här hitta kameran som passar just dig.