Prisjakt
HemPrisjakts experterKamerorGuide - Fota i mörker - grundläggande tips och smarta knep

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Fota i mörker - grundläggande tips och smarta knep

26 november 2019

Att fotografera i mörker är roligt, och inte så svårt bara man tänker på att ställa in kameran på rätt sätt. Varför inte också investera i ett stativ? I den här guiden ska jag ge dig lite grundläggande tips på vad du bör ha i åtanke och vad som kan vara bra att komplettera fotoväskan med.

Undvik brus

En kameras ljuskänslighet regleras med ISO-inställningen. Ett lågt värde gör kamerans sensor mindre ljuskänslig, och ett högre värde gör sensorn mer ljuskänslig. Kameror idag har ett autoläge för ISO-värdet, vilket innebär att kameran ställer in det värde som passar dina övriga inställningar. Nackdelen med ISO är att desto högre ISO-tal du använder, desto mer brus i bilden. Bruset upplevs som att bilden blir grynig. Ett tips är att ta samma bild med olika ISO-tal och jämföra på datorn för att se skillnaden. Hur högt ett ISO-värde kan ställas in skiljer mellan fabrikat, modell och hur avancerad kameran är.

Investera i ett stativ

Ett stativ är en bra investering. Då kan du sänka ISO-talet, vilket ger längre slutartid, men du riskerar inte att få suddiga bilder eftersom kameran står stadigt. Till denna guide har jag tipsat om två stativ jag haft stor nytta av. Det ena är i kolfiber vilket gör det lätt att ta med sig. Man kan skruva av det ena benet och använda som det som enbensstativ. Det andra passar för mindre kameror och har böjbara ben som man kan låsa runt räcken och stolpar.

Fota på fri hand

Att fotografera på fri hand, det vill säga utan stativ, under nattetid funkar bara när det finns någon form av starkare ljuskällor i närheten. Till exempel städer, gatlyktor och byggnader med stark belysning kan vara intressanta motiv. För att få bättre upplösning bör du titta på dina objektiv, oavsett kamera är objektiven minst lika om inte mer viktiga. Canons 24-70 2,8 och 16-35 2,8 IS är bra, ljusstarka objektiv varav det sista i listan har stabilisering inbyggd.

Undvik vibrationer

Utöver att skaffa ett stativ så finns det några andra saker du kan göra för att undvika suddiga bilder. För att kameran inte ska vibrera/röra sig när du trycker på avtryckaren kan du antingen använda en självutlösare eller koppla upp den mot en app i din telefon - om kameran har WiFi/Bluetooth. Titta på kamerorna i min lista med kameror för dig som är ny på fotografering. Alla dessa kan kopplas upp mot en mobiltelefon. Det finns även ett stort utbud av fjärrkontroller med och utan sladd som du kan koppla in på de flesta kameror. Dessa kan vara både väldigt enkla och kosta några hundralappar upp till mer avancerade för närmare tusenlappen.


Några tips som jag snappat upp från andra fotografer och/eller lärt mig av egen erfarenhet vill jag också dela med mig av till er.

Ta med en liten ficklampa i kameraväskan. Det underlättar att hitta saker som du tappar i mörkret eller som gömt sig längst ner i kameraväskan. Ficklampan kan du även använda till att lysa upp ditt motiv så du kan ställa in fokus, vilket inte alltid är så lätt när det är mörkt.

Om du tejpar över baksidan på sökaren (okularet) med en bit silver-/gaffatejp så undviker du att ljus smyger sig in "bakvägen". Detta gäller inte spegellösa kameror. Tänk på att välja en tejp som inte lämnar limrester.

Har du möjlighet att fota manuellt, eller använda en funktion som heter "Bulp", så ska du göra det nu. Alternativt kan du ställa in slutartiden på längsta möjliga. Ska du få optimal upplösning så gäller stativ, det gör att du slipper rörelseoskärpa som man får när man fotograferar med längre slutartider.

Vill du få till stjärneffekt vid lampor kan du investera i ett så kallat stjärnfilter, eller ställa in minsta bländaren på objektivet vilket ger samma resultat.


Jag började med foto på den analoga tiden, då var inte teknik det avgörande på kameror på samma sätt som idag. Jag har fotograferat med Canon och har alltid jämfört "mitt" märke med andra, läst på och diskuterat med folk som använder andra märken. Mycket handlar mycket om teknik, upplösning och funktioner idag, men jag intresserar mig även för det som är runt om med. Tillbehör som blixtar, original eller tredjeparts. Trådlösa tillbehör och finns det en app som kan styra kameran, är den bra? Hur är menyn, lätt att förstå eller krånglig? Det är en kul hobby som tar upp mycket av min fritid, och man utvecklas hela tiden.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplistor inom Kameror

Bästa polaroidkameran
Bästa polaroidkameranTopplista av Petter Abrahamsson
Bästa kompakta systemkameran
Bästa kompakta systemkameranTopplista av Petter Abrahamsson
Bästa systemkameran
Bästa systemkameranTopplista av Petter Abrahamsson