Prisjakt
HemPrisjakts experterKamerorGuide - Fota norrsken - 4 konkreta tips för fantastiska bilder

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Fota norrsken - 4 konkreta tips för fantastiska bilder

10 januari 2020

Att fota norrsken kan vara en lika magisk som frustrerande upplevelse. Här kommer tips för att lyckas ta bilder som fångar norrskenet.

Skaffa rätt utrustning

För att fotografera aurora borealis så kommer du behöva lite mer än en mobilkamera eller digital kompaktkamera. De allra flesta digitala systemkameror, spegellösa eller ej, klarar dock av uppdraget fint och allra bäst blir det med kameror som klarar lågt ljus bra (exempelvis Sonys A7S-serie). Utöver kamera kommer du vilja ha ett relativt vidvinkligt objektiv med stor bländaröppning, gärna runt f/2.8 eller ännu större! Ett stabilt stativ kommer ge dig långt många fler användbara bilder, då slutartiden inte kommer vara snabb nog för handhållen fotografering. Råkar du dessutom ha en trådutlösare så kommer du ha stor nytta av den när det väl gäller.

Var beredd!

Att prognostisera norrsken är svårt, på gränsen till omöjligt, och att då vara någorlunda förberedd för att det kan uppstå med kort varsel är skillnaden mellan några bilder och inga bilder. Med hjälp av sidor som Norrsken (@norrskensverige) på Facebook kan man få en hint om när norrsken kan uppstå, men det finns aldrig några garantier. Se till att ha laddade batterier, väskan förberedd och stativet nära till hands, så du raskt kan plocka ihop allt och bege dig någonstans utanför stan när chanserna för norrsken i ditt område är goda! Glöm inte en termos varm dryck att sippa på i natten.

Hitta rätt kamerainställningar

Det är väldigt bra om man redan är bekväm med sin kamera, vet vad den klarar av och gärna hur man handskas med den i bristande ljus. Bristande ljus är trots norrskenets mäktiga uppvisning ett återkommande problem. Du får vara beredd på att justera inställningar på din kamera - t.ex. öka ISO-tal, öppna bländaren och ha längre slutartider - för att kunna fånga något på bild. Se bara till att fotografera i RAW-format om din kamera stödjer det för bästa möjlighet till efterbehandling. Bilden ovan, som jag själv tog en vinternatt för några år sedan, är tagen med ISO 1600, 15 sekunders slutartid vid bländare f/5,6, med en Canon EOS 6D och ett Zeiss Distagon 35mm f/2-objektiv.

Efterbehandla dina norrskensbilder

När norrskenet slutat dansa på himlen och du har tinat upp efter de kylslagna äventyren så är det dags att lyfta in bilderna i datorn och låta dem ta ett varv genom lite mjukvaror - exempelvis Adobe Lightroom. Nog för att norrsken alltid är mäktigt, men med en hjälpande hand så kan det bli än bättre resultat, allra helst om du tog dig an rådet om att fotografera i RAW-format. Moderna kameror och deras råa bildresultat ger enorma möjligheter att i efterhand jobba med färgtemperatur, kontrast och exponeringskompensation.

Var beredd på att misslyckas

Som med så mycket annat får man vara beredd på att misslyckas. Många gånger. Med den frustration som obönhörligen följer. Beroende på var i landet du bor så har du antingen få eller extremt få nätter per år med rätt förutsättningar för norrskensfotografering. Att få till ens EN bra bild på norrsken kan alltså bli ett flera år långt projekt och man behöver vara mentalt förberedd på det, för att inte bli besviken när man laddar in bilden i datorn efter en lång natt.


Som med allt annat så kan man spåra ur exakt hur mycket som helst när det kommer till att fotografera norrsken, på gränsen till att det blir ett skadligt beteende om man inte är försiktig. Samtidigt så är det onekligen så att när man väl står där ute i den kalla, mörka natten och fångar en riktigt bra bild, då är tillfredsställelsen enorm!

Om du inte har rätt utrustning (kanske dras du med en gammal systemkamera med många år på nacken) så finns det goda skäl att uppgradera. Jag har här tipsat om några intressanta alternativ i högre amatörklassen som kan hjälpa dig fånga bilden du är ute efter. Men kom ihåg att det är viktigare att känna och kunna sin utrustning än att ha det absolut senaste och häftigaste.

Har du redan ett bra kamerahus? Då skulle jag gå loss på objektiv som komplement snarare än att köpa nytt kamerahus. Du bör framförallt satsa på vidvinkliga, fasta objektiv och därigenom få en större bländaröppning och därmed även in mer ljus till sensorn, något som är viktigt vid alla former av fotografering i mörker.

Mycket handlar dock om tur: tur med väder och tur med förutsättningarna. Till viss del handlar det även om research om bra platser långt ifrån städernas ljus men som ändå är lätta att nå med bil eller andra transportmedel.

I slutändan är det dock bara att ge sig ut, fotografera, misslyckas, lära sig och försöka igen. Förr eller senare så kommer den där bilden som du för alltid kommer minnas och njuta av!


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Joakim rekommenderar 3 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Kameror

Bästa polaroidkameran
Bästa polaroidkameranTopplista av Petter Abrahamsson
Bästa kompakta systemkameran
Bästa kompakta systemkameranTopplista av Petter Abrahamsson
Bästa systemkameran
Bästa systemkameranTopplista av Petter Abrahamsson