search

Kompaktkamera vs systemkamera - här är de 4 största skillnaderna

Kompaktkamera vs systemkamera - här är de 4 största skillnaderna - Carl Björklund guidar
Carl Björklund

Carl Björklund

Guiden publicerades 25 juni 2019

Om du är på väg att köpa en kamera har du säkert sett att det finns två huvudsakliga typer - systemkamera och kompaktkamera. Den största skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera är att man kan byta objektiv på en systemkamera, medan en kompaktkamera har ett fast objektiv. De andra skillnaderna jag tar upp i den här guiden har vissa undantag, men är de vanligast förekommande.

En systemkamera kan byta objektiv

Den största och tydligaste skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera är möjligheten att byta objektiv på kameran. På en systemkamera kan man det, men på en kompaktkamera är objektivet en fast del av kameran. Om du vill ha möjlighet att kunna ta olika sorters bilder genom att byta objektiv är det alltså en systemkamera du skall satsa på. I en av mina topplistor kan du hitta några tips på bra systemkameror just nu.

Kompaktkameran har färre inställningar

Den genomsnittliga kompaktkameran har färre möjligheter att precist ställa in hur man vill fotografera; t.ex välja bländare, slutartid och ISO. Detta ger färre möjligheter att vara kreativ och utforska tekniken. På engelska kallas kompaktkameror ibland därför för "point-and-shoot camera". På en systemkamera kan man normalt sett alltid välja ett manuellt läge där man har full kontroll över alla inställningar. Det finns dock avancerade kompaktkameror där du kan göra manuella inställningar och även enklare systemkameror där du inte kan det.

En kompaktkamera är mindre

Tack vare att optiken är fast monterad på en kompaktkamera så kan man optimera dess storlek. Den är alltså normalt sett mer kompakt och ofta också lättare än en systemkamera med motsvarande funktioner. Om du letar efter en så liten och portabel kamera som möjligt, så är det antagligen en kompaktkamera du behöver. Jag har skrivit en lista med marknadens bästa kompaktkameror just nu (enligt mig).

Systemkameran ger bättre bildkvalitet

Ofta har kompaktkameror en mindre sensor än en systemkamera. Inte nödvändigtvis färre megapixlar utan storleken på själva sensorn. Den påverkar bildkvaliteten i form av hur skärpa och oskärpa (även kallat bokeh) ser ut på bilderna. En större sensor resulterar oftast i bilder som uppfattas som mer tilltalande. Om du är ute efter maximal bildkvalitet så är antagligen en systemkamera därför ett bättre val.

Carl rekommenderar 2 produkter

Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

X-t3 Body

Fujifilm X-t3 Body

13 990 :-

länk

13 990 :-

länk

16 990 :-

länk

12 475 :-

Pris hämtat 4/6

länk

12 480 :-

Pris hämtat 4/6

länk

15 856 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Powershot G9X Mark II SL EU26

Canon Powershot G9X Mark II SL EU26

5 590 :-

Pris hämtat 2/6

länk

4 379 :-

länk

4 602 :-

länk

4 189 :-

Pris hämtat 2/6

länk

4 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare