Prisjakt
HemPrisjakts experterKamerorTopplista - Bästa 360-graders kameran

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa 360-graders kameran

30 maj 2022

En 360-kamera kan vara ett riktigt bra verktyg i din kameraväska. Inte bara för att du kan fånga video och bilder i 360 grader och sedan visa det på de sajter och appar som stödjer det, utan också i form av att kunna göra så mycket med med din video – även efter du filmat! Det öppnas upp stora möjligheter med 360, bland annat så kan du via Insta360:s app komponera videon i efterhand via din telefon. Du flyttar helt enkelt telefonen mot det som är intressant och sparar ned kameraåkningarna som en ny video. Bara din egen fantasi sätter begränsningarna. Kolla in mina favoritkameror nedan!

1. Insta360 One X2

Har allt du behöver i en 360-kamera

Lite krånglig mjukvara på dator

Insta360 som varumärke har inte funnits på marknaden under speciellt lång tid (startades 2015) men har verkligen tagit över 360-marknaden ordentligt.

Konkurrensen är å andra sidan inte stenhård där vi har GoPro med sin Max och Ricoh med Theta-serien, men det Insta360 gör – det gör de riktigt bra.

Deras senaste version heter One X2 och är efterföljaren till One X och One. Med denna version får vi en bättre touchskärm där du kan ändra inställningar och även se vad du filmar, till skillnad från tidigare versioner. Den är också vattentät, har fler mikrofoner, ett större batteri och bättre videokvalitet. En stabil uppdatering, helt enkelt.

Med den inbyggda bildstabiliseringen, möjligheten att helt plocka bort selfiepinnen via mjukvara och att i efterhand bestämma kompositionen av din video via appen på din smartphone, gör detta till en av de bästa 360-kamerorna på marknaden.


2. Insta360 ONE RS Twin 360 Edition

Flexibiliteten att kunna byta optik

Svårhanterlig, liten skärm

Den mycket intressanta produkten One R från Insta360 finns numera i version två och kallas för One RS.

Det är en modulär kamera, vilket betyder att du kan byta ut både optik och batteri – samtidigt som kameran är vattentät, vilket är mycket imponerande. Gränssnittet med den lilla skärmen är dock av det pilligare slaget, och inställningarna av kameran gör du lättast via din telefon. Inte den bästa lösningen, men det fungerar.

Att kameran är modulär är dens största styrka. Du kan byta ut batteriet till ett mer kraftfullt, och du kan också byta optiken mellan en actionkamera (ett objektiv), en 360-kamera (två objektiv, ett på varje sida) eller via "1-inch mod" uppgradera kamerans sensor för bättre kvalitet på video och bilder. Framförallt bra när det börjar bli mörkt, då en större sensor fångar mer ljus som gör bildkvalitén bättre.

I övrigt påminner den mycket om One X2 både i bildkvalitet och handhavande, men har fördelen av att vara modulär.


3. GoPro Max 360 CHDHZ-202-RX

Enkel att hantera

Enbart full HD i GoPro-läget

Vad får man om man slår ihop två GoPros? Jo, en Max – och en 360-kamera.

Det är precis så 360-kameror fungerar. Du tar två 180-graderskameror (som en actionkamera oftast är) och lägger ihop dem snyggt i mjukvara, och vips – så ser du precis allting runt omkring dig.

Det som är GoPros styrka jämfört med Insta360 är gränssnittet i både kamera och app. Det är enklare att hantera Max via den inbygga skärmen, och mjukvaran i din dator och mobil är också mer självklar och genomtänkt.

Max har några år på nacken, och jag skulle gärna se en snar uppdatering, framförallt möjligheten att filma i 4K via vanliga actionkamera-läget för att det ska bli toppbetyg för Max. Dock kan du fortfarande filma i full HD, men i dagens läge är det ganska fattigt.

Max är dock otroligt rolig att använda och ger dig flera spännande vinklar för din videoproduktion, och möjligheten att i efterhand bestämma vad som är intressant att titta på.


4. Ricoh-Pentax Theta V 360 4K Cam

Har inbyggt minne

Behöver lite re-branding

Ricoh har gjort sina Theta-kameror under en längre tid men har trots det halkat en bit efter både Insta360 och GoPro bland 360-kamerorna. Den har inte samma kredd och "coolhetsfaktor" på marknaden och känns i ärlighetens namn rätt så tråkig.

Den har allt annat som Insta360 och GoPro Max erbjuder, men inte så mycket mer än så. Prismässigt ligger Theta som de andra utan att erbjuda någonting extra.

Det finns en uppsjö av olika modeller från Ricoh. Z1, X, V, S, SC2, SC och m15 – alldeles för många att välja på, och man blir liksom inget klokare när man försöker läsa sig till mer information heller. Nej, här behöver Ricoh skruva till sin ganska trista sajt och kameror.

Det kanske räcker med den klassiska bra, bättre, bäst? Det ser ut som att de försöker, men faller lite platt och konkurrensen gör det bättre. Theta är mest med på listan för att visa att de finns.


Jag har ett stort intresse för foto, sport och musik. Arbetar som fotograf på dagstidning med både stillbild och video, och frilansar som sport-, bröllops- och porträttfotograf. Tekniknörd sedan jag var liten och den som vänner och familj vänt sig till när datorn krånglar, eller när de undrar vilken mobiltelefon de ska köpa. Jag har också mångårig erfarenhet från detaljhandeln, där jag jobbat med foto-, teknik- och musikprodukter, så jag är bra på att ge råd i teknikdjungeln! Hoppas att ni ska finna läsningen givande och att ni hittar de produkter ni söker – och kanske till slut älskar? Ni hittar mig på sociala media och min hemsida via länkarna nedan. Ha det gott så hörs vi!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer