Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Fujifilm X-t100 + Xc 15-45 Mm F/3.5-5.6 Ois - Silver

Bästa kameran för resan - Plats 1

Fujifilms X-T100 är en superkompakt spegellös systemkamera, som ger grym bildkvalitet och användarvänligt handhavande.

Kameran har retro-inspirerade rattar som gör den enkel att hantera. Skärmen går att vinkla 180 grader för selfies, vilket kan vara praktiskt på resan. Objektivet som följer med är ett enklare zoomobjektiv, som inte är super-ljusstarkt (inte jättebra i dåligt ljus), men har ett bra omfång som motsvarar ungefär 22,5-67,5 mm, vilket innebär ganska vid vinkel till ganska inzoomat (perfekt för porträtt).

Objektivet är stabiliserat, vilket gör att du kan ta lite skarpare bilder i dåliga förhållanden då exponeringstiden blir lång. X-T100 säljs ibland i paket med ytterligare ett objektiv (50-230mm), leta efter det om du vill kunna zooma in riktig långt.

Detta är ett bra val för dig som vill ha en liten, snygg och användarvänlig kamera!

+

Kompakt användarvänlig systemkamera

star

På 2 listor

Rajala Pro Shop logo

5 490 :-

länk
Mattsons Foto logo

5 490 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Cyberphoto logo

6 590 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Dustin Home logo

6 954 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Canon Powershot G7X MKII

Bästa kameran för resan - Plats 2

Canon Powershot G7X MkII är den senaste i raden av kompaktkameror i G7-serien från Canon. Trots sitt fick-stora format levererar den bildkvalitet och funktionalitet nästan i klass med en systemkamera.

Nackdelen med en kompaktkamera är ju förstås att du inte kan byta objektiv på den (se min guide kring skillnader mellan system- och kompaktkamera här på Advized). Men eftersom objektivet som sitter på är väldigt bra (motsvarar 24-100 mm) så kanske det inte spelar så stor roll. Det är också bra i dåligt ljus - bländaren är 1.8 till 2.8 beroende på hur mycket du zoomat in. Kameran har såklart touch-skärm och spelar in video i Full-HD i 60 bilder per sekund.

Canon-kamerorna är enligt mig alltid pålitliga och funktionella, så med denna får du en bra arbetshäst som enkelt går ner i fickan.

+

Bra i dåligt ljus, Canon-kvalitet

Inte så stort zoomomfång

star

På 4 listor

Elgiganten logo

5 349 :-

länk
ComputerSalg logo

5 687 :-

länk
MediaMarkt logo

6 190 :-

länk
Proshop logo

6 290 :-

länk
Cyberphoto logo

5 590 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Fotokungen logo

5 890 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Dustin Home logo

5 599 :-

länk
CDON logo

5 690 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Panasonic Lumix Dc-tz200 - Svart

Bästa kameran för resan - Plats 3

Panasonic TZ-200 (TZ står för Travel Zoom) är en riktigt grym kompaktkamera som optimerats för resefoto.

Den har ett stooooort zoomomfång (motsvarande 24-360mm) i ett objektiv tillverkat av Leica. Inte riktigt lika ljusstark som Canon G7X MkII här ovan dock, men omfånget är ju betydligt större.

TZ200 fotar i 20 megapixel, både i JPEG och RAW. Kameran har en s.k 1"-sensor, vilket är större än många andra kompaktkameror, och det ger en bättre bildkvalitet. Ett inbyggt läge för svartvita bilder finns också, bra om du vill vara konstnärlig!

Kameran kan filma också, och erbjuder då 4K-filmning i 25 bilder per sekund och upp till 120 bilder per sekund vid full-HD-upplösning. Det ger möjligheter att t.ex göra slow motion-video.

TZ200 är perfekt för dig som vill ha nåt med mycket funktioner som går ner i fickan, men också har ett stort zoomomfång.

+

Stoooort zoomomfång

Inte så bra i dåligt ljus

star

På 2 listor

Cyberphoto logo

7 490 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Mattsons Foto logo

7 990 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Scandinavian Photo logo

7 490 :-

länk
Dustin Home logo

7 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Canon EOS 250D svart + EF-S 18-55mm f/4-5,6 IS STMNY

Bästa kameran för resan - Plats 4

Canon EOS 250D är en DSLR (spegelreflexkamera) men är trots det väldigt kompakt. Den har förstås alla funktioner man kan vänta sig från en modern systemkamera (vikbar pekskärm, WiFi-koppling med app) och har ärvt många funktioner från sina syskon, så det är en riktigt stabil kamera.

Sensorn på 24 megapixel levererar fina bilder och kameran kan filma i 4K-upplösning. Objektivet som följer med är ett bra objektiv att starta med. Det är stabiliserat och zoomomfånget går från vidvinkel till lite mer inzoomat, perfekt för porträtt.

Den största fördelen med denna kamera är att du kliver in i Canons stora utbud av både nya och begagnade tillbehör. Om det är något mer du behöver till resan så kan du alltså enkelt hitta det!

För dig som vill ha en mer "klassisk" DSLR som är liten och lätt att ta med på resan är detta ett utmärkt val!

+

Liten och lätt, Canons ekosystem

star

På 3 listor

Scandinavian Photo logo

7 190 :-

länk
Conrad logo

7 390 :-

länk
Cyberphoto logo

7 190 :-

Pris hämtat 22/8

länk

Bästa kameran för resan

calendar

15 aug 2019

Kameror

Kameror

133

Grattis - du ska ut och resa! Självklart vill du ha med dig en bra kamera för att dokumentera dina äventyr. Mobilbilder i all ära, men det blir faktiskt mycket bättre med en riktig kamera. Jag har därför försökt sätta ihop en lista på bästa kamerorna för resan just nu.

Carl Björklund betygsätter bästa kameran för resan

I min lista har jag tittat på flera parametrar: bildkvalitet såklart, men även mångsidighet, storlek och vikt, utbud av tillbehör etc. Jag tipsar om två kompaktkameror och två systemkameror och har försökt hålla budgeten under 10.000 kr, eftersom jag inser att om man lagt en massa på drömresan så kanske det inte finns obegränsade resurser kvar för den perfekta kameran... Här är min lista!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter