search

1. Gopro Hero 8 Black

Bästa kameran för vlogg och YouTube - Plats 1

En GoPro på förstaplatsen? Absolut! Den åttonde generationen av GoPro Hero är av många skäl ett riktigt bra alternativ för dig som vill komma igång med att vlogga, trots att den saknar vridbar skärm!

Här har vi inte bara en tuff kamera som klarar det mesta, den ger dig också riktigt bra bild- och ljudkvalité för pengarna. Du får en otroligt bra inbyggd bildstabilisering, bra med inställningar, och möjligheten att koppla upp den via telefonen för styrning och överföring av resultaten.

Tack vare dess lilla storlek blir det heller inte ett hinder att ta den med sig vart du än går och det finns såväl fästen som andra tillbehör i oerhörda mängder.

GoPro Hero 8 är perfekt för dig som vill ha en kamera som kan (nästan) allt och som dessutom kan följa med dig såväl på land, i luften som under ytan!

+

Storleken och tillbehören

Bildkvalitén jämfört större kameror

star

På 2 listor

4 790 :-

länk

4 879 :-

länk

4 745 :-

länk

4 789 :-

länk

5 095 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Canon Powershot G7X MKII

Bästa kameran för vlogg och YouTube - Plats 2

Det här är en kamera du garanterat har sett eller hört om tidigare när det handlar om vlogging! Flera av de stora namnen använder en G7X i någon form och det finns goda skäl till det.

Inte nog med att kameran har ett rimligt pris strax bortom 5000 kr, den levererar även riktigt bra prestanda för pengarna. Här har du givetvis en vridbar skärm så att du kan säkerställa att du är med i bild och någorlunda i fokus. Du får en stor och bra bildsensor som levererar god kvalité i 1080p samt bra ljud för klassen.

Självklart kan du koppla upp din telefon mot kameran för att överföra bilder och filmer direkt till din smartphone och sedan vidare ut i världen! Med Canon G7X Mark II får du en riktigt bra kamera att utvecklas med som vloggare!

+

Många finesser i kompakt format

Saknar mikrofoningång

star

På 4 listor

6 290 :-

länk

5 690 :-

länk

3. Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV - digitalkamera

En annan av de riktigt vanliga kamerorna när det kommer till vlogging är Sonys RX100-serie. Jag har själv ägt och använt en tidigare generation av dessa och de levererar riktigt bra videokvalité om än till ett något högre pris än tidigare nämnda Canon G7X.

Det yttre är mycket kompakt, smidigt och får plats i jackfickan alldeles utmärkt! Givetvis går det utmärkt att koppla upp RX100 IV till din telefon för styrning och överföring, och som litet ess i rockärmen så erbjuder den här varianten dessutom filmning i 4K samt funktioner för slow-motion.

Tillsammans med ett ljusstarkt objektiv med ett bra zoom-omfång så är det här ett något dyrare men också mycket bra alternativ för vloggaren.

+

Extremt kompakt, extremt kompetent!

Saknar mikrofoningång

6 584 :-

länk

6 956 :-

länk

6 988 :-

länk

4. Canon EOS 80D + 18-55 IS STM

Här börjar inte bara priserna klättra iväg utan även nivån riktigt ordentligt. Det här är alternativet för dig som har pysslat med vlogging en period och vill utvecklas mer med din kamera.

Canons EOS 80D har du säkert sett om du följer Casey Neistat och då vet du att han förbrukar dessa i gott tempo. Med systemkamerans fördelar finns möjligheten att byta objektiv vid behov och önskemål samt givetvis möjligheten att koppla in extern mikrofon för bättre ljudupptagning jämfört med inbyggda alternativ.

Det här medföljande objektivet har dessutom tyst och bra autofokus för filmning, och precis som listans andra alternativ så kopplar du enkelt upp kameran mot din telefon för såväl styrning som överföring.

Här har vi alltså alternativet för dig som vill ta nästa steg eller för dig som vill kliva rätt in i systemkamerans underbara värld!

+

Bra steg in i systemkameravärlden

Börjar bli gammal

12 290 :-

Pris hämtat 9/12

länk

5. Canon Eos R Body + Adapter Ef-eos R

Det är väl helt rimligt att avsluta den här listan med ett riktigt toppalternativ va? Vad passar då bättre än det jag själv använder för att filma klipp till min YouTube-kanal "Teknik med Ewenson"?

Canon EOS R är kanske inte kameran med de allra bästa specifikationerna på papperet men i verkligheten är det en fantastiskt trevlig och kompetent kamera som levererar absolut underbara resultat sett till såväl färger och bildkvalité som autofokus.

Med den vinklingsbara skärmen och möjligheten till digital bildstabilisering så är detta ett utmärkt alternativ för vloggning, kopplat med lämpligt objektiv så klart.

Givetvis finner du här även möjligheten att styra kameran med din mobil samt föra över såväl bilder som filmer direkt till telefonen när du är klar.

Canon EOS R är tveklöst listans dyraste alternativ men för dig med något större budget så är den ett utmärkt val!

+

Proffsfunktioner, exempelvis C-LOG

Bristande funktioner för slow-mo

star

På 2 listor

23 990 :-

länk

20 990 :-

länk

23 990 :-

länk

Bästa kameran för vlogg och YouTube

2 experter tipsar

Joakim Ewenson

Joakim

Elin Kero

Elin

calendar

21 nov 2019

Kameror

Kameror

714

Internet och YouTube har gett den stora massan möjligheten att själv få producera videomaterial och nå ut med sitt budskap, vad det än må vara! Det är svårt att inte bli motiverad och inspirerad av de stora vlogg-stjärnorna som Jon Olsson och Therése Lindgren bland många andra, och kanske just du är sugen på att skapa ditt eget material?

Joakim Ewenson betygsätter bästa kameran för vlogg och YouTube

I min lista över bästa kameran för vlogg och YouTube tar jag upp några olika alternativ för dig som vill börja med vlogging, eller för dig som har börjat med mobilkameran och vill vidareutveckla dig inom området. Jag har försökt hålla kostnaderna nere så gott som möjligt och presenterar framförallt alternativ runt 5000 kr, med lite häftigare saker i slutet för dig som vill drömma dig bort en stund!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter

1. Canon Powershot G7X MKII

Bästa kameran för vlogg och YouTube - Plats 1

Det här är vloggkamerornas vloggkamera! Med den får du en liten kamera med vid bild - så att du får med dig själv utan problem (och utan att få ont i armen). Kameran har en ruggigt bra bildstabilisator som ger dig en stabil bild utan massa skakningar. Med Canon G7X kan du också filma i slow motion och sakta ned bilden till 50% i hastighet. Den har en bra ljusmätare som ger dig en fin och ljus bild, även i motljus, vilket annars kan vara lite trixigt. Du får en stor bländare som ger dig kort och fint skärpedjup (blurrig bakgrund) samt bra bildkvalitet i mörkare förhållanden. Plus i kanten för pekskärm, vilket är väldigt användarvänligt. Det är t.ex. enkelt att få till rätt fokus eftersom du bara behöver peka på skärmen var du vill ha fokus. Med den här kameran får du mycket kamera till ett relativt lågt pris!

star

På 4 listor

6 290 :-

länk

5 690 :-

länk

2. Sony Cyber-shot DSC-RX100 V

Bästa kameran för vlogg och YouTube - Plats 2

Det här är kompaktkameran kostar lite mer men levererar riktigt fin bildkvalitet och löjligt bra autofokus. Du behöver alltså aldrig vara rädd för att fokus inte ligger på dig när du filmar. Med Sony RX100 kan du också filma i super slow motion. Och då menar jag verkligen SUPER slow motion! Perfekt om du vill fånga alla detaljer i extremt snabba rörelser. Jag gillar den här kameran för att färgerna känns väldigt fina och naturliga, i jämförelse med t.ex. Canon G7X, som också är med i listan. Bilden är i jämförelse också något mer kontrastlös, vilket är bra i starkt solljus och när man vill kunna redigera bilden själv efteråt. Även här får du en stor bländare som ger dig kort skärpedjup och bra bilder i mörkare förhållanden. Och såklart bildstabilisator, för stabil bild.

star

På 2 listor

8 794 :-

länk

9 189 :-

länk

9 490 :-

länk

9 490 :-

länk

9 490 :-

Pris hämtat 9/12

länk

9 490 :-

Pris hämtat 9/12

länk

10 490 :-

Pris hämtat 9/12

länk

9 470 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Canon Eos M50 + Ef-m 15-45mm F/3.5-6.3 Is Stm - Black

Kameran för dig som vill steppa upp gamet med ditt vloggande, utan att behöva släpa på en stor systemkamera. Med Canon EOS M50 får du alla möjligheter med en systemkamera, men i ett litet format. Du kan t.ex. byta objektiv beroende på vad du vill filma, vilket gör dig väldigt fri i ditt skapande.

Skulle dock rekommendera att du börjar med ett 11-22mm, så du inte behöver kämpa för att hålla kameran långt ifrån ditt ansikte. Den har också sjukt bra autofokus. Det är nämligen samma autofokussystem som i min professionella systemkamera (Canon EOS 5D Mark IV) - och det är något av det jag är absolut mest nöjd med, med den kameran. Jag skulle inte rekommendera den här kameran om du vill filma i 4K. Jag är dock personligen fine med 1080p i upplösning, så för mig spelar det ingen roll. Canon Eos M50 ger bättre bildkvalitet än de båda kompaktkamerorna, har inbyggd bildstabilisator och ger dig stabil bild, utan skakningar. Det finns också mikrofoningång, så nu kan du avancera till bättre ljud!

6 185 :-

Pris hämtat 9/12

länk

7 590 :-

Pris hämtat 9/12

länk

5 790 :-

länk

6 480 :-

länk

7 438 :-

länk

5 990 :-

Pris hämtat 9/12

länk

6 790 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Panasonic Lumix Dc-gh5 + G Vario 12-60/3,5-5,6 Power Ois

Kameran för dig som vill leverera vloggar i toppklass (och som har starka armmuskler...) Det är svårt att spalta upp alla fördelar med Panasonic-kameran eftersom den har extra allt, det är ändå en kamera för runt 20.000 kr. Men för att nämna några, så får du kick-ass bildstabilisering (både inbyggd i huset och i alla objektiv med beteckningen OIS). Bilden blir alltså superstabil, även om du är väldigt darrig på handen, som jag. Du får otroligt fin bildkvalitet, fina färger och mjuk autofokus som följer dina rörelser. Det här är inte kameran för dig som vill vlogga när du flänger runt på stan med kameran på en selfiestick. Men det är garanterat kameran för dig som orkar släpa på stativ, för att du vill skapa någonting utöver det vanliga och göra vloggar som påminner om stora hollywoodproduktioner.

17 990 :-

länk

17 990 :-

länk

18 690 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Jag älskar YouTube och jag älskar att skapa vloggar som påminner om "riktig film". Jag har också testat en mängd olika kameror och här har jag listat fyra favoriter. Samtliga kameror har vinklingsbar skärm (framåt), vilket såklart är ett måste för att de ska kunna användas som vlogg-kameror. Kamerorna riktar sig också till lite olika användare - till dig som vill ha något enkelt att ha med i fickan och till dig som vill skapa filmiska mästerverk.

Elin Kero betygsätter bästa kameran för vlogg och YouTube

Kom ihåg att det absolut viktigaste när man köper en kamera är att man själv känner sig trygg med den. Det kan vara jättebra att åka och känna på kameran innan man beställer den. Känn efter hur storleken känns och hur kameran ligger i handen. Ta med en kompis, filma varandra och se hur enkel kameran är att jobba med för dig som inte är van.

Elin Kero betygsätter bästa kameran för vlogg och YouTube

För mig är användarvänligheten det absolut viktigaste när jag väljer kamera. Speciellt när jag filmar mig själv på språng. Det ska vara enkelt och gå snabbt att ta upp kameran och filma en spontan händelse ur din vardag. Jag väljer ALLTID enkelheten (som kommer av bra autofokus och bra bildstabilisering) framför bildkvaliteten, om jag någonsin står och väljer mellan två olika kameror. Lycka till!

Jag intygar att listan är oberoende