search

1. Peak Design Travel Tripod Aluminium

Bästa kamerastativet - Plats 1
Stämpel

+

Smart lösning, väldigt kompakt

Ganska dyrt

Visa alla 6 priserprisjakt logo

Visa färre priserprisjakt logo

Peak Design är en relativt ny tillverkare av fototillbehör. De gör innovativa kameraremmar, väskor och nu även stativ.

Deras Travel Tripod är smart designad och blir väldigt kompakt när det fälls ihop, ungefär lika stor som en vanlig vattenflaska om man får tro Peak Designs reklam.

Stativet väger 1,56 kg och fullt utfällt blir det ca 150 cm högt. Det kan ta hela 9 kg belastning, vilket räcker gott för en rejäl systemkamera. Centrumpelaren har en praktisk krok på undersidan, där kan man hänga t.ex. sin väska för att få ökad stabilitet. Men glöm inte att räkna in den vikten i den totala belastningen. Det finns också en inbyggd smart mobilhållare.

Det finns en kolfiberversion av det här stativet också som är mer än dubbelt så dyrt och ca 300 g lättare. Det tycker jag inte riktig är värt den extra kostnaden.

Detta är för dig som vill ha den smartaste lösningen och ett väldigt lätt och funktionellt stativ.

2. Manfrotto MK293A4-A0RC2

Bästa kamerastativet - Plats 2
Stämpel

+

Snabbfästet!

Relativt tungt

Manfrottos stativ är enkla, hållbara och gedigna.

Det finns ett enormt utbud och massor av kombinationer av huvud och ben. Många butiker tar bara in en kombination som då blir nästan unik för dem, vilket gör det svårt att jämföra. Så försök hitta ben och huvud du vill ha och leta reda på vem som säljer det. Du kan också köpa lösa delar och göra din egen kombination.

Detta har stabila ben med "spännen" som låser dem. Manfrottos snabbplatta RC är bra och gedigen tycker jag. Den har funnits länge och det går att köpa lösa plattor om man har flera kameror eller objektiv med stativfäste. Praktiskt om man inte vill skruva av och på snabbplattan.

Benen har fyra sektioner, vilket gör att stativet blir bara ca 52 cm ihopfällt. Utfällt kan detta stativ bli 147 cm. Det väger 1,75 kg. Kulleden som följer med är enkel men funktionell. Det klarar en belastning på 5 kg.

Detta stativ är för dig som vill ha något riktigt stabilt från ett välkänt märke.

3. Sirui T-2005X + G-20X

Stämpel

+

Väldigt litet ihopfällt

Långsammare snabbfäste

I lager

2 589 :-

InfoLänk saknas till butiken

Visa alla 2 priserprisjakt logo

Visa färre priserprisjakt logo

Detta stativ från Sirui har en snabbplatta som passar Arca Swiss-standarden. Det är en standard som flera olika tillverkare använder sig av, vilket är bra då kan du använda olika märken tillsammans.

De Arca Swiss-fästen som jag provat tycker jag är lite pilliga att jobba med, jämfört med Manfrottos snabbfäste. Man behöver oftast skruva åt en skruv för att fästa snabbfästet vid huvudet.

Detta stativ imponerar med sin kompakta storlek! Det blir bara 34 cm långt ihopfällt, mycket tack vare att benen är 5-delade. Det kan bli 144 cm högt och eftersom man kan vända på mittpelaren så kan det bli så lågt som 13 cm. Det väger 1,4 kg och kan ta en maxbelastning på 12 kg.

Detta stativ är för dig som vill ha något som kan bli verkligen litet, men ändå kan hantera ordentligt med utrustning.

4. Dörr Pro PB-165

Stämpel

+

Smart med löstagbart ben/monopod

Klarar bara 4 kg belastning

Dörr Pro PB-165 är ett billigt och enkelt stativ som trots det erbjuder många funktioner.

Benen kan vinklas i tre olika vinklar och mittpelaren kan vändas så att kameran i stort sett kan komma ända ner till marken. Bra för makrofoto! Snabbfästet är av en egen design, men även kompatibelt med Arca Swiss-fästen.

Man kan skruva loss ett av benen och använda som enbensstativ - smart! Då fäster man bara stativhuvudet på det. Maxhöjden för detta stativ är 165 cm och ihopfällt blir det 45 cm långt. Vikten är 1,5 kg. Benen har 4 sektioner.

"Detta låter ju fantastiskt" tänker du nu. "Varför är inte detta stativ på plats nummer ett?" Då kommer vi till egenskapen som gör att stativen blir dyrare: belastningen. Tyvärr klarar detta stativ bara en belastning på 4 kg. OK för en normal systemkamera, men för en större kamera med teleobjektiv etc är det för lite.

Om du inte kommer belasta med mer än ett par kilo är detta ett mycket bra alternativ!

Bästa kamerastativet

calendar

13 dec 2020

Kameror

Kameror

139

Ett bra stativ ingår i varje fotografs grundutrustning. Närhelst du ska ta en bild där skärpan är viktig är stativet en försäkring om att bilden blir så bra som möjligt. Naturfoto, arkitekturfoto eller porträttfoto är bara några exempel på när ett stativ är riktigt användbart att ha.

Carl Björklund betygsätter bästa kamerastativet

Ett stativ består oftast av två komponenter: själva stativet, det vill säga benen, och ett stativhuvud i form av en kulled eller panoramahuvud. Benen är vanligtvis av aluminium eller kolfiber. Kolfiber är lättare men dyrare. På stativhuvudet finns det oftast någon form av snabbfäste. Snabbfästet består av en platta som du skruvar fast i din kameras stativfäste och en koppling som plattan enkelt kan fästas i. Det finns flera olika tillverkare och standarder för snabbfäste. Det kan vara smart att hålla sig till en typ, då får man snabbplattor som passar flera olika stativ. Jag har t.ex. både trebensstativ och enbensstativ med samma fäste, vilket är mycket praktiskt!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter