Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Fujifilm X-T30 silver + AF 18-55/2,8-4,0 R XF LM OIS

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 1

Jag rekommenderar Fujifilm framför allt av två skäl. Det första (och kanske viktigaste) skälet är att Fujifilm har en annorlunda filosofi än de flesta andra kameraleverantörer när det kommer till funktioner. De applicerar japansk "kai-zen" och släpper regelbundet nya uppdateringar för mjukvaran i kameran. Hos andra tillverkare behöver du kanske köpa en ny kamera, men när det gäller Fujifilm så räcker det med att ladda ner en gratis uppdatering! Guld värt.

För det andra: kamerorna har ett skönt taktilt interface - knappar och vred för att göra inställningar. Lite retro men mycket funktionellt!

Objektivet som kommer med det här paketet är också riktigt bra, och det har bildstabilisering. Kameran har även Wi-Fi och bluetooth samt riktigt bra ansiktsigenkännande autofokus.

En kamera för dig som vill ha något som växer med dig!

+

Skön design, bra bildkvalitet

13 890 :-

länk

13 890 :-

Pris hämtat 30/9

länk

2. Canon EOS 250D svart + EF-S 18-55mm f/4-5,6 IS STM

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 2

Jag köpte min första Canon EOS 1989 - en Canon EOS 650. Det var en grym kamera då! Perfekt för mig som var nybörjare. Canon har fortsatt leverera bra kameror ända sedan dess.

Canon EOS 250D är i mångt och mycket en motsvarighet till min gamla kamera, men den kan ju förstås så mycket mer! En riktigt kompetent kamera för nybörjaren, som fotar och filmar med grym kvalitet.

Objektivet som följer med är OK, men inte så mycket mer. Komplettera gärna med ett fast 50mm-objektiv om du gillar porträtt. För dig som gillar att redigera i mobilen eller plattan har denna kamera Wi-Fi och kan användas som en egen hotspot. Koppla upp och för över bilderna direkt till telefonen eller paddan, redigera där och publicera på Instagram eller Facebook.

En kamera för dig som vill ha ett säkert kort och tillgång till ett enormt utbud av begagnade tillbehör.

+

Canon-kvalitet, stort begagnatutbud

star

På 3 listor

7 190 :-

länk

7 390 :-

länk

7 190 :-

Pris hämtat 30/9

länk

3. Sony Alpha A6000 Kompakt Systemkamera + 16-50mm/3,5-5,6 Zoo…

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 3

Sony är ruggigt duktiga på spegellösa kameror och har en stor lineup med många kompetenta kamerahus. Deras Alpha-serie innehåller allt från kameror för heltidsproffs till enklare kamerahus för nybörjare. Sony Alpha A6000 tillhör förstås den senare kategorin.

Kameran kommer med ett 16-50mm-objektiv, vilket betyder en zoom som är bra på lite av varje, du kan både få med mycket i bilden vid 16mm och zooma in lite närmre på 50mm. Sony har också ett stort utbud av objektiv och tillbehör, men utbudet på begagnat något mindre än för t.ex. Canon eller Nikon. Huset är litet och nätt.

Ergonomin och placering av knappar etc. är typisk för Sony och antingen gillar man det eller inte. I jämförelse med Fujifilm och Olympus tycker jag att Sony ofta har ett mer futuristiskt uttryck och gränssnitt.

En kamera för dig som gillar Sonys formspråk och bra bildkvalitet!

+

Kompakt och modern

Ibland krångligt menysystem

star

På 2 listor

5 490 :-

länk

5 490 :-

länk

5 786 :-

länk

5 490 :-

länk

5 990 :-

länk

6 127 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Olympus E-m10 Iii 14-42 Mm F/3,5-5,6 Ez

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 4

Olympus återupplivade för några år sedan sin klassiska OM-serie från 70-talet i denna nya digitala OM-D-serien. Detta är en av de senaste versionerna.

OM-D E-M10 Mark III (vem hittar på dessa namn egentligen?!) är en ytterst kompetent kompakt systemkamera. Om man jämför med Fujifilm så har Olympus ett mer modernt uttryck i sin design.

Det här är en mycket funktionsrik kamera med bland annat 4K-filmning och bildstabilisering inbyggt i huset. Det senare är en riktigt bra funktion som gör dina bilder skarpare även i dåligt ljus, och funkar med alla objektiv du sätter på den. Den har också Wi-Fi för trådlös bildöverföring och fjärrstyrning.

Även Olympus-systemet ger tillgång till ett relativt stort utbud av begagnade objektiv eftersom de använder den så kallade Micro Four Thirds-fattningen.

En kamera för dig som vill ha bildstabilisering och ett lätt system.

+

Liten och lätt

star

På 4 listor

6 890 :-

länk

8 490 :-

länk

8 641 :-

länk

5. Panasonic Lumix DMC-GX80KECK + 12-32/3,5-5,6 BlackNY

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 5

Panasonics Lumix-serie har funnits länge. De senaste modellerna är mycket funktionsrika och konkurrenskraftigt prissatta.

Likt Olympus använder sig Panasonic sig av Micro Four Thirds-standarden. Det innebär att sensorn i den här kameran är något mindre än den i kameror med APS-C-sensor. Det betyder också att du kan dra nytta av utbudet av optik som finns för standarden, vilket är en fördel.

Lumix GX80 har en sensor på 16mp och den är stabiliserad. Den kan filma i 4K, har touchskärm och såklart möjlighet att kopplas till mobilen.

Jämfört med Olympus-kameran ovan så är denna ännu mindre och lättare (och billigare!), men ger ändå nästan samma funktionalitet. Olympus-kameran är dock något snabbare på seriebildstagning och har bättre batterikapacitet.

Lumix är för dig som vill ha nåt som du kan stoppa i fickan!

+

Superliten, bra filmning

star

På 3 listor

3 990 :-

länk

3 990 :-

länk

3 997 :-

länk

4 990 :-

länk

4 749 :-

länk

6 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa systemkameran för nybörjaren

3 experter tipsar

Carl Björklund

Carl

Joakim Ewenson

Joakim

Petter Abrahamsson

Petter

calendar

19 sep 2019

Kameror

Kameror

322

Är du nybörjare och vill veta vilken systemkamera du ska köpa? Jag får ofta frågor kring det, och här ska jag sammanfatta mina bästa tips. För det första: utgå från din budget - hur mycket vill du lägga? Tre tusen? Fem tusen? Tio? Budgeten sätter tydliga begränsningar. För det andra: fundera kring hur du fotograferar. Vad är viktigast för dig? Låg vikt på kameran? Bildkvalitet? Lågt pris?

Carl Björklund betygsätter bästa systemkameran för nybörjaren

När man har en hyfsad uppfattning om detta brukar jag berätta att kameran bara "spelar in" bilden, men att objektivet är det som bestämmer hur den ser ut. Med det sagt rekommenderar jag att man lägger kanske halva sin budget på ett bra kamerahus och andra halvan på ett bra objektiv. Om man har som ambition att utöka sitt system med tiden kan man förstås lägga mer på kamerahuset initialt, för att sedan satsa mer på att köpa olika objektiv. Jag skulle råda nybörjaren att köpa hyfsat nya prylar för att säkerställa att de håller måttet under en lång tid framöver.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter

1. Olympus E-m10 Iii 14-42 Mm F/3,5-5,6 Ez

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 1

Mitt toppval blir den kompakta och snygga Olympus E-M10 III med tillhörande optik. Det här är ett utmärkt alternativ tack vare sin låga vikt och kompakta yttre mått som gör det lätt att ta med kameran vart du än går!

Det här är en kompetent kamera att utvecklas med och som kommer att leverera riktigt bra resultat. Den inbyggda bildstabiliseringen hjälper dig med såväl stillbild som film och ger dig bättre möjligheter att fånga bra bilder även när ljuset tryter.

Det stora utbudet av bra och förhållandevis billiga objektiv som finns till micro four thirds-systemet ger dig utmärkta alternativ att fortsätta utvecklas när du lärt dig hantera kameran.

Givetvis kan du även kontrollera din kamera via Wi-Fi och föra över de bilder du blir riktigt nöjd med direkt till din telefon för vidarebefordring till sociala medier.

+

Litet och smidigt format

star

På 4 listor

6 890 :-

länk

8 490 :-

länk

8 641 :-

länk

2. Canon EOS 2000D 18-55 IS II - Black

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 2

I EOS 2000D hittar vi en nybörjarkamera av rang, utan att du för den delen behöver offra funktionalitet under din inlärningsprocess. Det finns gott om automatiska program att komma igång med, och när du är redo så finns detaljstyrningen bara ett klick bort!

Även till Canons EF-fäste finns en närmast obscent stor mängd objektiv av alla slag att experimentera med när du har vuxit ur det medföljande objektivet. Ett tips är Canons 50 mm f/1.8 STM som är både billigt och bra.

Givetvis har du här även möjligheten att koppla kameran till din mobil för att både styra kameran samt smidigt föra över bilder som du sedan kan dela vidare till sociala medier.

Överlag är EOS 2000D ett riktigt bra alternativ för dig som nybörjare, speciellt med tanke på att den finns till ett väldigt förmånligt pris!

+

Riktigt prisvärd kamera

star

På 2 listor

3 990 :-

länk

4 790 :-

länk

4 902 :-

länk

4 190 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Nikon D3500 AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 3

Kampen mellan Nikon och Canon om andraplatsen i listan är stenhård och Nikon får se sig besegrade med minsta möjliga marginal tack vare ett marginellt högre pris. Men i mångt och mycket handlar valet mellan Nikon och Canon om handhavande och om du har gamla preferenser från tidigare kameror.

Oavsett vilket får du här i Nikon D3500 en ruskigt kompetent nybörjarkamera som kommer ge dig närmast oändliga möjligheter att komma igång med ett mer kreativt fotograferande och utvecklas vidare genom ett enormt utbud av objektiv.

Kameran är lättanvänd och har flera förvalsprogram för dig som precis gått från mobilkamerans trygga värld.

Så fort du är redo kan du i detalj styra alla viktiga inställningar manuellt och du får möjligheten att verkligen utforska fotografins underbara värld!

+

Riktigt ergonomiskt med bra grepp

star

På 3 listor

3 590 :-

länk

5 661 :-

länk

4 590 :-

Pris hämtat 30/9

länk

3 889 :-

länk

3 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Fujifilm X-t100 + Xc 15-45 Mm F/3.5-5.6 Ois - Silver

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 4

Jag är lite partisk som tidigare Fujifilm-fotograf, men i min mening är det något alldeles särskilt med färgåtergivningen från dessa kameror. Fujifilm X-T100 är deras senaste instegskamera och den levererar givetvis samma form av färgmagi som sina syskon.

I ett kompakt och trevligt format hittar vi en riktigt grym systemkamera som inte bara passar dig som nybörjare utan även kommer vara något att växa i framöver. Utbudet av objektiv ökar för varje år och det finns flera väldigt bra där ute när du vuxit ur det medföljande!

Tyvärr är inte appen för att koppla kamera och telefon den bästa och därför hamnar denna kamera en bit ner på listan. Men om det inte är inte den absolut viktigaste funktionen för dig så kan jag varmt rekommendera Fujifilm X-T100.

+

Fujifilm-färgerna

Mobilappen

star

På 2 listor

5 490 :-

länk

5 490 :-

Pris hämtat 30/9

länk

11 890 :-

Pris hämtat 30/9

länk

6 954 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Sony Alpha A6400 + E Pz 16-50mm F/3.5-5.6 Oss

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 5

Slutligen har vi här hamnat på listans dyraste kombination med Sony A6400, baserad på Sonys E-fattning som delas med kamerorna i A7/A9-serien. Detta innebär att du när du vant dig vid denna modell enkelt kan gå vidare och utvecklas med större och mer avancerade kameror, och till viss del använda samma objektiv.

Något Sony A6400 briljerar på är videofunktionerna som rent av slår många större kameror. Detta är rakt igenom ett strålande alternativ för dig som vill börja med rörlig bild utöver fotograferandet!

Sonys menysystem är lite speciellt, men med viss invänjning så kommer det flyta på fint. Även om tröskeln är något högre jämfört med de andra alternativen i listan så kommer det att vara värt det i slutändan.

Sony A6400 är inte bara en bra kamera att börja lära sig med, det är även en riktigt bra kamera att fortsätta jobba med i många år framöver!

+

Fantastisk för video

Menysystemet

13 551 :-

länk

12 190 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Fotografering är numera var mans grej efter att mobilkameror inte bara blivit acceptabla, utan ofta även riktigt, riktigt bra. Men det finns faktiskt fortfarande anledningar till att köpa en digital systemkamera och då allra helst för dig som vill utveckla ditt bildsinne och ditt fotograferande överlag.

Joakim Ewenson betygsätter bästa systemkameran för nybörjaren

Vad skall man då som nybörjare leta efter i en digital systemkamera och vilka är värda att spana in? Det ska jag svara på i den här topplistan, där jag tagit med ett alternativ var från de stora tillverkarna och berättar varför jag anser att du bör kolla in just dessa!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter

1. Sony Alpha A6000 Kompakt Systemkamera + 16-50mm/3,5-5,6 Zoo…

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 1

Sony har blivit en stark aktör på kameramarknaden. Deras instegsmodell håller bra teknisk nivå och har många inbyggda funktioner.

Du kan redan med instegskameran få en bra start och testa olika inbyggda filter men även tanka ner appar till kameran. Den har ett väldigt bra fokussystem och du kan ta 11 bilder per sekund! I en spegellös kamera har du en liten skärm i sökaren, detta gör att du ser hur bilden kommer bli redan innan du trycker av.

Skärmen baktill är vinklingsbar, något jag gillar eftersom man enkelt kan få låga vinklar utan att behöva krypa på marken. I och med att den är spegellös är denna kamera betydligt mindre än Nikons och Canons instegsmodeller, du kommer med andra ord inte behöva någon klumpig kameraväska.

Här är valet för den som vill utvecklas utan att behöva byta kamerahus så snabbt.

+

Många funktioner

Batteritid, få objektiv

star

På 2 listor

5 490 :-

länk

5 490 :-

länk

5 786 :-

länk

5 490 :-

länk

5 990 :-

länk

6 127 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Canon EOS 2000D 18-55 IS II - Black

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 2

Här har vi Canons instegsmodell till systemkamera-världen. Här får du en instegskamera med så kallad CMOS-sensor. Du har en enkel inbyggd blixt som kan rädda bilder i dåligt ljus.

Canons styrka är deras menysystem som är enkelt att navigera i, samt deras appar som har fått bra betyg. Med dom kan du koppla upp kameran och fotografera, filma och skicka bilder. Companion-appen hjälper dig till exempel att utvecklas som fotograf.

Anledningen att jag sätter Canon på både första- och andraplatsen är att det finns ett bra utbud av prisvärda objektiv och tillbehör samt en stor begagnadmarknad på just objektiv.

Detta är en perfekt kamera att starta med eller ge bort i present till en nybörjare.

+

Smidig, lättanvänd

Plastig, få fokuspunkter

star

På 2 listor

3 990 :-

länk

4 790 :-

länk

4 902 :-

länk

4 190 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Nikon D3500 AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 3

Nikons instegsmodell är en lätt och smidig kamera, dessutom med vinklingsbar skärm. Den har en så kallad CMOS-sensor på 42,2 megapixlar. Du kommer kunna ta bilder i lite sämre ljusförhållande tack vare det breda ISO-omfånget (ISO är det system man använder för att bestämma ljuskänslighet på fotografisk analog film - desto högre tal desto bättre ljuskänslighet).

Du får ett kompetent fokussystem med 39 punkter vilket ökar chansen att fånga rörelser bland annat. Det finns såklart Wifi och Bluetooth och Nikon har en app för smidig delning (Snapbridge).

Något jag börjat uppskatta är GPS i kameran, och det finns i Nikons instegsmodell. Då kan du enkelt följa din fotosemester och geotagga dina bilder. Tyvärr drar denna funktion mycket batteri, så köp minst ett extra om du fotograferar mycket.

+

GPS, sensor, fokuspunkter

Saknar fokusmotor för äldre optik

star

På 3 listor

3 590 :-

länk

5 661 :-

länk

4 590 :-

Pris hämtat 30/9

länk

3 889 :-

länk

3 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Canon EOS M6 BK BODY EU26

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 4

Canons M är den enklaste i deras M-serie, det ingår ingen sökare utan du använder bara skärmen. Det finns en sökare att köpa till, men med tanke på vad den kostar är det nog bättre att titta på till exempel EOS M50 (där sökaren ingår) ifall du verkligen vill ha en sökare.

Här får du en kompakt smidig kamera med CMOS -sensor. En bra sensor, som verkligen kommer till sin rätta med ett bra objektiv. Som vanligt med Canons kameror så har denna ett bra grepp, fina reglage och uppkoppling med Wifi, NFC & Bluetooth. Canons appar är riktigt bra och jag gillar "Canon Camera Connect" väldigt mycket. Med den kan du dela bilder snabbt och redigera dom i telefonen eller surfplattan med hjälp av bildredigeringsappar.

Den stora fördelen med EOS M6 är smidigheten - jag gillar att kunna ha en liten kamera i fickan de gångerna när man inte vill släpa på en kameraväska.

+

Bra sensor i liten kamera

Väldigt basic, dyr sökare

7 523 :-

länk

5. Fujifilm X-t100 Kamerahus - Silver

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 5

X-t100 är en så kallad spegellös kamera med CMOS-sensor. Här har du en kamera med riktigt analog känsla, lite som att använda de kameror som fanns när jag själv var yngre. Du ställer in kameran med rattar i metall som sitter uppe på kameran.

Kameran är liten men levereras med ett grepp som kan skruvas på. Här är det lite mer skruva och ställa in än att lyfta upp och fotografera direkt, men självklart kan du även köra med automatiska inställningar. Laddning sker via USB, vilket gör att det blir färre sladdar att släpa på. Du kan fotografera samtidigt som du laddar (t.ex via en powerbank).

Wifi och Bluetooth finns inbyggt och kameran har touchskärm, det lär man sig snabbt att uppskatta! Med den kan du flytta fokusen medan du tittar i sökaren, skärmen är dessutom vinklingsbar och har en funktion som känner igen ansikten och fokuserar därefter. Perfekt för dig som gillar att ta självporträtt!

+

Retro känsla, prisvärd

Liten att hålla i

5 290 :-

länk

5 290 :-

Pris hämtat 30/9

länk

5 989 :-

länk

6. Panasonic Lumix DMC-GX80KECK + 12-32/3,5-5,6 Black

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 6

Jag valde att också ta med en kamera ifrån Panasonics Lumix-serie eftersom den både passar bra för att göra filmer för sociala medier och även tar bra bilder. Den är dessutom smidig att bära med sig, vilket sannolikt kommer göra att du faktiskt tar med dig den oftare.

Skärmen är vikbar i 180 grader (för selfies) och du styr menyn med touch. Du kan flytta fokuspunkten på skärmen, vilket gör det lättare att få ditt motiv i fokus.

Du har fem stycken knappar på skärmen och tre stycken knappar på kameran som du själv kan programmera. Det gör att du snabbt kan komma åt funktioner som du ofta använder.

Idag har de flesta kameror någon form av trådlös uppkoppling, och DMC-GX800 är inget undantag. Panasonic har dessutom en smidig app med upp till tio meters räckvidd. Du laddar kameran via USB, vilket är smidigt då du kan ladda den med en powerbank.

+

Smidig storlek

Ej hörlurs- eller mikrofonuttag

star

På 3 listor

3 990 :-

länk

3 990 :-

länk

3 997 :-

länk

4 990 :-

länk

4 749 :-

länk

6 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Du är nybörjare och vill ha en systemkamera, men vad ska du tänka på? Ja, det finns lite olika saker. Många gillar funktioner, andra tittar på priset och en del på märket. Alla kameror i min lista har så kallat autoläge, ett läge där du inte behöver ställa in något utan bara kan peka och trycka av. Kamerorna har också andra olika förinställningar så som porträtt, landskap, makro med flera, och slutligen har vi det kreativa fältet med bländar- eller slutarautomatik.

Petter Abrahamsson betygsätter bästa systemkameran för nybörjaren

Ett enkelt sätt att senare lyfta nivån på ditt fotande är att köpa lite bättre objektiv till din nybörjarkamera. Det är alltid bättre med bra objektiv till en enklare kamera än tvärtom. Här listar jag de i mitt tycke bästa systemkamerorna för nybörjare, efter pris och handhavande.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Petter Abrahamsson


Petter Abrahamsson

Läs mer om oberoende experter