search

1. Canon EOS M6 BK BODY EU26

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 1

Canons M är den enklaste i deras M-serie, det ingår ingen sökare utan du använder bara skärmen. Det finns en sökare att köpa till, men med tanke på vad den kostar är det nog bättre att titta på till exempel EOS M50 (där sökaren ingår) ifall du verkligen vill ha en sökare.

Här får du en kompakt smidig kamera med CMOS -sensor. En bra sensor, som verkligen kommer till sin rätta med ett bra objektiv. Som vanligt med Canons kameror så har denna ett bra grepp, fina reglage och uppkoppling med Wifi, NFC & Bluetooth. Canons appar är riktigt bra och jag gillar "Canon Camera Connect" väldigt mycket. Med den kan du dela bilder snabbt och redigera dom i telefonen eller surfplattan med hjälp av bildredigeringsappar.

Den stora fördelen med EOS M6 är smidigheten - jag gillar att kunna ha en liten kamera i fickan de gångerna när man inte vill släpa på en kameraväska.

+

Bra sensor i liten kamera

Väldigt basic, dyr sökare

Rekommenderas av 1 Expert

ComputerSalg logo

5 438 :-

länk
Cyberphoto logo

4 990 :-

Pris hämtat 1/2

länk
Proshop logo

5 658 :-

länk

2. Canon EOS 2000D 18-55 IS II - Black

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 2

Här har vi Canons instegsmodell till systemkamera-världen. Här får du en instegskamera med så kallad CMOS-sensor. Du har en enkel inbyggd blixt som kan rädda bilder i dåligt ljus.

Canons styrka är deras menysystem som är enkelt att navigera i, samt deras appar som har fått bra betyg. Med dom kan du koppla upp kameran och fotografera, filma och skicka bilder. Companion-appen hjälper dig till exempel att utvecklas som fotograf.

Anledningen att jag sätter Canon på både första- och andraplatsen är att det finns ett bra utbud av prisvärda objektiv och tillbehör samt en stor begagnadmarknad på just objektiv.

Detta är en perfekt kamera att starta med eller ge bort i present till en nybörjare.

+

Smidig, lättanvänd

Plastig, få fokuspunkter

Rekommenderas av 3 Experter

CDON logo

4 185 :-

länk
Proshop logo

4 589 :-

länk
Dustin Home logo

4 890 :-

länk
MediaMarkt logo

4 990 :-

länk
Billigteknik logo

4 195 :-

länk
NetOnNet logo

4 390 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Nikon D3500 AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 3

Nikons instegsmodell är en lätt och smidig kamera, dessutom med vinklingsbar skärm. Den har en så kallad CMOS-sensor på 42,2 megapixlar. Du kommer kunna ta bilder i lite sämre ljusförhållande tack vare det breda ISO-omfånget (ISO är det system man använder för att bestämma ljuskänslighet på fotografisk analog film - desto högre tal desto bättre ljuskänslighet).

Du får ett kompetent fokussystem med 39 punkter vilket ökar chansen att fånga rörelser bland annat. Det finns såklart Wifi och Bluetooth och Nikon har en app för smidig delning (Snapbridge).

Något jag börjat uppskatta är GPS i kameran, och det finns i Nikons instegsmodell. Då kan du enkelt följa din fotosemester och geotagga dina bilder. Tyvärr drar denna funktion mycket batteri, så köp minst ett extra om du fotograferar mycket.

+

GPS, sensor, fokuspunkter

Saknar fokusmotor för äldre optik

Rekommenderas av 2 Experter

Elgiganten logo

5 795 :-

länk
CDON logo

6 190 :-

länk
Mattsons Foto logo

5 790 :-

Pris hämtat 1/2

länk
Proshop logo

5 968 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Sony Alpha A6000 Kompakt Systemkamera + 16-50mm/3,5-5,6 Zoo…

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 4

Sony har blivit en stark aktör på kameramarknaden. Deras instegsmodell håller bra teknisk nivå och har många inbyggda funktioner.

Du kan redan med instegskameran få en bra start och testa olika inbyggda filter men även tanka ner appar till kameran. Den har ett väldigt bra fokussystem och du kan ta 11 bilder per sekund! I en spegellös kamera har du en liten skärm i sökaren, detta gör att du ser hur bilden kommer bli redan innan du trycker av.

Skärmen baktill är vinklingsbar, något jag gillar eftersom man enkelt kan få låga vinklar utan att behöva krypa på marken. I och med att den är spegellös är denna kamera betydligt mindre än Nikons och Canons instegsmodeller, du kommer med andra ord inte behöva någon klumpig kameraväska.

Här är valet för den som vill utvecklas utan att behöva byta kamerahus så snabbt.

+

Många funktioner

Batteritid, få objektiv

Rekommenderas av 1 Expert

NetOnNet logo

5 490 :-

länk
CDON logo

5 490 :-

länk
MediaMarkt logo

5 490 :-

länk
Elgiganten logo

5 788 :-

länk
Dustin Home logo

5 899 :-

länk
ComputerSalg logo

5 927 :-

länk
Proshop logo

6 154 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Fujifilm X-t100 Kamerahus

Bästa systemkameran för nybörjaren - Plats 5

X-t100 är en så kallad spegellös kamera med CMOS-sensor. Här har du en kamera med riktigt analog känsla, lite som att använda de kameror som fanns när jag själv var yngre. Du ställer in kameran med rattar i metall som sitter uppe på kameran.

Kameran är liten men levereras med ett grepp som kan skruvas på. Här är det lite mer skruva och ställa in än att lyfta upp och fotografera direkt, men självklart kan du även köra med automatiska inställningar. Laddning sker via USB, vilket gör att det blir färre sladdar att släpa på. Du kan fotografera samtidigt som du laddar (t.ex via en powerbank).

Wifi och Bluetooth finns inbyggt och kameran har touchskärm, det lär man sig snabbt att uppskatta! Med den kan du flytta fokusen medan du tittar i sökaren, skärmen är dessutom vinklingsbar och har en funktion som känner igen ansikten och fokuserar därefter. Perfekt för dig som gillar att ta självporträtt!

+

Retro känsla, prisvärd

Liten att hålla i

Rekommenderas av 1 Expert

Cyberphoto logo

5 490 :-

Pris hämtat 1/2

länk
Rajala Pro Shop logo

5 990 :-

Pris hämtat 1/2

länk
Dustin Home logo

5 899 :-

länk

Bästa systemkameran för nybörjaren

NY

6 februari

Kameror

Kameror

5

Du är nybörjare och vill ha en systemkamera, men vad ska du tänka på? Ja, det finns lite olika saker. Många gillar funktioner, andra tittar på priset och en del på märket. Alla kameror i min lista har så kallat autoläge, ett läge där du inte behöver ställa in något utan bara kan peka och trycka av. Kamerorna har också andra olika förinställningar så som porträtt, landskap, makro med flera, och slutligen har vi det kreativa fältet med bländar- eller slutarautomatik.

Petter Abrahamsson betygsätter bästa systemkameran för nybörjaren

Ett enkelt sätt att senare lyfta nivån på ditt fotande är att köpa lite bättre objektiv till din nybörjarkamera. Det är alltid bättre med bra objektiv till en enklare kamera än tvärtom. Här listar jag de i mitt tycke bästa systemkamerorna för nybörjare, efter pris och handhavande.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Petter Abrahamsson


Petter Abrahamsson

2019-02-06

Läs mer om oberoende experter