Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Fujifilm X-t20

Bästa systemkameran under 10.000 kr - Plats 1

Fuji har rört runt i grytan och visat vart skåpet ska stå. De erbjuder bara APS-C och skapar en analog känsla i ett digitalt hus - reglage för slutartid och exponering samt en nostalgisk design ger verkligen en throw back-känsla. Min far som brukade fota med film trodde den var analog! X-T20 delar mycket med sina dyrare syskon och ger ett bra smakprov på vad Fuji står för. Kameran filmar i 4K och går att ladda via USB, vilket jag tycker är väldigt skönt då man slipper ta med batteriladdare och istället kan koppla in en power bank on the go. De 325 fokuspunkterna täcker en stor yta och filmsimulering ger ett filter som liknar Fujis analoga film. Ett bättre grepp hade dock varit önskvärt. Hade jag valt ny kamera idag så hade jag valt denna; old school design, bra möjlighet för äldre objektiv, skarpare bilder och presterar likvärdigt med Fujis toppmodeller.

Rekommenderas av 1 Expert

CDON logo

10 790 :-

länk
Dustin Home logo

8 490 :-

länk

2. Sony a6300 ILCE-6300

Bästa systemkameran under 10.000 kr - Plats 2

Proffskamera i ett litet paket. A6300 må se liten och svag ut, men under den tama ytan finns ett riktigt bett. Sony är ett populärt märke för filmskapare och denna har goda möjligheter för 4K. Ett minneskort med hög skrivhastighet rekommenderas starkt. Ett vanligt problem med 4K är att kameran blir överhettad, men externa batterier ska lindra problemet markant. Även här finns möjlighet för ström via USB. Fokussystemet är utrustat med 425 fokuspunkter som täcker det allra mesta av bilden, min 6D har bara 11 varav 1 faktiskt är användbar, och här har spegellösa kameror verkligen ett övertag. Huset är både damm-och fukttåligt, vanligtvis brukar detta vara exklusivt för dyrare kameror vilket gör det extra roligt att se hos Sonys A6300. Till den som är kräsen och ställer höga krav på 4K, sluta leta! A6300 är här ett solklart val.

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

8 764 :-

länk
Dustin Home logo

9 790 :-

länk

3. Canon Eos M50 Body

Bästa systemkameran under 10.000 kr - Plats 3

Inte Canons första spegellösa kamera men bland de första som blivit tillräckligt bra för att ta upp kampen mot motståndarna. Canon är kända för färghanteringen som ger bättre färger än konkurrenterna. M50 är den första spegellösa kameran från Canon som kan filma i 4K och har möjlighet att plocka ut stillbilder från filmerna. 143 fokuspunkter, lite lågt kan man tänka sig men M50 svarar fräckt med att täcka nästan hela bilden vilket de andra kamerorna inte gör. Kameran är tänkt för foto med funktioner som fokuserar på ansiktet eller ögat, men kommer ändå tillfredsställa den som vill filma. Jag rekommenderar starkt ett extra batteri. För en mild prislapp får man mycket kamera, vilket gör M50 till den mest prisvärda kameran i bunten.

Rekommenderas av 2 Experter

NetOnNet logo

5 685 :-

länk
Scandinavian Photo logo

5 685 :-

länk
Dustin Home logo

5 890 :-

länk
Proshop logo

7 047 :-

länk
Rajala Pro Shop logo

5 490 :-

Pris hämtat 30/11

länk
Japan Photo logo

6 340 :-

Pris hämtat 30/11

länk
CDON logo

6 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Canon EOS 77D Body

Bästa systemkameran under 10.000 kr - Plats 4

Canon är inte bara kända för sina färger men även för sitt fruktansvärt välfungerande fokussystem. Har du någonsin tänkt på varför man nästan bara ser stora vita teleobjektiv från Canon på OS eller fotbollsmatcher? Canon APS-C kameror är populära bland wild life- och sportfotografer. De 45 fokuspunkterna sitter för det mesta i mitten, och efter min erfarenhet med Canon kan jag säga att de är väldigt träffsäkra. De klarar att fånga fokus i de allra flesta situationer, tills det blir natt eller i alla fall ganska mörkt. Kameran må inte ha 4K men kompenserar för det och sin tyngd med Time lapse-funktion, AI Servo (en funktion som växlar mellan att följa fokus på ett rörande mål och sätta fokus på ett fast mål i real), samt ett batteri som räcker upp till 600 bilder. Autofokus är esset i rockärmen här, och för sport- och naturfotografen som vill ha pålitlig fokusering är detta ett säkert kort.

Rekommenderas av 1 Expert

Dustin Home logo

8 390 :-

länk
Proshop logo

7 499 :-

länk
CDON logo

10 690 :-

länk

Bästa systemkameran under 10.000 kr

calendar

29 maj

Kameror

Kameror

9

Det kommer en dag i varje fotografs liv när man måste köpa en ny kamera, då den nuvarande helt enkelt inte längre når upp till ens krav. En säljare i Nya Zeeland uttryckte det en gång till mig som att "It doesn´t cut the mustard". I denna prisklass finns det två frågor som blir aktuella: spegelreflex (DSLR) vs spegellös (ML), samt byta system eller ej. Vad gäller DSLR vs ML så är DSLR större och tyngre än ML, det extra utrymmet ger möjlighet till större batterier men begränsar slutartiden till 1/8000 sekund som bäst. ML är mindre, lättare och har snabb slutartid på 1/32 000 sekund men kan inte ha särskilt stora batterier. ML har blivit bättre genom åren och kan ge en riktig käftsmäll för sin formfaktor, även med mindre sensorer.

Simon Uzoni betygsätter bästa systemkameran under 10.000 kr

Vid köp av nytt hus kan det vara värt att titta på andra system, det kan ge en stor och tydlig förbättring mot ens nuvarande. Systemval är dock ändå framför allt en smaksak vad gäller design och utformning av menyer. Ifall man har investerat mycket pengar i objektiv för ett specifikt märke blir det ett svårare val. Besök en butik och känn och se vad du tycker!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Simon Uzoni


Simon Uzoni

2018-05-29

Läs mer om oberoende experter