search

1. Swordfish SFKSW14E

Bästa köksvågen - Plats 1
Stämpel

+

Slidefunktionen, lätt rengöring

Precisonen

Detta är mitt senaste inköp och den har allt jag förväntar mig av en bra våg!

Den har många fördelar - tydlig LED-belysning, relativt bra reaktionsförmåga, är enkel att använda och lätt att hantera.

En annan bra grej är slidefunktionen för att slå på den, att den är knapplös innebär att den är väldigt lätt att hålla ren och fräsch. Jag gillar också att vägytan är så pass stor trots att panelen tar upp drygt 3 cm.

Den håller tyvärr inte måttet för att väga ner till 1 g som tillverkaren utlovar, den väger som lägst ner till 2 g. Den kan också ha en tendens att svaja i vissa lägen och kan lägga till något gram.

Det är dock den perfekta vågen om man ska baka bröd, göra glass eller något annat där ingredienserna inte behöver vara på exakta grammet. Med det sagt - se ändå till att det inte svajar över eller under 3 gram fel, det kan i vissa fall förstöra mer än man tror.

Bästa valet för bröd- och glasstillverkaren!

2. Jennings CJ4000

Bästa köksvågen - Plats 2
Stämpel

+

Väger verkligen ner till 0,5 g

Knappsatsen som lätt kan bli sliten

Jag letar alltid efter produkter som levererar vad som utlovas och hest lite till - detta är ett exempel som verkligen gör det.

Första gången jag provade den drog jag på smilbanden för här har vi i en våg som verkligen går ner till de 0,5 g som den lovar. Äntligen (!) en våg som uppfyller kraven!

Trots att skålytan är upphöjd och relativt liten är den så pass stabil att det går att ställa en skål på den utan den trillar av, det är ett stort plus för sådana här typer av konstruktioner.

Tyvärr har den inte har helgjutna knappar vilket gör att de lättare slits ut. I mitt fall lossnade knapparna efter ett tag, men det kan ju bara ha varit just mitt exemplar... Sedan är den ganska svår att hålla ren. Eftersom själva vågplattan är upphöjd kan det samlas mycket smuts runt panelen om man inte håller efter.

Trots det är detta en våg jag håller högt då den klarar av att väga med hög precision och visar vikten i 0,5 g-intervaller, något jag inte stött på hos någon annan våg - än. Jakten går vidare men tills dess är detta min bästa rekommendation.

3. Tristar KW-2436

Stämpel

+

Helgjutna knappar underlättar, pris

Vågytans storlek

I lager

227 :-

InfoLänk saknas till butiken

Visa alla 13 priserprisjakt logo

Visa färre priserprisjakt logo

På jobbet använder jag mest en konditorianpassad våg men även den här som passar väldigt bra för mer vardagligt bakande.

Här kan en mindre bunke med stabil botten ställas på vågen utan problem. Tristar har dessutom tänkt på knapparna som är helgjutna och sticker ut från själva vågen vilket gör det enkelt att nollställa vikten.

Att själva vågytan är upphöjd är fördelaktigt för det påverkar inte vikten om något skulle ligga mot själva vågen, det kan ibland vara ett problem för vågar som ligger plant mot underlaget. Precisionen är bra, stabil och vågen regerar snabbt vilket underlättar och effektiviserar arbetet.

Nackdelen är vågens höga kanter som gör att den främst passar för skålen den levereras med. Det är också svårt att se displayen om man ställer en högre bunke på vågen.

Men! Det är ändå en bra våg för dig som bakar grejer där man inte behöver vara supernoga med vikten, till exempel bröd, smuldeg till pajen eller pannkakor. Den är också lätthanterlig och prisvärd vilket gör att den passar dig som är ovan eller nybörjare.

4. Eight Bits Digital Scale 0.01g/500g

Stämpel

+

Reaktionsförmågan, priset

Problem med att väga finare pulver

För mig som restaurangkonditor är precision A och O. Bara 0,1 gram fel mängd av vissa råvaror kan resultera i ett misslyckat resultat. Därför har den här vågen blivit min högra hand inom dessertskapande.

Den har ett helt annat användningsområde än de andra vågarna. Den har nämligen en precision på 0,01 gram och en maxvikt på 500 gram, jämfört med de andra i listan som har en maxvikt på 5 kg. Denna våg bör alltså ses som ett komplement för när man behöver hög precision.

Vågens yta må se liten ut men eftersom den väger upp till hela 500 g (det är mycket för en precisionsvåg) gör det inte så mycket för då kan man ställa på en liten burk att väga i, vilket också underlättar för att få en bra precision.

Displayen är LED-belyst och tydlig. Knapparna är gummerade, upphöjda och helgjutna vilket innebär att de inte går sönder så lätt - stort plus! Trots att den oftast reagerar otroligt snabbt har den ibland problem med att visa den nya vikten, t.ex. om du lagt på för mycket av en ingrediens och tar bort lite, då kan den vara lite seg.

Det här är ett grymt bra köp för dig som bakar mycket glutenfritt eller andra bak- och maträtter där hög precision är väldigt viktigt.

Bästa köksvågen

calendar

7 jan 2021

Köksvågar

Köksvågar

18

5 dl vatten, 3 dl vetesurdeg, 11,6 dl vetemjöl och 1 msk salt. Det eller 500 g vatten, 300 g surdeg, 700 g vetemjöl och 18 g salt. Båda är ingredienserna för ett surdegsbröd. Så vad är skillnaden mellan de två recepten? Jo, den första ingredienslistan är som att spela rysk roulett, resultatet kan variera från gång till gång, vilket kan bero på en mängd faktorer. Oftast är det mjölet som påverkar resultatet, det packats ihop när man mäter upp det vilket innebär att mängden kan bli olika från gång till gång. För att få samma resultat varje gång är det en digitalvåg som gäller!

Peter Wåhlén betygsätter bästa köksvågen

Att jag har testat och avverkat x antal vågar under de senaste åren är kanske inte så konstigt i och med mitt yrke som restaurangkonditor. Där är precision är mycket viktigt!

Peter Wåhlén betygsätter bästa köksvågen

Här kommer en lista på de bästa vågarna jag ägt. Här hittar du bland annat min "högra hand", en våg som väger ner till 0,01 g 😁

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Peter Wåhlén


Peter Wåhlén

Läs mer om oberoende experter