Advized - oberoende köpråd
logo
search

Träna på löpband - 4 effektiva tips som hjälper dig att komma igång

Träna på löpband - 4 effektiva tips som hjälper dig att komma igång - Benny Sjölind guidar
Benny Sjölind

Benny Sjölind

Guiden publicerades 2 juli 2019

Löpbandet är ett utmärkt träningsredskap för den som vill komma i form och ett bra komplement till löpningen utomhus. Till en början kan det dock vara svårt att veta hur man tränar som mest effektivt på löpbandet. Här kommer några enkla tips som hjälper dig att komma igång med löpbandsträningen, oavsett om du befinner dig hemma eller på ett gym.

Börja lugnt

De flesta löpband är motordrivna och det gör att det till en början kan kännas lite ovant att springa på ett löpband. Därför är det en bra idé att som nybörjare börja lugnt och vänja sig vid det nya rörelsemönstret. Använder du löpband för första gången är det kanske bäst att börja med att gå på det och sedan övergå till lugn jogg. Man bör också vara försiktig med att springa för långa sträckor direkt. Detta hjälper dig att undvika typiska löparskador som kan ge ofrivilliga träningspauser.

Värm upp ordentligt

Oavsett om man är nybörjare eller inte bör man alltid värma upp ordentligt. Börja med några kilometer lugn jogg. Ifall du tänkt köra snabbare tempopass eller intervaller är det bra att lägga in några hundra meter av hårdare fart i slutdelen av uppvärmningen, för att förbereda benen och lungorna på vad som komma skall. Det minskar också risken för skador under träningspasset. Efter uppvärmningen kliver du av bandet och gör lite dynamisk stretching innan du kör igång på allvar.

Kör intervaller och tempoträning

För den som vill genomföra bra och effektiva träningsprogram på löpbandet är intervallträning och tempoträning speciellt lämpligt. Även backlöpning är en riktigt rolig form av löpbandsträning. Intervallerna kan man köra t.ex. 5-10 gånger 3 minuter i högre fart, med antingen lugn jogg eller vandring i ca 2 minuter emellan. När konditionen blivit bättre kan man öka både farten och längden på intervallerna, samt minska längden på vilan. För riktigt långa löppass kan det vara en bra idé att variera lutningen och farten för att undvika förslitningsskador.

Öka lutningen

En vanlig fråga är hur stor skillnad det är mellan att springa utomhus och att springa inomhus på ett löpband. Speciellt om man tränar inför ett lopp kan detta vara intressant att veta. Sanningen är att vid löpbandsträning slipper man ju både vindmotstånd och ojämnheter i underlaget. När man blir van med löpbandet gör även rullningen på bandet sitt för att underlätta löpningen. Ett bra tips för att göra löpbandsträningen mer lik löpning utomhus är att till en början ställa in bandet med en lutning på 0,5 % och sedan öka till 1% när man blivit mer van.


En stor fördel med löpbandet är naturligtvis det skydd det ger mot dåligt väder. Många löpband har även inbyggd stötdämpning i bandet nuförtiden och det gör det mer skonsamt för benen än vid "vanlig" löpning. Framförallt är ändå träning på löpband ett utmärkt sätt att i egen takt vänja sig vid en allt snabbare löpning. Här hjälper den motordrivna rullning som löpbandet har för att komma igång. Det finns många sätt att göra löpupplevelsen trevlig och mångsidig med hjälp av löpbandet. Det gäller bara att prova sig fram och anpassa träningen efter sin egen nivå och sina egna behov. Lycka till!

Benny rekommenderar 3 produkter

Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Löpband T25

Master Löpband T25

Sportgymbutiken logo

10 490 :-

länk
CDON logo

10 490 :-

länk
Träningsmaskiner logo

7 798 :-

Pris hämtat 22/8

länk
HEfitness logo

7 798 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Sportamore logo

7 895 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Sport & Fritid logo

8 490 :-

Pris hämtat 22/8

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Löpband TR5500IC, LifeSpan

Lifespan Löpband TR5500IC, LifeSpan

Sportgymbutiken logo

19 990 :-

länk
CDON logo

19 990 :-

länk
Träningsspecialisten logo

19 995 :-

Pris hämtat 22/8

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Löpband Premium AC, Abilica

Abilica Löpband Premium AC, Abilica

CDON logo

33 990 :-

länk
Sportgymbutiken logo

33 990 :-

länk
Sporttema logo

28 498 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Träningsmaskiner logo

28 498 :-

Pris hämtat 22/8

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare