Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTest - OnePlus 8T - en stabil uppdatering

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 8T - en stabil uppdatering

15 oktober 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ladda snabbt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Vill du spendera mindre tid vid eluttag eller glömmer du ofta att sätta telefonen på laddning över natten? Då är OnePlus 8T telefonen för dig. På mindre än en timme har du en fulladdad följeslagare.

Inget för fiskaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Behöver du en telefon som tål ett dopp i plurret är OnePlus 8T inte det bästa valet. Visserligen säger OnePlus att de ställer höga krav på fukt- och vattenbeständighet på alla sina modeller, men utan officiell klassning finns inga garantier.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus 8T 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
MobiltelefonerOnePlus 8T 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
fr. 10 651 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Formulan för OnePlus 8T är densamma som tidigare, det vill säga att erbjuda flaggskeppskvalitet till ett lägre pris. Vill du spara en slant och ändå få underbar skärm, stabila kameror, välgjort gränssnitt och extremt kompetent snabbladdning är det här ett lätt val. Visserligen får du klara dig utan trådlös laddning och IP-certifiering, men totalt sett erbjuder OnePlus 8T en komplett upplevelse som klarar allt du kräver och lite till - oavsett om du är i behov av en ny firmatelefon eller en Fortnite-konsol. Har du däremot redan en OnePlus 8 eller en OnePlus 8 Pro så tycker jag att du kan avvakta till nästa generation.

Oöverträffad snabbladdning

Imponerande skärm

Grym prestanda

Bra batteritid

Trevlig mjukvara

Saknar trådlös laddning

Saknar IP-certifiering

Det förmonterade skärmskyddet

Makro- och monokromkameran

En subtil förfining

OnePlus har varit flitiga i år och redan hunnit lansera tre mobiltelefoner. I våras släpptes de sedvanliga toppmodellerna i form av OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro. Därefter följde under sensommaren en helt ny mellanklassatsning - OnePlus Nord.

Nu är man emellertid tillbaka på gammal beprövad mark med den årliga uppdateringen, som vanligt med tillägget “T” i produktnamnet. T-versionerna anno 2020 är bara en till antalet, OnePlus 8T, det betyder alltså att Pro-modellen för första gången blir utan förnyelse.

OnePlus 8T har ett rekommenderat pris från 6499 kronor och hamnar därmed i ett väldigt konkurrensutsatt segment, där flera konkurrenter nyligen lanserat nya modeller. Är OnePlus 8T fortfarande det givna valet om du söker den senaste hårdvaran till överkomligt pris? Låt oss försöka ta reda på saken.

Mestadels välkomna designförändringar

Historiskt har T-versionerna kommit med små kosmetiska förändringar. Mycket är sig likt även den här gången, men ett par nya designelement har implementerats. Det första jag noterar är att det tidigare centrerade kamerahuset har flyttat ut på vänsterflanken. Rent estetiskt påminner det en del om Samsungs lösning och jag måste säga att jag gillar det nya uttrycket bättre.

En annan trevlig aspekt är att utsticket på kamerahuset minskat och telefonen känns mer stabil liggandes på rygg. Framsidan må se oförändrad ut med sin heltäckande skärm och en kameraö (hole punch), men här har det smugits in en ny skärm som faktiskt är platt istället för välvd. Något jag uppskattar, eftersom jag har svårt för den välvda trenden som gärna bidrar till oavsiktliga tryckningar.

OnePlus 8T ligger perfekt i handen trots den lite kantigare skärmen. Telefonen kommer i två utföranden: Aquamarine Green som jag testat och Lunar Silver. Nytt utöver själva färgerna är ytbehandlingen som är ett mellanting mellan matt och högblankt glas. Inte helt lyckat enligt min mening eftersom fingeravtryck blir ett större irritationsmoment, även om det ser lyxigt ut.

En redan grym skärm blir ännu bättre

De senaste generationerna av OnePlus har haft riktigt bra skärmar och OnePlus 8T är inget undantag. Enheten stoltserar med en 6,55 tum Full HD+ AMOLED-skärm med HDR10+ (förbättrar färger och svärta) och är snäppet ljusstarkare än sin föregångare.

Annars är den stora nyheten att uppdateringsfrekvensen på 120 Hz från OnePlus 8 Pro ärvts nedåt i leden. Inte mig emot, det är trevligt, men som jag varit inne på i tidigare recensioner är steget från 90 Hz till 120 Hz inte lika revolutionerande som från lägre frekvenser.

Något jag däremot inte kommer överens med är det förmonterade skärmskyddet. Jag upplever passformen som dålig med skarpa kanter som känns lite obekväma under fingrarna och gärna samlar på sig smuts. Skyddet går naturligtvis att avlägsna på eget bevåg, men det är inget jag provat på min testenhet.

Tilläggas bör också att den integrerade fingeravtrycksläsaren i skärmen är väldigt stabil med få felläsningar.

Regerande mästare i snabbladdning

OnePlus har länge haft en tätposition när det kommer till snabbladdning. Nya Warp Charge 65 ska kunna fylla batteriet från 0 till 100% på imponerande 39 minuter. Jag har själv inte klockat tiden, men kan bekräfta att det går ruskigt fort. Till och med så snabbt att jag helt skippat att ladda telefonen över natten och istället bara pluggat in den någon timme på morgonen. Jag har heller inte känt någon märkbar värmeutveckling under själva laddandet, vilket bådar gott, men som med all ny teknik återstår att se hur batteriet står sig över tid. Trådlös laddning är dock än så länge förbehållet OnePlus 8 Pro.

Jag har utan problem klarat mig hela dagen med en hel del juice tillgodo. Det här gäller även när jag aktiverar den nya och efterlängtade funktionen Always on display, en funktion som konstant visar begränsad information på skärmen såsom klocka och batteristatus. Jag vill också tillägga att OnePlus 8T stödjer 5G och det är möjligt att det påverkar batteriförbrukningen, men eftersom utbyggnaden fortfarande är i sin linda har jag inte kunnat testa just detta.

Bra och mindre bra kameror

OnePlus 8T har en ny uppsättning kameror: huvudkamera på 48 megapixel, vidvinkel på 16 megapixel, makrokamera på 5 megapixel och monokromlins på 2 megapixel. Huvudkameran är stabil och tar sammantaget riktigt bra bilder, inte minst tack vare optisk och elektronisk bildstabilisering. Vidvinkeln är också användbar, men tappar en del detaljer jämfört med huvudkameran.

Makrokameran och monokromlinsen (färgfilterkamera) missar tyvärr ofta målet. Makrokameran kan i optimala förhållande ta häftiga bilder, men lider av låg upplösning och bilderna blir lätt suddiga. Monokromlinsen känns fortfarande som ett försäljningstrick. Visst kan det bli snygga effekter, men det behövs ingen dedikerad kamera för något som lika enkelt kan göras i efterhand i valfri fotoredigeringsapp.

Kameraappen har också fått en del uppdateringar och bildstabiliseringen för video imponerar. Mörkerläget har förbättrats, men är fortfarande aningen ojämnt. Bilderna blir ömsom bra för att i nästa stund överkompenseras med gryniga bild som följd. Nattläget liksom bokeh-effekten fungerar numera också på video, något som låter bra, men resultatet lämnar ofta en del i övrigt att önska.

Ny filosofi för gränssnittet

OxygenOS som är OnePlus version av Android har uppskattats främst för sin minimalism. I samband med lanseringen av OnePlus 8T släpps också OxygenOS 11. Det intetsägande namnet till trots har det hänt mycket bakom kulisserna.

Precis som hos flera andra tillverkare har gränssnittet optimerats för enhandsanvändning. Tanken är alltså att vi ska kunna nå de mest vitala funktionerna utan att behöva hålla telefonen i bägge händerna. En god idé, men det finns ett problem: OnePlus har anpassat sitt system medan många tredjepartsappar fortfarande kräver akrobatiska övningar för att låta sig användas med bara en hand.

Vidare har gränssnittet blivit djärvare i sin utformning och kommer med mer färg och flärd. Jag får lite OneUI 2.0-vibbar och det är på intet sätt negativt, men det tar en stund att vänja sig. Fördelen med OxygenOS är anpassningsmöjligheterna och gillar du inte den lila/rosa accentfärgen kan du enkelt byta till en annan.

Det nya utseendet till trots har allting flutit på silkeslent, precis som jag kommit att förvänta mig av OnePlus. Flera tidigare OnePlus-modeller kommer eller har redan uppdaterats till OxygenOS 11, så att uppdatera till OnePlus 8T enkom av den anledningen är inte nödvändigt.

Hårdvara av toppklass

Prestandamässigt är OnePlus som vanligt med och slåss i toppen. Något överraskande har man valt att hålla kvar vid Snapdragon 865 istället för att köra på plusvarianten. Nu har det i praktiken ingen större betydelse eftersom Snapdragon 865 är mer än kapabel att klara av allt från enkel surf till grafiskt blytunga spel.

Beroende på modell får du antingen 8 eller 12 GB RAM och 128/256 GB lagring med UFS 3.1 som ger bättre lagringsprestanda och energiförbrukning. Kvar från föregångaren är också den taktila vibrationsmotorn och de välljudande stereohögtalarna med Dolby Atmos. 5G är så klart också inkluderat och ska enligt OnePlus fungera från start med flera större teleoperatörer, under förutsättning att det finns täckning i ditt område och att din abonnemangsform stödjer det.

Specifikationer

Operativsystem
OxygenOS 11
Processor
Snapdragon 865
RAM
8 GB / 12 GB
Lagring
128 GB / 256 GB
Skärm
6.55”, Amoled 20:9, 2400 x 1080 pixlar, 120Hz
Batteri
4500 mAh
Kamera
Huvudkamera 48 Mp, ultravidvinkel 16 Mp, makro 5 Mp, monokrom 2 Mp
Vikt
188 g
Storlek
160.7 x 74.1 x 8.4 mm

Om mobiltelefoner från OnePlus

OnePlus startades så sent som 2013 och skapade sig snabbt ett namn i branschen genom att lansera “flaggskeppsdödare”. Det vill säga telefoner som erbjuder i stort sett samma funktionalitet som de dyraste modellerna, men till ett märkbart lägre pris. Genom åren har dock OnePlus glidit närmre och närmre sina konkurrenter och i år togs för första gången steget in i premiumsegmentet med OnePlus 8 Pro i täten. Det har också medfört en stegrande prisbild och därför släpptes tidigare i år budgetmodellen OnePlus Nord. Det gör att OnePlus 8T placerar sig som företagets mellanmodell.


Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer