Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTest - Xiaomi Mi A3 - mobilen som ger ovanligt mycket för pengarna

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi A3 - mobilen som ger ovanligt mycket för pengarna

21 oktober 2019

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Gillar du att fotografera mycket och länge?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Om kameran och batteritiden är viktig för dig så är det här ett riktigt bra val. Mi A3 har en för prisklassen grym kamerauppsättning och ett stort batteri som räcker länge!

Älskar du att se på film on the go?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Om du ser mycket på film på din telefon finns det definitivt bättre val, då Mi A3 har en relativt lågupplöst skärm som inte gör filmer rättvisa.

Xiaomi Mi A3 Dual SIM 4GB RAM 64GB
MobiltelefonerXiaomi Mi A3 Dual SIM 4GB RAM 64GB
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Mobiltelefoner
Vem passar produkten bäst för?

Så, vem är då denna telefon för egentligen? Den ser ut och känns som en premiumtelefon, med oväntat bra kamera, fingeravtrycksläsare i skärmen och rejält batteri. Men den saknar möjlighet att använda Google Pay, har en relativt lågupplöst skärm och orkar inte riktigt med de tyngre spelen eller applikationerna. Jag tycker att det här är ett klockrent val för den prismedvetne som vill få en snygg, välbyggd, modern telefon som kommer hänga med ett bra tag tack vare Android One. Den passar riktigt bra för normalanvändaren som mest surfar, använder sociala medier, tar lite bilder, ser på YouTube, lyssnar på musik och helst fortsätter ha sin gamla fysiska plånbok med sig.

Premiumkänsla

Kameran

Batteritiden

Snabbladdning

3.5 mm hörlursjack

Saknar NFC

Skärmen är inte full HD

Saknar trådlös laddning

Byggkvalitet och design på toppnivå

Xiaomi Mi A3 ligger prismässigt i budgetsegmentet, men det första som slår mig när jag håller i min Mi A3 är hur premium den känns. Den känns rejäl med lite tyngd, en vacker glasbaksida med kurvade kanter går över i mjuka sidor och en flat ovansida som har hyfsat tunna skärmkanter och domineras av en 6-tums skärm med en droppformad kamerautskärning. Att skärmen inte har kurvade kanter som många andra telefoner nuförtiden gör att det blir enklare att hitta bra skärmskydd till denna lur. Värt att notera är också att både fram- och baksida är i Gorilla Glass 5, vilket bådar gott för reptåligheten. Allt känns väldigt välgjort och lyxigt, och telefonen ligger riktigt skönt i handen. Min Mi A3 är den blå varianten, där det bildas ljusreflektioner som tunna vågformade linjer på den blå glasbaksidan, mycket snyggt och effektfullt! När man tittar på telefonen ser man snabbt att Mi A3 stoltserar med något som många saknar i nya telefoner – ett 3.5 mm hörlursjack, men det följer tyvärr inte med några hörlurar i paketet.

Avskalad Androidversion

Mi A3 är en Android One-telefon, vilket innebär att det är det närmaste man kommer Googles Pixel-telefoner när det gäller operativsystemet. Inga tillverkaranpassningar eller teman och specialfunktioner. Android One-telefoner garanteras också två större systemuppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar, något som är bättre än vad många andra androidtelefoner får. Tyvärr har Xiaomi valt att skala bort NFC vilket gör att Mi A3 inte fungerar med betaltjänsten Google Pay, något som känns som ett märkligt drag i mitt tycke. Ett bättre val om man vill få ner kostnaden hade kanske varit att ta bort IR-sändaren istället - den gör att telefonen ska kunna användas som en fjärrkontroll till din TV till exempel, men det saknas stöd för det i mjukvaran out of the box.

Stabil prestanda med bra flyt

Mi A3 har utrustats med Snapdragon 665 och 4 GB minne, vilket inte ger flaggskeppsprestanda men ändå är mer än tillräckligt för vardagligt bruk och definitivt mer än vad man brukar få för pengarna i den här klassen. Det mesta flyter på riktigt bra utan problem, något som definitivt hjälps av den avskalade Android-versionen och att skärmen inte har full HD-upplösning. Ibland kan jag uppleva kameran som lite seg, men det är också det enda. Det ska dock sägas att Mi A3 inte är för dig som gillar att spela lite tyngre spel, då det kan bli lite ryckigt och segt när man kör de mest krävande speltitlarna. Varianten jag testade hade 64 GB lagring, det finns även en variant med 128 GB, men då Mi A3 har stöd för minneskort är i min mening instegsmodellen helt tillräcklig.

Skärmen är en kompromiss

Skärmen är på 6 tum och av OLED-typ, vilket innebär starkare kontraster och en absolut svärta. Xiaomi har satsat på en fingeravtrycksläsare som sitter under skärmen, något man annars bara hittar på betydligt dyrare mobiler. Denna teknik fungerar bara med Amoled-skärmar, som är dyrare än enklare LCD-skärmar. För att hålla priset nere har Xiaomi valt en skärm som har lägre upplösning HD+ (720p) istället för en FHD+ skärm (1080p). Detta i kombination med att skärmen är stor gör att det faktiskt går särskilja enskilda pixlar och att skärmen inte upplevs som knivskarp. Jag anser trots detta att skärmen får ses som riktigt bra med tanke på att detta är en budgettelefon. Fingeravtrycksläsaren fungerade riktigt bra för mig, faktum är att den var snabbare och hade mindre läsfel än min Samsung Galaxy Note 10+.

Kameran överraskar

Mi A3 har en för prisklassen imponerande kamerauppsättning med tre kameror: en 48 Mp (f/1.79) huvudkamera, en 8 Mp vidvinkelkamera och en 2 Mp djupsensor. I dagsljus levererar Mi A3 riktigt bra bilder, både i vanligt och vidvinkelläge. I skymningsläge och mörka miljöer blir det lite mixat resultat – huvudkameran tar oväntat bra bilder men vidvinkelkameran gör ingen lycklig med rent ut sagt dåliga bilder. Porträttläget med bokeh/oskärpe-effekt övertygar inte riktigt heller, men porträttbilderna får ändå godkänt då vi inte får glömma vilken prisklass Mi A3 tillhör. Det vore inte rättvist att jämföra den med flaggskeppstelefoner. Mi A3 stoltserar med en Ai-kamera, med det menas att den automatiskt kan välja kameraläge beroende på vad du försöker ta en bild av. På framsidan av Mi A3 finns det en 32 Mp selfiekamera (f/2.0) som även den imponerar med riktigt bra bilder. Jag skulle säga att Mi A3 utan tvekan är bäst i sin prisklass när det gäller foto.

Batteri som övertygar

Mi A3 har ett väl tilltaget batteri på hela 4030 mAh. Detta i kombination med strömsnåla Snapdragon 665, en relativt lågupplöst skärm och Android One ger en minst sagt imponerande batteritid. Min Mi A3 har hängt med utan problem i tre dagar med normalt användande. När jag testade som intensivast var batteritiden nere på lite drygt en och en halv dag. När batteriet till sist gett sig kan man glädjas åt att laddningen kommer gå snabbt då Mi A3 har snabbladdning (Quick Charge 3.0) via USB-C. Tyvärr har Xiaomi valt att inte lägga till trådlös laddning, antagligen för att kunna hålla nere priset, vilket är tråkigt då glasbaksidan är som gjord för det.

Specifikationer

Operativsystem
Android One
Processor
Qualcomm Snapdragon 665
RAM
4 GB
Lagring
64 GB
Skärm
6 tum, Amoled-skärm, 720x1560 pixlar, 19.5:9
Batteri
4030 mAh
Kamera
Huvudkamera 48 Mp Sony, selfiekamera 32 Mp, vidvinkelkamera 8 Mp, djupsensor 2 Mp
Anslutningar
USB-C, ljudutgång 3,5 mm
Vikt
173.8 g
Storlek
153.5 x 71.9 x 8.5 mm
Övrigt
Gorilla Glass 5 (fram och baksida), snabbladdning (QC3.0)

Om mobiltelefoner från Xiaomi

Xiaomi är kanske inte så känt i Sverige ännu, men det är något den kinesiska jätten tänker ändra på. Xiaomi räknas i dag in som världens fjärde största mobiltillverkare, och har en bred portfölj med allt från budgettelefoner till flaggskeppsprestanda och nya konceptuella tekniker med vikbara skärmar. Tidigare har man som konsument varit tvungen att importera själv, men sedan ett år tillbaka går det nu att köpa Xiaomi-telefoner från svenska återförsäljare. Xiaomis produkter är överlag väldigt väldesignade med ett minimalistiskt formspråk som ofta jämförs med Apples, och priserna är på rimliga eller rent av låga nivåer – något som gör deras produkter intressanta för många.


Här på Prisjakt är jag mobil- och surfplatteexpert, något jag verkligen brinner för som den prylnörd jag är. Jag har lång erfarenhet inom detta område, och har tidigare bland annat varit redaktör och iPhone/iPadexpert på MacWorld under flera år. Jag har även lärt Robert Wells att spela piano… på en iPhone. Sedan 2012 har jag varit en Androidanvändare och åtskilliga Nexusar, Samsungs och LG har passerat genom mina händer. Jag älskar ny teknik och är prylgalen och ger gärna råd till dem som behöver det. Så på med tropikhjälmen och häng med så ska vi hitta den bästa lösningen tillsammans, för det är en djungel där ute!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons