search

1. Apple iPhone 7 32GB

Bästa mobiltelefonen för barn - Plats 1
Stämpel

+

iOS föräldrakontroller, trygghet

star

På 3 listor

Trots att det är långt ifrån den billigaste enheten så blir ändå iPhone 7 mitt absoluta toppval.

Operativsystemet iOS erbjuder dig som förälder stora möjligheter till kontroll, framförallt om du själv använder en iOS-enhet.

Trots att iPhone 7 har ett antal år på nacken så räcker prestandan mer än väl till för både barn och vuxna. Tack vare dess ålder finns det även ett närmast enormt utbud av skal som inte bara kan skydda telefonen, utan även ge dig en aldrig sinande ström av potentiella födelsedagspresenter och julklappar!

Just möjligheterna att genom iOS i detalj kunna styra vad dina barn tillåts göra, vilka appar de får ladda ner och vilka tider på dygnet de kan använda sin telefon gör detta till min favorit och ger den en förstaplats.

Mark Spurrell berättar hur iPhone 7 står sig 2019 och om den fortfarande är värd att köpa.
Youtube ikon

Mark Spurrell berättar hur iPhone 7 står sig 2019 och om den fortfarande är värd att köpa.

2. Samsung Galaxy A51 SM-A515F/DS (4GB RAM) 128GB

Bästa mobiltelefonen för barn - Plats 2
Stämpel

+

Prisvärd prestanda, trygghet

star

På 3 listor

Samsung har ärligt talat fått till något väldigt intressant i sin serie av A-telefoner, det lite mer rimliga valet för de allra flesta jämfört S-serien.

Med Samsung Galaxy A51 får du helt okej prestanda i ett helt okej skal till ett helt okej pris. En ganska rimlig kombination när man letar efter en telefon till sitt barn kort och gott.

Samsungs One UI är kanske inte min favorit som så, men det går ändå inte att förneka dess användarvänlighet och att det tveklöst är ett av de mer bekanta gränssnitten på marknaden just nu.

Samsung Galaxy A51 är överlag ett tryggt och bra alternativ som kanske inte är billigast men som ändå levererar på de flesta punkter, inklusive den ständigt så viktiga IP68-klassningen mot fukt och damm!

3. Motorola Moto G8 Power

Stämpel

+

Enormt batteri

Kanske något stor skärm för barn

star

På 4 listor

Glömmer ditt barn av att ladda telefonen av och till? Då kanske tanken på ett närmast bisarrt stort batteri på 5000 mAh låter rätt lockande? Om inget annat så kanske det batteriet klarar av att underhålla de små under en längre resa, utan tjat om powerbanks eller laddning!

I övrigt får du en alldeles rimligt bra prestanda för pengarna och en relativt stor skärm på 6,4" som gör mobilspelandet lite extra trevligt.

Motorola levererar dessutom ett väldigt avskalat och simpelt gränssnitt utan företagsspecifika tillägg på hur Android är tänkt att se ut och fungera. En extra fördel med det är att det blir enklare att hålla enheten uppdaterad och säker även framåt i tiden!

Motorola Moto G8 Power har inte bara ett mäktigt namn, den är även riktigt prisvärd framförallt med tanke på dess stora batteri!

4. Nokia 6.2 Dual SIM 64GB

Stämpel

+

Riktigt bra valuta för pengarna!

Saknar IP-klassificering

star

På 2 listor

Nokia har verkligen tagit ett starkt grepp om segmentet med plånboksvänliga telefoner med sin återkomst baserad på Android-systemet.

Med Nokia 6.2 får du inte bara ett riktigt tilltalande pris och en tilltalande design, du får även bra och kompetent hårdvara som dessutom drivs riktigt länge med hjälp av ett stort batteri och optimerad mjukvara.

Räcker inte de medföljande 64 GB lagring till? Köp då till ett extra minneskort och montera så har du vips möjlighet till över 500 GB total lagring!

Utöver det så är en av Nokias största fördelar valet av Android utan tillverkarspecifikt gränssnitt ovanpå. Detta ger dig snabba uppdateringar av såväl nya funktioner som säkerhetsuppdateringar. Nog så viktigt i dagens värld!

5. Huawei P30 Lite Dual SIM

Stämpel

+

Prisvärd prestanda

Näst ut på listan hittar vi den mer plånboksvänliga varianten av Huawei P30, med tillägget Lite. Lite innebär mer avskalad prestanda jämfört med den ordinarie telefonen, men i gengäld ett bra mycket rimligare pris. Perfekt för en telefon som kanske inte överlever särskilt många år i barnens våld.

Trots tillägget Lite så erbjuder den här telefonen fullgod prestanda och barnen kommer kunna spela de flesta spel och kika på sina YouTube-klipp utan problem. Även här har man möjligheten att expandera utrymmet när det inbyggda har fyllts upp med selfies, spel och TikTok-klipp som barnen vägrar rensa.

Huawei P30 Lite är dessutom en av listans snyggare telefoner och därmed ett utmärkt val för dig vars barn värdesätter design framför prestanda!

Youtube-kanalen YugaTech gör en unboxing och kort recension av Huawei P30 Lite.
Youtube ikon

Youtube-kanalen YugaTech gör en unboxing och kort recension av Huawei P30 Lite.

6. Cat S41

Stämpel

+

Extremt barnsäker

Äldre mjukvara, speciell design

Är dina barn mer vilda än en flock apor på zoo? Då kanske det skulle vara värt att kika in en mobil från Caterpillar, som är tålig nog att klara av de mest våldsamma lekar och experiment, oavsett om det handlar om dina barns idéer eller dina egna.

I Caterpillar S41 har vi inte den häftigaste prestandan på något vis, men det är tveklöst listans mest hårdhudade enhet. Ett perfekt val när du tröttnat på att köpa nya telefoner för att den gamla mött asfalten igen. Dessutom har batteriet i den här mer kapacitet än någon av de andra på listan och bara det är väl guld värt?

Kanske inte alternativet som kommer göra dina barn jättelyckliga sett till utseendet, men de kommer åtminstone få en duktig utmaning i att kvadda den!

Linus från Techline visar hur tålig Caterpillar S41 är och berättar om sin användarupplevelse.
Youtube ikon

Linus från Techline visar hur tålig Caterpillar S41 är och berättar om sin användarupplevelse.

Bästa mobiltelefonen för barn

2 experter tipsar

Joakim Ewenson

Joakim

Ted Larsson

Ted

calendar

28 dec 2020

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

1 557

Att sätta en smart mobil i händerna på ett barn är förenat med viss skräck, åtminstone för mig. Plötsligt får de hela världen i sin hand och det är givetvis både på gott och ont. Just därför finns det goda skäl att noga överväga vad man köper och hur man bäst håller ett vaksamt öga på vad de gör och när!

Joakim Ewenson betygsätter bästa mobiltelefonen för barn

Nog så viktigt när det kommer till telefoner åt barn är också möjligheten att skydda mobilen mot en inte alltid mild behandling. Ett bra utbud av skyddande skal och andra tillbehör är alltså av yttersta vikt! Jag har försökt hålla priset någorlunda inom rimliga gränser, utan att för den delen välja ut de allra billigaste slit-och-slängtelefonerna som faktiskt inte gör någon glad alls.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter

1. Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation)

Bästa mobiltelefonen för barn - Plats 1
Stämpel

+

Mångsidig, bra föräldrakontroll

Batteritiden kunde varit bättre

star

På 7 listor

iPhone SE briljerar med sin mångsidighet i kombination med en överkomlig prislapp.

Vad sägs om marknadens bästa processor, bra kamera, vattentålighet och trådlös laddning? Alltihop paketerat i en numer ovanligt kompakt formfaktor, vilket gör att även mindre händer kan bemästra enheten. Dessutom finns det mängder av skal och tillbehör för de som gillar att pimpa sin telefon.

Kör du som förälder också iPhone är det ett extra bra val, då du enklare kan hjälpa ditt barn med telefonen. En av de största fördelarna med iPhone ur ett barnperspektiv är också att det finns bra inbyggda föräldrakontroller. Funktionen "Hitta" möjliggör att se varandras position och spåra borttappade enheter via GPS.

iPhone SE passar såväl den trendkänslige tonåringen som den yngre förmågan.

Youtubern Marques Brownlee recenserar iPhone SE.
Youtube ikon

Youtubern Marques Brownlee recenserar iPhone SE.

2. Motorola Moto G8 Power

Bästa mobiltelefonen för barn - Plats 2
Stämpel

+

Pris, batteritid, kamerorna

Risk för få uppdateringar

star

På 4 listor

Moto G8 Power håller tätpositionen som den perfekta följeslagaren för de lite yngre.

Moto G8 Power har ett rejält batteri (5000 mAh) som enligt Motorola räcker upp till tre dagar. Perfekt när det vankas Pokémon Go eller långa bilresor. Prestandan och kameror har vässats ytterligare jämfört med tidigare generation, vilket gör mobilen idealisk för små linslusar. Enda orosmolnet är att Motorolas uppdateringsfrekvens lämnat en del att önska de senaste åren.

Framsidan täcks av en stor och högupplöst skärm som lämpar sig väl för streaming. Konstruktionsmässigt har Motorola gjort ett smart val där glas- eller metallbaksida skippats till förmån för mer stryktålig polykarbonat.

Vill du ha en kompetent telefon utan att behöva dra in barnens veckopeng är Moto G8 Power ett utmärkt val.

3. Oneplus Nord 128GB

Stämpel

+

Premiumdesign med bra kameror

Inte vattentålig

star

På 2 listor

OnePlus Nord är något så ovanligt som en funktionsrik och prisvärd telefon med premiumdesign.

90 Hz-skärmen är suverän och hästkrafterna under huven räcker gott och väl för de allra flesta. Även kamerorna som är sex till antalet är bra, framförallt huvudkameran (samma som i dyrare OnePlus 8). Här får vi också en vidvinkelkamera, vilket exempelvis iPhone SE saknar. Dubbla selfiekameror varav den ena är en vidvinkel passar perfekt när det är dags för en groupie med kompisarna.

Batteritiden är inget att oroa sig för eftersom full laddning tar ca 60 minuter med den beprövade snabbladdningen. Nord kör det avskalade gränssnittet OxygenOS (Android) som passar även mer juniora mobilanvändare. Vidare är OnePlus erkänt duktiga på uppdateringar, så telefonen kommer kännas fräsch under lång tid.

OnePlus Nord kommer tilltala både ungarna och din plånbok.

4. Nokia 7.2 Dual SIM (4GB RAM) 64GB

Stämpel

+

Bra pris och utlovade uppdateringar

Ömtåligt glasbakstycke

Nokia 7.2 bjuder främst på en schysst och stor skärm med stöd för HDR, det vill säga perfekt för Netflix.

Inte allt för krävande specifikationer gör att batteriet utan problem klarar sig från morgon till kväll. Mobilens trippelkameror håller bra kvalitet och skulle du mot förmodan lyckas fylla det inbyggda minnet på 128 GB med foton eller annat kan du enkelt köpa till ett minneskort.

En annan fördel är att Nokia 7.2 kommer med Android One, vilket gör att vi slipper oönskade förinstallerade appar samtidigt som Nokia garanterar uppdateringar under flera år framöver. Nackdelen är glasbakstycket, så ett skal bör nog adderas.

Nokia 7.2 kombinerar ett modernt yttre med trevlig prislapp och kompetenta specifikationer.

5. Xiaomi Poco F2 Pro 128GB

Stämpel

+

Pop-up kamera, valuta för pengarna

Stor

star

På 2 listor

Xiaomi Poco F2 Pro är telefonen för tonåringen som vill ha det senaste i form av topprestanda. Utseendet är trendigt och finns i flera färgval, vilket kan vara nog så viktigt.

Den motoriserade selfiekameran gömd i enhetens inre kommer definitivt dra ögon till sig på skolgården. Det här gör också att vi får en stor skärmyta helt utan avbrott som tillsammans med den moderna hårdvaran fungerar ypperligt för exempelvis krävande spel och TikTok. Vill du sedan göra egna videos eller fota finns det fyra stabila kameror att välja mellan.

Batteriet är väl tilltaget och du klarar till och med två dagar med lite tur. Snabbladdning erbjuds också för den som önskar effektiv påfyllning.

Xiaomi Poco F2 Pros nackdel är ett rejält yttermått och ett något avancerat gränssnitt. Den här modellen passar alltså främst de något äldre barnen/ungdomarna.

6. Nokia 4.2 32GB

Stämpel

+

Priset

Bara ok prestanda, saknar USB-C

Nokia 4.2 är kanske inte den mest kraftfulla telefonen på listan, men det är inte heller alltid det viktigaste.

Byggkvalitén är högre än prislappen ger sken av. Konstruktionen består av en metallram och plastbakstycke, vilket ger bra hållbarhet och lättare vikt. Skärmen är stor och duger bra till att slötitta på Bolibompa innan läggdags, eller varför inte spela något enklare spel?

Nokia 4.2 är en del av Android One - senaste versionen av Android (10) finns tillgänglig och säkerhetsuppdateringar kommer kontinuerligt. Du kan därför känna dig trygg i att barnets telefon står väl rustad mot virus och annat skräp. De två kamerorna duger gott till lite vardagligt fotande och batteriet räcker hela dagen tack vare strömsnål hårdvara.

Nokia 4.2 är en enkel budgettelefon men duger bra till barnet med något lägre krav.

7. Asus ROG Phone 3 ZS661KS (8GB RAM) 256GB

Stämpel

+

Unik, spelupplevelsen, prestanda

Dyr, passar inte alla

star

På 2 listor

Har du en riktig gamer i familjen eller kretsar livet kring Fortnite? Då är Asus ROG Phone 3 med sin coola gamerestetik och galna specifikationer telefonen man ska äga.

Allting här andas gaming och några av godbitarna är: AirTriggers som gör att mobilens kanter fungerar precis som axelknapparna på en handkontroll och livestreaming av spelsessioner direkt ut på nätet. Ingår gör också fläkttillbehöret AeroActive Cooler 3, som fästs på telefonens baksida för att undvika överhettning.

Är du inte riktigt så speltokig finns det ändå saker att värdesätta hos ROG Phone 3, såsom ett enormt batteri på 6000 mAh, en skärm med übersnabb uppdateringsfrekvens och superbra högtalare. Kamerorna tillhör däremot inte toppklassen.

För den spelfrälste ungdomen är det här drömmen, men smakar det så kostar det och för övriga livsstilar finns det andra modeller att överväga.

8. Nokia 3310 (2017) 3G Dual SIM

Stämpel

+

Enkel, unik och billig

Kan upplevas omodern

Vad är en topplista utan en riktig överraskning? "Nya" Nokia 3310 känns i dagens läge som en udda fågel, men den lämpar sig bra till vissa ändamål.

Nokia satsar här på en kompakt modell där alla onödiga funktioner skalats bort och navigeringen gjorts föredömligt enkel. Det går att ringa, skicka SMS och även surfa lite om så önskas. Batteriet håller i veckor och den inbyggda kameran duger till lek.

Appar lyser dock med sin frånvaro. Fördelen är att du slipper oroa dig för att barnen ska lyckas tömma ditt konto via mikrotransaktioner i spel. På tal om spel - självklart finns ikoniska Snake inkluderat, så du kan utmana barnen.

Är du ute efter en smidig och enkel telefon att skicka med barnen till lekplatsen eller kompisen? Då är Nokia 3310 telefonen för dig. Dessutom är priset inte är mycket högre än en pizzamåltid med familjen.

För dig som har barn eller tonåringar finns det många fördelar med att de har en egen mobil: du slipper vråla när maten är klar och slagsmål i baksätet på bilresan. Oavsett om det är dags för minstingens första telefon eller om tonåringen behöver en uppdatering så är det svårare än man kan tro att hitta den perfekta telefonen till ett barn. Det finns nämligen en uppsjö modeller på marknaden, med varierande priser och egenskaper.

Ted Larsson betygsätter bästa mobiltelefonen för barn

Den här topplistan kommer att hjälpa dig på vägen, då jag har valt ut några av de bästa telefonerna för alla åldrar. Tonåringens Fortnite-spelande behöver kanske ett prestandamonster, medan den lekglada knatten behöver något tåligt. Kom ihåg att investera i ett skyddande skal och eventuellt ett skärmskydd för att förlänga livslängden.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Ted Larsson


Ted Larsson

Läs mer om oberoende experter