Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Xiaomi Pocophone F1 64GB Steel Blue

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 1

Här kommer en telefon för den som vill ha max prestanda och batterikapacitet men som kan offra lite kamerakvalité.

Pocophone F1 är tillverkad av ett helt nytt dotterbolag till Xioami och fokuset här ligger på hastighet. Telefonen är laddad med marknadens topprocessor för Androidtelefoner och ett lika stort batteri som i Samsungs Note 9.

För att spara in på kostnader är telefonen konstruerad i plast. Om man tycker om det eller ej är en smaksak men det är svårt att argumentera emot hållbarheten. Kamerorna på baksidan påstås prestera väl, speciellt i bra belysning och med nya uppdateringar utmanar den samtliga telefoner på listan.

Stöd för dubbla sim-kort finns, alternativt Micro-SD för lagring. NFC saknas dock, så ser du fram emot Android Pay kommer du behöva klättra lite i pris om du vill ha en Xioami-telefon. Detta är en sann utmanare till OnePlus om man ser till prestanda per krona.

+

Prestanda, funktion, batteri

Ingen NFC, design

Rekommenderas av 1 Expert

Inet logo

3 290 :-

länk
Proshop logo

3 490 :-

länk
ComputerSalg logo

3 716 :-

länk
Dustin Home logo

3 990 :-

länk
Webhallen logo

3 490 :-

länk
CDON logo

3 890 :-

länk
NetOnNet logo

3 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Xiaomi Mi A2 64GB - Blue (Dual SIM)

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 2

Xiaomi är kända för att konstruera snygga, premiumdesignade telefoner till en bråkdel av vad andra telefoner brukar kosta. Här har tillverkaren gått ihop med Google, och mjukvaran vi möter är Android One. Alltså - en snyggt designad telefon med ett inre direkt från Google!

Telefonen har normala specifikationer för att vara en mellanklassmodell och har den hittills vanligaste mellanklassprocessorn. Tillsammans med detta får du erkänt bra dubbla kameror på baksidan, en snabb fingeravtrycksläsare och en skärm i full-HD. Telefonens största minus är bristen på NFC.

Visst, det finns bättre modeller på marknaden, men ingen av dem går att få med 6GB RAM och 128GB lagringsutrymme samt dubbla sim-kort för 3000 kr. Jag hade själv valt Mi A2 om jag var på jakt efter en ny telefon snabbt, eller ville undvika att borra hål i min virtuella plånbok.

+

Prisvärd, design, enkel mjukvara

Ingen NFC, prestanda

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

2 390 :-

länk
Inet logo

2 390 :-

länk
Webhallen logo

2 790 :-

länk
Mobilyx logo

2 315 :-

Pris hämtat 6/2

länk
CDON logo

2 890 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Nokia 7 Plus - Black Copper (Dual SIM)

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 3

Nokia är ett märke som ligger många nära om hjärtat än idag. Detta trots flera års misslyckanden med Windows Mobile och Microsoft-samarbetet.

Nokia satsar nu på Android One, precis som Xiaomis modell, och även om de har en ännu dyrare telefon ute så är det 7 Plus som imponerar. Telefonen jämförs ofta med den tidigare populära Nexus-serien och ses som en Google Pixel Lite. Lagringsutrymmet är fast på 64GB, vilket är anledningen till att den hamnar på en andra plats. Om NFC är något du använder rekommenderar jag dock denna som förstaval.

Processorn är den samma som i Xiaomi Mi A2 (listans etta), men batteriet här är större. Alltså bör Nokias telefon klara sig längre per laddning. Med en stor full-HD skärm, bakre kameror på 12MP samt ett 3,5 mm hörlursuttag är det inte konstigt att Nokia 7 snabbt blev en favorit bland budgetentusiaster.

+

Mjukvara, NFC, hörlursuttag

Klumpig storlek

Rekommenderas av 4 Experter

MediaMarkt logo

2 990 :-

länk
Inet logo

2 990 :-

länk
ComputerSalg logo

3 304 :-

länk
Proshop logo

3 490 :-

länk
Dustin Home logo

4 190 :-

länk
Elgiganten logo

3 986 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Asus Zenfone 5 Mörkblå

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 4

Asus. Ja precis, datortillverkaren! Telefonavdelningen har haft diverse svårigheter att komma ikapp men kanske har du sett reklam för de senaste modellerna 5 och 5Z? Den billigare modellen jag skriver om här har snäppet lägre processorkraft men är annars identisk sin dyrare bror med AI-märkta dubbelkameror.

Telefonen är omtalad för sin prestanda och batteriuthållighet och har en snygg design i form av ett bakstycke i glas med Asus ikoniska cirkelslipade mönster samt ramar av högkvalitativ aluminium. Du får också stöd för dubbla sim-kort eller ett Micro SD-minneskort och ett hörlursuttag som inte bara fungerar utan också erbjuder marknadsledande kvalitet.

Asus har jobbat mycket på sin version av Android och även om det inte är den renast eller smidigaste versionen så prisas den av många för sina funktioner. För 3990 kr är detta ett kap!

+

Design, kamera, storlek

Lite rörigt gränssnitt

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

3 797 :-

länk
Dustin Home logo

2 990 :-

länk
NetOnNet logo

3 490 :-

länk
Inet logo

3 499 :-

länk
CDON logo

4 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Nokia 7.1 - steel - 4G LTE - 64 GB - GSMNY

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 5

Nokias senaste telefon i erbjuder inte samma processorkraft som deras 7 Plus. Vad den istället erbjuder är en yttre design som efterliknar den på dyrare telefoner, med en nyare kamera och stöd för HDR-visning. Telefonerna är överlag ganska lika men vad Nokia 7.1 främst erbjuder är en mindre, mer behaglig storlek.

Processorn är inte i topp men erbjuder god prestanda, speciellt för prisklassen. Gränssnittet är det rena och enkla Android One från Google. Detta är mer funktionssnålt än Xiaomi och Asus egna versioner.

Designen är av glas på baksidan, materialet repas inte lika lätt som metall men spricker lättare om du tappar mobilen. I kameran missar du 2x-linsen som 7 Plus har, men kamerorna presterar mycket likt i jämförelser.

Detta är telefonen för dig som inte vill spräcka plånboken men ändå ha en behaglig och snygg enhet med moderna aspekter.

+

Storleken, lyxfaktor, skärmen, HDR

Batteri

Rekommenderas av 1 Expert

MediaMarkt logo

2 990 :-

länk
Inet logo

2 990 :-

länk
Elgiganten logo

2 990 :-

länk
Proshop logo

3 790 :-

länk
Dustin Home logo

3 990 :-

länk
ComputerSalg logo

4 159 :-

länk
CDON logo

2 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Motorola One smartphone (svart)NY

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 6

Motorola imponerade på marknaden med sin nya One. Främst marknadsförs här att man använder Googles Android One som gränssnitt.

Det är svårt att undgå likheterna mellan Moto One och Nokia 7.1 men främst tydligt är att processorn är ett ännu äldre mellansegments-chip som kommer att prestera mindre. Här får du dock också ett yttre av premiummaterial med en baksida i glas. Skärmupplösningen är däremot lägre, trots att skärmen är snäppet större. Batteriet är i nästan samma storlek som på Nokia 7.1 och du bjuds på Motorolas egna snabbladdare.

Kameran på Moto One tar ett steg bakåt och har svårt att utmana andra enheter på listan. Sett till sitt pris är detta dock en värdig telefon för dig som behöver något snabbt och billigt. Den kan exempelvis vara utmärkt för barnfamiljer eller som reservtelefon.

+

Pris, NFC, design

Upplösning, processor, batteri

Rekommenderas av 1 Expert

Elgiganten logo

2 990 :-

länk

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr

calendar

6 februari

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

59

Apples nya iPhone går i skrivande stund för 12990 kr i Sverige. Samsung ber om 10890 kr för sin senaste Galaxy Note 9. Flaggskeppstelefonen har gått från att vara en konsumentprodukt till en lyxprodukt och företagen verkar lita på att alla köper dem på avbetalning med 2 års bindningstid. Jag är själv en flaggskepps-junkie och vill helst ha det senaste och det bästa här och nu. Prestandan är viktig när jag väljer en telefon då få saker irriterar mig så mycket som att vänta på att mjukvaran ska hinna ikapp. Batteriuthållighet spelar också in i mitt beslut, likaså kameraprestandan.

Andreas Bakken betygsätter bästa mobiltelefonen under 4000 kr

Det retar mig när jag inser vad jag kan få för halva priset av min importerade Oppo Find X. Tillverkare som Xiaomi, Nokia och Motorola jobbar stenhårt på att utveckla budgetsegmentet. Idén om att en mobilkamera är värdelös utan en 8000-kronors prislapp gäller inte längre och i många fall är mjukvaran faktiskt mindre plottrig. Premiumdesign tillhör inte heller exklusivt de dyrare modellerna, material som aluminium och glas hittar du nu även på smarta telefoner under 3000 kr.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andreas Bakken


Andreas Bakken

2019-02-06

Läs mer om oberoende experter