search

1. Xiaomi Mi A2 64GB - Blue (Dual SIM)

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 1

Xiaomi är kända för att konstruera snygga, premiumdesignade telefoner till en bråkdel av vad andra telefoner brukar kosta. Här har tillverkaren gått ihop med Google, och mjukvaran vi möter är Android One. Alltså - en snyggt designad telefon med ett inre direkt från Google! Telefonen har normala specifikationer för att vara en mellanklassmodell och har den hittills vanligaste mellanklassprocessorn. Tillsammans med detta får du erkänt bra dubbla kameror på baksidan, en snabb fingeravtrycksläsare och en skärm i full-HD. Telefonens största minus är bristen på NFC. Visst, det finns bättre modeller på marknaden, men ingen av dem går att få med 6GB RAM och 128GB lagringsutrymme samt dubbla sim-kort för 3000 kr. Jag hade själv valt Mi A2 om jag var på jakt efter en ny telefon snabbt, eller ville undvika att borra hål i min virtuella plånbok.

Rekommenderas av 1 Expert

Inet logo

2 490 :-

länk
Proshop logo

2 890 :-

länk
CDON logo

3 490 :-

länk

2. Nokia 7 Plus - Black Copper (Dual SIM)

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 2

Nokia är ett märke som ligger många nära om hjärtat än idag. Detta trots flera års misslyckanden med Windows Mobile och Microsoft-samarbetet. Nokia satsar nu på Android One, precis som Xiaomis modell, och även om de har en ännu dyrare telefon ute så är det 7 Plus som imponerar. Telefonen jämförs ofta med den tidigare populära Nexus-serien och ses som en Google Pixel Lite. Processorn är den samma som i Xiaomi Mi A2 (listans etta), men batteriet här är större. Alltså bör Nokias telefon klara sig längre per laddning. Med en stor full-HD skärm, bakre kameror på 12MP samt ett 3,5 mm hörlursuttag är det inte konstigt att Nokia 7 snabbt blev en favorit bland budgetentusiaster. Lagringsutrymmet är dock fast på 64GB, vilket är anledningen till att den hamnar på en andra plats. Om NFC är något du använder rekommenderar jag dock denna som förstaval.

Rekommenderas av 4 Experter

Proshop logo

3 990 :-

länk
Dustin Home logo

4 190 :-

länk

3. Xiaomi Pocophone F1 64GB Steel Blue

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 3

Här kommer en telefon för den som vill ha max prestanda och batterikapacitet men som kan offra lite kamerakvalité. Pocophone F1 är tillverkad av ett helt nytt dotterbolag till Xioami och fokuset här ligger på hastighet. Telefonen är laddad med marknadens topprocessor för Androidtelefoner och ett lika stort batteri som i Samsungs Note 8. För att spara in på kostnader är telefonen konstruerad i plast. Om man tycker om det eller ej är en smaksak. Kamerorna på baksidan påstås prestera väl, speciellt i bra belysning men inte riktigt så bra som på Mi A2 (listans etta). Stöd för dubbla sim-kort finns, alternativt Micro-SD för lagring. Men NFC saknas även här, så ser du fram emot Android Pay kommer du behöva klättra lite i pris om du vill ha en Xioami-telefon. Detta är en sann utmanare till OnePlus om man ser till prestanda per krona.

Rekommenderas av 1 Expert

Inet logo

3 890 :-

länk
Proshop logo

3 990 :-

länk
CDON logo

4 990 :-

länk
NetOnNet logo

3 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Asus Zenfone 5 Mörkblå

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 4

Asus. Ja precis, datortillverkaren! Telefonavdelningen har haft diverse svårigheter när det gäller att komma ikapp men kanske har du sett reklam för de senaste modellerna 5 och 5Z? Den billigare modellen jag skriver om här har snäppet lägre processorkraft men är annars identisk sin dyrare bror med AI-märkta dubbelkameror. Telefonen är omtalad för sin prestanda och batteriuthållighet och har en snygg design i form av ett bakstycke i glas med Asus ikoniska cirkelslipade mönster samt ramar av högkvalitativ aluminium. Du får också stöd för dubbla sim-kort eller ett Micro SD minneskort. Asus har jobbat mycket på sin version av Android, och även om det inte är den renaste versionen så prisas den av många. Tillverkaren har även varit flitig på att förfina och lägga till funktioner sedan lanseringen. För 3990 kr är detta ett kap!

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

3 980 :-

länk
NetOnNet logo

3 490 :-

länk
Inet logo

3 990 :-

länk
CDON logo

4 490 :-

länk
Dustin Home logo

4 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Google Pixel XL 128GB Black

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 5

Det finns alltid en risk med att köpa en äldre smarttelefon. Uppdateringar är en nämnvärd riskfaktor men även utdaterad hårdvara kanske kan påverka ditt val? Google Pixel var Googles första försök på premium-marknaden och mottogs väl. Idag kan du njuta av den sista versionen av Android med flaggskeppsspecifikationer som var på toppen för två år sedan. Är du den som föredrar skärmtekniken Amoled framför LCD kanske detta är luren för dig. Telefonen har fått sin sista stora uppdatering (Android 9.0) men kommer att uppdateras med säkerhetspatcher i minst ett år till. Personligen hade jag haft svårt att köpa en telefon som är helt färdig från tillverkarens sida men du får trots det mycket för pengarna. Första generationen av Google Pixel hamnar näst sist på min lista men förtjänar likaså att vara med.

Rekommenderas av 2 Experter

Dustin Home logo

3 990 :-

länk
Webhallen logo

3 990 :-

länk
CDON logo

3 990 :-

länk

6. Motorola Moto G6 Plus 4/64GB Dual Sim Ljusblå

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr - Plats 6

Motorola börjar luta mot att bli ett bortglömt märke. Under tiden som Google styrde produktionen fick tillverkaren belöningar för sin enkla mjukvara, bra priser och snabba uppdateringar. Efter att Lenovo tog över är det dock mindre och mindre glädjerop från fansen. Trots detta är Moto G6 Plus en telefon i medelsegmentet som lovar mycket och levererar likaså. Med stöd för dubbla sim-kort eller Micro SD-kort samt Motorolas turboladdare och NFC får du mycket för pengarna. De dubbla kamerorna fungerar väl i bra belysning och fingeravtrycksläsaren agerar navigationsplatta om du vill ersätta de gamla hederliga mjukvaruknapparna. Telefonen kommer dock med listans långsammaste processor och hamnar därför sist på listan. Detta är listans enda telefon med vattenskydd (stänkskydd) vilket gör att den ändå förtjänar en plasts.

Rekommenderas av 2 Experter

Proshop logo

2 988 :-

länk
NetOnNet logo

2 988 :-

länk
CDON logo

2 988 :-

länk
Dustin Home logo

2 990 :-

länk
Inet logo

2 988 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa mobiltelefonen under 4000 kr

calendar

4 oktober

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

18

Apples nya iPhone går i skrivande stund för 12990 kr i Sverige. Samsung ber om 10890 kr för sin senaste Galaxy Note 9. Flaggskeppstelefonen har gått från att vara en konsumentprodukt till en lyxprodukt och företagen verkar lita på att alla köper dem på avbetalning med 2 års bindningstid. Jag är själv en flaggskepps-junkie och vill helst ha det senaste och det bästa här och nu. Prestandan är viktig när jag väljer en telefon då få saker irriterar mig så mycket som att vänta på att mjukvaran ska hinna ikapp. Batteriuthållighet spelar också in i mitt beslut, likaså kameraprestandan.

Andreas Bakken betygsätter bästa mobiltelefonen under 4000 kr

Det retar mig när jag inser vad jag kan få för halva priset av min importerade Oppo Find X. Tillverkare som Xiaomi, Nokia och Motorola jobbar stenhårt på att utveckla budgetsegmentet. Idén om att en mobilkamera är värdelös utan en 8000-kronors prislapp gäller inte längre och i många fall är mjukvaran faktiskt mindre plottrig. Premiumdesign tillhör inte heller exklusivt de dyrare modellerna, material som aluminium och glas hittar du nu även på smarta telefoner under 3000 kr.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andreas Bakken


Andreas Bakken

2018-10-04

Läs mer om oberoende experter