search

1. Xiaomi Mi 9T Pro (64GB) Glaciärblå

Bästa mobiltelefonen under 6000 kr - Plats 1

Xiaomi har på senare år seglat upp som en storspelare på mobiltelefonmarknaden även utanför Kina. Deras signum har blivit kvalitet till lågt pris och Mi 9T Pro är inget undantag!

Vi bjuds på allt det vi kommit att förvänta oss av årets flaggskeppstelefoner: en stor heltäckande skärm, elegant glasbaksida, Snapdragon 855-processor, fingeravtrycksläsare i skärmen och trippla bakre kameror. Jag måste även ge extra plus för hörlursuttaget och pop-up selfiekameran.

Det enda som saknas är trådlös laddning och vattenresistens. Gränssnittet (MIUI) som baseras på Android känns lite som en hybrid med iOS, vilket kan upplevas ologiskt till en början.

Xiaomi Mi 9T Pro är inte bäst på allt, men sammanvägs alla aspekter är den svårslagen. Den spelar i samma liga som många avsevärt dyrare konkurrenter och är enligt mig den i dagsläget mest prisvärda telefonen.

+

Valuta för pengarna

Xiaomis gränssnitt är inte för alla

4 490 :-

länk

4 867 :-

länk

3 999 :-

länk

4 590 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Samsung Galaxy S10e Prism White/TRE

Bästa mobiltelefonen under 6000 kr - Plats 2

Koreanska Samsung är världens största mobiltillverkare med ett brett modellprogram i olika prisnivåer. Nu har äntligen fullträffen Samsung Galaxy S10E tagit sig ner under 6000 kronor.

Samsung S10E är en nedbantad version av storebror S10. Det är på intet sätt negativt. Design och prestanda håller nämligen samma höga nivå som vi kommit att förvänta oss av Samsungs dyrare telefoner. Det enda egentliga snedsteget är den aviga placeringen av fingeravtrycksläsaren i av-/påknappen.

En de största styrkorna är den ovanligt kompakta formfaktorn modellen begåvats med. Kamerorna och batteritiden gör heller ingen besviken. Dessutom är telefonen IP68-klassad och därmed skyddad mot vatten och damm.

Söker du en mindre telefon som fortfarande presterar på topp? Då är Samsung S10E telefonen för dig.

+

Designen, kompakt & vattentät

Placeringen av fingeravtrycksläsare

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

3. Google Pixel 3a 64GB Svart

Googles egen produktserie Pixel har kommit att bli en av mina favoriter. Främst för deras fantastiska kameror och snabba uppdateringar.

I och med lanseringen av Pixel 3A har Google åtgärdat den största akilleshälen som syskonen dragits med, nämligen priset.

Här får vi en toppresterande kamera som dessutom tar bra bilder även i mörker med hjälp av Night Sight-funktionen. Chassit är konstruerat i plast utan att för den skull kännas billigt. Det gör även modellen mer stryktålig än många konkurrenter med glasbaksida. Vidare har man valt att behålla det numer sällsynta hörlursuttaget.

Pixel 3A är inget prestandamonster, men i gengäld får du utmärkt batteritid. Det skadar inte heller att Google utlovar uppdateringar fram till maj 2022.

Är kameran och livslängd viktigt för dig? I så fall är det här ett givet köp.

+

Grym kamera, framtidssäker

Inte topprestanda

star

På 4 listor

4 807 :-

länk

4 990 :-

länk

5 190 :-

länk

4 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Oneplus 7 Mirror Gray 6GB+128GB

Det är svårt att inte ta med OnePlus på en sådan här lista. Visserligen finns uppföljaren redan ute, men det gör inte OnePlus 7 mindre värdig.

Faktum är att OnePlus under många år erbjudit toppspecifikationer till bättre pris än de flesta även om prisbilden stigit med åren. I OnePlus 7 får du en stabil telefon med modern hårdvara. Kontinuerliga uppdateringar erbjuds också, vilket är få förunnat. En del mobiler får nämligen inte en enda uppdatering under sin livstid.

Jämfört med sina föregångare har OnePlus 7 snäppet vassare kameror. Skärm liksom batteritid håller god kvalité, men hör inte till de bästa. Batteritiden är dock ett smärre problem tack vare den patenterade snabbladdningen.

Letar du efter trogen följeslagare i vardagen är OnePlus 7 ett bra alternativ. Den är mångsidig och klarar det mesta utan att sticka ut.

+

Mångsidig, snabbladdning

Finns telefoner med bättre skärmar

star

På 2 listor

5 690 :-

länk

8 796 :-

länk

5. Xiaomi Mi Note 10 Midnattssvart

Xiaomi Mi Note 10:s målgrupp är främst fotoentusiaster. Dess kamerakvintett erbjuder nämligen en kamera för varje situation.

Mi Note 10 är den första mobiltelefonen med en 108 MP-sensor (nio gånger mer än iPhone 11). Övriga kameraalternativ är 2x zoom, 5x zoom, ultravidvinkel och en makro (närbilder). Alla tar bra bilder, men huvudkameran och vidvinkeln skiner mest.

I övrigt är Mi Note 10 en väldesignad men tung pjäs, till följd av glaskonstruktion och massivt batteri på 5260 mAh. Batteriet sägs räcka i två dagar och fulladdas på 65 minuter. Bakom den ljusstarka full HD-panelen döljer sig en förfinad fingeravtrycksläsare och en processor som inte är marknadens bästa, men duger gott i kontexten. Dessutom inkluderas några sällsynta finesser: FM-radio, IR-sändare och hörlursuttag.

Detta är en ytterst prisvärd mobil med mångsidiga kameror och superb batteritid.

+

Kamerorna, batteritiden och priset

Kunde haft bättre processor

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

6 187 :-

länk

5 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Asus Zenfone 6 64GB Midnight Black

Asus har fört en ganska anonym tillvaro som mobiltelefontillverkare och har tidigare fått mycket kritik, främst för sin mjukvara. Det verkar dock åtgärdat, då Zenphone 6 är en kapabel telefon med unik touch.

Det mest iögonfallande med Zenphone 6 är det flipbara kamerahuset. Telefonen saknar nämligen selfiekamera och istället lyfts de bakre kamerorna ut mot framkanten med hjälp av en motor. Ett finurligt sätt att maximera skärmytan.

Zenphone 6 har därtill utrustats med ett stort batteri på 5000 mAh. Du bör därför klara dig två dagar utan att behöva ladda telefonen (beroende på användande såklart). Vidare har Zenphone 6 kraftfull insida och numer ett avskalat gränssnitt som ligger nära original Android.

Om jag var ute efter något som inte alla andra har eller behövde bra batteritid hade jag definitivt kikat på Zenphone 6.

+

Unik, batteritiden och prestandan

Kamerorna kunde varit bättre

5 290 :-

länk

5 290 :-

länk

Bästa mobiltelefonen under 6000 kr

2 experter tipsar

Ted Larsson

Ted

Joakim Ewenson

Joakim

calendar

21 jan 2020

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

1 106

Det fanns en tid när en dyr mobil var synonymt med en bra mobil. Det sambandet är numer ett minne blott och det finns ytterst kompetenta modeller för under 6000 kronor. Det gäller bara hitta guldkornen i den djungel av modeller, specifikationer och tillverkare som uppstått på dagens mobilmarknad. Vilket kan vara nog så svårt.

Ted Larsson betygsätter bästa mobiltelefonen under 6000 kr

Därför har jag skapat topplistan här nedan som förhoppningsvis ska kunna hjälpa dig på vägen till ett lyckat mobilköp. Här återfinner du mina favoriter i segmentet under 6000 kronor och min devis är så klart "mest valuta för pengarna." Mycket nöje!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Ted Larsson


Ted Larsson

Läs mer om oberoende experter

1. Oneplus 6T 8GB+128GB Midnight Black

Bästa mobiltelefonen under 6000 kr - Plats 1

OnePlus har gått från att vara en liten spelare som endast de mest invigda har hört talas om till en riktigt kompetent och seriös spelare i branschen. Med OnePlus 6T får du inte bara en telefon med hög byggkvalité utan även mycket prestanda för pengarna!

Med en stor 6,4"-skärm och minimal kamerahaka är det här en riktig skönhet när det kommer till det yttre. På insidan får du dessutom riktigt mycket prestanda med 2018 års flaggskeppschipset, och detta till ett rimligt pris.

OnePlus 6T är kanske inte den mest fantastiska kameramobilen, men för alla andra syften är den duktigt svårslagen och hamnar därför högst på min topplista.

Komplett med ett stort batteri på 3700 mAh och en av branschens bästa snabbladdningssystem så är det här kort och gott en vinnare!

+

Mycket för pengarna!

star

På 2 listor

5 490 :-

länk

6 295 :-

länk

2. Apple iPhone 7 32GB Black

Bästa mobiltelefonen under 6000 kr - Plats 2

Kan det gå fel med en iPhone? Trots att det mycket väl må vara ett av de tråkigare Apple-alternativen, så fungerar den helt enkelt bara. Dessutom så är och förblir iOS ett väldigt naturligt system att jobba i, även för de som inte är så teknikintresserade.

Ekosystemet kring Apple gör det väldigt smidigt att hålla efter backup av såväl innehåll som inställningar, och använder du andra Apple-enheter så synkroniseras allt mycket smidigt mellan dem. Kameran i iPhone 7 är en mycket kompetent skapelse som levererar bra bilder i de flesta situationer och som mer än väl täcker de allra flestas behov.

Batteriet levererar dessutom mycket väl, allra helst om du följer guiden till hur du maximerar dess livslängd som du hittar här på Advized.

Apple iPhone 7 är ett tryggt och säkert alternativ, speciellt för dig som äger andra Apple-produkter att kombinera den med!

+

iOS

Relativt gammal hårdvara

star

På 3 listor

Mark Spurrell berättar hur iPhone 7 står sig 2019 och om den fortfarande är värd att köpa.
Youtube ikon

Mark Spurrell berättar hur iPhone 7 står sig 2019 och om den fortfarande är värd att köpa.

3 790 :-

länk

3. Google Pixel 3a 64GB Svart

När det kommer till Android så är det svårt att komma närmare källan än såhär. Googles egna vision om hur Android-telefoner bör vara, i ett ganska rimligt prisspann dessutom!

Med Google Pixel 3a får du det mesta från Pixel 3 fast i ett något mer prisvärt format. Du får fantastisk kameramjukvara som ger några av de bästa mobilbilderna du kan få och dessutom några av nyheterna från senast lanserade Pixel 4 på det.

Nackdelen är dock att Google Pixel-serien inte säljs officiellt i Sverige utan det handlar om mer eller mindre välorganiserad gråimport, med de eventuella problem det kan medföra.

För dig som är lite mer tekniskt lagd eller helt enkelt vill ha den renaste och snabbast uppdaterade Android-upplevelsen, så är det här ett riktigt kap!

+

Ren och fin Android samt kameran

Finns inte officiellt i Sverige

star

På 4 listor

4 807 :-

länk

4 990 :-

länk

5 190 :-

länk

4 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Xiaomi Mi Mix 3 128GB Svart

För dig som gillar att gå utanför boxen lite så har vi här Xiaomi Mi Mix 3, en telefon som återupplivar det gamla slider-konceptet från millenieskiftet!

Xiaomi har nämligen löst problemet med att selfiekameran tar plats från skärmen genom att telefonen är delad och går att skjuta i höjdled. Detta innebär att hela framsidan går att nyttja till skärm och selfiekameran skjuts helt enkelt fram vid behov.

Utöver denna innovativa lösning så erbjuder dessutom Mi Mix 3 en riktigt kompetent uppsättning hårdvara och ett helt okej gränssnitt ovanpå senaste versionen av Android.

Xiaomi Mi Mix 3 är inte vad jag skulle kalla en telefon för massorna, men gillar du lite udda lösningar och att nyttja nästan hela framsidan till skärm, då skulle jag definitivt spana in den här!

+

Innovativ lösning med skärmen

Angie från GSMArena recenserar Mi Mix 3 och visar upp den originella selfiekamera-lösningen.
Youtube ikon

Angie från GSMArena recenserar Mi Mix 3 och visar upp den originella selfiekamera-lösningen.

4 290 :-

länk

4 374 :-

länk

5. Samsung Galaxy S8 - Coral Blue

En två år gammal Samsung gör väl ingen glad? Eller? Det här kan mycket väl vara ett intressant alternativ för dig som gillar Samsungs gränssnitt och appar i övrigt.

Samsung Galaxy S8 är helt klart en trevlig enhet som bjuder på såväl bra prestanda som okej batteritid, utan att man blir våldsamt upphetsad över det hela.

En av de större fördelarna med Galaxy S8 är en riktigt bra kamera, en av de bättre för sin generation telefoner. Dessutom erbjuder kameran optisk bildstabilisering vilket kommer hjälpa dig vid sämre ljusförhållanden.

Samsung Galaxy S8 är kanske inte det mest exalterande valet som så, men det är fortfarande ett bra köp!

+

Bra kamera

Gammal hårdvara

6 490 :-

länk

8 793 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Mobiltelefoner är mångas absolut viktigaste teknikpryl, en ständig följeslagare i vardagen som ständigt måste leverera. Men måste de kosta så mycket? Kan man inte få en riktigt trevlig följeslagare även för under 6000 kr?!

Joakim Ewenson betygsätter bästa mobiltelefonen under 6000 kr

Tack vare det ständigt pågående prestandaracet så kan du trots allt ändå få riktigt hög prestanda och bra batteritid, utan att behöva offra fullt lika mycket pengar som de senaste generationens flaggskeppstelefoner kostar. I den här listan tar jag upp mina favoriter för under 6000 kr och ger dig mina toppval på telefoner som ger dig mycket för lite mindre pengar!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter