search

1. Oneplus 6T 8GB+128GB Midnight Black

Mest prisvärda mobiltelefonen - Plats 1

Att ha en telefon för ca 6000 kr som etta på listan kanske kan sticka lite i ögonen på vissa. Men faktum är att få, om ens någon annan tillverkare, har varit så duktiga på att få in så mycket värde i sina mobiler i förhållande till priset.

Just OnePlus 6T är en något äldre modell men eftersom OnePlus uppdaterar sina mobiler så frekvent så är den ändå hyfsat ny. Mobilen har OxygenOS som är en nästan helt ren version av Android, vilket gör den oerhört rapp och OnePlus brukar dessutom vara ganska snabba med sina uppdateringar till nya versioner av Android.

Mobilen har en stor, fin skärm, en helt ok kamera och den bjuder på finesser som snabbladdning, dubbla simkortsplatser och fantastisk byggkvalitet.

Nackdelen kan vara storleken då detta är en stor mobil att hantera. Men för mig är denna mobil en klar etta på listan.

+

Bra allround, skärmen, snabbheten

Ej trådlös laddning

star

På 2 listor

5 490 :-

länk

6 295 :-

länk

2. Apple iPhone 7 32GB - Black

Mest prisvärda mobiltelefonen - Plats 2

iPhone 7 släpptes 2016 och är därför inte någon ny mobil i sammanhanget. Men eftersom Apple är klart bäst i klassen på att släppa uppdateringar även till sina äldre modeller så känns denna mobil fortfarande hyfsat modern. iPhone 7 fick precis som sina efterträdare ta del av iOS 13 nu i höst.

Ingen vet om den även kommer få nästa års uppdatering till iOS 14, men eftersom även den ännu äldre 6S fick iOS 13 så är det inte omöjligt. Eftersom väldigt många ser iPhone som det enda alternativet så kändes det viktigt att ta med ett prisvärt alternativ med iOS också. Det skulle lika gärna kunnat vara iPhone 8 men valet föll på 7:an p.g.a. lägre pris och ganska lika funktioner.

Det enda som verkligen kan saknas jämfört med 8:an är väl i så fall stöd för trådlös laddning. Men istället får man en baksida i aluminium, vilket ger mindre risk för skada.

+

iOS 13, formatet, pris

Något gammal modell

star

På 2 listor

3 790 :-

länk

3 790 :-

länk

4 175 :-

länk

4 796 :-

länk

4 290 :-

Pris hämtat 28/1

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Google Pixel 3a 64GB Svart

När Google släppte sin "budgetvariant" av Pixel 3 så var det nog många som blev förvånade över hur kompetent den var och hur många likheter som ändå fanns med det dyrare syskonet.

Det Google har sparat in på är framförallt materialvalen då man har valt att göra 3A i plast. Känslan blir inte riktigt densamma, men det utan att den känns för billig. '

Den stora grejen med Pixel 3A är helt klart kameran. Denna mobil erbjuder en kamera helt i klass med sitt dyrare syskon och därmed en av de allra bästa på marknaden oavsett pris. Så om kameran är viktig för dig är detta en mobil värd att titta närmare på.

Det faktum att det är Google som står bakom denna mobilen borgar även i sin tur för snabba uppdateringar av operativsystemet och tillägg av nya funktioner. Mobilen säljs inte i Sverige av Google men går att köpa via diverse internetbutiker.

+

Kameran, Googletillverkad

Plast, säljs ej officiellt i SWE

star

På 4 listor

4 807 :-

länk

4 990 :-

länk

5 190 :-

länk

4 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Samsung Galaxy A50 Vit

Samsungs A-serie är något billigare än de mer premiumfokuserade S- och Note-serierna, men de innehåller ändå en hel del bra funktioner och erbjuder ofta en stor dos av premiumkänsla.

Denna modellen erbjuder dessutom finesser som fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen, Amoled-display och en bra kamera. Det enda negativa med kameran är kvaliteten på mörkerbilder och avsaknaden att kunna spela in video i 4K.

För många kan det faktum att det är en Samsung vara en känsla av trygghet och att man känner igen sig i menyer m.m.

Mobilen saknar IP-gradering gällande skydd mot fukt och damm, något som kan vara bra att tänka på. Telefonen består till stor del av plast. Fördelarna med det är den lägre vikten och minskade risken för sprickor. Nackdelen är att den är mer repkänslig. Men totalt sett så får man mycket Samsung för priset.

+

Premiumfunktioner, Kameran

Plast, saknar IP-gradering

3 444 :-

länk

3 790 :-

länk

3 790 :-

länk

4 899 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Xiaomi Redmi Note 7 64GB Blå

Priset är helt klart denna mobils stora utropstecken!

Telefonen är i sig ganska stor och materialvalen kanske inte är dess största fördel. Men modellen har ändå en glasbaksida som gör att den ändå känns lite påkostad. Styrkan med denna mobil är helt klart det man inte ser, det vill säga en för priset bra processor och helt ok kamera.

Kameran saknar en del finesser och möjligheten att spela in video i 4K. Men kvaliteten på bilderna är ändå bra med tanke på prislappen. Xiaomi har ett eget användargränssnitt över Android som heter Miui som älskas av vissa och hatas av andra, så testa det gärna innan ev. köp. Batteritiden är också bra.

Min rekommendation är att man väljer varianten med 4 GB arbetsminne och 64 GB lagringskapacitet som helt klart är värd de extra hundralapparna jämfört med versionen med 3 GB arbetsminne och 32 GB lagring.

+

Pris, prestanda för pengen

Billig konstruktion

2 290 :-

länk

2 290 :-

länk

2 458 :-

länk

Mest prisvärda mobiltelefonen

2 experter tipsar

Stefan Gannerud

Stefan

Ted Larsson

Ted

calendar

25 jan 2020

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

541

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Detta måste vara en av de allra vanligaste frågorna som jag har fått genom tiderna, både av folk omkring mig men även i min blogg. Vad exakt är en prisvärd telefon och vad får en sådan kosta? Egentligen beror det ju helt på vilket behov av funktioner man har, detta i förhållande till priset på produkten. Det kan betyda att en mobiltelefon för 10 000:- är extremt prisvärd för någon med höga krav och behov av vissa specialfunktioner, medan en annan användare känner sig oerhört nöjd med en mobil för 1500:- då den fyller alla behov för en liten peng.

Stefan Gannerud betygsätter mest prisvärda mobiltelefonen

Men i denna listan ska jag försöka få med lite av varje från olika prisklasser men att de ändå har det gemensamt att de erbjuder ett högt värde i förhållande till priset.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Stefan Gannerud


Stefan Gannerud

Läs mer om oberoende experter

1. Xiaomi Mi 9T Pro (128GB) Karbonsvart

Mest prisvärda mobiltelefonen - Plats 1

Xiaomi har på senare år seglat upp som en storspelare på mobiltelefonmarknaden även utanför Kina. Deras signum har blivit kvalitet till lågt pris och Mi 9T Pro är inget undantag!

Vi bjuds på allt det vi kommit att förvänta oss av årets flaggskeppstelefoner: en stor heltäckande skärm, elegant glasbaksida, Snapdragon 855-processor, fingeravtrycksläsare i skärmen och trippla bakre kameror. Jag måste även ge extra plus för hörlursuttaget och pop-up selfiekameran.

Det enda som saknas är trådlös laddning och vattenresistens. Gränssnittet (MIUI) som baseras på Android känns lite som en hybrid med iOS, vilket kan upplevas ologiskt till en början.

Xiaomi Mi 9T Pro är inte bäst på allt, men sammanvägs alla aspekter är den svårslagen. Den spelar i samma liga som många avsevärt dyrare konkurrenter och är enligt mig den i dagsläget mest prisvärda telefonen.

+

Valuta för pengarna

Xiaomis gränssnitt är inte för alla

Vår expert Milad Zeyghami har testat produkten, läs hela testet här.

4 290 :-

länk

4 490 :-

länk

4 590 :-

länk

4 590 :-

länk

5 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Samsung Galaxy S10E 6/128Gb Prism White

Mest prisvärda mobiltelefonen - Plats 2

Koreanska Samsung är världens största mobiltillverkare och har ett brett modellprogram med telefoner för alla plånböcker. När det kommer till mest valuta för pengarna är Samsung Galaxy S10E en riktig fullträff.

Samsung S10E är en nedbantad version av storebror S10. Det är på intet sätt negativt. Design och prestanda håller nämligen samma höga nivå som vi kommit att förvänta oss av Samsungs dyrare telefoner. Det enda egentliga snedsteget är den aviga placeringen av fingeravtrycksläsaren i av-/påknappen.

En av S10E största styrkor är den ovanligt kompakta formfaktorn modellen begåvats med. Kamerorna och batteritiden gör heller ingen besviken. Dessutom är telefonen IP68-klassad och därmed skyddad mot vatten och damm.

Söker du en mindre telefon som fortfarande presterar på topp? Då är Samsung S10E telefonen för dig.

+

Designen, kompakt & vattentät

Placeringen av fingeravtrycksläsare

5 990 :-

länk

6 989 :-

länk

6 990 :-

länk

7 390 :-

länk

7 490 :-

länk

8 490 :-

länk

5 990 :-

länk

7 899 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Oneplus 7 Mirror Gray 6GB+128GB

De senaste åren har OnePlus haft en stående pallplats på min topplista över de mest prisvärda telefonerna. Faktum är att OnePlus alltid erbjudit toppspecifikationer till bättre pris än de flesta, även om deras priser stigit med tiden.

I OnePlus 7 får du en snabb och stabil telefon tack vare hårdvara av senaste snitt. Vidare har OnePlus arbetat med kamerorna och jämfört med sina föregångare är OnePlus 7 snäppet vassare. Batteritiden är bra, om än inte fantastisk, men med den patenterade snabbladdningen är det ett smärre problem.

Ett område där OnePlus 7 inte riktigt når hela vägen är skärmen. På det området är storebror OnePlus 7 Pro ett bättre men dyrare alternativ.

Letar du efter en mångsidig följeslagare i vardagen är OnePlus 7 ett bra och prisvärt alternativ.

+

Prestanda per krona, bra batteritid

Finns bättre skärmar

star

På 2 listor

5 690 :-

länk

8 796 :-

länk

4. Xiaomi Mi Note 10 Glaciärvit

Xiaomi Mi Note 10:s målgrupp är främst den prismedvetne fotoentusiasten eller Instagram-älskaren. Dess kamerakvintett erbjuder nämligen en kamera för varje situation.

Mi Note 10 är den första mobiltelefonen med en 108 MP-sensor (nio gånger mer än iPhone 11). Övriga kameraalternativ är 2x zoom, 5x zoom, ultravidvinkel och en makro (närbilder). Alla tar bra bilder, men huvudkameran och vidvinkeln skiner mest.

I övrigt är Mi Note 10 en väldesignad men tung pjäs, till följd av glaskonstruktion och massivt batteri på 5260 mAh. Batteriet sägs räcka i två dagar och fulladdas på 65 minuter. Bakom den ljusstarka full HD-panelen döljer sig en förfinad fingeravtrycksläsare och en processor som inte är marknadens bästa, men duger gott i kontexten. Dessutom inkluderas några sällsynta finesser: FM-radio, IR-sändare och hörlursuttag.

Detta är en ytterst prisvärd mobil med mångsidiga kameror och superb batteritid.

+

Priset, kamerorna och batteriet

Kunde haft bättre bättre processor

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

6 184 :-

länk

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Google Pixel 3a 64GB Svart

Googles egen produktserie Pixel har kommit att bli en av mina favoriter. Främst för deras fantastiska kameror och snabba uppdateringar.

I och med lanseringen av Pixel 3A har Google åtgärdat den största akilleshälen som syskonen dragits med, nämligen priset.

Här får vi en toppresterande kamera som dessutom tar bra bilder även i mörker med hjälp av Night Sight-funktionen. Chassit är konstruerat i plast utan att för den skull kännas billigt. Det gör även modellen mer stryktålig än många konkurrenter med glasbaksida. Vidare har man valt att behålla det numer sällsynta hörlursuttaget.

Pixel 3A är inget prestandamonster, men i gengäld får du utmärkt batteritid. Det skadar inte heller att Google utlovar uppdateringar fram till maj 2022.

Är kameran och livslängd viktigt för dig? I så fall är det här ett givet köp.

+

Grym kamera, framtidssäker

Inte topprestanda

star

På 4 listor

4 807 :-

länk

4 990 :-

länk

5 190 :-

länk

4 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Apple iPhone XR 64GB Svart

Prisvärt är kanske inte vad Apple historiskt förknippats med, men faktum är att det finns en modell som kvalar in på den här listan - iPhone XR.

Förra året släppte nämligen Apple den lite billigare modellen iPhone XR. Modellens största styrka är förstås iOS som av många anses vara det mest intuitiva operativsystemet. Kombinera det med ypperlig hårdvara och du får en mycket kapabel telefon i iPhone XR.

iPhone XR må vara en budgetvänlig modell i Apples modellutbud, men du behöver inte oroa dig för att få en sämre upplevelse. Paket inkluderar allt du vant dig vid, till exempel iMessage, bra kamera och stabil batteritid. iPhone XR kommer även med Face ID, vilket gör att du enkelt och säkert kan låsa upp telefonen med ansiktsigenkänning.

Är du fast i iOS eller behöver en telefon som erbjuder en användarvänlig upplevelse? I så fall är iPhone XR rätt för dig.

+

iOS, batteritiden och kameran

Dyrare än många konkurrenter

6 990 :-

länk

7 290 :-

länk

6 890 :-

länk

7 890 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Bara för att du inte vill lägga 10 000 kronor eller mer på en ny telefon betyder det inte att du inte kan få en kanontelefon. Vad som är prisvärt är så klart subjektivt och påverkas av många faktorer såsom kravbild och budget.

Ted Larsson betygsätter mest prisvärda mobiltelefonen

I min topplista har jag gjort ett tappert försök att hitta den gyllene medelvägen mellan prestanda, funktionalitet och pris. Visserligen kanske de utvalda modellerna saknar en eller två avancerade funktioner som återfinns i toppmodellerna, men de kompromissar inte med användarupplevelsen som helhet. Hoppas du finner rekommendationerna användbara. Trevlig läsning!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Ted Larsson


Ted Larsson

Läs mer om oberoende experter