Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTopplista - Mest prisvärda mobiltelefonen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mest prisvärda mobiltelefonen

21 januari 2024

Prisvärt kan ju betyda en hel del. Här vill jag använda begreppet för att beskriva ett litet men kompetent gäng mobiltelefoner som är riktigt bra på det mesta och egentligen inte kompromissar särskilt mycket alls för den prisklass de befinner sig i.

Målet med listan är att få med ett par prisvärda modeller både i den lite högre prisklassen samt några i den snäppet lägre. Gemensamt för samtliga varianter är att de fungerar bra för sitt pris. Både sett till övergripande kvalitet, prestanda och användarupplevelse. Hoppas du hittar en modell som passar just dig!

1. Google Pixel 7 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Samsungs Tensor G2-krets (samma som hos Pixel 7 Pro)

Ingen optisk zoom

Det tisslades och tasslades länge kring när Googles egen telefonserie skulle lanseras i Sverige. I slutet av 2022 blev detta verklighet och idag erbjuder serien en mängd prisvärda modeller i mellansegmentet. Här är min personliga favorit klassiska Pixel 7.

Först och främst är byggkvalitén fantastiskt trevlig. På insidan använder telefonen Googles egenutvecklade systemkrets Tensor G2 som ger ett bra flyt både vid generell användning, samt vid spel, serie- och filmtittande.

Huvudkameran på 50 megapixel tillsammans med Googles AI presterar utmärkt och AMOLED-skärmen med 90 Hz-uppdateringshastighet ger användarupplevelsen ett ordentlig lyft jämfört med en vanlig 60 Hz-skärm.

Lägg där till en av de bästa och mest rena (inte så mycket onödig programvara) Android-upplevelserna och du har en telefon som fixar i stort sett allt alldeles utmärkt.

Vill du åt en ännu bättre kamera, rappare prestanda och en lite större telefon är storebror Pixel 7 Pro också ett fantastiskt val. På samma sätt är Google Pixel 6a ett kanonalternativ om du vill få ner priset något och klarar dig med en lite enklare kamera och föregående års systemkrets. Även nya Pixel 7a är extremt likvärdig vanliga Pixel 7 men saknar t.ex. snabbladdning och en del foto- och videolägen.


2. Samsung Galaxy A54 5G SM-A546B Dual SIM 8GB RAM 128GB

En riktigt bra vardagstelefon

För priset är det svårt att klaga

Har du någon gång använt en Samsung-mobil har du i princip använt alla, på gott och ont. Oavsett vilket vet man åtminstone i regel vad man får i telefonväg från Samsung.

När det kommer till Galaxy A54 betyder det en trevlig mellanklasstelefon med överlag bra prestanda för priset.

Uppgraderingarna från föregångaren, A53, är som sig brukar inte särskilt stora. Den fina AMOLED-skärmen är fortfarande ungefär lika stor och har samma variabla uppdateringshastighet på 120 Hz. En lyckad kombination som resulterar i en trevlig användarupplevelse och god färgåtergivning.

Systemkretsen här däremot fått sig en uppdatering och är nu cirka 30 procent snabbare. Likaså har internminnet utökats från 6 GB till väl tilltagna 8 GB.

Baksidan av telefonen inhyser tre kameror där huvudkameran på 50 MP utan tvekan drar det längsta strået och levererar godkända bilder och filmer för prislappen. Ultravidvinkelkameran fungerar även den helt okej, medan makrokameran (som så många andra gånger) saknar både livfullhet och skärpa. Men den finns där om du vill titta riktigt nära på något spännande.

Samsung Galaxy A54 passar dig som vill ha en alldeles lagom bra, vanlig mobiltelefon som inte kommer göra dig besviken. Men heller inte vinna några priser för utstickande design.


3. OnePlus Nord 3 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

Pris och prestanda i fin symbios

Saknar trådlös laddning, inte vattentät

Ytterligare en av de tveklöst mest prisvärda mobiltelefonerna just nu är hyfsat nya Nord 3 från OnePlus. Precis som är fallet med Samsungs Galaxy A54 har inte heller Nord 3 något som är extremt utstickande. Snarare har OnePlus lyckats med konststycket att helt enkelt pussla ihop en telefon där alla komponenter är i ovanligt fin symbios.

Dimensity 9000-systemkretsen tillsammans med 8 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme skapar en stabil grund som låter telefonen utföra det mesta utan några egentliga problem.

Den 6,74 tum stora AMOLED-skärmen som levererar både bra ljusstyrka och fina färger bidrar tillsammans med den trevliga byggkvalitén till en trevlig användarupplevelse.

Huvudkameran fungerar väl för både foto och video och telefonen fixar även videoinspelning i upp till 4K/60 fps.

Lägg där till en medföljande snabbladdare som matar ut hela 80W och en godkänd batteritid på upp till två dagar och du har en telefon som troligen kommer hänga med ett bra tag framöver. Inte minst då tre års Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar också utlovas.

OnePlus Nord 3 passar dig som vill ha en riktigt bra mobil på i stort sett alla punkter, till ett riktigt bra pris.


4. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB

128 GB lagring är äntligen minimistandard

Endast 60 Hz uppdaterings-hastighet på skärmen

Vill du åt i stort sett alla de senaste funktionerna hos en iPhone skulle jag påstå att det i dagsläget inte finns en enda vettig anledning att välja en iPhone 14 eller 15 framför den extremt kompetenta och något billigare 13-modellen. Åtminstone inte om man vill hålla priset nere.

Systemchippet hos iPhone 13 och 14 är för det första detsamma (A15 Bionic). Medan iPhone 15 fått det nyare A16 chippet. Därtill får du hos iPhone 13 en ljusstark och tydlig OLED-skärm, 5G-stöd och den nya minimistandarden för lagringsminne på 128 GB (jämfört med tidigare 64 GB).

De enda nämnvärda skillnaderna mellan iPhone 13 mot 14 och 15 är att de senare har uppgraderade kamerasensorer. Samt att iPhone 15 har en högre ljusstyrka på skärmen. När det kommer till kamerorna är det däremot ingen gigantisk skillnad och både bilder och filmer infångande med iPhone 13 ser alldeles utmärkta ut.

iPhone 13 passar dig som vill ha de allra senaste Apple-funktionerna utan att behöva betala extra för att det står 14 eller 15 efter telefonens namn.


5. Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 64GB

Samma systemkrets som hos iPhone 14 (A15 Bionic)

Ingen Face-ID

Ytterligare en Apple-telefon som inte gör ett alltför stort hål i plånboken sett till vad man får är 64 GB-varianten av den tredje generationens iPhone SE.

Det allra bästa med just tredje generationens iPhone SE är att den använder samma systemchip som storebror iPhone 14 (A15 Bionic). Något som inte bara ger telefonen riktigt bra prestanda utan också adderar bland annat flertalet avancerade bildförbättringsfunktioner för kameran.

Det enda man ska ha med sig gällande just SE-varianterna av iPhone är att de saknar Face-ID och använder den lite äldre designen med en hemknapp längst ner.

Bortsett från det och framförallt prestandamässigt är iPhone SE (gen 3) svårslagen när det kommer till pris kontra funktion. Observera dock att "prisvärdheten" snabbt försvinner om du behöver mer lagringsutrymme än 64 GB. Då skulle jag istället rekommendera att hoppa direkt till iPhone 13.


6. OnePlus 11 5G Dual SIM 16GB RAM 256GB

Den senaste hårdvaran i en prisvärd förpackning

Ingen trådlös laddning, endast IP64-ceritifierad

En telefon i den lite dyrare kategorin av prisvärd är OnePlus senaste alster, OnePlus 11. Här kombineras toppspecifikationer av rang med en prisnivå som, även om den är hög, förhoppningsvis inte äter upp hela plånboken.

Som systemkrets har OnePlus placerat den ruskigt snabba Snapdragon 8 Gen 2. I den lite dyrare varianten av telefonen, med 256 GB lagringsutrymme, har denna fått sällskap av hela 16 GB internminne. Något som både möjliggör användning av massvis med appar samtidigt och även gör telefonen ganska framtidssäker. På tal om framtid lovar OnePlus också minst fyra års uppdateringar av telefonens operativsystem samt minst fem års säkerhetsuppdateringar!

Bortsett från den goda grundprestandan ger samtliga tre kameror på baksidan (och även den på framsidan) utmärkta fotograferingsmöjligheter. Det finns bättre kameramobiler, men OnePlus 11 presterar trots allt utmärkt och levererar levande bilder i de flesta ljusförhållanden.

Lägg här till en inkluderad laddare på hela 100W som fyller telefonens batteri på strax under 25 minuter, en kanonskärm med variabel uppdateringshastighet från 1 till 120 Hz för ökat flyt och bättre batteritid och du har en riktig topptelefon.


7. OnePlus Nord CE 2 Lite 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB

Förvånansvärt mycket telefon för pengarna

Maximalt 30 bilder per sekund vid Full-HD-inspelning (1080p)

Vill du lägga lite mindre pengar men ändå inte tumma på prestanda till den grad att telefonen börjar bli irriterande är troligen Nord CE 2 Lite från OnePlus en av de mer kompetenta alternativen just nu.

På insidan bor en förvånansvärt rapp Snapdragon 695-systemkrets som med hjälp av 6 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme utgör en oförskämt bra grund sett till det förhållandevis låga priset. Huvudkameran på baksidan levererar med sin upplösning på 64 MP vidare riktigt trevliga bilder och filmer.

Designen är hyfsat diskret och nedtonad medan skärmen istället stoltserar med Full-UD upplösning och en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz. Vilket bidrar till en följsam och smidig användarupplevelse oavsett vad som görs på telefonen.

Även batteritiden är bra och det 5000 mAh-stora batteriet fixar upp till två dagars användning. Skulle du behöva toppa upp batteriet stöder telefonen även snabbladdning i upp till 33 W via den medföljande väggladdaren.

OnePlus Nord CE 2 är för dig som vill ha bra prestanda, men gärna till ett så lågt pris som möjligt.


8. Samsung Galaxy A04s SM-A047F/DS Dual SIM 3GB RAM 32GB

En lagom brukstelefon för vardagen

Lagringsminnet på 32 GB är i minsta laget

Om du avslutningsvis bara vill åt en riktigt billig mobiltelefon som fortfarande går att använda utan att du behöver slita håret i ren frustration när du ska öppna några appar glider Samsungs modell, med det liste smålustiga namnet, A04s in som en vettig kandidat.

I grund och botten drivs telefonen av Samsungs egen Exynos 850-krets tillsammans med 3 GB internminne. Inget extremt på något sätt. Men det mesta fungerar ändå utan problem.

Skärmen är därtill förvånansvärt okej för prisklassen och har även en uppdateringshastighet på 90 Hz, gentemot annars vanligt förekommande 60 Hz. Något som ger ett lite extra flyt i vid all typ av användning.

Huvudkameran med en upplösning på 50 MP presterar godkänt och med en batteritid på upp till två dagar placerar sig telefonen på en okej nivå även där.

Det enda man ska ha med sig är att det inbyggda lagringsminnet på bara 32 GB är i minsta laget. Tur är här dock att telefonen har stöd för ett microSD-kort för att utöka nämnda lagringsminne.

Samsung Galaxy A04s passar dig som vill ha en så billig telefon som möjligt. Som ändå faktiskt fungerar.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons