search

1. Apple iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 1

Apple har under flera år levererat bra kameror på sina telefoner men det var faktiskt ett tag sedan de ansågs inneha förstaplatsen, ofta omsprungna av modeller från Samsung, Huawei eller Google.

Med iPhone 11 Pro har man återtagit tronen igen med en mobil som levereras med tre olika linser i form av telefoto, vidvinkel och vanlig bredbild, samtliga med 12MP.

Även den främre kameran bjuder numera på 12MP, så man kanske kan få till den där perfekta selfien. Men framförallt har man hittat receptet på att ta fantastiska mörkerfoton med ett automatiskt mörkerläge som aktiveras när mörkret gjort inträde och ljuset är begränsat.

Detta kombinerat med marknadens i särklass bästa videokamerafunktion gör detta till en kameraälskares våta dröm. P.g.a. priset så kanske det för många också förblir en dröm.

+

Otrolig bildkvalitet, videokamera

Priset

star

På 2 listor

24 035 :-

länk

12 990 :-

länk

13 990 :-

länk

2. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (12/128GB) Grå

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 2

Rent specifikationsmässigt så är nog Samsung Galaxy S20 Ultra något av det mest extrema som finns på marknaden just nu. Kameradelen består av en sensor med 8K video, anmärkningsvärda 108 MP och en 100x zoom.

Förutom kameror i absoluta toppklass så har även övriga delar av mobilen bestyckats med det bästa man kan få.
 Allt från processor till skärm tillhör toppskiktet på marknaden just nu. Denna mobil har dessutom både plats för dubbla SIM-kort och minneskort, något som inte är jättevanligt på nya mobiler idag.

Mobilen väger en hel del och upplevs faktiskt som ännu tyngre än den är när man håller den i handen.
 Samsung har sitt vanliga användargränssnitt One som ligger som ett skal över Android. Detta är en riktig vattendelare, antingen gillar man gränssnittet eller så gör man det inte.

Det är riktigt häftigt med sådana här extrema produkter som flyttar gränserna ytterligare för vad som är möjligt att få i en mobiltelefon idag.

+

Specifikationerna

Pris, ev. Samsungs gränssnitt

12 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Google Pixel 4 (64GB) Svart

Säg Google Pixel till någon som har hyfsad koll på mobiltelefoner och det första den personen tänker på är just kameran.

På tidigare modellen Pixel 3 så nöjde man sig med att endast ha en lins på baksidan av mobilen, men trots detta så låg man ganska ohotad längst upp på toppen. Anledningen till detta var framförallt den fantastiska mjukvaran som gjorde bilderna både skarpa, livfulla och naturliga.

Med uppdateringen till den den senaste modellen Pixel 4 så har Google adderat en lins till på baksidan. Men istället för att välja den fantastiska vidvinkellinsen så valde man istället en telefotolins för att komplettera den "vanliga" linsen.

Bilderna är fortfarande av absolut toppklass, och i vissa fall marknadens bästa. Avsaknaden av en vidvinkellins och en sämre videokamerafunktion än Pixel 3 gör att det inte räcker till en förstaplats denna gången.

+

Otrolig bildbearbetning

Säljs ej officiellt i Sverige

6 990 :-

länk

7 990 :-

länk

8 401 :-

länk

4. Huawei P30 Pro 128GB Aurora

Jag känner en hel del människor som valt att byta märke till Huawei från den iPhone eller Samsung de haft så länge. Den största anledningen har varit de fantastiska kamerorna som denna mobil erbjuder.

Huawei P30 Pro har bestyckats med hela 4 st Leicakameror på baksidan. Dessa bjuder på funktioner som vidvinkelfoto, skärpedjupsfoto, fantastiska mörkerfoton och "superzoom", som är en sorts hybridzoom med möjligheten att zooma upp till x10.

Huaweis eget användargränssnitt som ligger som ett skal över Android är ingen personlig favorit. Det finns även vissa frågetecken kring ett fortsatt samarbete med Google eller inte.

Bilderna är helt klart i klass med övriga konkurrenter på många sätt och bättre på vissa sätt.

Denna modell har nyligen ersatts av P40 Pro, men eftersom jag inte hunnit testa den själv så har jag valt att inte ta med den i denna listan. Nya P40 har dessutom inte Android som OS, vilket gör att den ändå kan bli svår att rekommendera i dagsläget.

+

Zoom, bildkvalitet

Frågetecken kring Android framöver

star

På 3 listor

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.
Youtube ikon

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.

5 990 :-

länk

6 490 :-

länk

4 990 :-

länk

5 990 :-

länk

7 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Mobiltelefonen med bäst kamera

2 experter tipsar

Stefan Gannerud

Stefan

Joakim Ewenson

Joakim

calendar

15 jun 2020

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

1 176

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

En sak som i stort sett alla jag pratat med tycker är viktigt hos en mobiltelefon, det är just kameran. Anledningen till det är självklart att kameran är en av de funktioner på en mobiltelefon som nästan alla använder mer eller mindre frekvent och där slutresultatet (det vill säga bilderna) tydligt visar skillnaden på olika mobilers kamerakvaliteter.

Stefan Gannerud betygsätter mobiltelefonen med bäst kamera

Att ta fram vilken mobil som tar bäst bilder är inte lika lätt dock, eftersom det finns så många sätt att bedöma huruvida en bild är bra eller inte. Vissa önskar sina bilder färgstarka och ljusa även om det inte alls speglar verkligheten, medan andra människor önskar så naturtrogna bilder som möjligt. En sak som förbättrats drastiskt de senaste åren är mörkerfotografering och även möjligheten att använda sig av två eller fler linser, något som ger möjlighet till att även ta bilder med vidvinkel eller telefoto. Flera modeller erbjuder till och med båda dessa utöver "standardlinsen".

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Stefan Gannerud


Stefan Gannerud

Läs mer om oberoende experter

1. Apple iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 1

Efter några tuffa år med hård konkurrens från Android-telefonerna så är återigen iPhone herre på täppan när det gäller mobilkameror, både sett till stillbilder och framförallt video.

Senaste generationen iPhone må kosta dig en njure eller två, men har du möjligheterna så är det här med god marginal mobiltelefonen med bäst kamera just nu! På i stort sett alla fronter har såväl hårdvara som mjukvara fått nödvändiga uppgraderingar och resultaten som produceras är ärligt talat riktigt bra!

När det gäller video har iPhone aldrig helt tappat greppet och här har man snäppat upp det hela ytterligare ett antal nivåer. Redan nu produceras en hel del riktigt imponerade videomaterial med endast en iPhone som verktyg.

Det enda problemet jag har med iPhone 11 Pro är egentligen att komma på varför jag inte har en än?!

+

Med god marginal bäst

Prislappen skrämmer mig!

star

På 2 listor

24 035 :-

länk

12 990 :-

länk

13 990 :-

länk

2. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (12/128GB) Svart

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 2

Samsung Galaxy S20 Ultra är ett absolut monster på alla punkter, förmodligen en av de allra bästa mobilerna du kan köpa i dagsläget.

När det gäller foto och video har man tagit i ända nerifrån tårna med en 108 megapixelsensor, 100X zoom, 8K video, extremt hög prestanda och mycket, mycket mer!

Sett till rena specifikationer så blir det inte mycket bättre än såhär just nu, men, i och med att det på mycket är en första eller tidig generation så kommer allt häftigt med en viss brasklapp, de utlovande specifikationerna är kanske inte alltid så praktiskt användbara...!

Trots det så vågar jag garantera att det här är något av det bästa som existerar på marknaden för mobilfotografen och vill du spendera pengarna så kommer tekniken förfinas och brasklapparna bli mindre i takt med att uppdateringarna rullas ut.

+

Galet bra specifikationer

Lovar en del den inte kan leverera

star

På 3 listor

12 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

14 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Samsung Galaxy Note10+ (256 GB) Aura Black

När youtubern MKBHD gjorde sitt "blind smartphone camera test" så var det Samsung Galaxy Note 10+ som gick vinnande ur hela omröstningen. Trots att den ändå inte når upp till min förstaplats är det fortfarande bland de bästa valen du kan göra på Android-sidan, om du kan tänka dig spendera över 10 000 kr för din mobil vill säga.

Med tre olika linser, vidvinkel, normal- och telezoom som kompletteras av en djupsensor får du gott om alternativ bland fotovinklarna. Finesser såsom olika foto- och videolägen samt möjligheten att använda S-pen som fjärrutlösare gör Note10+ till bland de mer kompetenta kameramobilerna på marknaden.

Dessbättre är Note10+ inte bara grym på fotograferandet, det är även en nästan löjligt välutrustad mobil överlag med hejdlöst bra prestanda, ett batteri på 4300 mAh och en högupplöst 6,8"-skärm på det.

Det är mycket pengar men det är även löjligt mycket kameramobil!

+

Massiv prestanda

Lika massiv i sin storlek

9 990 :-

länk

11 988 :-

länk

11 990 :-

länk

12 192 :-

länk

12 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Samsung Galaxy S10+ 8/128Gb Prism Black

Samsung har länge varit i absolut toppklass när det kommer till mobilkameror. Även om de varit duktiga på att ge något övermättade färger så har de med åren dragit sig allt mer mot den neutrala och mer naturliga looken och är nu nära Apple i sin representation av verkligheten.

I Samsung Galaxy S10+ får du inte mindre än tre olika kameror: en normalvinkel, en vidvinklig och en telezoomkamera för att täcka de flesta behoven du kan ha. Selfiekameran kompletteras av ytterligare en sensor för att ge bästa möjliga bakgrundsoskärpa för lite snyggare självporträtt.

Samsung har fördelen i att de med tiden hunnit putsa ordentligt på sitt mjukvarugränssnitt så att det nu är både snabbt och tilltalande, även för en Android-puritan som mig!

+

Välpolerad kameraupplevelse

Marques Brownlee berättar här varför Samsung S10+ har satt ribban för mobiltelefoner 2019.
Youtube ikon

Marques Brownlee berättar här varför Samsung S10+ har satt ribban för mobiltelefoner 2019.

8 988 :-

länk

8 490 :-

länk

8 490 :-

länk

9 599 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Google Pixel 3 XL 64GB Svart

Närmast som ett hedersomnämnande hamnar Google Pixel 3 XL på den här listan. I den senaste Pixel-telefonen finns nämligen någon utav de mer klyftiga mjukvaror som går att finna tillsammans med klart kompetent hårdvara och ett rent Android-gränssnitt överlag.

Tyvärr finns inte Googles Pixel-telefoner officiellt tillgängliga i Sverige, utan det handlar om gråimport vilket kan ha sina nackdelar.

Det här är dock alternativet för dig som är puritan och vill ha Android från Google som Google har tänkt sig, dessutom kompletterat med en fantastiskt kompetent kameramjukvara full av allt Google lärt sig utav maskininlärning och AI!

+

Mjukvaran för system och kamera

Finns inte officiellt i Sverige

Youtubern Kevin har använt Pixel 3 XL i en månad och berättar här om sin upplevelse.
Youtube ikon

Youtubern Kevin har använt Pixel 3 XL i en månad och berättar här om sin upplevelse.

6 990 :-

länk

6. Huawei P30 Pro 128GB Aurora

Med tanke på tidigare succéer i både Huawei P20 Pro och Mate 20 Pro hamnar föga förvånande Huawei P30 Pro bland de absolut bästa mobilkamerorna på marknaden.

Precis som i tidigare modeller har den klassiska kameratillverkaren Leica varit med och fingrat på optiken. I P30 Pro hittar vi inte mindre än tre olika kameror på baksidan: en normalvinklig, en vidvinklig och en televinkel för bästa variation av bilder. Kompletterat med en duktigt smart mjukvara så blir resultatet ungefär så bra det kan bli just nu!

Sin vana trogen så följer Huawei upp detta med kompetent hårdvara i övrigt och ett batteri som får telefonen att överleva en hel dag till och med i mina händer, något väldigt få enheter gör.

P30 Pro är definitivt en av de absolut bästa kameramobilerna. MEN: det finns tyvärr en hel del frågetecken om framtida Android-stöd värt att ha i beaktning innan du handlar...!

+

Fantastisk mobilkamera

Oklar framtid

star

På 3 listor

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.
Youtube ikon

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.

5 990 :-

länk

6 490 :-

länk

4 990 :-

länk

5 990 :-

länk

7 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Den bästa kameran är den du bär med dig, därför har mobilkameran blivit allt viktigare. I mångt och mycket är ju mobilen idag ofta den enda kameran gemene man har, och många mobiltillverkare satsar ordentligt på att ge dig som konsument bästa möjliga fotoupplevelse.

Joakim Ewenson betygsätter mobiltelefonen med bäst kamera

I den här topplistan har jag listat marknadens just nu bästa kameramobiler för att du alltid ska kunna dokumentera din vardag i bästa möjliga kvalitet. Samtliga modeller är rakt igenom fantastiska på vad de gör och kommer ge dig stora möjligheter att fotografera under alla situationer.

Givetvis finns det mer än bara kameran som är viktigt i en mobiltelefon, så viss vikt har även lagts vid hårdvara, med framförallt batteri i spetsen. Jag har även tittat en del på mjukvaran och hur den påverkar din upplevelse och framtida uppdateringar av telefonen.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter