search

1. Apple iPhone 11 Pro 256GB Rymdgrå

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 1

Efter några tuffa år med hård konkurrens från Android-telefonerna så är återigen iPhone herre på täppan när det gäller mobilkameror, både sett till stillbilder som framförallt video.

Senaste generationen iPhone må kosta dig en njure eller två, men har du möjligheterna så är det här så bra det blir med mobilkameror just nu! På i stort sett alla fronter har såväl hårdvara som mjukvara fått nödvändiga uppgraderingar och resultaten som produceras är ärligt talat riktigt bra!

När det gäller video har iPhone aldrig helt tappat greppet och här har man snäppt upp det hela ytterligare ett antal nivåer och redan nu produceras en hel del riktigt imponerade videomaterial med endast en iPhone som verktyg!

Det enda problemet jag har med iPhone 11 Pro är egentligen att komma på varför jag inte har en än?!

+

Med god marginal bäst

Prislappen skrämmer mig!

star

På 2 listor

14 690 :-

länk

14 690 :-

länk

2. Huawei P30 Pro 128GB Aurora

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 2

Med tanke på förra årets succéer i både Huawei P20 Pro och Mate 20 Pro är det föga förvånande årets modell, Huawei P30 Pro, som omedelbart hamnar bland de bästa mobilkamerorna.

Precis som i tidigare modeller har den klassiska kameratillverkaren Leica varit med och fingrat på optiken för att man skall kunna uppnå bästa resultat. I P30 Pro hittar vi inte mindre än tre olika kameror på baksidan, en normalvinklig, en vidvinklig och en televinkel för bästa variation utav bilder. Kompletterat med en duktigt smart mjukvara så blir resultatet ungefär så bra det bara kan bli just nu!

Sin vana trogen så följer Huawei upp detta med duktigt kompetent hårdvara i övrigt och ett batteri som till och med får telefonen att överleva en hel dag med mig, något väldigt få enheter gör!

P30 Pro är definitivt en av de absolut bästa kameramobilerna och fortfarande något att se upp till!

+

Fantastisk mobilkamera

Huaweis Androidskal tilltalar inte

star

På 2 listor

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.
Youtube ikon

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.

7 790 :-

länk

9 639 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Huawei Mate 20 Pro Svart

Kameran i nya Huawei Mate 20 Pro har tagits fram i samarbete med klassiska fotomärket Leica, något som bådar gott redan från papperet. Inte nog med det, du får här hela tre olika brännvidder från vidvinkel till zoom för att kunna komponera din bilder på bästa sätt.

Huawei har inte heller snålat in på övrig hårdvara, utan här hittar vi något utöver mycket annat som lanserats under 2018. Den kraftfulla hårdvaran kompletteras dessutom av ett 4200 mAh stort batteri som antingen kan snabbladdas, laddas trådlöst eller rent av agera trådlös powerbank till andra enheter med trådlös laddning.

Det här är kort och gott ett riktigt monster till kameramobil som presterar utmärkta resultat under de flesta förutsättningar, vad du än vill fotografera!

+

Kameran, hårdvaran, batteriet

Huaweis Androidskal tilltalar inte

Angie från GSMArena recenserar Mate 20 Pro efter en längre tids användning.
Youtube ikon

Angie från GSMArena recenserar Mate 20 Pro efter en längre tids användning.

8 443 :-

länk

5 990 :-

länk

5 990 :-

länk

4. Samsung Galaxy S10+ 8/128Gb Prism Black

Samsung har länge varit i absolut toppklass när det kommer till mobilkameror. Även om de varit duktiga på att ge något övermättade färger så har de med åren dragit sig allt mer mot den neutrala och mer naturliga looken och är nu nära Apple i sin representation av verkligheten.

I nya Samsung Galaxy S10+ får du inte mindre än tre olika kameror, en normalvinkel, en vidvinklig och en telezoomkamera för att täcka de flesta behoven du kan ha. Selfiekameran kompletteras av ytterligare en sensor för att ge bästa möjliga bakgrundsoskärpa för lite snyggare självporträtt.

Samsung har fördelen i att de med tiden hunnit putsa ordentligt på sitt mjukvarugränssnitt så att det nu är både snabbt och tilltalande, även för en Android-puritan som mig!

+

Välpolerad kameraupplevelse

star

På 2 listor

Marques Brownlee berättar här varför Samsung S10+ har satt ribban för mobiltelefoner 2019.
Youtube ikon

Marques Brownlee berättar här varför Samsung S10+ har satt ribban för mobiltelefoner 2019.

8 843 :-

länk

8 990 :-

länk

9 990 :-

länk

9 990 :-

länk

9 990 :-

länk

10 990 :-

länk

10 990 :-

länk

10 999 :-

länk

14 099 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Google Pixel 3 XL 64GB Svart

Närmast som ett hedersomnämnande hamnar Google Pixel 3 XL på den här listan. I den senaste Pixel-telefonen finns nämligen någon utav de mer klyftiga mjukvaror som går att finna tillsammans med klart kompetent hårdvara och ett rent Android-gränssnitt överlag.

Tyvärr finns inte Googles Pixel-telefoner officiellt tillgängliga i Sverige, utan det handlar om gråimport vilket har sina nackdelar.

Det här är dock alternativet för dig som är puritan och vill ha Android från Google som Google har tänkt sig, dessutom kompletterat med en fantastiskt kompetent kameramjukvara full av allt Google lärt sig utav maskininlärning och AI!

+

Mjukvaran för system och kamera

Finns inte officiellt i Sverige

Youtubern Kevin har använt Pixel 3 XL i en månad och berättar här om sin upplevelse.
Youtube ikon

Youtubern Kevin har använt Pixel 3 XL i en månad och berättar här om sin upplevelse.

6 990 :-

länk

6 990 :-

länk

8 490 :-

länk

Mobiltelefonen med bäst kamera

2 experter tipsar

Joakim Ewenson

Joakim

Stefan Gannerud

Stefan

calendar

26 nov 2019

Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

754

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Den bästa kameran är den du bär med dig, därför har mobilkameran blivit allt viktigare. I mångt och mycket är ju mobilen idag ofta den enda kameran gemene man har, och många mobiltillverkare satsar ordentligt på att ge dig som konsument bästa möjliga fotoupplevelse.

Joakim Ewenson betygsätter mobiltelefonen med bäst kamera

I den här topplistan har jag listat marknadens just nu bästa kameramobiler för att du alltid ska kunna dokumentera din vardag i bästa möjliga kvalité. Samtliga modeller är rakt igenom fantastiska på vad de gör och kommer ge dig stora möjligheter att fotografera under alla situationer.

Givetvis finns det mer än bara kameran som är viktigt i en mobiltelefon, så viss vikt har även lagts vid hårdvara, med framförallt batteri i spetsen. Jag har även tittat en del på mjukvaran och hur den påverkar din upplevelse och framtida uppdateringar av telefonen.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter

1. Apple iPhone 11 Pro 256GB Rymdgrå

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 1

Apple har under flera år levererat bra kameror på sina telefoner men det var faktiskt ett tag sedan de ansågs inneha förstaplatsen, ofta omsprungna av modeller från Samsung, Huawei eller Google.

Med iPhone 11 Pro har man återtagit tronen igen med en mobil som levereras med tre olika linser i form av telefoto, vidvinkel och vanlig bredbild, samtliga med 12MP.

Även den främre kameran bjuder numera på 12MP, så man kanske kan få till den där perfekta selfien. Men framförallt har man hittat receptet på att ta fantastiska mörkerfoton med ett automatiskt mörkerläge som aktiveras när mörkret gjort inträde och ljuset är begränsat.

Detta kombinerat med marknadens i särklass bästa videokamerafunktion gör detta till en kameraälskares våta dröm. P.g,a. priset så kanske det stannar där för många också, vid en dröm alltså.

+

Otrolig bildkvalitet, videokamera

Pris, iOS (om man önskar Android)

star

På 2 listor

14 690 :-

länk

14 690 :-

länk

2. Google Pixel 4 (64GB) Svart

Mobiltelefonen med bäst kamera - Plats 2

Säg Google Pixel till någon som har hyfsad koll på mobiltelefoner och det första den personen tänker på är just kameran.

På tidigare modellen Pixel 3 så nöjde man sig med att endast ha en lins på baksidan av mobilen, men trots detta så låg man ganska ohotad längst upp på toppen. Anledningen till detta var framförallt den fantastiska mjukvaran som gjorde bilderna både skarpa, livfulla och naturliga.

Med uppdateringen till den den senaste modellen Pixel 4 så har Google adderat en lins till på baksidan. Men istället för att välja den fantastiska vidvinkellinsen så valde man istället en telefotolins för att komplettera den "vanliga" linsen.

Bilderna är fortfarande av absolut toppklass, och i vissa fall marknadens bästa. Avsaknaden av en vidvinkellins och en sämre videokamerafunktion än Pixel 3 gör att det inte räcker till en förstaplats denna gången.

+

Otrolig bildbearbetning.

Säljs ej officiellt i Sverige

8 248 :-

länk

8 690 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Huawei P30 Pro 128GB Aurora

Jag känner en hel del människor som faktiskt valt att byta märke till Huawei från den iPhone eller Samsung de haft så länge. Den största anledningen till detta har varit de fantastiska kamerorna som denna mobil erbjuder.

Detta är nämligen mobilen som bestyckats med hela 4 st Leicakameror på baksidan. Dessa bjuder i sin tur på funktioner som vidvinkelfoto, skärpedjupsfoto, fantastiska mörkerfoton och "superzoom", som är en sorts hybridzoom med möjligheten att zooma upp till x10.

Huaweis eget användargränssnitt som ligger som ett skal över Android är ingen personlig favorit. Det finns även vissa frågetecken kring ett fortsatt samarbete med Google eller inte. Detta gör att denna modell stannar på bronsplatsen i denna listan.

Bilderna är helt klart i klass med övriga konkurrenter på många sätt och bättre på vissa sätt, ex. zoomen.

+

Zoom, bildkvalitet

Frågetecken kring Android framöver

star

På 2 listor

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.
Youtube ikon

Tech-youtubern Marques Brownlee visar upp det allra bästa och sämsta med P30 Pro.

7 790 :-

länk

9 639 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Samsung Galaxy S10+ 8/128Gb Prism Black

Detta var faktiskt den svåraste platsen att fylla på listan. För efter de i mina ögon klara topp tre så finns det ett gäng kameramobiler som placerar sig strax utanför pallplats.

Valet föll till slut på denna modell från Samsung, detta eftersom jag vet att efter iPhone så är det få användare som är så märkestrogna som Samsung-användare. Därför kändes det viktigt att även någon av de modellerna fanns representerade på listan. Det betyder inte att den inte hade platsat här annars också, för detta är fantastiska kameramobiler som ger bilder i absolut toppklass.

Även här får vi tre stycken linser på baksidan med alternativen 12MP normalvinkel, 16MP ultravidvinkel och 12MP zoom. S10+ bjuder dessutom på dubbla främre kameror för möjligheten att ta bilder med extra bra skärpedjup. Galaxy Note 10 är ett annat bra alternativ.

+

Vidvinkelfoton, byggkvalitet

Långsamma med Androiduppdateringar

star

På 2 listor

Marques Brownlee berättar här varför Samsung S10+ har satt ribban för mobiltelefoner 2019.
Youtube ikon

Marques Brownlee berättar här varför Samsung S10+ har satt ribban för mobiltelefoner 2019.

8 843 :-

länk

8 990 :-

länk

9 990 :-

länk

9 990 :-

länk

9 990 :-

länk

10 990 :-

länk

10 990 :-

länk

10 999 :-

länk

14 099 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

En sak som i stort sett alla jag pratat med tycker är viktigt hos en mobiltelefon, det är just kameran. Anledningen till det är självklart att kameran är en av de funktioner på en mobiltelefon som nästan alla använder mer eller mindre frekvent och där slutresultatet (det vill säga bilderna) tydligt visar skillnaden på olika mobilers kamerakvaliteter.

Stefan Gannerud betygsätter mobiltelefonen med bäst kamera

Att ta fram vilken mobil som tar bäst bilder är inte lika lätt dock, eftersom det finns så många sätt att bedöma huruvida en bild är bra eller inte. Vissa önskar sina bilder färgstarka och ljusa även om det inte alls speglar verkligheten, medan andra människor önskar så naturtrogna bilder som möjligt. En sak som förbättrats drastiskt de senaste åren är mörkerfotografering och även möjligheten att använda sig av två eller fler linser, något som ger möjlighet till att även ta bilder med vidvinkel eller telefoto. Flera modeller erbjuder till och med båda dessa utöver "standardlinsen".

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Stefan Gannerud


Stefan Gannerud

Läs mer om oberoende experter