Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Objektiv

Objektiv

1 ny lista senaste månaden

Bästa objektivet för Canon

Petter Abrahamsson
Carl Björklund
Elin Kero

3 experter tipsar

48 har guidats av listorna

Canon Ef 24-70/2.8 L Ii Usm

22 januari - Petter Abrahamsson tycker att Canon fick till en fullträff med Ef 24-70/2.8 L Ii Usm och förklarar varför det kan vara det rätta köpet för dig.

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för nybörjare

EF 50MM F1.8 STM
AF 10-20 f/3,5 DC till Nikon
18-200MM 3,5-6,3 DI II VC Cano

25 mars - Produkterna ovan hamnar topp tre när Carl Björklund får välja. Få all info om varför Canon EF 50MM F1.8 STM slutade som vinnare!

Till Topplistan

link

Bästa 50mm-objektiven

Simon Uzoni
Elin Kero

2 experter tipsar

13 har guidats av listorna

Canon EF 50MM F1.8 STM

10 februari - Simon Uzoni tycker att Canon fick till en fullträff med EF 50MM F1.8 STM och förklarar varför det kan vara det rätta köpet för dig.

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för konserter

Canon Ef 135/2.0 L Usm

2 april - Carl Björklund tycker att Canon fick till en fullträff med Ef 135/2.0 L Usm och förklarar varför det kan vara det rätta köpet för dig.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för gatufoto

Fujifilm Fujinon Xf 90/2,0 R Lm Wr

17 april - Läs mer om varför Fujifilm Fujinon Xf 90/2,0 R Lm Wr kom på första plats när experten Carl Björklund valde ut sina favoriter!

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för bröllop

Elin Kero
Carl Björklund

2 experter tipsar

19 har guidats av listorna

Canon EF 50MM 1.4 USM

4 april - Elin Kero tycker att Canon fick till en fullträff med EF 50MM 1.4 USM och förklarar varför det kan vara det rätta köpet för dig.

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för sport

Canon Ef 70-200 Mm F/2.8 L Is Iii Usm

27 mars - Carl Björklund tycker att Canon fick till en fullträff med Ef 70-200 Mm F/2.8 L Is Iii Usm och förklarar varför det kan vara det rätta köpet för dig.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för porträtt

Simon Uzoni
Carl Björklund

2 experter tipsar

12 har guidats av listorna

Samyang 85mm for Canon

10 februari - Läs mer om varför Samyang 85mm for Canon kom på första plats när experten Simon Uzoni valde ut sina favoriter!

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för landskapsfoto

14mm F2.8 Canon EF
Ef-s 10-18/4.5-5.6 Is Stm
Art 18-35mm F1.8 DC HSM Canon

10 februari - Simon Uzoni placerade Samyang 14mm F2.8 Canon EF i topp. Spana in vilka övriga produkter som tar plats på listan!

Till Topplistan

link

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Carl Björklund

Så fungerar bländaren

Av Carl Björklund

Dropdown
Så fungerar bländaren

Guide - Bländaren är "hålet" i ett objektiv som släpper in ljus. Hålet kan variera i storlek, d.v.s. ha olika bländarvärden. Bländaren påverkar hur bilden blir och samverkar med slutartiden (hur länge sensorn exponeras för ljus) och ISO-talet (hur ljuskänslig sensorn är). Ett litet hål släpper igenom mindre ljus, vilket gör att slutartiden behöver öka eller att ISO behöver öka för att få samma exponering av bilden. Ett litet hål gör också att man får ett större skärpedjup - avståndet mellan det första skarpa objektet i bilden och det skarpa objekt som är längst bort. Ett stort hål släpper igenom mycket ljus (d.v.s. gör att du kan ha kortare slutartid eller lägre ISO för samma exponering) och skapar ett kortare skärpedjup. Ett objektiv med bländare 1.4 är fyra gånger bättre på att släppa igenom ljus än ett objektiv med bländare 2.8. Objektiv med stor förmåga att släppa igenom ljus är därför oftast dyrare än objektiv som har sämre förmåga.

Carl Björklund

Skillnaden mellan fotoobjektiv och filmobjektiv

Av Carl Björklund

Dropdown
Skillnaden mellan fotoobjektiv och filmobjektiv

Guide - Fotoobjektiv och filmobjektiv skiljer sig inte så mycket åt, det går bra att filma med nästan alla objektiv. Båda består av optiska linser, har en bländare och kanske zoom. Det finns dock ett antal parametrar som gör att ett objektiv passar bättre eller sämre för filmning. En sak att tänka på är autofokusmotorn. Vissa objektiv har en motor som låter ganska mycket, och om du använder mikrofonen i kameran så kommer ljudet att höras i filmen. Canon har t.ex objektiv som är märkta STM, som är extra tysta och passar bättre för filmning. Det finns också speciella objektiv gjorda för filmning som erbjuder funktioner som inte behövs vid stillbildsfoto, t.ex att man kan ansluta tillbehör för fokusering, att fokus inte förskjuts när man zoomar eller att man steglöst kan ändra bländaren. Bländarvärde för filmobjektiv brukar anges i T-värde i stället för i F-värde, de är dock väldigt nära varandra.

Så testar vi objektiv

Våra experter inom foto har testat massor av olika objektiv, och här har de listat de bästa! Carl Björklund har fotat på Way Out West flera år i rad, och har bland annat valt ut de bästa objektiven för konsertfoto. Elin Kero är bloggare med lång erfarenhet av foto i bagaget, och Simon Uzoni brinner framför allt för landskapsfotografi. Här kan du med andra ord få en stor bredd av expertråd inom objektiv, från fotografer med olika erfarenheter!

Experter testar Objektiv

Experterna inom objektiv gillar att prova olika slags objektiv och testa sig fram till vad som funkar bäst för vilken fotosituation. De håller sig ajour med det senaste inom foto och läser på inom både teknik och trender. När de ger sina köpråd utgår de därför både från konkret erfarenhet och kunskapen de fått genom år av nörderi och mycket egen research. Alla experter ger endast oberoende köpråd, vilket betyder att ingen annan påverkat vilka produkter de rekommenderar. Här står deras personliga och ärliga expertråd i fokus!