Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Fujifilm Fujinon Xf 56/1,2 R

Bästa objektivet för bröllop - Plats 1

Detta är ett fantastiskt objektiv för bröllopsporträtt på Fujifilm-kameror. Fin bokeh och ruggigt skarpt.

På minussidan kanske det inte är det snabbaste att på fokusera och det är inte heller vädertätat som Fujis WR-objektiv. Brännvidden 56mm motsvarar 84mm i fullformat och bländare f/1.2 på den mindre sensorn i X-kamerorna motsvarar f/1.8 i fullformat – perfekt för porträtt!

Konstruktionen är solid - objektivet är helt i metall, och fokusringen glider mjukt och fint med ett härligt motstånd. Som på de flesta andra av Fujifilms objektiv finns bländarväljaren i form av en ring på objektivet. Detta ger en härlig kontroll (man kan ställa in bländaren väldigt exakt), men det finns en liten risk att man ändrar den av misstag, särskilt om man har kameran hängande i en rem eller sele.

Ett riktigt bra porträttobjektiv som det här är ett måste i bröllopsfotografens kameraväska!

+

Bokeh!

AF kunde vara snabbare

star

På 3 listor

9 980 :-

länk

9 990 :-

länk

12 190 :-

länk

9 975 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Fujifilm Fujinon Xf 23/1,4

Bästa objektivet för bröllop - Plats 2

Fujifilms 23mm/f1.4-objektiv är ett ljusstarkt objektiv som passar bra för att fotografera i kyrkor och på middagar.

Objektivet har en brännvidd som motsvarar 35mm i fullformat, vilket innebär att du kommer att få med ganska mycket av omgivning och miljö, men slipper den distorsion som de vidare objektiven ibland kan dras med.

Som de flesta objektiv från Fujifilm har det manuell inställning av bländaren och genom att dra fokusringen framåt eller bakåt väljer du om du vill fokusera manuellt eller endast använda autofokus. Detta objektiv är snabbare på att fokusera än sitt ”storasyskon” 56mm/1.2 här ovan, och är ett av de skarpaste i Fujifilms laguppställning.

För att kunna varva mellan detaljbilder och miljöbilder är det viktigt att para sitt porträttobjektiv med ett som kan ge mer miljöbilder, och då tycker jag att motsvarande 35mm är perfekt brännvidd!

+

Skarpt och snabbt

star

På 2 listor

8 890 :-

länk

8 886 :-

länk

3. Fujifilm Fujinon Xf 16-55/2,8 R Lm Wr

Bästa objektivet för bröllop - Plats 3

Brännvidden 16-55 motsvarar ungefär 24-80 i fullformatstermer. Det är den klassiska brännvidden för alla journalisters ”reportagezoom”.

Med detta objektiv kan du ta både miljöbilder som får med riktigt mycket – motsvarande 24mm ger en bildvinkel på nästan 90 grader – eller komma riktigt nära och ta fina porträtt på 55mm, som är rätt nära den perfekta porträttbrännvidden.

Objektivet är dessutom ruggigt snabbt på att fokusera. Men det du vinner i mångsidighet förlorar du i ljusstyrka. Jämfört med t.ex nummer två på listan så tappar du 75% av ljusstyrkan. Detta kan leda till att du behöver längre exponeringstid och får skakningsoskärpa när du fotar i mörka kyrkor eller festlokaler.

I goda ljusförhållanden är detta ett riktigt skarpt och snabbt objektiv som ger oöverträffad mångsidighet!

+

Snabbt, mångsidigt

star

På 3 listor

10 990 :-

länk

9 490 :-

Pris hämtat 30/9

länk

10 685 :-

Pris hämtat 30/9

länk

10 691 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Fujifilm Fujinon Xf 50-140/2,8 R Lm Ois Wr

Bästa objektivet för bröllop - Plats 4

Även detta objektiv är en ”klassiker” hos fotojournalister. Brännvidden 50-140mm motsvarar ungefär 70-200mm, och tar dig från porträtt på rätt så nära håll till möjligheten att zooma in på brudens ansiktsuttryck från andra sidan rummet.

Det händer ibland att man är begränsad i sin rörelsefrihet under vigselakten till exempel, och då är det guld värt att kunna zooma med objektivet och inte med fötterna.

Detta objektiv är riktigt skarpt och har dessutom inbyggd bildstabilisering som gör att dina bilder blir skarpa även om du närmar dig lite längre slutartider. Kom bara ihåg att bildstabilisering endast skyddar dig från skakningsoskärpa, men inte från rörelseoskärpa (när den du fotar rör sig).

Objektivet har en bra ljusstyrka, runt 200mm är det svårt att hitta bättre än f/2.8 utan att det kostar massor.

Ett perfekt objektiv för att komma nära utan att vara påflugen!

+

Mångsidigt, bildstabiliserat

Tungt och stort

star

På 2 listor

14 990 :-

länk

14 885 :-

Pris hämtat 30/9

länk

14 990 :-

Pris hämtat 30/9

länk

15 027 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Fujifilm Fujinon Xf 90/2,0 R Lm Wr

Bästa objektivet för bröllop - Plats 5

Förutom de klassiska brännvidderna 35mm + 85mm så är nog 135mm (vilket motsvaras av 90mm på APS-C-sensorn i Fujifilms X-kameror) den brännvidd jag använt mest.

Fujis 90mm f/2.0 är ett riktigt bra och ljusstarkt porträttobjektiv och medellångt tele. Med det kan man komma riktigt nära även om ljusförhållandena är dåliga, t.ex i en mörk kyrka eller skum festlokal.

Detta objektiv har en fantastisk bokeh och grym skärpa. Autofokusen är snabb och precis, men kanske inte lika snabb som på Canons motsvarighet 135mm f/2.0.

Om du har otur med vädret på den stora dagen är detta objektiv ett bra alternativ, eftersom det även är vädertätat.

Detta objektiv är för dig som prioriterar fasta gluggar med stor bländare och gillar bokeh!

+

Bildkvalitet, skärpa

Ganska stort och tungt

star

På 4 listor

9 790 :-

länk

9 785 :-

Pris hämtat 27/9

länk

9 790 :-

Pris hämtat 27/9

länk

9 785 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa objektivet för bröllop

2 experter tipsar

Carl Björklund

Carl

Elin Kero

Elin

calendar

18 sep 2019

Objektiv

Objektiv

204

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Att fotografera bröllop är kul, men också utmanande och stressigt. Man får bara en chans att göra bra ifrån sig och fånga den perfekta bilden. Därför gäller det att komma väl förberedd. I min lista hittar du vad du behöver ha i kameraväskan, ur min synvinkel. Först och främst behöver du bra, skarpa objektiv för porträtt och miljöbilder. Jag brukar använda motsvarande 35mm och 85mm större delen av tiden. I kyrkor och festlokaler kan det vara ganska mörkt, så ljusstarka objektiv är att föredra.

Carl Björklund betygsätter bästa objektivet för bröllop

Ljusstarka zoomobjektiv kan också vara nyttiga, både vidvinkelzoom och telezoom. Vidvinkel ger dig mer av omgivningen och en telezoom möjliggör tajta porträtt och detaljer även på avstånd. Till sist kan du komplettera med udda objektiv som ger kreativa effekter. T.ex en Lensbaby eller ett makroobjektiv kan skapa oförglömliga bilder. I min lista har jag med objektiv från Fujifilm, eftersom det är det system jag har nu. Det finns motsvarande objektiv för de flesta kamerasystem, så titta mer på brännvidden än märket.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter

1. Canon EF 50MM 1.4 USM

Bästa objektivet för bröllop - Plats 1

Ett 50mm-objektiv är det jag rekommenderar absolut först till alla som ska köpa sig ett extra objektiv. Ett 50mm är nämligen bra till i princip allt. Jag älskar bakgrundsoskärpan som blir med det här objektivet och den stora bländaröppningen (1,4) gör det enklare att få till fina bilder i mörka fotoförhållanden. Nackdelen är att Canon EF 50/1,4 USM har över 25 år på nacken och byggkvalitén är tyvärr inte lika bra som Canons nyare objektiv. Men det finns i dagsläget ingen ersättare under Canons logga, så man får ha överseende med att objektivet är känsligt och behöver hanteras varsamt. Fördelen med Canons 50/1,4 mot t.ex. Sigmas motsvarande 50/1,4, är att Canons version är betydligt lättare och mer kompakt, vilket gör det till ett skönare och mer flexibelt objektiv att springa runt med. Och det är någonting jag prioriterar högt. Det här objektivet är ett måste i kameraväskan och levererar alltid superfina bilder!

star

På 2 listor

3 990 :-

länk

3 997 :-

länk

3 940 :-

Pris hämtat 27/9

länk

3 990 :-

Pris hämtat 30/9

länk

3 528 :-

länk

3 590 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Canon EF 35MM F/2 IS USM

Bästa objektivet för bröllop - Plats 2

Här är ett alternativ till ett 50mm och perfekt för dig som gillar lite vidare vinklar och vill att bakgrunden ska ta mer plats. Jag hade förr alltid ett 50mm på kameran var jag än gick, men väljer idag att bära detta 35mm som mitt "standardobjektiv". Främst för att jag älskar när fotomiljöerna tar mycket plats i bilderna och när bakgrunden inte blir riktigt lika blurrig. Men det beror ju helt på tycke och smak! Med det här objektivet behöver du inte backa så långt för att få med ditt motiv, bra när du vill att brudparet och gästerna ska komma med i samma bild. Du får också en inbyggd bildstabilisator som gör det enklare att ta stadiga och skarpa bilder i mörkare fotoförhållanden, perfekt för mörka kyrkor.

Det här objektivet tillhör Canons nyare serie objektiv och har därför betydligt bättre bildkvalitet än tidigare omnämnda Canon 50/1,4. Det är också toppen att filma med, tack vare den inbyggda bildstabilisatorn.

star

På 2 listor

5 290 :-

länk

6 453 :-

länk

5 590 :-

länk

3. Tamron 85 mm, f/1.8 Di VC USD Canon EF (F016E)

Bästa objektivet för bröllop - Plats 3

Har du redan ett 50mm eller ett 35mm och vill investera i ett nytt objektiv med längre brännvidd (som är lite mer "inzoomat"), så kan jag varmt rekommendera Tamrons SP 85/1,8 DI VC USD. Det här objektivet är litet och lätt, vilket gör det skönt att bära runt på - även om du fotar en hel dag. Objektivet har inbyggd bildstabilisator som tillsammans med en stor bländaröppning på 1,8 hjälper dig att ta stadiga och skarpa bilder, toppen för sena kvällar och mörka kyrkor. Bländaröppningen ger dig också en härlig bakgrundsoskärpa vilket är väldigt vackert när du fotograferar bröllopsporträtten. Det här objektivet är en stor favorit i kameraväskan.

star

På 2 listor

10 699 :-

länk

8 790 :-

Pris hämtat 30/9

länk

9 620 :-

länk

11 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Sigma Art 18-35mm F1.8 DC HSM Canon

Bästa objektivet för bröllop - Plats 4

Som jag skrev i introt till den här listan så föredrar jag objektiv som det inte går att zooma med - s.k. fasta objektiv. Men här kommer ändå en zoom för dig som vill vara lite flexibel! Här kan du fota vidare vinklar (t.ex. få med hela kyrkan) OCH porträtt, med samma objektiv. Men observera att det här objektivet inte passar fullformatskameror. Det här objektivet har också en så låg bländare som 1,8 som ger blurrig bakgrund och underlättar när du fotar i mörker. Det är vanligtvis bara är möjligt med fasta objektiv. Helt fantastiskt tycker jag! Perfekt för dig som inte orkar eller har möjlighet att byta objektiv och som är sugen på både vidvinkel- och porträttobjektiv.

star

På 2 listor

5 990 :-

länk

6 597 :-

länk

7 990 :-

länk

9 881 :-

länk

6 490 :-

Pris hämtat 30/9

länk

6 490 :-

länk

7 215 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Att fotografera bröllop innebär mycket press, stress och nervositet – men är också något av det finaste som finns! För mig är det viktigt att min utrustning inte väger så mycket, så att jag orkar springa omkring med den på axeln en hel dag.

Elin Kero betygsätter bästa objektivet för bröllop

Samtliga objektiv som rekommenderas i den här topplistan är objektiv till Canon (eftersom det är systemet jag själv använder) och passar till alla Canons kameror, om inget annat skrivs i texten. Samtliga objektiv är också väldigt prisvärda och du får otroligt mycket kvalitet för pengarna oavsett vilket du väljer.

Elin Kero betygsätter bästa objektivet för bröllop

De tre första objektiven i den här listan är fasta objektiv, vilket betyder att det inte går att zooma med dem. Man får helt enkelt förflytta sig närmare eller längre ifrån sitt motiv istället. Jag föredrar dessa objektiv för att de 1. Är mindre och lättare än zoom-objektiv = lättare att bära. 2. De levererar generellt bättre kvalitet och skärpa i förhållande till priset, jämfört med zoom-objektiv. 3. Med fasta objektiv får du lägre bländartal, vilket gör det enklare att fota i mörker och ger blurrigare bakgrund.

Jag intygar att listan är oberoende