search

1. Canon EF 24-70/2,8 L II USM

Bästa objektivet för Canon - Plats 1
Stämpel

+

Hög optisk klass, vädertätning

Saknar IS, tungt

star

På 2 listor

Ett grymt objektiv! Vädertätat, med stor bländare och fin optik.

Detta är ett suveränt allround-objektiv och med ett bra kamerahus kommer du inte ha några svårigheter att fotografera i dåligt ljus. I objektivet sitter en USM-motor som är snabb och tyst, dock inte lika tyst som STM-motorn, som är bättre vid filmning.

Detta objektiv sitter på min kamera 90% av tiden, jag gillar verkligen att ljusstyrkan gör att jag kan fotografera även under dåliga ljusförhållanden. Tyngden gör att jag kan hålla det stabilt. Tyvärr saknar objektivet IS (bildstabilisering), vilket i och för sig säkerligen skulle höja priset.

Det här objektivet passar dig som vill ha ett allround-objektiv som även låter dig fotografera i svagt ljus.

2. Canon EF 70-200/2,8 L IS III USM

Bästa objektivet för Canon - Plats 2
Stämpel

+

Bakgrundsoskärpan, tåligt

Vikten

star

På 2 listor

EF 70-200 2,8 IS är mitt favoritobjektiv för sport, porträtt och action. Detta är tredje generationen av Canons eminenta arbetshäst.

Detta objektiv har bättre ytbehandlingar på linserna än generation två. Bland annat har linserna längst fram och bak fått en behandling som gör dem lättare att hålla rena. Ett objektiv i denna kaliber väger en del, men fördelen med tyngden är stabiliteten du får när du fotograferar.

Stabiliseringssystemet i objektivet har två lägen: ett för när du inte vet var ditt motiv kommer ta vägen, som en fågel till exempel, och ett enbart för motiv som rör sig sidledes, till exempel en bil.

Objektivet är vitlackerat, vilket gör att det inte påverkas lika mycket av solen. Precis som föregångaren har detta objektiv en underbar bokeh.

Det här objektivet är oumbärligt i min kameraväska. En arbetshäst som aldrig strular och är väldigt tåligt.

3. Canon EF 16-35/2,8 L III USM

Stämpel

+

Brännvidden, bra skärpa

Priset, ingen IS

Här har vi tredje generationen av detta objektiv, och för varje ny version blir det bara bättre!

Det här är en så kallad vidvinkelzoom, vilket innebär att du kan få med mer av motivet fastän du står nära. Detta är med andra ord ett objektiv för dig som intresserar dig för landskap, arkitektur och även gatufoto.

Glasen i detta objektiv är, som brukligt med Canons dyrare objektiv, av väldigt hög kvalité. Känslan i knappar och reglage är gedigen och fokuseringen är snabb och tyst. Knappar och reglage har en bra kvalitetskänsla, inget som går sönder trots mycket användande.

Jag gillar att du med en så stor vidvinkel kan fotografera till exempel inne i ett rum och ändå få med så mycket av rummet i bild, samt att den stora bländaren gör att du kan fotografera utan externa ljuskällor. Här är mäklarens och landskapsfotografens favoritobjektiv!

4. Sigma 50/1,4 DG HSM Art for Canon

Stämpel

+

Välbyggt, tyst, fin bokeh

Ej vädertätat, ingen stabilisering

star

På 2 listor

Sigma har tillverkat objektiv sen 60-talet och deras tredjepartsobjektiv finns i olika utföranden. Detta är ifrån ART-serien, ett utsökt objektiv med en bländare på 1,4. Det är tungt, gediget och kräver lite vana för att få fokus med största bländaren.

Det här objektivet väger strax under 1 kg, viket är en fördel när du kör handhållen fotografering. Känslan i objektivet är väldigt angenäm, det känns att det är välgjort rent mekaniskt och även alla reglage har kvalitetskänsla. Jag valde just 50 mm för att det är mest allround; ett bra objektiv för gatufoto, bröllop och i dåligt ljus. Detta objektiv uppdateras separat med en USB-Docka.

Letar du efter ett klassiskt 50 mm-objektiv som klarar dåliga ljusförhållanden, levererar mycket bra bilder och som du kan använda för spännande fotoprojekt med stor bländare, så titta på det här!

5. Canon EF 100/2,8 L IS USM Macro 1:1

Stämpel

+

Lätt, ljusstarkt, viss vädertätning

Lite plastig känsla

Makroobjektiv är kul! Det används främst för att fotografera närbilder i naturlig storlek, så som insekter och blommor, men det passar även fint som kort tele och för porträtt.

Detta har IS (bildstabilisator) samt ett reglage som reglerar själva makroavståndet. Det går även att vrida på fokusreglaget utan att skada fokusmotorn, vilket inte är möjligt på alla objektiv. Ett tips är att försiktigt gunga fram och tillbaka istället för att fokusera med själva kameran.

Jag tycker att makrofotografering är enormt kul, t.ex om man fotograferar insekter och sedan får se detaljerna när man förstorar bilden. Helt plötsligt hittar man motiv överallt! Jag gillar att det här objektivet är lätt, det gör att du kan hantera det smidigt, framför allt om du ligger på marken.

Ett sånt här objektiv passar dig som vill komma (mycket) närmare dina motiv.

6. Canon EF 70-300/4,0-5,6 L IS USM

Stämpel

+

Brännvidden

Saknar stativfäste

När du ska ut på resa och minimera antalet objektiv i kameraväskan så är Canons 70-300 F/4-5,6 L ett bra val. Med ett 24-70 och ett vidvinkelobjektiv så täcker du upp för det mesta du kan tänkas fotografera.

Detta objektiv har ett stort zoomomfång, hyfsat bra bländarvärden med tanke på omfånget och är kompakt. Det tillhör L-serien, så det är vädertätat och har stabilisering samt en snabb och tyst USM-motor.

Det som saknas är stativfäste, vilket jag tycker borde ingå för dessa objektiv.

Det som drar ner på bildkvalitén är så kallad vinjettering på större bländare, men detta kan du åtgärda redan i Canons egna kamerahus samt deras bildbehandlingsprogram.

Det här objektivet är inget förstaval utan mer ett bra reseobjektiv som är både robust och smidigt.

Bästa objektivet för Canon

2 experter tipsar

Petter Abrahamsson

Petter

Carl Björklund

Carl

calendar

1 nov 2020

Objektiv

Objektiv

737

Canon har ett otroligt stort utbud av objektiv. Räckvidden är enorm: från EF11-24/4L upp till EF 800/5,6L (på bilden ser ni Akilles fångad i ett språng en vinterdag med mitt EF 70-200 2,8 IS II). Det finns såklart andra fabrikat förutom Canons eget som passar Canon-kamerorna, mest kända är Sigma & Tamron.

Petter Abrahamsson betygsätter bästa objektivet för Canon

Fördelen med att använda Canons egna objektiv är att kameran kan identifiera objektivet och justera för respektive objektivs egenskaper. Canons objektiv behöver dessutom inte uppdateras när kameran uppdateras, medan ett tredjepartsobjektiv kan sluta fungera och behöver då en separat uppdateringsdocka. Det viktigaste för mig med ett objektiv är att det levererar fina bilder, har en stor bländaröppning, är robust och gärna vädertätat.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Petter Abrahamsson


Petter Abrahamsson

Läs mer om oberoende experter

1. Canon EF 85/1,2 L II USM

Bästa objektivet för Canon - Plats 1
Stämpel

+

Fantastisk bokeh!

Tungt, långsam AF

star

På 2 listor

Canons 85mm f/1.2 är utan tvekan det objektiv som jag funnit störst glädje i att använda! Jag köpte ett begagnat exemplar av version 1 (det är marginell skillnad mellan version 1 och version 2 av detta objektiv) och lade en slant på att få det servat hos Canon.

Objektivet är ökänt långsamt på att fokusera (det är mycket glas som ska flytta på sig) och är ganska tungt, men OJ vilken bildkvalitet det levererar! Skärpan är otroligt bra (om du lyckats sätta den på rätt punkt) och dess bokeh är helt magisk.

Objektivet är de flesta porträttfotografers dröm, och jag har använt det mycket på bröllop. Faktiskt är 85mm en väldigt användbar brännvidd vid konsertfoto också, och om lokalen är mörk så är det särskilt skönt att kunna använda en så stor bländare som 1.2.

Ett grymt objektiv för dig som gillar kort skärpedjup!

2. Canon EF 50/1,8 STM

Bästa objektivet för Canon - Plats 2
Stämpel

+

Priset!

star

På 4 listor

Canon 50mm 1.8 är objektivet som jag nästan alltid rekommenderar till den som är lite ny på foto, kanske just köpt sin första (Canon-)kamera och tröttnat på det medföljande objektivet.

Objektivet är lite plastigt, men ger en god bildkvalitet och är framförallt sjukt billigt. För den som vill börja utforska porträttfotografering och kunna ta bilder i dåligt ljus (t.ex. inomhus eller på en konsert) så är detta objektiv riktigt grymt!

Brännvidden 50mm är klassisk på en fullformatskamera, och på en kamera med mindre sensor (crop-sensor/APS-C) så ger det motsvarande ca 85mm, vilket av många anses vara den perfekta brännvidden för porträtt.

Objektivet är perfekt för dig som vill gå vidare från kit-objektivet som kom med kameran till något som gör dig mer kreativ och ger bättre bilder.

3. Sigma 35/1,4 DG HSM Art for Canon

Stämpel

+

Skarpt, snabb AF

Inte vädertätat

Canons 35mm 1.4 har jag köpt två gånger, så bra är det. Det första exemplaret jag hade sålde jag för att finansiera köp av 85/1.2 (listans etta), men jag insåg snart att min kameraväska inte var komplett utan Canon 35mm 1.4, så det var bara att börja spara igen...

Tyvärr har version 1 av Canons 35mm/1.4 slutat säljas och ersatts av ett nytt objektiv med samma egenskaper. Det är dock bra mycket dyrare. Därför tipsar jag i stället om Sigmas variant. Jag är väldigt imponerad av bildkvaliteten från Sigmas Art-serie av objektiv, och tycker att detta är väl så bra som Canons variant. Enda nackdelen är att det inte är vädertätat.

Med bländare 1.4 kan du hantera väldigt lågt ljus och ändå få en bra bild (tips - mät i de ljusare partierna).

Om du gillar lite vidare vinkel men ändå vill ha ett naturligt perspektiv så är detta objektiv fantastiskt!

4. Canon EF 24-70/2,8 L II USM

Stämpel

+

Skärpa! Fin bokeh

Version II är dyr. Tungt!

star

På 2 listor

Canons klassiska "journalistzoom" - 24-70 f/2.8.

Ett objektiv som täcker bildvinkel från vidvinkel till lätt tele. Detta objektiv har funnits sedan tidernas begynnelse, men fick en uppdatering för några år sedan (därav tillägget "II"). Den gamla versionen kan man hitta begagnad betydligt billigare, så om din plånbok är tunn bör du leta på begagnatmarknaden.

Den här uppdaterade versionen är snäppet skarpare än sin föregångare. Och skarpt är det, genom hela zoomomfånget och redan från bländare 2.8!

Objektivet har cirkelformade bländarblad vilket ger snygg bokeh/oskärpa. Autofokusen är blixtsnabb! Det är tätat mot fukt och damm, så om ditt kamerahus också är det får du ett system som även funkar bra i ogästvänliga miljöer.

Detta objektiv är en riktig arbetshäst.

5. Canon EF 135/2,0 L USM

Stämpel

+

Skärpa och bokeh, snabb AF

star

På 2 listor

Canon EF 135mm/2.0 är nog det objektiv som hängt med mest i min kameraväska, och stått för flest bilder också.

Jag tycker att brännvidden 135mm är väldigt användbar, den funkar både för t.ex konserter och porträtt. Konstruktionen är lite äldre (från -96) så det är tyvärr inte lika väder- och dammtätat som modernare objektiv. Men det är väldigt skarpt och fokuserar ruggigt snabbt.

Man kan ställa in objektivet på att ha närgräns 1,6 m eller 0,9 m. Om man väljer 1,6 m så söker objektivet bara fokus mellan 1,6 m och oändligt, vilket går mycket snabbare än att söka i hela fokusomfånget. Objektivet är dessutom mycket lätt för att vara så ljusstarkt - det väger bara ca 750 gram.

För dig som vill ta supersnygga porträtt på avstånd eller t.ex fota sport inomhus är detta objektiv perfekt.

Jag har fotograferat med Canon större delen av den tid som jag varit aktiv. Jag började med en Canon AE-1, en gammal manuell sak som lanserades på 70-talet. När jag hittade en EOS 650 begagnad för ett bra pris slog jag till på den och gick över till det modernare EOS-systemet med EF-objektiv och autofokus.

Carl Björklund betygsätter bästa objektivet för Canon

EF-systemet lanserades 1987, jag tror jag köpte min kamera 1989. År 2017 bytte jag system till Fujifilm. Det betyder att jag använde Canons prylar i ca 28 år. Mer eller mindre aktivt under perioder skall medges. Under den här tiden har jag köpt och sålt massor av olika objektiv. Vissa har varit med mig länge, andra väldigt kort tid. Vissa har jag köpt nya, men många har jag köpt begagnade. Eftersom systemet funnits så länge är marknaden för begagnade objektiv stor. Här listar jag mina objektiv-favoriter från mina 28 år som Canon-fotograf.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter