Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Canon EF 50MM F1.8 STM

Bästa objektivet för nybörjare - Plats 1

Ett 50mm-objektiv är perfekt för porträtt. Om det är det du gillar? Med bländare 1.8 kan du både fota och filma även där det inte är speciellt bra ljus. På en restaurang eller kvällspromenaden. Och då får du också ett kort och fint skärpedjup som visar upp det som är i fokus men gör det som är runtomkring till ett mysigt sudd. 50mm är perfekt för porträtt, både om du har crop-sensor eller fullformat. Det här objektivet har dessutom en så kallad STM-motor, som är en autofokusmotor som är extra tyst så att det inte låter något när du filmar och fokuserar samtidigt. Den är dessutom riktigt snabb på att fokusera! Med en prislapp strax över tusenlappen så är detta objektiv nästan ett måste om du gillar porträtt!

star

På 5 listor

CDON logo

1 169 :-

länk
Scandinavian Photo logo

1 289 :-

länk
MediaMarkt logo

1 340 :-

länk
Rajala Pro Shop logo

1 490 :-

länk
Proshop logo

1 504 :-

länk
Japan Photo logo

1 287 :-

Pris hämtat 7/8

länk
Elgiganten logo

1 170 :-

länk
Dustin Home logo

1 288 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Sigma AF 10-20 f/3,5 DC till Nikon

Bästa objektivet för nybörjare - Plats 2

Jag hörde att du gillar att fota actionsport? Och att objektivet du har inte låter dig komma nära nog ibland? I så fall är det en vidvinkelzoom du ska ha! Sigma gör denna som passar till kameror med crop-sensor. Den har en brännvidd som börjar redan på 10mm (motsvarar 15-16mm på fullformat lite beroende på vilken kamera den sitter på) och har en bländare på 3,5 i hela zoomomfånget. Det betyder att du kan komma riktigt nära (utan att för den skull få bilder som ser helt förvrängda ut, som det kan göra från ett fisheye-objektiv). Sigma gör objektiv av bra kvalitet som kan fås med fattning för flera olika kamerasystem. Ca fyra tusen kronor är rätt mycket pengar, men här får du bra värde för pengarna.

CDON logo

4 999 :-

länk
Scandinavian Photo logo

3 990 :-

länk
MediaMarkt logo

4 390 :-

länk
Dustin Home logo

4 592 :-

länk
Proshop logo

8 523 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Tamron 18-200MM 3,5-6,3 DI II VC Cano

Bästa objektivet för nybörjare - Plats 3

Aha, du ska ut och resa och vill bara ha ett objektiv med dig till din kamera? Då passar nog en superzoom! Den går från 18mm (ganska vid bildvinkel, du får med mycket) till 200mm vilket är väldigt inzoomat och du kan komma riktigt nära. Kompromissen man gör när man väljer ett objektiv med så fantastiskt stort omfång är att ljuskänsligheten och bildkvaliteten blir lite lidande. Det är inte heller jättebra att använda om ljuset är dåligt, t.ex inomhus. Ett objektiv som ska kunna så väldigt mycket blir inte jättebra på något speciellt. Men med en prislapp på runt två tusen, så tycker jag ändå att detta är ett fynd! Ett bra förstaobjektiv om du vill ha nåt som kan det mesta när du ska ut och resa!

Proshop logo

2 436 :-

länk
MediaMarkt logo

2 490 :-

länk
CDON logo

2 790 :-

länk

4. Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM

Bästa objektivet för nybörjare - Plats 4

Ja, de där närbilderna du tog i trädgården blev ju riktigt bra! Nu vill du komma ännu närmre och skapa fantastiska närbilder på blommor och insekter? Då är det ett macro-objektiv du behöver! Canon har ett som passar. Det är på 35mm och har bländare 2.8. Det har dessutom en riktigt smart funktion - inbyggd LED-belysning. Det gör att du kan komma väldigt nära det du fotograferar. Närgränsen är 13 cm, men det betyder 13 cm från fokusplanet, dvs sensorn. Det kan i praktiken innebära några centimeter från frontlinsen. Och då är det lätt att kameran och objektivet skuggar det man ska fota. Normalt löser man det med en blixt eller lampa, men det här smarta objektivet har alltså belysningen inbyggd! Macroobjektiv är aldrig billiga, men 4000 för detta tycker jag verkar som ett fynd!

Proshop logo

4 648 :-

länk
Japan Photo logo

4 282 :-

Pris hämtat 7/8

länk
Fotokungen logo

4 282 :-

Pris hämtat 7/8

länk
Dustin Home logo

4 534 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa objektivet för nybörjare

calendar

6 aug 2019

Objektiv

Objektiv

96

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Hej! Vad kul att du fastnat för foto! Jag förstår att du har köpt din första systemkamera och att det följde med ett objektiv där. Du sa inte precis vilket det var, men jag gissar att det var ett zoomobjektiv på 18-55mm eller nåt sånt och att det inte var speciellt ljusstarkt? (Dvs bländartalet var ca 3.5 eller 4 som minst?) Och nu vill du ha tips på vad du ska köpa som första objektiv?

Carl Björklund betygsätter bästa objektivet för nybörjare

Det är lugnt, det fixar jag! Jag kommer inte ihåg precis vilket märke du köpt, så jag kommer att tipsa om några olika. Men det finns liknande objektiv från alla större tillverkare, så du kan säkert utgå från min lista och hitta något som passar. Och jag hörde att din budget är begränsad, så jag försöker tipsa om lite billigare objektiv i min lista. Här kommer den!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter