Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Canon Ef 70-200 Mm F/2.8 L Is Iii Usm

Bästa objektivet för sport - Plats 1

När du fotograferar sport från sidan av en plan eller i en hall behöver du ett teleobjektiv. Gärna med zoom så att du kan ändra bildvinkel efter hur nära det du vill fotografera befinner sig.

Att kunna fotografera med stor bländare (dvs lågt bländartal) är också viktigt - det ger dig möjlighet att använda snabba slutartider och frysa händelsen du fotograferar, utan rörelseoskärpa. Om du fotograferar inomhus t.ex i en hall eller annan arena så blir det extra viktigt med stor bländare, eftersom ljuset inomhus är svagare än utomhus.

Objektivet jag tipsar om här är Canons 70-200 f/2.8 med bildstabilisator (det som Canon kallar IS). Det är känt för sin fantastiska bildkvalitet och skärpa. Detta är den tredje generationen av objektivet där bland annat bildstabiliseringen förbättrats.

Alla som fotograferar sport på en plan eller arena bör ha en zoom som denna i sin fotoväska!

+

Skärpa, förbättrad stabilisering

Högkvalitativt glas är tungt!

star

På 2 listor

MediaMarkt logo

21 990 :-

länk
Scandinavian Photo logo

22 890 :-

länk
Cyberphoto logo

21 990 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Mattsons Foto logo

24 990 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Dustin Home logo

25 496 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Fujifilm Fujinon Xf 16-55/2,8 R Lm Wr

Bästa objektivet för sport - Plats 2

När du fotograferar sport där du har möjlighet att komma närmre utövarna som du fotograferar är det perfekt med ett zoomobjektiv, som har ett omfång som går från vidvinkel till telezoom. Det jag tipsar om här går från 16mm till 55mm vilket motsvaras av ca 24mm till 83mm i fullformat. Det betyder att du kan gå från en bild där du får med mycket action till ganska tajta porträtt eller detaljbilder.

Detta är Fujis version, men det finns objektiv med motsvarande omfång från de flesta stora kameramärkena. Canon har sin 24-70 f/2.8 och Nikon har såklart motsvarande. Det jag gillar speciellt med det här objektivet är att det är ruggigt skarpt och väldigt välbyggt. Konstruktionen är i metall och det är tätat mot damm och väta.

Detta är en riktig arbetshäst som tål att komma nära händelsernas centrum!

+

Stort omfång, skarpt, snabbt!

star

På 3 listor

Scandinavian Photo logo

10 990 :-

länk
Fotokungen logo

10 688 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Cyberphoto logo

10 990 :-

Pris hämtat 23/8

länk
Dustin Home logo

10 691 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Canon Ef 17-40/4.0 L Usm

Bästa objektivet för sport - Plats 3

För sportfoto där du kan planera dina bilder lite mer, antingen genom att lägga upp hur bilden ska tas tillsammans med utövaren eller där du är väldigt nära utövaren, är en vidvinkelzoom bra. På så vis kan du vara säker på att få med både utövaren och en hel del av miljön omkring.

En vidvinkelzoom är också mer förlåtande när det gäller skärpan eftersom skärpedjupet upplevs större ju vidare bildvinkeln blir. Canons 17-40 f/4L som jag tipsar om här är ett av de få objektiv som jag ångrar att jag sålt. Zoomomfånget är bra, men om du gillar kraftig vidvinkel kanske du önskar något vidare än 17mm.

Det har inte jättestor bländare (f/4), men är mycket lätt, fokuserar supersnabbt och bilderna blir superskarpa!

+

Skarpt, lätt, snabb AF

Fotokungen logo

7 788 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Scandinavian Photo logo

7 790 :-

länk
Dustin Home logo

8 936 :-

länk

4. Fujifilm Fujinon Xf 90/2,0 R Lm Wr

Bästa objektivet för sport - Plats 4

Om du ska fotografera sport inomhus kanske du behöver ett objektiv som är extra ljusstarkt. Om man inte har sådär 30-60.000 kronor över till ett stort vitt objektiv så har många fabrikat ett 135/2.0 eller liknande.

Här tipsar jag om Fujifilms 90mm 2.0 (motsvarar 135mm på fullformat). Bländare 2.0 jämfört med bländare 2.8 som på telezoomen jag tipsar om på plats ett i listan innebär ett helt bländarsteg, det vill säga att detta objektiv släpper in dubbelt så mycket ljus. Det är en rätt stor skillnad i praktiken och ger betydligt bättre möjligheter till dig som fotograf om ljuset är dåligt.

Detta objektiv från Fujifilm är inte bara skarpt och byggt som en stridsvagn, utan även tätat mot damm och fukt. Autofokusen är snabb, och såklart funkar objektivet utomhus också!

+

Ljusstarkt, vädertätat

star

På 4 listor

Scandinavian Photo logo

9 790 :-

länk
Fotokungen logo

9 786 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Cyberphoto logo

9 790 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Dustin Home logo

9 785 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa objektivet för sport

calendar

18 sep 2019

Objektiv

Objektiv

77

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Bästa objektivet för sport beror såklart mycket på vilken sport det är du ska fotografera. Jag har därför gjort en lista där jag har försökt få med objektiv för flera olika sorters sportfoto. Några generella riktlinjer finns förstås: en snabb optik (ljuskänslig, med lågt bländarvärde) är att föredra, då du antagligen vill att dina actionbilder inte skall vara suddiga utan "frysa" händelsen. Det kräver kort slutartid, vilket åstadkoms genom ljusstarkt objektiv.

Carl Björklund betygsätter bästa objektivet för sport

För de flesta sporter är det en fördel att kunna zooma, men en zoom är alltid mindre ljusstark än ett objektiv med fast brännvidd. En ljusstark zoom blir oftast väldigt dyr dessutom, så det kan vara en bra idé att titta på ljusstarka fasta objektiv. Använd rätt objektiv så kommer du att se utövarna bättre!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Carl Björklund


Carl Björklund

Läs mer om oberoende experter