Prisjakt
HemPrisjakts experterRobotdammsugareTest - Mi Robot Vacuum Mop Essential - bra städhjälp till rimlig peng

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Mi Robot Vacuum Mop Essential - bra städhjälp till rimlig peng

22 december 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha städhjälp till en rimlig peng?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Du kanske får justera någon tröskel, gömma någon kabel och plocka undan strumpor och leksaker. Men gör du det och införskaffar Mi Robot Vacuum Mop Essential slipper du 80% av vardagens städning. Den håller snyggt och städat vecka ut och vecka in utan att du ens ser den arbeta.

Vill du kunna precisionsstyra din städning?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Har du kabelhärvor som sticker fram vid tv-bänken eller golv som absolut inte får våttorkas kanske du ska satsa på en mer avancerad modell, där du kan ställa in hur och var den ska städa. Den här städar enbart och gör det bra. Men den städar också allt den kommer åt.

Prisjakt toppbetyg
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential
RobotdammsugareXiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential
fr. 1 895 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Den här produkten passar dig som vill ha hjälp med städningen, men inte har så stora krav på det tekniska. Även om Mi Robot Vacuum Mop Essential inte själv kan se skillnad på rum och därmed städa selektivt så är det inte hela världen. Har barnen en massa lego på golvet får du bara komma ihåg att stänga dörren innan du kör igång den. I slutändan är en robotdammsugares uppgift att städa, och det är precis vad Essential gör. Inga tekniska finesser, men rent och snyggt blir det!

Det blir rent!

Driftsäker

Billig

Tar inte avancerade instruktioner

Ska en robot sköta mitt städande?

Hur kul är det egentligen att dammsuga? Att låta en robot få det överstökat medan man är på jobbet är rätt skönt och den kan ju faktiskt göra det varje dag om man bara håller någorlunda fritt på golvet. Men behöver man då dammsuga så ofta kan man fråga sig? Mitt svar är kort och gott ja. Inte varje dag, men ett par gånger i veckan har den fått gå då jag testat den. Då hinner det inte börja synas att det behöver dammsugas samtidigt som det faktiskt finns en del damm i behållaren när man tömmer den. Det är damm som annars hade kunnat virvla runt i luften och lägga sig på hyllor och ting, så även behovet av dammning går ner märkbart.

Smartare än förr, om än inte smartast

Jag har en gammal Roomba som jag införskaffade för ungefär 15 år sedan. Den hade stora begränsningar och åkte mest runt på måfå tills den hade städat kanske halva ytan. De dammsugare som äger marknaden idag har avancerade sensorer och mappar upp hela sin omgivning med LiDAR (samma teknik som hos självkörande bilar) och ser till att städa enligt en struktur. Mi Robot Vaccum Mop Essential är ett mellanting. Den saknar LiDAR men ändå har rätt bra koll på sin omgivning och städar systematiskt. Den fungerar förvånansvärt bra trots sin begränsande 'syn' och rätt mycket lägre prislapp.

Skillnaden mellan Mi Robot Vacuum Mop och dyrare modeller

Så, vad bidrar LiDAR-tekniken i de dyrare robotdammsugarna med? Faktiskt inte jättemycket när det gäller själva städningen.

Jag har jämfört med Roborock S5 från Xiaomi, då den kan används med samma app. I appen ser man hur dammsugarna arbetar och LiDAR-sensorn kan verkligen rita upp korrekta kartor över rummen, för att sedan skapa mönster som den följer. Kartan ger en bra överblick där du kan bestämma städordning, vart det ska moppas samt sätta 'no-go-zones'. Du kan också namnge rummen för att t.ex. låta dammsugaren städa kök och hall varannan dag. Med Essential ritas förvisso en karta upp, men inte alls lika detaljerad och användbar, den är mest till för att dammsugaren själv ska veta vart den städat och hur den hittar tillbaka till laddaren när den är klar. Så lite mindre funktionalitet, men den gör ändå sitt jobb.

Barnstrumpor och trösklar kan ställa till det

En robotdammsugare är inte helt perfekt i sitt sätt att ta sig fram, så för att den ska kunna utföra sitt jobb ordentligt kan det krävas att du gör vissa anpassningar. Det första hindret som kan förekomma är trösklar. Essential ska klara trösklar med en höjd på 1,7 cm, men även om den kommer över dem märks det att den har det lite jobbigt när den kommer snett eller vänder mot karmen. Har du höga trösklar kan det vara en god idé att byta ut dem så du slipper en strandad städhjälp eller ostädade rum.

När den väl kan röra sig fritt har den inga problem med stora saker eller möbler, men mindre ting kan ätas upp eller fastna i borstar. Barn i synnerhet brukar lämna strumpor och annat framme som gör livet surt för vår medhjälpare. Trappor däremot har den inga problem med, utan backar snabbt undan när den känner av höjdskillnaden.

Moppen är toppen!

Att ha ett nymoppat golv ger en fräsch känsla, även om roboten inte får bort den där intorkade syltfläcken så får den bort en massa småstänk. Den kommer inte att ersätta storstädningens våttorkning, men jag lovar att vattnet inte kommer vara lika smutsigt om Essential får sköta mellanunderhållet.

Vattentanken sitter i samma kassett som dammbehållaren, så det är lätt att fylla på en skvätt när man ändå tömmer ut dagens dammskörd. Själva moppen är en trasa som sitter på en kassett som fästs på baksidan under dammsugaren. Man tar bort kassetten på en sekund om man inte vill våttorka, och själva trasan kan tas bort och sköljas ur eller köras i tvättmaskinen. Vattenmängden doseras i appen och mellanläget som jag har använt lämnar en fuktig yta bakom dammsugaren som torkar på ett par sekunder. Jag kör den på såväl linoleummatta som parkettgolv.

Så simpelt använder du den

På roboten finns det två knappar. En för att städa och en för att gå och ladda upp sig vid sin basstation. I appen Xiaomi Home kan du schemalägga dina städningar, styra effekten och hur mycket vatten dammsugaren ska moppa med. Du kan även säga åt den att städa en punkt lite extra noga där den står (och en meter runt om).

Integrering finns för Google Assistant och Alexa. När jag kopplar in hubben från Mi Sensor Kit får jag även möjlighet att starta roboten med Siri Shortcuts vilket är trevligt, även om jag helst skulle velat ha en full HomeKit-integration.

Jag har schemalagt städning två gånger i veckan och lyft ner roboten till undervåningen en gång i veckan. Jag skulle nog behöva en på varje våning och då är det ju bra att de inte är så dyra.

Enkelt underhåll

Appen skickar dig en notis när du behöver tömma dammbehållaren eller göra rent borstarna. Dammbehållaren är superenkel att tömma så det gör jag efter nästan varje dammsugning. Det är också lite kul att se hur mycket smuts den hittat även om man tyckt att det varit rätt rent innan. Borstarna är lite jobbigare att rengöra då det viras in hår och trådar, men med en sax och lite pill gör man det på 5-10 minuter. Borstarna behöver kanske göras rent en gång i månaden vid normal användning.

Specifikationer

Storlek
Höjd 9,6 cm, diameter 35 cm
Vikt
3,7 kg
Dammbehållarens storlek
420 ml
Driftstid
90 min
Laddningstid
4-5 timmar
Sugkraft
2200 Pa
Navigering
LDS-lasernavigering

Om robotdammsugare från Xiaomi

Xiaomi har stor erfarenhet av robotdammsugare och har ett brett utbud produkter inom kategorin. De är i den absoluta spetsen av marknaden och toppar för närvarande popularitetslistan på Prisjakt med sina modeller Roborock S5 och S6. De har funnits länge och fått hyllningar av såväl entusiaster som lekmän.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer