search

Felsökning av robotgräsklippare - så hittar du kabelbrott

Felsökning av robotgräsklippare - så hittar du kabelbrott - Patrik Hedin guidar
Patrik Hedin

Patrik Hedin

Guiden publicerades 18 december 2020

Jag har många gånger under årens lopp varit med om att min klippare inte har kunnat klippa p.g.a. felmeddelandet "ingen slingsignal". I början la jag ny slinga varje gång det meddelandet dök upp, men idag gör jag på ett annat sätt. Ta del av min guide om hur du enklast hittar avbrottet och vad det finns för hjälpmedel.

Vanliga orsaker till "ingen slingsignal" - Felsökning av robotgräsklippare - så hittar du kabelbrott

Vanliga orsaker till "ingen slingsignal"

Ibland händer det att robotgräsklipparen anger "ingen slingsignal". Detta kan ske när du minst anar det, ofta vid trädgårdsarbete när du arbetat med t.ex. en spade, en maskrosplockare eller liknande. Olyckan behöver inte alltid ha skett precis där du grävt, utan kan ha hänt på platser där du ställt ifrån dig spaden (satt ner den i gräset). Du kan då ha råkat träffa begränsningsslingan.

Så hittar du avbrottet

Det första du ska göra är att se så att begränsningsslingan är ansluten till laddstationen, och att kontakterna bak sitter i ordentligt i laddstationen. Detta kan vara en orsak till att du inte får igång klipparen, t.ex. efter vintern.

Har du varit ute med trädgårdsredskap i trädgården så får du försöka minnas vart du kan ha ställt ifrån sig spaden, grepen eller maskrosplockaren.

Har felmeddelandet bara uppkommit "av sig självt"? Då är det ofta i en skarv som avbrottet finns. Isåfall är det dags att plocka fram ritningen du förhoppningsvis gjorde vid installationen av din klippare. Detta för att du ska kunna se vart skarvarna är.

Om du ändå inte hittar avbrottet

Det finns en metod som kallas intervallhalveringsmetoden. Denna metod går ut på att du kopplar loss en ände av slingan från laddstationen och drar ut en extra kabel, denna kabeln ansluter du mitt på begränsningsslingan. Med hjälp av denna metod kan du avgöra på vilken sida om anslutningspunkten avbrottet finns. När man gjort några försök så hittar man ofta var avbrottet är och kan då byta ut den delen mellan de två olika testpunkterna på begränsningsslingan.

Sista utvägen: införskaffa kabelsökare - Felsökning av robotgräsklippare - så hittar du kabelbrott

Sista utvägen: införskaffa kabelsökare

Det finns speciella instrument du kan köpa som kan felsöka och hitta avbrottet. Dessa kallas för kabelsökare. Du kopplar bort begränsningsslingan från laddstationen och kopplar istället in instrumentets tongenerator i slingans ena ände, samtidigt som du jordar en sladd från kabelsökaren. Med den andra delen av instrumentet lyssnar du sedan efter tonen. När du inte hör någon ton börjar du närma dig brottet.

Kabelsökare kan du köpa lite överallt, men främst där du köper din robotgräsklippare.