search

1. Ubiquiti Networks AmpliFi Instant Router

Bästa routern under 1000 kr - Plats 1
Stämpel

+

Snabb, liten och snygg

Klarar inte senaste wifi-standarden

star

På 3 listor

Strax under tusenlappen hittar vi denna enkla router som visar upp- och nerladdningshastighet på framsidan av enheten. En väldigt liten och nätt enhet som dels funkar utmärkt i sig självt men också som navet i ett mesh-system.

Trots att man bara kan koppla in en dator eller switch i den här routern så är detta testets vinnare, främst på grund av enkelheten i såväl uppsättning som löpande användning. Med Amplifi-appen i mobilen kan man lätt hantera sitt nätverk och styra enheternas åtkomst och prioritering.

Eftersom det är en mesh-förberedd router så kan den placeras där man har sin inkommande internetanslutning och räcker inte täckningen till så kan den kompletteras med en mesh-punkt till för att förstärka täckningen ytterligare.

Detta är en router för dig som inte vill behöva gömma utrustningen och där enkelhet och stabilitet är viktigare än många nätverksportar.

2. D Link D-Link DIR-1960

Bästa routern under 1000 kr - Plats 2
Stämpel

+

Bra hastighet, täckning och pris

Stor och klumpig med sex antenner

D-Link är kända för sina kostnadseffektiva routrar som de sålt många av till framförallt hemanvändare. Denna router ligger strax över tusenlappen men levererar så bra att den får vara med ändå.

DIR-1960 är en kraftfull router som levererar riktigt bra prestanda på såväl trådlöst som trådbundet nätverk. Skulle inte den trådlösa täckningen räcka så går den att bygga ut med förstärkare, så kallade mesh-punkter

För att ytterligare trygga hemanvändarens internetupplevelse så ingår 5 år av McAffee Secure Home Platform. Det är en enkel programvara som skyddar mot vissa typer av intrång i nätverket, redan innan det nått datorerna det kunnat drabba.

Routern har 4 portar som du kan ansluta en dator, skrivare eller annan utrustning till - gott om anslutningar alltså.

Det här är en prisvärd router för dig som vill ha bra grundprestanda, ett bra familjeskydd inbyggt samt möjligheten att kunna bygga ut ifall behovet uppstår i framtiden.

3. Asus RT-AC58U

Stämpel

+

Hastighet, bra märke

Måndagsexemplar florerar

ASUS har varit kända för sina routrar som enkelt går att modifiera med egen programvara så man får precis den funktionalitet man önskar. RT-AC58U är en av de nyare routermodellerna med en ruskigt snabb processor, riktigt bra hastighet både trådlöst och trådbundet och ett yttre som imponerar.

Även om jag är väldigt glad i ASUS produkter generellt så har den här modellen fått en del recensioner där användare tvingats starta om den flera gånger för att den hänger sig, något som gör att den inte toppar listan. Men får man tag i ett bra exemplar av denna router så kan man få ut god prestanda till ett riktigt bra pris.

Oavsett om du vill ha en router som levererar riktigt bra prestanda direkt ur kartongen, utan att behöva finjustera en massa inställningar, eller ifall du vill kunna styra ditt nätverk väldigt granulärt så är detta en router som kan passa dig! En bra, billig router.

4. Tp Link TP-Link Archer C9

Stämpel

+

Stabil, mycket för pengarna

Saknar vissa föräldrafilter

star

På 2 listor

TP-Link är en tillverkare som kommit som en uppstickare på senare år och som överlag levererar riktigt bra prestanda över större delen av sin produktflora. C9 är inte något undantag, utan levererar en stabil uppkoppling för en liten peng.

Utöver bra hastighet så levererar TP-Link möjligheten att ha routern stående, vilket ofta borgar för avsevärt bättre kylning i de skåp där den här typen av enheter oftast skuffas undan.

De flesta andra routrar kan identifiera namnet på vilken enhet som ansluter till nätverket. Här har C9 ibland vissa svårigheter. Behöver du felsöka i nätverket så kan det alltså bli svårare eftersom routern inte presenterar rätt enhetsnamn utan kanske bara "*".

C9 är en router som levererar bra prestanda till ett rimligt pris. Den passar dig som vill ha en snabbt och bra nätverk, men där möjligheter till egen konfiguration eller statistik inte är viktigt.

Bästa routern under 1000 kr

calendar

16 okt 2020

Routrar

Routrar

1 716

Wifi ska bara funka - eller hur? Oavsett om det är för att kolla Facebook, skriva ut, streama en serie eller läsa mailen så ska internetanslutningen bara finnas där - helst utan strul. Det är nästan lika självklart som att ha el och värme i huset. För de allra flesta så är wifi också något som gärna får kosta så lite som möjligt, därför ska jag tipsa om billiga routrar som ändå är bra. Bra räckvidd och mycket hastighet för pengen, alltså.

Richard Hagerwald betygsätter bästa routern under 1000 kr

Här har jag listat 4 trådlösa routrar som alla går att hitta under 1000 kronor. Idag är det fler och fler saker som kommunicerar trådlöst och för att vara framtidssäkrad så har jag därför bara tagit med routrar som kan kommunicera på det snabbare och mindre utnyttjade frekvensbandet, 5 Ghz. Eftersom allt fler får fiber med höga hastigheter så har kravet också varit att routern ska klara en hastighet på minst 250 Mbit/s trådbundet och trådlöst. För att det ska vara lätt att komma igång har routrar med färdig säkerhet fått pluspoäng.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Richard Hagerwald


Richard Hagerwald

Läs mer om oberoende experter