Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta lamporGuide - Smart belysning - 4 tips för att välja rätt system till ditt smarta hem

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Smart belysning - 4 tips för att välja rätt system till ditt smarta hem

21 augusti 2019

Idag blir allt fler saker uppkopplade - diskmaskinen, larmet och hemmets belysning. Skulle du vilja kunna styra färger och tider på lamporna därhemma? Allt börjar med en centralenhet som oftast ansluts till internet. Denna guide ger dig tips på hur du kommer igång på ett smart och framtidssäkert sätt.

Gör en nulägescheck av ditt wifi

Många komponenter i det smarta hemmet pratar trådlöst - över ditt wifi eller med en annan standard. IKEA TRÅDFRI kör till exempel på ZigBee, precis som Philips Hue. Ett vanligt wifi använder frekvenser kring 2,4 Ghz för sin kommunikation. Problemet är att ZigBee använder samma frekvens. Har du mycket störningar på ditt wifi redan idag så kan det vara en god idé att fundera ett varv extra innan du skaffar någon ZigBee-enhet. Läs mer om detta i längst ner i guiden.

Välj en grundenhet som kan byggas ut

För att komma igång så behöver du välja ett grundsystem att utgå ifrån. Detta är oftast förknippat med någon form av grundenhet som kopplas upp till internet. Kanske vill du börja med att bara kunna tända och släcka dina lampor genom ett schema? Och sedan allteftersom utöka ditt smarta hem? Då är det bra om basen i ditt system kan kommunicera på flera protokoll. En basenhet så som Telldus Znet Lite v2 är en gateway som funkar både för att kontrollera eluttag (genom mellanproppar), kan prata Z-Wave och även kommunicera med en Philips Hue-brygga. Den är en bra början - enkel och kan lätt byggas ut. Kolla gärna in min lista med startpaket för smarta lampor.

Bestäm hur snabba lampor du vill ha

Många smarta lampor säljs idag med stämplar som "Works with Google Assistant" eller "Works with Alexa". Om vi fokuserar på just belysning så är i alla fall jag sådan att om jag ber systemet att tända en lampa så ska den tändas inom loppet av 0,5-1 sekund. Allt annat är för lång tid. Många produkter som utger sig för att klara röststyrning kopplas samman med molntjänster som t.ex. IFTTT för att aktiveras. Då kan det istället handla om upp till 3-5 sekunder innan något händer. Är det OK? Om ja, så kör på! Men tänk på det innan du köper grejerna.

Placera din centralenhet rätt

Många smarta hem-system utökar sin egen räckvidd genom att enheterna pratar med varandra och inte bara med centralenheten, så kallad mesh. Detta gäller t.ex. Z-wave och Zigbee. De lite billigare produkterna som ofta pratar på 433 Mhz kommunicerar däremot direkt med din centralenhet. Därför är det viktigt att tänka på var du placerar den, så att den både får möjlighet till nätverksanslutning och samtidigt når alla dina enheter med sin trådlösa signal. Mitten av hemmet är ofta en bra placering - gärna långt från annan trådlös teknik om det går.


Även om det finns hemautomationsstandarder som är trådbundna så är merparten av det som finns i ett vanligt hem idag trådlöst. Det kan vara allt från hemlarmet till styrningen av golvvärmen. För att inte alla trådlösa produkter ska störa ut varandra så är det bra att separera exempelvis det trådlösa nätverkets kanal från ZigBee-nätverkets kanal. Det man vill undvika är att olika produkter skickar ut information på samma eller närliggande frekvenser eftersom det kan störa signalen. Effekten kan då bli att exempelvis en lampa inte tänds som den ska eller att en strömbrytare inte slår till strömmen i ett vägguttag korrekt. Här kan istället ett kanalbyte bli räddningen.

Om du har både IKEA TRÅDFRI-enheter OCH Philips Hue-enheter i din miljö, så är det oftast enklare att byta wifi-kanalen i din router än att byta kanal på ditt ZigBee-nätverk.

Kör du bara Philips Hue-lampor så är ett kanalbyte i ZigBee-nätverket desto enklare. Du kan se vilken ZigBee-kanal du använder genom att gå in i Philips Hue-appen, klicka på Inställningar, gå till dina bryggor, klicka på "i" till höger om namnet på din Philips Hue-brygga och sedan "Zigbee Channel Change". Observera att alla dina Philips Hue-enheter behöver vara igång när detta sker.

IKEA TRÅDFRI-enheter kommer du dessvärre behöva para om med din Hue-Controller efter ett kanalbyte, men beroende på hur många du har så är det oftast värt besväret eftersom styrning och svarstider normalt fungerar mycket bättre efteråt.

Det finns idag ett antal molntjänster som specialiserat sig på att koppla samman hundratals tjänster och skapa automatiserade flöden mellan dessa. En av de större tjänsterna är baserad i USA och heter If This Then That (IFTTT). Den fungerar mycket bra med såväl Philips Hue som Telldus Znet Lite, men eftersom tjänsten finns i molnet så blir det oftast lite fördröjningar.


Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom hemautomatisering. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är robotdammsugare. För att hemmet ska fungera optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag också snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Richard rekommenderar 2 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Smarta lampor

Spara el och pengar - 7 smarta produkter
Spara el och pengar - 7 smarta produkterTopplista av Daniel Röjdeby
Bästa smarta belysningen
Bästa smarta belysningenTopplista av Daniel Röjdeby
Smart belysning utomhus
Smart belysning utomhusTopplista av Daniel Röjdeby
Annons
Annons