Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Philips Hue White & Color Ambiance Startpaket E27

Bästa smarta belysningen - Plats 1

Med detta startpaket från Philips kan du enkelt komma igång med din smarta belysning i hemmet. I just detta paket ingår 3 lampor med över 16 miljoner färger, en hub och en trådlös dimmer.

Dessa lampor kan man styra med hjälp av Philips egna app som erbjuder massvis av olika funktioner. Man kan ställa in automatisering av lamporna, synka med film eller musik som spelas i hemmet, eller till och med ställa in wake up light, så man vaknar upp till ett naturligt ljus i rummet.

Philips Hue har även support för Apple Home Kit, vilket kan vara att föredra om man har många Apple-produkter i hemmet. Man kan då synka sin belysning med sina Apple-produkter så Siri kan kontrollera belysningen åt dig.

Philips Hue erbjuder en smidig och enkel lösning för att kontrollera belysningen i hemmet, med massvis av roliga funktioner!

+

Lätt att komma igång med

star

På 4 listor

1 579 :-

länk

1 669 :-

länk

1 669 :-

länk

1 899 :-

länk

1 699 :-

länk

1 776 :-

länk

1 899 :-

länk

1 899 :-

länk

1 969 :-

länk

1 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Lifx Mini Color LED Smartbulb

Bästa smarta belysningen - Plats 2

LIFX-belysningen är en väldigt smidig lösning för dig som vill köra 100% trådlöst. För dessa lampor krävs ingen hub, då detta redan är inbyggt! Det räcker alltså med att köpa enbart lampan.

Man ställer in lamporna med hjälp av LIFXs app, där man på ett smidigt sätt blir guidad genom installationen. Precis som med Philips så erbjuder LIFX en massa olika funktioner, t.ex kan du styra belysningen från din mobil eller med hjälp av Siri, Alexa, eller Google Home. Vill man synka lamporna med t.ex Apple Home är detta fullt möjligt, men eftersom det inte finns någon hub kan det vara lite mer tidskrävande, speciellt om man har många lampor.

Då det inte krävs någon hub för att styra dessa lampor är de lite dyrare och hamnar i ungefär samma prisklass som Philips.

Detta är en smidig lösning för dig som vill inte krångla till det för mycket med en hub, men ändå vill ha support för Apple Home Kit!

+

Smidig 100% trådlös lösning

star

På 2 listor

528 :-

länk

569 :-

länk

569 :-

länk

570 :-

länk

490 :-

länk

549 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Yeelight Smart Color Bulp

Yeelight erbjuder en smart men billig lösning för smart belysning! Lamporna kräver ingen hub, utan kopplas direkt till ditt wifi. Sedan styr du belysningen genom en app, där du kan skifta färger eller ställa in olika funktioner efter begäran.

Yeelight är en billig lösning jämfört med dess konkurrenter. Lamporna har stöd för röststyrning med Alexa eller Google Home om du har en smart högtalare. Tyvärr finns det ännu inget stöd för Apple Home Kit med dessa lampor vilket är lite tråkigt, dock kan du som Apple-användare fortfarande styra lamporna genom Yeelights app!

Yeelight är en enkel och prisvärd lösning för dig som vill börja med smart belysning.

+

Otroligt prisvärd lösning

Inget stöd för Apple Home Kit

star

På 2 listor

299 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Ikea TRÅDFRI - LED ljuskälla E27 600 lumen, dimbar, kulör o…

Även Ikea har kommit med sin egna smarta belysning! Dessa lampor är väldigt bra för dig som funderar på att uppgradera till smart belysning, men inte vill betala för mycket. Där kommer Trådfri in i bilden med en smart belysning som är både enkel och smidig att hantera, och samtidigt väldigt prisvärd.

Ikea Trådfri synkas med en hub, precis som Philips lampor. Lamporna i sig är väldigt enkla att komma igång med och erbjuder en del olika funktioner i Ikeas app. Lamporna låter dig välja mellan kallt och varmt ljus, och har även stöd för röststyrning med t.ex Apple Home Kit.

Appen har nyligen blivit uppdaterad så att det är smidigare att komma igång med systemet. Du kan nu även enkelt sätta upp en hel del nya smarta funktioner, t.ex väckas med naturligt ljus på morgonen.

Ikeas smarta belysning är perfekt för dig som inte vill spendera alltför mycket pengar för att komma igång med det smarta hemmet.

+

Prisvärd

Inte så många färger/funktioner

star

På 2 listor

199 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa smarta belysningen

2 experter tipsar

Jordey Mutsaers

Jordey

Andreas Bakken

Andreas

calendar

5 okt 2019

Smarta lampor

Smarta lampor

303

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Smarta lampor är en av många smarta produkter som finns på marknaden, och faktiskt en av dem som kan underlätta din vardag allra mest! Jag tycker att smart belysning är ett av de absolut enklaste sätten att komma igång med ett smart hem.

Jordey Mutsaers betygsätter bästa smarta belysningen

Något som ser ut som en helt vanlig lampa har möjlighet att påverka våra liv otroligt mycket med hjälp av massa olika funktioner; allt från automatisering av belysningen, röststyrning, eller varför inte belysning som synkas med film och musik? I denna topplista har jag valt att fokusera på de funktioner som de olika företagen erbjuder, men jag har också tagit hänsyn till priset.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jordey Mutsaers


Jordey Mutsaers

Läs mer om oberoende experter

1. Philips Hue White Ambiance Startpaket 3xE27

Bästa smarta belysningen - Plats 1

I det här startpaketet från Philips får du 3 LED-lampor, en styrenhet och en fjärrkontroll. White Ambiance kan skifta mellan flera nyanser av vitt. Enligt forskning du öka koncentrationen genom kallvitt (blått) ljus samt öka kvällslugnet med en varmare (orange) nyans. Philips Hue låter dig ställa in olika scenarion som du lätt aktiverar i appen eller med fjärrkontrollen.

Du behöver endast 1 styrenhet för hela hemmet och för varje lampa ökar räckvidden genom att de vidarebefordrar signaler till varandra. Samtliga röstassistenter från Google, Apple och Amazon kan länkas till Philips Hue och då möjliggöra röststyrning.

Från Philips kan du köpa lampor med sockel-standard E14/E27/GU10, de passar alltså de flesta lampor. Lamporna är beräknade att vara i 25 000 timmar påslagna, och med Philips styrenhet kan du även styra andra lampor som använder Zigbee.

+

Funktioner, kvalitet

Blir snabbt dyrt

star

På 3 listor

1 189 :-

länk

1 189 :-

länk

1 190 :-

länk

1 279 :-

länk

1 299 :-

länk

1 090 :-

länk

1 124 :-

länk

1 249 :-

länk

1 249 :-

länk

1 299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Philips Hue White & Color Ambiance Startpaket E27

Bästa smarta belysningen - Plats 2

För den lite festligare kanske vita färger är tråkiga? Med White & Color-lamporna kan du ställa varje LED-lampa på valfri färg utifrån urvalet av 16 miljoner.

I vårt hem har vi 1 lampa ur denna kategorin och sanningen är att den sällan används till annat än det vita spektrumet. Vissa tycker dock om att kunna skifta färger när de tittar på TV, och det går inte att förneka att feststämningen förändras till det ännu festligare i ett rött upplyst vardagsrum.

I paketet ingår även här 3 lampor, en styrenhet och en fjärrkontroll. Antal scener att välja på ökar med färgutbudet. Philips var tidiga på marknaden med s.k. wake up-ljus som väcker ägaren med en ökande ljusstyrka för att efterlikna soluppgången. Detta är tillgängligt även med Hue och då behövs såklart inget annat än en taklampa med Hue-lampor (gäller även White Ambiance).

+

Funktioner, kvalitet, 16-mil färger

Ännu dyrare

star

På 4 listor

1 579 :-

länk

1 669 :-

länk

1 669 :-

länk

1 899 :-

länk

1 699 :-

länk

1 776 :-

länk

1 899 :-

länk

1 899 :-

länk

1 969 :-

länk

1 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Innr White & Color E27

Tillverkaren Innr har satsat stort på att skapa lampor som liknar Philips Hue i kvalitet men till en billigare prislapp. När det gäller det vita spektrumet skiljer sig priserna ynka 20-lappen mellan Innr och Philips, men tittar vi på lamporna med fullt färgstöd kan konsumenten snabbt spara upp till 200 kr per lampa.

Även Innr säljer en styrenhet, men de flesta kommer använda dessa lampor tillsammans med Philips Hue-styrenheten. Detta tack vare Zigbee-standarden. Om du är på jakt efter att utöka lampor med fullt färgstöd till ditt Hue-system är alltså Innrs utbud en bra idé för plånboken och utgör nästintill exakt samma specifikationer och har ett väldigt bra mottagande bland konsumenter världen över.

Även här hittar du lampor med sockel-storlekarna E14/E27/GU10, som passar de flesta lampor. Livslängden är också här beräknad till 25 000 timmar.

+

Prisvärd kvalitet, funkar med Hue

Innrs styrenhet är svår att hitta

349 :-

länk

4. Ikea TRÅDFRI - LED ljuskälla E27 600 lumen, dimbar, kulör o…

Med framtidens belysning i konsumenternas händer valde även IKEA att satsa på smart belysning. Mycket påminner om det Philips har på marknaden men till ett billigare pris.

Zigbee används även här. Appen tillåter samtliga röstassistenter och du har tillgång till wake-up belysning, som imiterar en soluppgång för att väcka dig varsamt. Tyvärr har IKEA tagit bort sitt startpaket och därför går länken enbart till en lampa. Köpt med styrenheten och några fler lampor får du en billigare (men väldigt lik Philips) upplevelse och även här hittar vi vanliga E14/E27/GU10 sockel-lampor.

IKEAs fokus på enkelhet skiner i appen med ett enkelt och ljust gränssnitt som enligt vissa har för få funktioner men som för andra fungerar bra. Livslängden är beräknad till 25 000 timmar. Vissa anser att Philips lampor är behagligare men många av oss märker ingen större skillnad.

+

Pris, enkelhet

Lite lägre kvalitet, tillgänglighet

star

På 2 listor

199 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Lifx Mini Day & Dusk LED Smartbulb (4-pack)

Lifx startade som en kickstarter-kampanj och utlovade smarta lampor med alla världens färger - och det utan styrenhet. Detta var en lyckad affärsidé och företaget har utökat produktlistan med lampor som enbart skiftar i vita nyanser.

Att slippa en styrenhet är för många en skön idé och här används istället Wi-Fi direkt via din router. Vad som utmärker sig med Lifx är dock att tillverkaren har lyckats skapa en intern router-funktion. Detta innebär att lamporna, precis som hos de med Zigbee, vidarebefordrar signalerna mellan varandra. Vill du ha Wi-Fi lampor är dessa, trots priset, de som får min rekommendation rent funktionsmässigt.

För att styra lamporna använder du Lifx-appen, och även här finns möjligheten att röststyra via Apple, Google och Amazons röstassistent. Här hittar vi enbart E27/GU10 sockel-lampor men livslängden är som för de andra lamporna beräknad till 25 000 timmar.

+

Ingen Styrenhet, Kvalitet

Dyra

1 190 :-

länk

1 239 :-

länk

1 239 :-

länk

1 190 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Lotty Smart Switch White 1-way

För att styra smarta LED-lampor måste som sagt strömmen vara på. Om detta känns störande, och du alltid vill kunna fjärrstyra belysningen, så kanske det här är ett alternativ för dig. Istället för att byta lamporna byter du här ut väggbrytaren mot en uppkopplad sådan som kan fjärrstyras. Alltså kan du klicka på väggen eller telefonen hur du vill för att bryta/öppna strömförsörjningen.

Lotty har nyligen kommit till Sverige med sin moderna och enligt mig riktigt snygga ljusbrytare. Tekniken bygger på Wi-Fi och med den tillhörande appen kan du tända/släcka lampan, ställa in om den ska veta när du är hemma eller inte för att ändra belysningen därefter. Brytaren läser energianvändning men det finns tyvärr ingen dimmer-kompatibel variant i nuläget.

Här får du en snygg glasskiva med upplyst touch-panel som fungerar med både Google Assistent och Amazon Alexa för röststyrning med Apple Homekit under utveckling.

+

Design, enkelhet, funktioner

Ingen dimmer, svårare installation

749 :-

länk

799 :-

länk

649 :-

länk

649 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Är du också trött på att behöva ställa dig upp för att tända lampan efter att kvällens film är slut? Marknaden för den Sci-Fi-liknande smarta belysningen har tack vare trådlös kommunikation nu blivit enklare och mer tillgänglig än någonsin. Philips startade trenden där man genom en styrenhet kunde kontrollera LED-lampor genom Zigbee, som är en trådlös standard.

Andreas Bakken betygsätter bästa smarta belysningen

Smarta LED-lampor förknippas oftast med belysning i alla möjliga färger men andra praktiska fördelar är att användaren ofta kan skifta mellan kalla och varma temperaturer av vitt ljus. I tillägg till det kan du också dimma LED-lampan direkt, istället för att behöva öka/minska strömförsörjningen på väggbrytaren. Smarta LED-lampor är också väldigt strömsnåla och har en lång livslängd. De fungerar dock enbart om strömbrytaren på väggen är påslagen. Förståeligt ur teknisk synpunkt, men ett minus om inte alla i hemmet är med på att röst- och fjärrstyrning är bättre. Här är min lista på det bästa inom smart belysning!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andreas Bakken


Andreas Bakken

Läs mer om oberoende experter