search

1. Philips Hue White Ambiance Startpaket E27

Bästa smarta belysningen - Plats 1

I det här startpaketet från Philips får du 3 LED-lampor, en styrenhet och en fjärrkontroll. White Ambiance kan skifta mellan flera nyanser av vitt. Enligt forskning du öka koncentrationen genom kallvitt (blått) ljus samt öka kvällslugnet med en varmare (orange) nyans. Philips Hue låter dig ställa in olika scenarion som du lätt aktiverar i appen eller med fjärrkontrollen. Du behöver endast 1 styrenhet för hela hemmet och för varje lampa ökar räckvidden genom att de vidarebefordrar signaler till varandra. Samtliga röstassistenter från Google, Apple och Amazon kan länkas till Philips Hue och då möjliggöra röststyrning. Från Philips kan du köpa lampor med sockel-standard E14/E27/GU10, de passar alltså de flesta lampor. Lamporna är beräknade att vara i 25 000 timmar påslagna, och med Philips styrenhet kan du även styra andra lampor som använder Zigbee.

Rekommenderas av 2 Experter

Proshop logo

1 147 :-

länk
Confident Living logo

1 179 :-

länk
KitchenTime logo

1 179 :-

länk
Teknikproffset logo

1 188 :-

länk
NetOnNet logo

1 189 :-

länk
Clas Ohlson logo

1 190 :-

länk
Inet logo

1 190 :-

länk
CDON logo

1 190 :-

länk
Dustin Home logo

1 249 :-

länk
Ginza logo

1 279 :-

länk
Billigteknik logo

1 159 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Philips Hue White & Color Ambiance Startpaket E27

Bästa smarta belysningen - Plats 2

För den lite festligare kanske vita färger är tråkiga? Med White & Color-lamporna kan du ställa varje LED-lampa på valfri färg utifrån urvalet av 16 miljoner. I vårt hem har vi 1 lampa ur denna kategorin och sanningen är att den sällan används till annat än det vita spektrumet. Vissa tycker dock om att kunna skifta färger när de tittar på TV, och det går inte att förneka att feststämningen förändras till det ännu festligare i ett rött upplyst vardagsrum. I paketet ingår även här 3 lampor, en styrenhet och en fjärrkontroll. Antal scener att välja på ökar med färgutbudet. Philips var tidiga på marknaden med wake up-ljus, som väcker ägaren med en ökande ljusstyrka för att efterlikna soluppgången. Detta är tillgängligt även med Hue och då behövs såklart inget annat än en taklampa med Hue-lampor (gäller även White Ambiance).

Rekommenderas av 3 Experter

Proshop logo

1 579 :-

länk
Dustin Home logo

1 589 :-

länk
Inet logo

1 689 :-

länk
NetOnNet logo

1 689 :-

länk
CDON logo

1 790 :-

länk
Clas Ohlson logo

1 899 :-

länk
Teknikproffset logo

1 658 :-

länk
Confident Living logo

1 707 :-

länk
KitchenTime logo

1 707 :-

länk
Ginza logo

1 869 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Innr Lighting White & Color E27

Bästa smarta belysningen - Plats 3

Tillverkaren Innr har satsat stort på att skapa lampor som liknar Philips Hue i kvalitet men till en billigare prislapp. När det gäller det vita spektrumet skiljer sig priserna ynka 20-lappen mellan Innr och Philips, men tittar vi på lamporna med fullt färgstöd kan konsumenten snabbt spara upp till 200 kr per lampa. Även Innr säljer en styrenhet, men de flesta kommer använda dessa lampor tillsammans med Philips Hue-styrenheten. Detta tack vare Zigbee-standarden. Om du är på jakt efter att utöka lampor med fullt färgstöd till ditt Hue-system är alltså Innrs utbud en bra idé för plånboken och utgör nästintill exakt samma specifikationer och har ett väldigt bra mottagande bland konsumenter världen över. Även här hittar du lampor med sockel-storlekarna E14/E27/GU10, som passar de flesta lampor. Livslängden är också här beräknad till 25 000 timmar.

Rekommenderas av 1 Expert

CDON logo

280 :-

länk
Inet logo

279 :-

länk

4. Ikea Trådfri Led ljuskälla E27 980 lumen, trådlös dimbar, v…

Bästa smarta belysningen - Plats 4

Med framtidens belysning i konsumenternas händer valde även IKEA att satsa på smart belysning. Mycket påminner om det Philips har på marknaden men till ett billigare pris. Zigbee används även här. Appen tillåter samtliga röstassistenter och även här har du tillgång wake-up belysning, som imiterar en soluppgång för att väcka dig varsamt. Tyvärr har IKEA tagit bort sitt startpaket och därför går länken enbart till en lampa. Köpt med styrenheten och några fler lampor får du en billigare (men väldigt lik Philips) upplevelse och även här hittar vi vanliga E14/E27/GU10 sockel-lampor. IKEAs fokus på enkelhet skiner i appen med ett enkelt och ljust gränssnitt som enligt vissa har för få funktioner men som för andra fungerar bra. Livslängden är beräknad till 25 000 timmar. Vissa anser att Philips lampor är behagligare men många av oss märker ingen större skillnad.

Rekommenderas av 2 Experter

IKEA logo

199 :-

Pris hämtat 5/11

länk

5. Lifx Mini Day & Dusk LED Smartbulb (4-pack)

Bästa smarta belysningen - Plats 5

Lifx startade som en kickstarter-kampanj och utlovade smarta lampor med alla världens färger - och det utan styrenhet. Detta var en lyckad affärsidé och företaget har utökat produktlistan med lampor som enbart skiftar i vita nyanser. Att slippa en styrenhet är för många en skön idé och här används istället Wi-Fi direkt via din router. Har du ett större hem med många lampor kan det dock vara begränsande, då konsumentroutrar inte är gjorda för hur många uppkopplade enheter som helst. Begränsningar kan även uppstå i form av räckvidd då lamporna inte kan vidarebefordra signaler från lampa till lampa. För att styra lamporna använder du Lifx-appen, och även här finns möjligheten att röststyra via Apple, Google och Amazons röstassistent. Här hittar vi enbart E27/GU10 sockel-lampor men livslängden är som för de andra lamporna beräknad till 25 000 timmar.

Rekommenderas av 1 Expert

Dustin Home logo

1 159 :-

länk
Proshop logo

1 159 :-

länk
Kjell & Company logo

1 199 :-

länk
CDON logo

1 159 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Tkb Home Single relay wallswitch TZ56-S

Bästa smarta belysningen - Plats 6

För att styra smarta LED-lampor måste som sagt strömmen vara på. Om detta känns störande, och du alltid vill kunna fjärrstyra belysningen, så kanske det här är ett alternativ för dig. Istället för att byta lamporna byter du här ut väggbrytaren mot en som ser ut som en vanlig, men som kan fjärrstyras. Alltså kan du klicka på väggen eller telefonen hur du vill för att bryta/öppna strömförsörjningen. Här används en annan trådlös standard, Z-wave, som också kräver en styrenhet. Det är även viktigt att du kan elektronik väl nog för att byta strömbrytaren. Här saknas funktioner som att byta färg på ljuset, såväl som att dimma belysningen och det krävs alltså lite mer arbete. En fördel här är dock att det fungerar med tak-/vägglampor som inte använder sockel E14/E27/GU10 och jag kan se att vi hade kunnat få bruk för en sådan brytare hemma.

Rekommenderas av 1 Expert

m.nu logo

495 :-

Pris hämtat 1/11

länk

Bästa smarta belysningen

calendar

8 november

Smarta lampor

Smarta lampor

28

Smart belysning är det vanligaste inom hemautomatisering. Tidigare var det betydligt mindre tillgängligt för privatpersoner men tack vare trådlös kommunikation är det nu enklare än någonsin. Philips startade trenden där man genom en styrenhet kunde kontrollera LED-lampor genom Zigbee, som är en trådlös standard.

Andreas Bakken betygsätter bästa smarta belysningen

Smarta LED-lampor förknippas oftast med belysning i alla möjliga färger men andra praktiska fördelar är att användaren ofta kan skifta mellan kalla och varma temperaturer av vitt ljus. I tillägg till det kan du också dimma LED-lampan direkt, istället för att behöva öka/minska strömförsörjningen på väggbrytaren. Smarta LED-lampor är också väldigt strömsnåla och har en lång livslängd. De fungerar dock enbart om strömbrytaren på väggen är påslagen. Förståeligt ur teknisk synpunkt, men ett minus om inte alla i hemmet är med på att röst- och fjärrstyrning är bättre. Här är min lista på det bästa inom smart belysning!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andreas Bakken


Andreas Bakken

2018-11-08

Läs mer om oberoende experter