Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta lamporTopplista - Bästa smarta belysningen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smarta belysningen

4 februari 2024

Att ha smart belysning i sitt hem ger en många fördelar, även om det kostar en slant innan man känner sig färdig. Att kunna dimma, ställa färg eller temperatur på varje enskild lampa ger nya möjligheter för att sätta stämning på dina miljöer. Vill du ta det steget längre kan du automatisera belysningen så att rätt stämning infaller under rätt tid och att belysningen automatiskt släcks när den inte behövs.

Automatisering och att lamporna är av typen LED kan bespara en hel del energi, vilket känns som en viktig faktor med dagens skenande el-priser, i synnerhet om du ännu har kvar vanliga glödlampor.

Jag går här igenom lite olika system och dess för och nackdelar. Samtliga system har en massa olika avancerade produkter i olika prisklasser, så se listan till en guide över vad du ska satsa på för system.

1. Philips Hue White And Color LED Starter Pack E27 A60 2000K-6500K +16 million colors 1100lm 9W 3-pack

Stabilitet och funktionalitet

Dyrare än andra

Philips Hue är min och många andras favorit inom smart belysning.

Stabiliteten i systemet - kombinerat med stort utbud och bra möjligheter till integrering i ett smart hem - gör Philips Hue till listans vinnare.

Lamporna går att styra enskilt med telefonen via bluetooth, men bäst resultat uppnår du med en hubb som tar hand om alla dina enheter. Då kommunicerar lamporna via Zigbee, som skapar ett eget mesh-nätverk (strömsatta enheter skickar vidare signalen) mellan dina enheter.

Zigbee är strömsnålt och gör räckvidden otrolig, så länge du har lampor längs hela vägen.

Styr lamporna gör du via tillbehör som dimmerknappar, rörelsesensorer eller med appen. Själva lamporna finns i olika prisklasser beroende på utformning och om du vill ha färg.

Jag skulle rekommendera ambiance-lampor som standard med några färgklickar här och var. Kolla gärna in deras färdiga armaturer, de känns dyra men tänk på att du får allt i ett.

Välj Philips HUE för en stabil och smidig lösning.


2. WiZ Smart LED Colors A60 806lm 2200-6500K E27 8W 2-pack

Priset

Kommunicerar via WiFi

Under samma bolag (Signify) som Hue hittar vi de lite billigare Wiz-lamporna.

Skillanden, utöver prisbilden, är att systemet inte har någon hubb som sköter automatisering och håller reda på dina enheter. Lampor och styrande utrustning kommunicerar istället direkt med ditt hemmanätverk via WiFi. Nackdelen med det är dels att många enheter brukar slöa ner ditt hemmanätverk samt att räckvidden är begränsad.

Wiz har numera en funktion som heter SpaceSense, vilken mäter störningar i WiFi-signalerna mellan två lampor. Detta används som en sensor och kan hålla ett rum tänt när det är människor där. En perfekt funktion för t.ex. toalett eller garage där du vill ha tänt när du är där men vill släcka så fort det blir tomt.

Wiz har rätt bra integreringsmöjligheter med smarta hem, men saknar stöd för Apple HomeKit. Utbudet av produkter under varumärket Wiz är också mycket mer begränsat än Hue, även om vi finner såväl fjärrkontroller, ljuskällor samt färdiga armaturer.

Vill du ha enstaka smarta lampor och hålla priset nere väljer du Wiz.


3. Plejd Dimmer DIM-02

Använd dina lampknappar som vanligt!

Dyrt att efterinstallera, passa på om du bygger nytt

Elektrikernas favorit heter Plejd. Detta är inga smarta lampor utan istället en smart styrning av eltillförseln. Dessa puckar installeras bakom eluttaget, förslagsvis av elektriker, och gör i princip så att du kan styra dina fysiska lampknappar med app eller automation.

Den stora fördelen här är att du kan använda dina fysiska lampknappar (från Plejd) som vanligt utan att tappa möjligheten att styra lamporna från distans. Nackdelen är att du inte kan punktstyra enskilda lampor för att skapa olika atmosfärer.

Jag skulle främst rekommendera att installera plejd i en nyinstallation av el (nybygge), men tänk på att funktioner som att ändra temperatur eller färg på ljuset inte finns samt att du måste styra alla lampor kopplade till ett uttag tillsammans.

Välj Plejd om du vill ha smart styrning i ditt husbygge, som efterinstallation blir det lätt kostsamt.


4. IKEA Trådfri LED1836G9 806lm 2700K E27 8,9W (Dimbar)

IKEA Trådfri LED1836G9 806lm 2700K E27 8,9W (Dimbar)
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Prisvärt, rullgardinerna som finns i serien!

Kan tappa kontakten med lampor ibland

IKEAS trådfria system som inte kostar skjortan.

IKEA har i sin serie Trådfri ett stort utbud av alla möjliga olika ljuskällor, LED-drivers, som armaturer. Dessutom finns det rullgardiner som styrs med systemet vilket passar mig perfekt (jag missar oftast att dra upp på morgonen annars).

Systemet kommunicerar via Zigbee vilket gör räckvidden bra utan att belasta ditt WiFi och via hubben får du in din utrustning i ditt smarta hem.

Nackdelen med trådfri är stabiliteten, den är dessvärre inte på samma nivå som Hue. Deras nya hubb ska vara stabilare, men inget jag själv testat. Jag har kört en blandning mellan Hue och trådfri hemma men har successivt bytt ut alla ljuskällor till Hue då de tappar kontakten med hubben ibland. Rullgardinerna används dock flitigt och har än så länge fungerat utan avbrott.

Ljuskällorna har inte heller samma ljus och färger som Hue, men detta reflekteras turligt nog i priset.

Vill du ha ett helt system som är prisvärt väljer du trådfri. Du kanske måste para om en lampa ibland men det kan det vara värt.


5. Lifx + Color LED 1100lm 9000K E27 11W (Dimbar)

IR / HEV och snygg stil

Kommunicerar via WiFi

Lifx är ett system som även det kommunicerar via ditt hemnätverk.

Som tidigare nämnt är det smidigt och funktionellt så länge du håller dig till enstaka lampor. Det Lifx tillför är bra färgåtergivning, starkt ljus och en del speciallampor.

De har t.ex. en lampa som kan återge infrarött ljus, vilket hjälper övervakningskameror att se ordentligt i mörker utan att synas för blotta ögat. De har även en städlampa, som med sin HEV våglängd på ljuset ligger strax över UV-strålning. Enligt Lifx egen utsago ska detta ljus döda bakterier utan att vara det minsta skadligt för djur och människor. De har även en del lampor som känns mer som inredningsdetaljer, som deras produkter Tile och Beam.

Lamporna fungerar med såväl Google Home, Amazons Alexa och HomeKit.

Välj Lifx om du vill ha stilen eller funktionen i specifika lampor, men belamra inte ditt WiFi med för många enheter!


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons