Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Lifx Color LED Smartbulb

Smarta lampor utan hubb - Plats 1

Lifx startade som en kickstarter-kampanj och har tagit över marknaden för egenstyrda smartlampor. Med Lifx Color får du 16 miljoner färger tillgängliga såväl som ett brett spektrum av vitt ljus.

Lifx har skapat en egen lösning som gör att enbart en lampa kopplas till routern och de andra till den första lampan. Detta innebär mindre ansträngt hemnätverk vilket är en enorm bonus. Appen är välutvecklad och lättnavigerad, och funktionerna är många. Lifx lampor kan också styras med diverse styrenheter om du vill bygga ut med det i framtiden.

Funktionerna sträcker sig till olika "scener", du kan t.ex använda lampan som en väckarklocka som gradvis ökar ljusstyrkan, eller ställa in vilka tider lamporna ska tändas och med vilken inställning. Vad gäller röststyrning fungerar Lifx med samtliga assistenter.

Detta kan vara toppen av smarta LED-lampor just nu, men de är också av det dyrare slaget.

+

Wi-Fi-lösning, funktioner, ljus

Priset, inget E14-alternativ

599 :-

länk

649 :-

länk

695 :-

länk

599 :-

länk

635 :-

länk

649 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Yeelight Smart Color Bulp

Smarta lampor utan hubb - Plats 2

Yeelight är ett märke som associeras med telefontillverkaren Xiaomi. Precis som med smarttelefonerna är syftet att erbjuda produkter som är likvärdiga konkurrenternas, men till ett lägre pris.

Yeelights smarta lampor levererar samtliga 16 miljoner färger och vitspektrum med en egen app som stödjer både Google-assistenten och Amazon Alexa.

Yeelight-appen låter dig styra lamporna i grupp eller individuellt, och du kan sätta timers och schemalägga belysning. Lamporna kan också genom mikrofoner synkas till ljud, t.ex. musik som spelas i rummet, och ändra färg utifrån det. Lamporna når inte riktigt samma ljusstyrka som Lifx, men de mäter sig med andra dyrare LED-lampor på marknaden.

Den stora vinsten med Yeelight är att du får kvalitetsprodukter med ett stort utbud av funktioner, till hälften av priset jämfört med stora tillverkare som Lifx eller Philips.

+

Pris/Prestanda, funktionalitet

Inget E14 alternativ

star

På 2 listor

299 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Lifx Mini Color LED Smartbulb

Smarta lampor utan hubb - Plats 3

Lifx Mini är från tillverkarens sida ett försök på att göra en billigare smart LED-lampa. Dessa är också, som namnet antyder, mindre till storleken vilket innebär att de bör passa bra även i mindre lampor.

Funktionaliteten är densamma som på den större modellen, förutom att ljusstyrkan åkt ner till 800 lumens vilket är samma som Philips erbjuder. Det är alltså fortfarande väldigt ljust. Även om namnet Mini kanske antyder att det handlar om en R14-sockel är även denna av E27-standard. Den kommer också i en lite billigare variant utan alla 16 miljoner färger, för den som vill spara pengar eller inte behöver det flashigaste.

Funktionellt sett är den identisk till sin storebror och applikationen är den samme.

Detta är lampan för den som vill ha Lifx billigare, eller helt enkelt inte gillar cylinderdesignen på den dyrare modellen.

+

Pris, Wi-Fi lösning, funktioner

Inget E14 alternativ

star

På 2 listor

469 :-

länk

555 :-

länk

571 :-

länk

490 :-

länk

549 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Nedis WiFi Smart LED-lampa / Color - E27

Smarta lampor utan hubb - Plats 4

Från Nedis hittar vi en LED-lampa som kopplas till Wi-Fi för något av det billigaste priset i Sverige. Lampan bygger från grunden på Tuya Life vilekt är en standard för bland annat Wi-Fi baserade smarthemslösningar. I praktiken innebär det att även om Nedis skulle gå i konkurs så kan lamporna styras genom Tuyas egna app istället.

Lampan kommer med fullt stöd för RGB-färger (röd, grön, blå), vitspektrum och har timerfunktioner. Här saknas dock funktioner så som väckarklockan som jag prisat hos de andra lamporna i listan. Även ljusstyrkan ser ut att ta ett steg bakåt och landar på lite över hälften av vad Yeelight och Lifx Mini erbjuder. Stöd för Amazon Alexa och Google Assistent finns, Apple Homekit och Siri saknas dock än så länge.

För den som vill testa på smarta lampor utan att komma upp i tusenlappar kan detta vara ett bra första steg.

+

Pris

Ljusstyrka, mindre funktioner

199 :-

länk

199 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Nanoleaf Aurora Rhythm Smarter Kit, 9-pack

Smarta lampor utan hubb - Plats 5

Nanoleaf är för den som vill inreda sitt hem med en futuristisk design. Istället för vanliga glödlampor som du skruvar i befintliga lampor får du här ett paket med så kallade moduler. Dessa hängs upp och sammankopplas på väggen. De kan antingen visa samma färg eller en kombination av olika, och det finns flertalet exempel på mönster i appen som de styrs ifrån. Denna modell kallad "Rhythm" anpassar sig dessutom efter musiken som spelas i rummet.

Panelerna kan installeras i sovrummet och precis som de andra smarta lamporna ställas in för att imitera solljus för ett behagligt uppvaknande. Panelerna stärks av LED-belysning och kan leverera 16 miljoner färger såväl som vitspektrumet för olika situationer och scenarion.

Nanoleaf har även stöd för Amazon Alexa, Google Assistent och Apple Homekit/Siri när röststyrning önskas.

+

Design, funktionalitet

Dyr nisch

1 999 :-

länk

2 259 :-

länk

2 261 :-

länk

1 799 :-

länk

1 989 :-

länk

1 989 :-

länk

1 989 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Osram Smart+ Classic Dim Clear

Smarta lampor utan hubb - Plats 6

Osram är ett välkänt märke när det gäller glödlampor. Det är därför kanske inte konstigt att de även vill utmärka sig på marknaden för smart belysning.

Allt denna lampa kräver är en iPhone, Osram Smart+ kopplar sig nämligen till Apple Homekit genom Bluetooth. Detta innebär att du kan behöva ha koll på avståndet till dina lampor när du vill ändra inställningar. Om du istället äger en nyare Apple TV eller en Apple Homepod kan de dock kopplas till dessa, vilket möjliggör fjärrstyrning.

Men det mest utmärkande med Osrams lampor är inte deras begränsande kommunikationsstandard, utan att de faktiskt inte ser ut som smarta lampor. Hos de andra produkterna i listan behöver en stor del av lampkroppen husera komponenter för Wi-Fi-modulen, samt en intern styrenhet. Med Osram Smart+ får du istället en produkt som ser mer ut som en traditionell glödlampa - men som enbart fungerar i Apple-hemmet.

+

Klassisk Design

Endast Apple-kompatibel

399 :-

länk

399 :-

länk

399 :-

länk

399 :-

länk

401 :-

länk

449 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Smarta lampor utan hubb

calendar

3 maj 2019

Smarta lampor

Smarta lampor

246

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Att ha eller inte ha en styrenhet, det är frågan. Smarta lampor styrs oftast genom någon av dessa tre standarder: Zigbee, Z-wave eller Wi-Fi. Ett fåtal använder också Bluetooth, och då nästan enbart i samband med Apple Homekit. Både Zigbee och Z-wave kräver en extern styrenhet, eller kontroller.

Andreas Bakken betygsätter smarta lampor utan hubb

Så kallade smarta lampor förenklar inte bara styrningen av belysningen i ditt hem, utan hjälper dig även att spara energi. Detta eftersom du kan stänga av lamporna även om du inte är hemma, de drar lite ström och varar länge. Smarta lampor som enbart kräver en router-uppkoppling är det mest användarvänliga alternativet, och någonting vi bör sträva efter. I denna lista tipsar jag därför om smarta lampor som inte kräver en styrenhet!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andreas Bakken


Andreas Bakken

Läs mer om oberoende experter