search

1. Lifx IR) Color LED, Night Vision Smartbulb

Smarta lampor utan hubb - Plats 1

Lifx startade som en kickstarter-kampanj och har tagit över marknaden för egenstyrda smartlampor. Med Lifx Color får du 16 miljoner färger tillgängliga såväl som ett brett spektrum av vitt ljus.

Appen är välutvecklad och lättnavigerad, och funktionerna är många. Lifx lampor kan också styras med diverse styrenheter om du vill bygga ut med det i framtiden. Lamporna beskrivs som de ljusaste LED-lamporna du kan få tag på, vilket reflekteras i priset.

Funktionerna sträcker sig till olika "scener", du kan t.ex använda lampan som en väckarklocka som gradvis ökar ljusstyrkan, eller ställa in vilka tider lamporna ska tändas och med vilken inställning. Vad gäller röststyrning fungerar Lifx med samtliga, det vill säga Google-assistenten, Amazons Alexa och Apples Siri. Detta är en modell med infrarött ljus för att hjälpa säkerhetskameror se i mörker, de vanliga modellerna ska vara åter i lager i januari.

Detta kan vara toppen av smarta LED-lampor just nu, men de är också av det dyrare slaget.

Rekommenderas av 1 Expert

Dustin Home logo

719 :-

länk
Proshop logo

719 :-

länk
Kjell & Company logo

849 :-

länk
ComputerSalg logo

864 :-

länk
Power logo

749 :-

Pris hämtat 17/12

länk
Webhallen logo

749 :-

länk
Inet logo

849 :-

länk
CDON logo

949 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Yeelight Smart Color Bulp

Smarta lampor utan hubb - Plats 2

Yeelight är ett märke som associeras med telefontillverkaren Xiaomi. Precis som med smarttelefonerna är syftet att erbjuda produkter som är likvärdiga konkurrenternas, men till ett lägre pris.

Yeelights smarta lampor levererar samtliga 16 miljoner färger och vitspektrum med en egen app som stödjer både Google-assistenten och Amazon Alexa.

Yeelight-appen låter dig styra lamporna i grupp eller individuellt, och du kan sätta timers och schemalägga belysning. Lamporna kan också genom mikrofoner synkas till ljud, t.ex. musik som spelas i rummet, och ändra färg utifrån det. Lamporna når inte riktigt samma ljusstyrka som Lifx, men de mäter sig med andra dyrare LED-lampor på marknaden.

Den stora vinsten med Yeelight är att du får kvalitetsprodukter med ett stort utbud av funktioner, till hälften av priset jämfört med stora tillverkare som Lifx eller Philips.

Rekommenderas av 2 Experter

Mi Store logo

299 :-

Pris hämtat 10/12

länk

3. Lifx Mini Color LED Smartbulb

Smarta lampor utan hubb - Plats 3

Lifx Mini är från tillverkarens sida ett försök på att göra en billigare smart LED-lampa. Dessa är också, som namnet antyder, mindre till storleken vilket innebär att de bör passa bra även i mindre lampor.

Funktionaliteten är densamma som på den större modellen, förutom att ljusstyrkan åkt ner på samma nivå som Yeelights LED-lampa. Men alltså fortfarande väldigt ljust. Även om namnet Mini kanske antyder att det handlar om en R14-sockel är även denna av E27-standard. Den kommer också i en lite billigare variant utan alla 16 miljoner färger, för den som vill spara pengar eller inte behöver det flashigaste.

Rekommenderas av 2 Experter

Proshop logo

469 :-

länk
Webhallen logo

499 :-

länk
Kjell & Company logo

499 :-

länk
ComputerSalg logo

597 :-

länk
CDON logo

469 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Nedis WiFi Smart LED-lampa / Color - E27

Smarta lampor utan hubb - Plats 4

En tillverkare jag själv inte hade hört talas om för 2 veckor sedan - Nedis! Här hittar vi en LED-lampa som kopplas till Wi-Fi för det billigaste priset i Sverige.

Lampan kommer med fullt stöd för RGB-färger (röd, grön, blå), vitspektrum och har timerfunktioner. Här saknas dock funktioner så som väckarklockan som jag prisat hos de andra lamporna i listan. Även ljusstyrkan ser ut att ta ett steg bakåt och landar på lite över hälften av vad Yeelight och Lifx Mini erbjuder. Stöd för Amazon Alexa och Google Assistent finns, Apple Homekit och Siri saknas dock än så länge.

För den som vill testa på smarta lampor utan att komma upp i tusenlappar kan detta vara ett bra första steg.

Rekommenderas av 1 Expert

Webhallen logo

249 :-

länk
Teknikproffset logo

199 :-

Pris hämtat 14/12

länk

5. Nanoleaf Aurora Rhythm Smarter Kit, 9-pack

Smarta lampor utan hubb - Plats 5

Nanoleaf är för den som vill inreda sitt hem med en futuristisk design. Istället för vanliga glödlampor som du skruvar i befintliga lampor får du här ett paket med så kallade moduler. Dessa hängs upp och sammankopplas på väggen. De kan antingen visa samma färg eller en kombination av olika, och det finns flertalet exempel på mönster i appen som de styrs ifrån. Denna modell kallad "Rhythm" anpassar sig dessutom efter musiken som spelas i rummet.

Panelerna kan installeras i sovrummet och precis som de andra smarta lamporna ställas in för att imitera solljus för ett behagligt uppvaknande. Panelerna stärks av LED-belysning och kan leverera 16 miljoner färger såväl som vitspektrumet för olika situationer och scenarion.

Nanoleaf har även stöd för Amazon Alexa, Google Assistent och Apple Homekit/Siri när röststyrning önskas.

Rekommenderas av 1 Expert

Webhallen logo

1 990 :-

länk
CDON logo

1 999 :-

länk
Inet logo

1 999 :-

länk
Clas Ohlson logo

1 999 :-

länk
Proshop logo

2 045 :-

länk
Ginza logo

2 889 :-

länk
m.nu logo

2 349 :-

Pris hämtat 17/12

länk
Dustin Home logo

1 995 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Osram Smart+ Classic

Smarta lampor utan hubb - Plats 6

Osram är ett välkänt märke när det gäller glödlampor. Det är därför kanske inte konstigt att de även vill utmärka sig på marknaden för smart belysning.

Allt denna lampa kräver är en iPhone, Osram Smart+ kopplar sig nämligen till Apple Homekit genom Bluetooth. Detta innebär att du kan behöva ha koll på avståndet till dina lampor när du vill ändra inställningar. Om du istället äger en nyare Apple TV eller en Apple Homepod kan de dock kopplas till dessa, vilket möjliggör fjärrstyrning.

Men det mest utmärkande med Osrams lampor är inte deras begränsande kommunikationsstandard, utan att de faktiskt inte ser ut som smarta lampor. Hos de andra smarta lamporna i listan behöver en stor del av lampkroppen husera komponenter för Wi-Fi-modulen, samt en intern styrenhet. Med Osram Smart+ får du istället en produkt som ser mer ut som en traditionell glödlampa - men som enbart fungerar i Apple-hemmet.

Rekommenderas av 1 Expert

Kjell & Company logo

399 :-

länk
CDON logo

469 :-

länk
Proshop logo

495 :-

länk
Conrad logo

449 :-

Pris hämtat 17/12

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Smarta lampor utan hubb

calendar

17 december

Smarta lampor

Smarta lampor

117

Att ha eller inte ha en styrenhet, det är frågan. Smarta lampor styrs oftast genom någon av dessa tre standarder: Zigbee, Z-wave eller Wi-Fi. Ett fåtal använder också Bluetooth, och då nästan enbart i samband med Apple Homekit. Både Zigbee och Z-wave kräver en extern styrenhet, eller kontroller.

Andreas Bakken betygsätter smarta lampor utan hubb

Så kallade smarta lampor förenklar inte bara styrningen av belysningen i ditt hem, utan hjälper dig även att spara energi. Detta eftersom du kan stänga av lamporna även om du inte är hemma, de drar lite ström och varar länge. Smarta lampor som enbart kräver en router-uppkoppling är det mest användarvänliga alternativet, och någonting vi bör sträva efter. I denna lista tipsar jag därför om smarta lampor som inte kräver en styrenhet!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andreas Bakken


Andreas Bakken

2018-12-17

Läs mer om oberoende experter