Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Ps4 Alien: Isolation

Bästa skräckspelen - Plats 1

Vad vore en skräcklista utan ett lir baserat på en av världens bästa skräckisar, Alien från 1979? I Alien: Isolation följer spelaren Amanda Ripley (Ellen Ripleys dotter) som letar efter sin mor, som försvunnit under ett uppdrag i yttre rymden. Svarta lådan från fraktskeppet Nostromo har hittats och har tagits till rymdstationen Sevastopol. Väl där märks dock genast att någonting inte står rätt till. Stationen verkar nära på övergiven och konstiga ljud hörs i ventileringsutrymmena - Xenomorphen finns ombord. Spelaren får i uppdrag att luska reda på vad som hänt och slutligen ta sig ut levande i en av de ruggigaste skräckupplevelserna någonsin, där det enda du kan göra är att hålla dig borta från Xenomorphen genom att gömma dig eller rusa mot närmaste hiss. Här har du en titel som spelar på filmens atmosfär riktigt bra - ett måste för Alien-fans.

Proshop logo

261 :-

länk
CDON logo

268 :-

länk

2. Xbox One Resident Evil 7

Bästa skräckspelen - Plats 2

Capcom har tagit en vändning från både statiska kameravinklar och tredjepersonsperspektiv och istället kikat på skräckisar som det osläppta P.T. Det nya Resident Evil spelas i förstapersonsperspektiv i en otroligt detaljerad, nästan för verklighetstrogen miljö. Spelaren letar efter protagonistens partner Mia och tar sig, efter att ha fått ett livstecken från Mia själv, till ett förfallet hus mitt ute i skogen. Huset, som ägs av den mystiska familjen Baker, döljer många mörka hemligheter och spelaren får utstå diverse prövningar och attacker längs vägen. Spelaren tvingas lösa pussel, gömma sig för ogästvänliga husägare och luska reda på vad som gjort alla de boende till zombifierade mordgalna tokar i detta genomruggiga, fotorealistiska skräckspelet där hjälplösheten bidrar till rysningar i soffan. Vågar du dig innanför tröskeln?

NetOnNet logo

190 :-

länk

3. Xbox One The Evil Within

Bästa skräckspelen - Plats 3

Shinji Mikami, en av världens främsta skräckspelsskapare, hade fortfarande en vision efter Resident Evil-avhoppet. The Evil Within släpptes under stjärn-spelregissörens namn och är ett av de bästa skräckspelen på senare år. I The Evil Within följer spelaren detektiven Sebastian Castellanos som kallats till ett mentalsjukhus där någonting verkar ha gått åt pipsvängen. Castellanos och hans två kollegor förs in i en annan dimension, där arga odöda huseras. Målet blir att ta reda på vad som hänt och att ta sig ut ur den mardrömsliknande simulationen STEM. Spelet är ett skjutlir i tredjepersonsperspektiv med ett gäng olika uppgraderingsmöjligheter och en grym omgivningsdesign. Här kan du välja hur du vill spela och med en intressant handling, ohygglig fiendedesign och obehagliga setting är det värt en titt.

Spelbutiken logo

98 :-

länk
Ginza logo

99 :-

länk

4. Ps4 Until Dawn

Bästa skräckspelen - Plats 4

Supermassive Games tog en helt annan väg än många andra med deras första skräckspel. Det quick time event-tunga, linjära, val och konsekvens-baserade skräckspelet följer flera olika huvudpersoner i en och samma skräcksaga. Ett gäng tonåringar kilar till en stuga i skogen för en sista fest innan skolstart och ganska omgående börjar saker hända i den mörka stugan. Handlingen tar sig några rejäla turer och de olika ungdomarnas upplevelser vävs ihop på ett fantastiskt bra sätt. Här har du ett spel som inte kräver mer än fokus av spelaren då de enda mekanikerna är att trycka på rätt knappar vid rätt tillfälle och ta sig till rätt plats i en otroligt vacker spelvärld, med fantastiska skådespelarinsatser och en fängslande handling. Until Dawn bör inte missas.

Webhallen logo

199 :-

länk
Ginza logo

199 :-

länk

5. Xbox One Outlast Trinity

Bästa skräckspelen - Plats 5

Det finns få spel som får spelaren att känna sig så totalt hjälplös som Red Barrels debutlir Outlast, där vapen inte finns att hitta någonstans. Efter att ha fått ett tips angående misstänkta experiment smyger Miles Upshur in genom ett fönster på övervåningen av Mount Massives mentalsjukhus för att ta reda på sanningen och få årtiondets story till sin tidning. Väl inne står det klart att det inte enbart är experiment som utförts på mentalsjukhuset - kroppar ses spetsade på pålar på övervåningen, blod har färgat golven röda och de intagna verkar minst sagt upprörda. Detta fotorealistiska skräckäventyr spelar på just spelarens hjälplöshet; spelaren får inga vapen att försvara sig med utan bär enbart på en kamera med mörkerseende. Här gäller det att springa och gömma sig för att överleva. Klarar du av att lira Outlast?

Spelbutiken logo

128 :-

länk
Ginza logo

179 :-

länk
Proshop logo

215 :-

länk
Webhallen logo

129 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Ps4 Prey

Bästa skräckspelen - Plats 6

Det är någonting speciellt med skräckspel som utspelar sig på rymdstationer. Från filminspirerade Alien: Isolation till den mer lättsamma rollspelsskräckisen Prey - ett spel jag skulle kalla en bra inkörsport för de som inte riktigt byggt upp modet för de allra ruggigaste skräckspelen riktigt än. I Prey axlar spelaren rollen som Morgan Yu, som fått chansen att resa till Transtars rymdstation Talos 1. Som väntat tar handlingen snabbt en vändning och de färgglada omgivningarna byts ut till förfallna, alieninfesterade sådana. Prey fångar känslan av isolering i rymden otroligt bra, trots att andra överlevare går att hitta längs vägen. Tillsammans med mästerlig omgivningsdesign, välgjorda rollspelselement, moraliska val, en hög vapen att välja mellan och ett öppet spelsätt är Prey ett spel som ingen borde missa.

CDON logo

128 :-

länk
Proshop logo

182 :-

länk
Webhallen logo

395 :-

länk

7. Xbox One Dead by Daylight: Special Edition - Microsoft Xbox…

Bästa skräckspelen - Plats 7

Så slutligen: Dead by Daylight - också en inkörsport för alla oss skräckmesar som ändå vill lira skräckspel. Det är även ett av fåtalet multiplayer-titlar i genren. I detta lilla lir axlar spelaren antingen rollen som överlevare eller mördare. I matchformat med fyra andra spelare ska man antingen överleva genom att slå igång strömmen för att öppna dörrar och ta sig ut, eller om man spelar mördare, ta död på precis alla. Dead by Daylight är ett lir för de som gärna spelar tillsammans med andra för att lätta på skräcken, och samarbete är viktigt för ens överlevnad. Det är även ett lätt spel att komma in i då kontrollerna är simpla och målet tydligt. Spelarna har olika tricks att uppgradera när denne spelat tillräckligt, och det är svårt att lägga ner när man väl börjat då spelet har ett inbyggt rank-system. Fantastiskt.

Proshop logo

215 :-

länk

Bästa skräckspelen

calendar

20 sep 2018

Spel

Spel

39

Vissa vill slappna av med ett glas läsk och en handkontroll i hand framför ett lättsamt plattformsspel eller ett intensivt actionlir, medan andra vill spela spel som får dem att nervöst kika bakom axeln vid minsta ljud och kila in under täcket vid läggdags - och visst förstår vi fascinationen. Med mästerliga titlar till samtliga konsolgenerationer har jag själv lagt hundratals timmar i skräckinjagande spelvärldar och blivit traumatiserad såväl som totalt immerserad i dem.

Lisa Dahlgren betygsätter bästa skräckspelen

Är du sugen på att sova med ett öga öppet framöver? Oavsett om du helst lirar ett grymt enspelarläge med film-tema, ett multiplayerspel med skräckinfluenser eller ett filmiskt quick time event-baserad skräckspel så finns det någonting för dig här nedan. Jag har listat sex ohyggligt obehagliga men minst lika fantastiska skräckspel för er skräckfantaster där hemma.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Lisa Dahlgren


Lisa Dahlgren

Läs mer om oberoende experter