+
Prisvärd, kan diskas i diskmaskin
–
–
En stålpanna är så himla trevlig att ha hemma. De håller en evighet och man kan vara rätt elak mot dem och till och med stoppa in dem i diskmaskinen.
Jag använder min mest till enkla grejer, till exempel en pastasås som spaghettin sedan får åka ned i för att det faktiskt får plats i en sån här stekpanna. Pannan tål höga temperaturer så du kan utan problem tillreda en fin bit kött och skapa en härlig brun yta.
Denna stekpanna är inte nonstick och det krävs rätt mycket fett för att göra den till det, men jag ser det inte som en nackdel. Låt säga att du steker kött, då kommer den fastna i pannan tills den börjar bli färdig. Det som fastnat glazear du sen lätt av med vin/buljong och gör en härlig sås utav det hela. Detta fungerar alldeles utmärkt med veganska och vegetariska rätter med!
+
Gedigen, lätt, bra beläggning
–
–
585 :-
678 :-
679 :-
679 :-
679 :-
679 :-
699 :-
749 :-
749 :-
801 :-
807 :-
Visa alla 11 priser
Visa färre priser
Detta kanske är min absoluta favoritstekpanna i hemmet.
Denna gjutjärnspanna väger mycket mindre än andra jag använt, samt hade en extremt vänlig beläggning redan från start. Jag behövde inte bränna in den alls, som vissa av konkurrenternas pannor kräver. Det var bara att köra och den har fungerat bra sen dess.
Det är ingen äkta nonstick som teflonpannor, men den får en väldigt bra nonstick-yta vid skötsamt användande. För att steka köttbitar eller annat som vill brynas så är detta min go-to. Du kan använda samma teknik som med pannan på förstaplatsen, d.v.s. avglasera det som fastnar med vätska som vin eller buljong för att skapa en fantastisk skysås.
Om du inte redan ärvt en gjutjärnspanna så tycker jag att du måste köpa en. Det är trots allt tradition att ha en hemma och här får du den dessutom till ett kanonpris!
+
Väldigt prisvärd, hög kvalité
–
Behöver brännas in
319 :-
333 :-
343 :-
343 :-
386 :-
390 :-
399 :-
406 :-
451 :-
479 :-
612 :-
Visa alla 11 priser
Visa färre priser
En väldigt prisvärd stekpanna av hög kvalité. Den skiljer sig från de andra på listan då den har sämst beläggning från start.
Denna stekpanna är av kolstål och mycket lättare än gjutjärn. Den gör i stort sett samma jobb, men har en lite sämre beläggning från start än gjutjärnspannan från Ronneby. Å andra sidan är den mycket billigare, så har du tålamodet att bränna in den kommer den att hålla en evighet sen.
Pannan kommer att få en fin nonstick-yta när man bränner in den, men det GÅR också att bara använda den som vanligt direkt. Med tiden så kommer det att skapas en härlig nonstick-yta. Håll den ren och torr bara så att den inte rostar. Glöm inte att ge den lite fett om den känns torr efter en diskning.
Bra pris för en extremt bra stekpanna!
+
Grillspår
–
Svår att avglasera
724 :-
724 :-
724 :-
724 :-
724 :-
739 :-
808 :-
819 :-
1 069 :-
Visa alla 9 priser
Visa färre priser
Detta är en precis likadan stekpanna som den andra gjutjärnspannan från Ronneby Bruk (plats nummer 3 på listan), förutom två saker: handtaget och att den har grillspår.
Jag använder denna grillpanna vid stekning/grillning av surdegsbröd för att göra min fantastiska tartine, med massa godheter till. Denna fungerar bra till kött eller annat grönt som du vill ska ha den där grillytan som nästan är hårdstekt. Jag skulle använda det till frukter som man vill grilla på lite. Det är givetvis inte samma sak som en grill, men du ska ha samma tänk i matlagningen.
Däremot om du bryner något så är fonden svår att avglasera från pannan p.g.a. grillspåren. Jag använder den därför inte till det, utan för mig är detta en stekpanna till specifika ändamål som ökar variationen i min matlagning.
+
Nonstick, all-roundpanna
–
Högt pris
1 249 :-
1 249 :-
1 384 :-
1 531 :-
1 599 :-
1 599 :-
Visa alla 6 priser
Visa färre priser
Varumärket Scanpan känner ni säkert till från tidigare, kanske har ni sett att just denna modell vunnit flera test som bästa stekpannan. Till viss del kan jag hålla med, men samtidigt inte riktigt. Jag tycker att många andra pannor är långt bättre när det kommer till specifika ändamål, medan denna är den bästa all-round-pannan.
Scanpan Pro IQ fungerar till alla typer av matlagning, vilket gör den till det bästa valet om du bara vill ha en eller två stekpannor i ditt arsenal. Den har dessutom extremt bra non-stick, faktiskt allra bäst på marknaden!
Nackdelen är priset. Den kostar minst dubbelt så mycket som de andra stekpannorna på denna lista, å andra sidan kanske du inte köper fler än en eller två(beroende på storlek).
Den här passar dig som inte vill ha olika stekpannor för olika typer av matlagning, utan hellre kör på en riktigt bra allround-panna.
2 experter tipsar
Paul
Peter
186
I denna lista kommer du att få läsa om ett gäng olika pannor som jag själv använder i hemmet. Stekpannor finns ofta i flera olika storlekar, så om den jag tagit med i listan är för liten eller för stor - kolla upp om den finns i storleken som du söker efter! Den kommer vara exakt lika bra om den tillhör samma serie.
Jag använder som sagt alla dessa stekpannor, men alla är ju av olika material vilket ger dem olika fördelar gentemot varandra. Givetvis finns det allroundpannor, men jag gillar att ha det bästa möjliga verktyget till specifika ändamål (med det sagt har jag såklart ändå tagit med en allround-panna i listan för er som vill ha det). Så rangordningen 1-5 i denna lista kommer inte riktigt stämma, utan det är mer en jämlik lista men varje stekpanna är bäst inom sin kategori.
+
Fungerar trots nersliten beläggning
–
–
1 091 :-
1 139 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
1 599 :-
Visa alla 14 priser
Visa färre priser
Danska Scanpan har i många år varit välanvänt inom restaurangkök men har på senare år även letat sig in i hemmaköken - jag förstår verkligen varför, och ska vara ärlig så är detta den absolut bästa stekpannan jag använt.
Det jag pratade om i inledningen ang. värmefördelningen har Scanpan verkligen lyckats med tack vare dess fem lager rostfritt stål som är varvat med aluminium. Min stekpanna har jag lyckats slita ur beläggningen på så den är helt renskrapad, men det har tydligen inte någon betydelse för den fungerar bra ändå.
Den går att ha i ugnen i upp till 260 grader! I och med det kan du göra en härlig Tarte Tatin eller varför inte den klassiska italienska rätten Frittata? Möjligheterna är många med denna stekpanna.
Detta är den enda belagda stekpannan jag stött på som inte ger ifrån sig flagor när det är nednött, eller som gett upp på grund av detta. Kort sagt så är detta ett säkert kort om du vill ha en riktig bra livslängd på din stekpanna.
+
Hållbar även vid höga temperaturer
–
Inbränningen är svår utan gas
459 :-
481 :-
499 :-
499 :-
499 :-
499 :-
499 :-
499 :-
499 :-
499 :-
660 :-
755 :-
759 :-
849 :-
Visa alla 14 priser
Visa färre priser
Den här blir inte bara jäkligt snygg när den är inbränd, den går också att få glödhet!
Den här pannan behöver du "bomba på" för att den ska få rätt karaktär, det kan du endast åstadkomma genom att bränna in den. Det absolut bästa sättet är att använda en gaslåga, för då kan du vinkla kanterna mot lågan och få ett fint, jämnt resultat.
Nackdelen med denna är just inbränningen, om du inte har gas d.v.s, för det är svårt att få till på en induktion- eller glaskeramikhäll där värmen endast når botten av pannan. Resultatet blir ändå bra, men du kanske inte får en jämn bränning upp på kanterna. Den här texten skulle behöva vara en guide, men mitt tips är att söka på YouTube med sökorden ”kolstålspanna bränna in”.
Enligt mig är detta ändå en panna att överväga, för den går att få glödhet och det vill man ha för att få fram en maillardreaktion vid stekning av kött.
När du väl bränt in pannan går den såklart att användas för att steka det mesta, men man måste ha olja eller smör för att det inte ska fastna, men det ger ju stekyta och det är där smaken sitter!
+
Mycket kvalitet för pengarna
–
–
399 :-
Äkta blågult! Jag tycker att IKEA på senare år har blivit bättre på att utveckla riktigt bra köksprodukter till ett (fortfarande) lågt pris, vilket absolut inte är något negativt.
Nog kallpratat och fokus på denna rostfria stekpanna (eller obelagda som jag kallar det). Det som är ett riktigt plus med en obelagd stekpanna är att den går att använda i betydligt högre temperaturer jämfört med en belagd. Vad innebär detta då? Jo, du kan framförallt hetta upp stekpannan så den blir tokhet vilket är en förutsättning för att få bra stekyta på protein.
Om du lägger proteinet i en panna som inte tål att komma upp i temperatur så kommer det börja koka vilket aldrig bra, även om du ska bräsera proteinet, för stekyta är lika med smak som är lika med karaktär till rätten.
Den här pannan passar ypperligt till att steka protein med fetare skinn, som anka eller kyckling, där skinnet producerar sitt eget fett och ger en krispig yta.
+
Det gummerade handtaget
–
Livslängden
436 :-
499 :-
516 :-
707 :-
849 :-
Visa alla 5 priser
Visa färre priser
Detta är en panna med non-stick-beläggning. Det sägs att en sådan kan göra maten mer hälsosam eftersom du kan skippa fettet när du steker och maten fastnar ändå inte i pannan. Visst funkar det - om pannan är splitterny.
Däremot i ärlighetens namn, hur god (både smakmässigt och visuellt) blir maten om du inte steker den i smör eller olja? Vill du ändå steka utan fett rekommenderar jag att du steker ett protein med fettrikt skinn (t.ex. urbenat kycklinglår) som producerar sitt eget fett, se bilderna i inledningen!
Denna stekpanna har utrustats med en speciell indikator, en ’termo-spot’, som säger till när stekpannan är tillräckligt varm. Användbart visst, men mitt tips är ändå att använda sunt förnuft eftersom stekpannan inte vet vad du ska steka.
Sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är en bra förstagångsstekpanna, den levererar det som förväntas av en bra stekpanna och har ett bra pris. Att den dessutom tål ugnstemperatur upp till 210 grader trots sitt gummerade handtag är ett stort plus!
Belagd, obelagd, gjutjärn eller varför inte kolstål? Valen är många och det är en snårskog, så grattis till dig, du har precis vunnit högsta vinst på köpråd! Här får du mina bästa tips för ett lyckat köp där jag främst fokuserar på hållbarhet och faktiskt bortser från prislappen. Köper du en stekpanna för 150 kronor på ICA får du en panna som ser bra ut, men som efter några användningar antagligen kommer få en ojämn och utåtbuktande botten av värmen. Det som är viktigt för mig när jag väljer stekpanna är tyngden. Den får inte vara alltför tung men absolut inte för lätt. En annan viktig faktor är hur bra värmefördelningen är och hur tjockbottnad den är (en tjockbottnad panna ger ifrån sig ett stumt ljud när du knackar på undersidan). Du får allt som oftast en bra stekpanna om du betalar lite mer. I den här listan kommer jag ta med dig på en resa från Danmark till Frankrike och tillbaka till Norden och Sverige för att visa upp de hetaste stekpannorna just nu.
Jag passar på att bjuda på ett tips för att tillaga kyckling: lägg kycklingen med skinnsidan ner i en ljummen stekpanna och låt skinnet släppa sitt egna fett. Resultatet blir ett riktigt krispigt skinn och ett saftigt kött eftersom den mesta tillagningen görs på skinnsidan och den avslutande stekningen på köttsidan blir relativt kort.
Och just det, två grejer till: 1) släng absolut inte fettet, kyl ner det, så har du ett bra fett att steka grönsaker i. 2) glöm aldrig att ett protein måste vila efter stekning för att köttjuicerna inte ska explodera ut på tallriken.