search

1. Scanpan CTX, 28 cm

Bästa stekpannan - Plats 1

Danska Scanpan har i många år varit välanvänt inom restaurangkök men har på senare år även letat sig in i hemmaköken - jag förstår verkligen varför, och ska vara ärlig så är detta den absolut bästa stekpannan jag använt.

Det jag pratade om i inledningen ang. värmefördelningen har Scanpan verkligen lyckats med tack vare dess fem lager rostfritt stål som är varvat med aluminium. Min stekpanna har jag lyckats slita ur beläggningen på så den är helt renskrapad, men det har tydligen inte någon betydelse för den fungerar bra ändå.

Den går att ha i ugnen i upp till 260 grader! I och med det kan du göra en härlig Tarte Tatin eller varför inte den klassiska italienska rätten Frittata? Möjligheterna är många med denna stekpanna.

Detta är den enda belagda stekpannan jag stött på som inte ger ifrån sig flagor när det är nednött, eller som gett upp på grund av detta. Kort sagt så är detta ett säkert kort om du vill ha en riktig bra livslängd på din stekpanna.

+

Fungerar trots nersliten beläggning

959 :-

länk

1 499 :-

länk

989 :-

länk

2. de Buyer Mineral B Element Stekpanna 28 cm

Bästa stekpannan - Plats 2

Den här blir inte bara jäkligt snygg när den är inbränd, den går också att få glödhet!

Den här pannan behöver du "bomba på" för att den ska få rätt karaktär, det kan du endast åstadkomma genom att bränna in den. Det absolut bästa sättet är att använda en gaslåga, för då kan du vinkla kanterna mot lågan och få ett fint, jämnt resultat.

Nackdelen med denna är just inbränningen, om du inte har gas d.v.s, för det är svårt att få till på en induktion- eller glaskeramikhäll där värmen endast når botten av pannan. Resultatet blir ändå bra, men du kanske inte får en jämn bränning upp på kanterna. Den här texten skulle behöva vara en guide, men mitt tips är att söka på YouTube med sökorden ”kolstålspanna bränna in”.

Enligt mig är detta ändå en panna att överväga, för den går att få glödhet och det vill man ha för att få fram en maillardreaktion vid stekning av kött.

När du väl bränt in pannan går den såklart att användas för att steka det mesta, men man måste ha olja eller smör för att det inte ska fastna, men det ger ju stekyta och det är där smaken sitter!

+

Hållbar även vid höga temperaturer

Inbränningen är svår utan gas

489 :-

länk

527 :-

länk

699 :-

Pris hämtat 3/6

länk

595 :-

länk

595 :-

länk

675 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Ikea SENSUELL, rostfritt stål, grå, 28 cm

Äkta blågult! Jag tycker att IKEA på senare år har blivit bättre på att utveckla riktigt bra köksprodukter till ett (fortfarande) lågt pris, vilket absolut inte är något negativt.

Nog kallpratat och fokus på denna rostfria stekpanna (eller obelagda som jag kallar det). Det som är ett riktigt plus med en obelagd stekpanna är att den går att använda i betydligt högre temperaturer jämfört med en belagd. Vad innebär detta då? Jo, du kan framförallt hetta upp stekpannan så den blir tokhet vilket är en förutsättning för att få bra stekyta på protein.

Om du lägger proteinet i en panna som inte tål att komma upp i temperatur så kommer det börja koka vilket aldrig bra, även om du ska bräsera proteinet, för stekyta är lika med smak som är lika med karaktär till rätten.

Den här pannan passar ypperligt till att steka protein med fetare skinn, som anka eller kyckling, där skinnet producerar sitt eget fett och ger en krispig yta.

+

Mycket kvalitet för pengarna

399 :-

Pris hämtat 3/6

länk

4. Tefal Expertise Stekpanna 28 cm

Detta är en panna med non-stick-beläggning. Det sägs att en sådan kan göra maten mer hälsosam eftersom du kan skippa fettet när du steker och maten fastnar ändå inte i pannan. Visst funkar det - om pannan är splitterny.

Däremot i ärlighetens namn, hur god (både smakmässigt och visuellt) blir maten om du inte steker den i smör eller olja? Vill du ändå steka utan fett rekommenderar jag att du steker ett protein med fettrikt skinn (t.ex. urbenat kycklinglår) som producerar sitt eget fett, se bilderna i inledningen!

Denna stekpanna har utrustats med en speciell indikator, en ’termo-spot’, som säger till när stekpannan är tillräckligt varm. Användbart visst, men mitt tips är ändå att använda sunt förnuft eftersom stekpannan inte vet vad du ska steka.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är en bra förstagångsstekpanna, den levererar det som förväntas av en bra stekpanna och har ett bra pris. Att den dessutom tål ugnstemperatur upp till 210 grader trots sitt gummerade handtag är ett stort plus!

+

Det gummerade handtaget

Livslängden

329 :-

länk

369 :-

länk

399 :-

länk

Bästa stekpannan

calendar

11 jun 2020

Stekpannor

Stekpannor

18

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Belagd, obelagd, gjutjärn eller varför inte kolstål? Valen är många och det är en snårskog, så grattis till dig, du har precis vunnit högsta vinst på köpråd! Här får du mina bästa tips för ett lyckat köp där jag främst fokuserar på hållbarhet och faktiskt bortser från prislappen. Köper du en stekpanna för 150 kronor på ICA får du en panna som ser bra ut, men som efter några användningar antagligen kommer få en ojämn och utåtbuktande botten av värmen. Det som är viktigt för mig när jag väljer stekpanna är tyngden. Den får inte vara alltför tung men absolut inte för lätt. En annan viktig faktor är hur bra värmefördelningen är och hur tjockbottnad den är (en tjockbottnad panna ger ifrån sig ett stumt ljud när du knackar på undersidan). Du får allt som oftast en bra stekpanna om du betalar lite mer. I den här listan kommer jag ta med dig på en resa från Danmark till Frankrike och tillbaka till Norden och Sverige för att visa upp de hetaste stekpannorna just nu.

Peter Wåhlén betygsätter bästa stekpannan

Jag passar på att bjuda på ett tips för att tillaga kyckling: lägg kycklingen med skinnsidan ner i en ljummen stekpanna och låt skinnet släppa sitt egna fett. Resultatet blir ett riktigt krispigt skinn och ett saftigt kött eftersom den mesta tillagningen görs på skinnsidan och den avslutande stekningen på köttsidan blir relativt kort.

Peter Wåhlén betygsätter bästa stekpannan

Och just det, två grejer till: 1) släng absolut inte fettet, kyl ner det, så har du ett bra fett att steka grönsaker i. 2) glöm aldrig att ett protein måste vila efter stekning för att köttjuicerna inte ska explodera ut på tallriken.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Peter Wåhlén


Peter Wåhlén

Läs mer om oberoende experter