search

1. Scanpan 32 cm wok - Pro IQ

Bästa wokpannan - Plats 1

Min absoluta favorit! Scanpan har här lyckats kombinera design, funktion och miljötänk.

Kul är ledordet här, jag gillar verkligen att laga mat när jag använder den här wokpannan. Den är enkel att rengöra och använda tack vare nonstick-beläggningen som går under det maffiga namnet Stratanium. Vikten är perfekt, inte för tung men samtidigt tillräcklig för att kännas robust.

Att wokpannan dessutom produceras i Danmark på återvunnen aluminium får nörden i mig att kicka igång. Priset sticker visserligen iväg, men här får du en riktigt vass panna värdig vilket kök som helst. Det går utmärkt att använda metallredskap i den utan att det påverkar beläggningen. Fungerar på alla sorters hällar och ypperligt på induktion!

Funktion, design och kvalitet gör att denna hamnar på förstaplatsen.

+

Funktion, design, känsla

1 705 :-

länk

2 399 :-

länk

2 399 :-

länk

2. Mauviel Wok Kolstål Ø30cm

Bästa wokpannan - Plats 2

Jag gillar verkligen att jobba med kolstål och den här wokpannan från franska Mauviel är inget undantag.

Kolstål är ett kul material som lever med dig i köket och kommer formas utifrån hur du använder den. Den här pannan är smidig, ergonomisk och har en diameter på 30 cm, så den räcker gott till matlagning för en hel familj.

Kolstål är kul, men det är också ett lite meckigt material. Framförallt denna wokpanna bör hanteras varsamt i värmen, eftersom snabb uppvärmning på till exempel en induktionshäll inte är snällt mot stålet. Växla upp värmen stegvis istället och låt den svalna helt innan du rengör den (bara vatten och torka direkt, annars rostar den). I gengäld får du dock en snygg panna att använda i många år framöver.

Mauviel har tillverkat köksredskap sedan 1830 så här får du inte bara kvalitet utan även tradition. Rekommenderat köp!

+

Rolig att jobba med

Kräver visst underhåll

965 :-

länk

965 :-

länk

965 :-

länk

1 003 :-

länk

1 009 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Skeppshult Gjutjärn Wok 30cm 3,5 liter Trähandtag

Skeppshult borgar för fantastisk kvalitet och erbjuder denna riktigt robusta wokpanna i gjutjärn.

Den ger ett maffigt intryck, fungerar på alla värmekällor och kommer förbehandlad med ekologisk rapsolja som ger en godtagbar nonstick-beläggning. Den är också enkel att behandla med t.ex. rapsolja efter omfattande användning.

Den stora charmen med gjutjärn tycker jag är hur tidlöst materialet är. Du kan bränna fast i princip vad som helst, för att sedan skrubba ur, bränna in och voilà - du har en panna i nyskick.

Designen är snygg med trähandtag, men detta är ingen pjäs du svingar runt i onödan - gjutjärn är nämligen tungt. Icke desto mindre är det en riktigt bra panna som rymmer 3,5 liter.

25 års garanti skvallrar om kvaliteten på denna produkt och priset återspeglas definitivt i pannan. En klassisk "du får vad du betalar för"-produkt.

+

Stabilitet, kvalitet

Tung

824 :-

länk

979 :-

länk

979 :-

länk

979 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Tefal Talent Pro Wokpanna 28 cm

En teflonpanna i aluminimum från Tefal. Det här är den enda pannan i listan som jag aldrig ägt, men jag har använt den tillräckligt många gånger för att kunna ge en rättvis bedömning.

Det här är pannan du tänker på när du tänker "teflon", det är snudd på omöjligt att få något att fastna i den. Den har en bra vikt, är lättanvänd och lätt att rengöra. Funktionen Thermo-Spot är praktisk med en värmeindikator i mitten som blir röd när pannan blivit ordentligt varm.

En nörd fnyser åt den här pannan men jag tycker den passar den praktiskt lagde hemmakocken som inte vill reflektera så mycket över skötsel, funktion, material - den här bara funkar.

Kvaliteten känns bra och därför kan jag rekommendera denna till dig som bara vill laga mat på ett enkelt sätt utan några krusiduller.

+

Praktisk, lätt att rengöra

422 :-

länk

422 :-

länk

422 :-

länk

489 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Ikea HEMLAGAD Wok med lock, svart, 28 cm

Listans billigaste produkt kommer från IKEA och det var där jag inhandlade min första wokpanna.

Den här wokpannan har en låg vikt med ett praktiskt handtag som gör det enkelt att hantera pannan i köket. Medföljande lock ger möjligheter till mångfacetterad användning (dock har du inte så stor glädje av det vid just wok, som sker snabbt och på hög värme). Pannan har en Teflon Select non-stick-beläggning som hjälper dig att inte bränna fast maten.

Det här är en helt godkänd och prisvärd wokpanna som passar bra om du bara vill prova på att woka mat, men du kommer snabbt sukta efter lite vassare pannor med högre kvalitetskänsla. Min blev ganska snabbt sliten trots sparsam användning, vilket jag tror beror på de höga temperaturerna. Ett plus är att den går utmärkt att rengöra med diskmedel.

Vill du bara prova wok? Då är denna ett bra alternativ.

+

Pris, funktion

Opersonlig, kvalitetskänslan

249 :-

Pris hämtat 4/6

länk

Bästa wokpannan

calendar

5 maj 2020

Stekpannor

Stekpannor

11

I år är det 20 år sedan wokpannan blev årets julklapp i Sverige! Jag har hunnit avverka ett par wokpannor sedan dess för att hitta favoriten. När man wokar så ska det vara på riktigt hög värme under kort tid, och beroende på vilken spis du använder och hur ofta du wokar så kommer olika pannor passa dig olika bra. Wokpannor har generellt ett ganska tunt gods, vilket gör att du bör vara försiktig vid användning på induktionshäll. Jag kommenterar det i listan och eftersom jag själv har induktion så har jag utgått ifrån detta.

Magnus Eriksson betygsätter bästa wokpannan

Här försöker jag ge en heltäckande bild över för- och nackdelar med olika typer och tillverkare, rankat utifrån hur jag upplever användningen. Andra faktorer som jag värdesätter i wokpannor är ergonomi, design och non-stick-egenskaper.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Magnus Eriksson


Magnus Eriksson

Läs mer om oberoende experter