Prisjakt
HemPrisjakts experterSymaskinerTopplista - Bästa coverstitch-symaskinen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa coverstitch-symaskinen

14 december 2023

En coverstitch, eller täcksömsmaskin som det heter på svenska, är egentligen inte ett måste när man syr kläder men tids nog köper man en och när man väl har en klarar man sig inte utan den :) Fördelen med täcksöm jämfört med t.ex. tvillingnål på symaskin är att den dels skapar bättre stretch, men också är mycket enkel att repa upp om man sytt fel. När du lärt dig sy på din hushållssymaskin och din overlock är det dags att även införskaffa en coverstitch!

Köper man en coverstitch så måste man nästan köpa en bandkantare eller kantbandsvikare också. Den viker ihop kantbanden snyggt och jämnt och ser till att sömmen hamnar på samma ställe längs hela kantbandet. Det kan annars bli ganska vingligt när man syr manuellt, framförallt när man är ovan. Det finns ofta även en del användbara pressarfötter att köpa till en coverstitch - för stråveck, resårband och genomskinlig (clear view) bara för att nämna några. Den genomskinliga använder jag i princip hela tiden, den gör det lätt att se att tyget och sömmen hamnar där den ska.

Köper du en coverstitch, bandkantare och en genomskinlig pressarfot så kommer du ta din sömnad till nästa nivå!

1. Baby Lock Euphoria

Allt! Hög kvalitet, lättanvänd

Priset

Euphorian är en uppföljare till Baby Lock Coverstitch och som alltid är deras maskiner klockrena.

Förutom luftträdningen har denna även nålpåträdare och lampan samt utrymmet till höger om nålarna gör att du får en bra översikt när du syr.

Baby Lock är kända för sin höga kvalitet. Baby Lock Euphoria är såklart inget undantag. Den är lätt att ställa in för att få snygga och stretchiga sömmar. Och även när man glömmer att ställa om mellan smal och bred söm så syr den ändå sömmar som fungerar.

Det finns ett antal användbara tillbehör att köpa till utöver bandkantsvikare, såsom pressarfötter och fållguide.

De flesta av oss har begränsat med tid för våran sömnad och då vill man ha en maskin som alltid levererar och aldrig krånglar. Detta är den maskinen! Den är superenkel att använda och passar därför alla oavsett kunskapsnivå.


2. Janome CoverPro 2000CPX

Priset och utrymmet

Kinkig med tråd

Janome CoverPro är den vanligaste täcksömsmaskinen i Sverige.

Den har ett stort arbetsutrymme, är enkel att trä och ställa in sömmarna på. Fördelen med att den är så vanlig är att det finns mycket tips och trix på bloggar, Youtube och i Facebook-grupper.

Janomes bandkantsvikare sitter på en platta som fästs till höger, vilket gör att den är enkel att svänga bort från utrymmet framför pressarfoten utan att förstöra inställningarna. Det finns även en del pressarfötter att köpa till såsom clearview, centerguide och resårfot.

Maskinen kan vara kinkig med kvalitén på tråden, men när du använder kvalitetstråd så håller sig också sömmen fin länge.

Den här passar dig som sytt ett tag och vill ta din sömnad till en ny nivå!


3. Juki MCS-1800

Juki MCS-1800
Zannaz

13 495 kr

Skövde Symaskiner

13 495 kr

smygeboden

13 495 kr

Tyst och liten

Trädningen

Juki har tagit en stor del av marknaden för hemsymaskiner på senare år.

Kvalitetsmässigt är det en bra maskin, Juki har lång tradition av att tillverka symaskiner både till industrin och hobbysömmerskor. Den är liten, smidig och tyst.

Den kompenserande pressarfoten går att lyfta extra högt, vilket är smidigt om man ska sy i många lager tyg eller tjockare tyger. Det finns tyvärr inget större utbud av pressarfötter att köpa till men däremot både fållvikare och bandkantare.

Gripartråden träs annorlunda än på de andra maskinerna och det kan vara lite bökigt när man är ovan, men det finns gott om filmer på nätet att ta till hjälp. Med lite övning så trär man om den lika fort som sin hushållsmaskin.

Detta är en bra maskin från en pålitlig tillverkare. Passar den som vill ha en liten och smidig coverstitch för att fålla, bandkanta samt sy dekorsöm.


4. Alfa Hogar Cover Style

Alfa Hogar Cover Style
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Pris och enkel att handha

Inte så många tillbehör

Alfa Hogar är relativt nya på den svenska marknaden men har snabbt blivit populära tack vare de låga priserna och den höga kvalitén.

Med en täcksömsmaskin kan du enkelt fålla och bandkanta dina plagg och med diffen säkerställs att du får snygga sömmar, även i stretchiga tyger.

För den som ofta växlar mellan att fålla och bandkanta finns ett extra bord att köpa till. Detta innebär att man kan ha bandkantaren monterad på det ena och bara byta bord på maskinen istället för att behöva demontera bandkantaren.

Det finns inte så mycket tillbehör eller pressarfötter till denna maskin än, men du kan i alla fall köpa de viktigaste, såsom genomskinlig pressarfot. Även fållguide och tillbehör för att sy hällor är smarta tillbehör som höjer finishen på din sömnad.

Passar nybörjaren som vill utveckla sin sömnad men ännu inte har behov av fler pressarfötter.


5. Baby Lock Gloria

Kvalitén, coverstitch & overlock

Priset

Denna maskin är den enda jag skulle kunna tänka mig att byta ut min älskade Baby Lock Coverstitch mot.

Den har samma sömmar och funktioner som Coverstitch, men Glorian har också automatisk trådleverans till både nålar och gripare, LED-lampa som gör att du kan sy perfekt även i mörker och den ställer in trådspänningen automatiskt. Kortfattat: den har allt man kan önska sig och är dessutom av toppkvalitet.

Detta är en kombimaskin som enkelt kan byggas om till overlock, så man får två maskiner i en. Som overlock är den också outstanding - enkel att använda och levererar alltid perfekta sömmar.

Passar både nybörjare och vana sömmerskor men kanske inte alla plånböcker. Men har du ekonomi för det så köp bara köp! Du kommer att älska den för alltid.


6. Brother CV3550

Clearview-fot och topcoversöm

Ljudvolymen, trångt runt nålarna

När Brother släppte den här maskinen med topcoversöm var det många som direkt köpte den, eftersom den sömmen annars bara finns på industrimaskiner.

Normalt har de flesta coverstitch-maskiner samma sömmar och man kan sy med en, två eller tre trådar. Men här får man en fjärde tråd med i sömmen.

På t.ex. träningskläder hittar man ofta den här sömmen. Det är den som gör det hela stretchigt och att det inte skaver.

Jag var först tveksam till maskinen, den är lite plastig och låter en del. Det är också lite pilligt att trä den då det är ganska trångt runt nålarna p.g.a. alla delarna till topcovertråden, men man kan ta bort dem när de inte används.

I övrigt är maskinen lätt att hantera, den syr helt godkända sömmar och är inte svår att ställa in.

Ett plus är att det ingår en clearview-fot, jag använder det på alla mina maskiner och köper du CV3550 behöver du inte köpa det separat.


Jag har sytt sedan jag var liten då jag växt upp med en mamma som också sytt sedan hon var liten. Dock var det mer sporadiskt tills jag själv fick barn och nu syr jag nästan hela min egen garderob, merparten av dotterns kläder, kläder till syskonbarn och som presenter till vänner och kollegor. På Facebook så är jag med i många sömnadsrelaterade grupper och är känd som guru på täcksömsmaskiner. Jag håller kurser i att sy och har en blogg med tutorials för olika moment i sömnad och även tips och trix för allt sömnadsrelaterat.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer