Prisjakt
HemPrisjakts experterSymaskinerTopplista - Bra symaskiner för klädsömnad

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bra symaskiner för klädsömnad

14 december 2023

Att sy kläder är lättare än man tror och mer populärt än någonsin. Många drar sig för att försöka, men idag finns det så mycket mönster med tydliga beskrivningar, bloggar med tips och forum att söka hjälp i, så det finns inga ursäkter längre! Det man dock måste ha är en bra symaskin.

En bra symaskin ska vara lätt att förstå sig på, enkel att handha och ha lagom många sömmar och finesser. Nybörjaren som inte vet om den kommer att fastna för denna hobby kanske ska välja en lite billigare, men den ska ändå vara av god kvalitet. Det finns nämligen inget som dödar en sylust så snabbt och skoningslöst som en krånglande maskin man inte kan bemästra. Att köpa av en riktig symaskinshandlare/webshop är också att föredra, för det är svårt att få hjälp med sin maskin om man köpt den i en mataffär eller liknande.

Vanliga symaskiner finns i både enkla mekaniska och datoriserade varianter med fler finesser, som t.ex. guider och automatiska knapphål. Ska man sy sina egna kläder så är snygga dekorsömmar och funktioner för knapphål nästan ett måste. För den mer inbitna entusiasten dom syr kläder i trikå är det värt att köpa en overlock som komplement till den vanliga symaskinen. Overlocken syr snabba snygga elastiska sömmar och klipper rent sömsmånen samtidigt som den kastar om kanten. Så småningom väljer de flesta att även investera i en täcksömsmaskin (coverstitch) för att kunna sy stretchiga sömmar på kantband och fållar.

Listan är gjord utifrån min erfarenhet och viktigt för mig är att maskinen ska vara användarvänlig, det ska också vara lätt att hitta information om den på nätet så att alla sömmar och finesser kommer till användning.

1. Husqvarna Viking Opal 650

Displayen, nålpåträdaren

Storleken

Denna maskin har allt du behöver för att komma igång och sy dina egna kläder. Förutom snygga och praktiska sömmar så har den justerbart pressarfotstryck och en tydlig guide som hjälper dig att ställa in din söm och välja pressarfot.

Att kunna justera pressarfotens tryck underlättar när du vill sy i tunna, tjocka eller stretchiga material och gör att sömmen alltid blir snygg. Den medföljande knappmätaren och knapphålsfunktionen gör att du enkelt syr snygga och hållbara knapphål på dina kläder.

Maskinen har ett generöst arbetsutrymme som fungerar även för stora quiltarbeten. Nålpåträdaren är en bonus som man inte kan leva utan när man väl vant sig. Tänk att slippa kisa, blöta tråden och försöka sikta rätt, utan istället bara enkelt trä om nålen på någon sekund.

Stoleken gör att den tar sin plats på sybordet, men den står stadigt och display samt knappar är lätta att se och komma åt.

Maskinen passar både nybörjaren och dig som är mer erfaren.


2. Janome MyLock 644D

Stark, enkel att handha

Ingen automatisk trädning

När du ska sy dina egna kläder i trikå så är det en overlock du behöver för att få de perfekta stretchiga sömmarna. Jag använder dessutom overlocken till att kasta om sömsmånerna i vävda plagg för att få den snygga finishen även på insidan.

Förutom att sy ihop plagget så kan du även sy rynk-detaljer och med rullfållen kan du göra fina kanter på vågiga volanger. Med några få handgrepp ställs maskinen om till rullfåll enligt förinställda val. Det finns många bra tilbehör och pressarfötter för att kunna sy detaljer som osynlig fåll och passpoaler.

Maskinen är stark och klarar av att sy ihop många lager tyg. Trots sin styrka är den liten till storleken och det inbyggda handtaget gör den lätt att ta med på syträffen eller till sommarstugan.

Maskinen är enkel att handha och passar alla användare, oavsett kunskapsnivå.


3. Janome CoverPro 2000CPX

Priset och arbetsutrymmet

Kräver bra tråd

När man syr kläder kommer man förr eller senare i kontakt med kantband och fållar. Att då komplettera med en täcksömsmaskin är något jag verkligen rekommenderar.

Kantband och fållar med stretchig söm i trikå sys smidigast med en täcksömsmaskin. Man kan även använda täcksömsmaskinen till vävda tyger. För den som vill sy träningskläder så är denna ovärderlig!

Janome är den vanligaste täcksömsmaskinen i Sverige. Den har ett stort arbetsutrymme, är enkel att trä och ställa in sömmarna på. Bandkantare finns att köpa till och är enkel att svänga bort utan att förstöra inställningarna.

Sömmarna kan sys med en, två eller tre nålar och både stygnlängd samt pressarfotstryck justeras enkelt. Den har även differentialmatning för att kunna justera sömmen efter tygets egenskaper. Maskinen kan vara kinkig med kvalitén på tråden, men då håller sig också sömmen fin länge.

Maskinen passar dig som sytt ett tag och vill ta din sömnad till en ny nivå!


4. Husqvarna Viking H-Class E10

Billig och enkel

Begränsat med tillbehör

Budgetalternativet från Husqvarna är litet och kompakt men har ändå en hel del sömmar - och det viktigaste av allt: justerbart pressarfotstryck.

Denna maskin är stark, pålitlig och de vanligaste pressarfötterna följer med. Vartefter man utvecklas i sin sömnad och vill köpa på sig fler pressarfötter och tillbehör - kolla ifall de även passar på de dyrare modellerna - smart om man vill byta upp sig senare.

Viking H-Class E10 passar för lättare klädsömnad i de vanligaste vävda tygerna, men kanske att finishen i trikå eller tjockare tyger inte blir lika bra som med dyrare maskiner.

Är man tveksam till om sömnad av kläder är något man vill satsa på så börja med denna och känn dig fram. Kvalitén gör att den kommer hålla länge och när du byter upp dig kan du glädja någon annan med den eller ha den i sommarstugan för enkel lagning av kläder och gardinsömnad.


5. Husqvarna Viking Designer Topaz 50

Broderar

Priset :)

Detta är ett lyxigare alternativ när man kommit längre i sin klädsömnad och är ute efter de lite fiffigare finesserna samt att kunna brodera på sina plagg.

Här finns en tydligare guide med pekskärm där man enkelt ställer in och bläddrar mellan inställningarna. Man kan enkelt programmera serier med sömmar och bokstäver för att dekorera sina plagg.

Dessutom finns det roliga alternativet att brodera små snygga detaljer, eller varför inte stora motiv på sina plagg? Ett enkelt sätt att göra unika kläder som ingen annan har. Dessutom om man byter upp sig från t.ex. Husqvarna Opal så fungerar pressarfötter och andra tillbehör även till denna maskinen.

Denna skulle jag rekommendera till dig som är erfaren och vill mer med din sömnad.


6. Alfa Hogar Practik 5

Alfa Hogar Practik 5
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Stark, många sömmar, pris

Bara en återförsäljare

Alfa Hoga är ett nytt märke på den svenska marknaden som snabbt blivit populärt tack vare sitt pris, alla praktiska sömmar och användarvänligheten.

Den starka motorn tillsammans med 6 matartänder och det justerbara pressarfotstrycket gör att den klarar både tunna och tjocka tyger utan problem. Dessutom har den 23 praktiska och snygga sömmar som enkelt ställs in med den manuella ratten.

Bland sömmarna finns bland annat knapphål och stretchsömmar, så du kan sy allt från gardiner till kläder i stumma eller stretchiga tyger.

Om man är en sytokig förälder kanske ens barn också vill börja sy, och då vill man ge dem en bra maskin med många sömmar och basfunktioner till ett överkomligt pris. Denna maskinen passar perfekta till såväl vuxna som unga nybörjare.


7. Brother CV3550

Topcoversömmen!!

Upplevs lite plastig och högljudd

Äntligen finns det en maskin med top-cover-söm! Sedan jag började sy igen har jag verkligen suktat efter en sådan.

För er som inte vet vad det är för söm - kolla på era träningskläder, det är den där dekorativa sömmen som ser nästan likadan ut på avigan som på rätan och som är ganska stretchig. Med andra täcksömsmaskiner kan man bara sy liknande med hjälp av avigan på en täcksöm vilket dels är svårare och ger inte riktigt samma resultat. Brothers CV3550 är den första hushållsmaskinen på säkert 30 år som kommer ut med denna sömmen.

Det kan vara lite bökigt att få till sömmen då det är lite trångt runt pressarfoten och man ser inte riktigt innan om den har fått med sig tråden men oftast går det bra. Den har förutom top-cover-sömmen självklart samma sömmar som alla andra täcksömsmaskiner och naturligtvis har den hål att fästa bandkantare eller andra tillbehör i.

Summerat en trevlig maskin till ett bra pris och för den som gillar att träna (eller i alla fall sy träningskläder) så är den ett måste i maskinparken!


Jag har sytt sedan jag var liten då jag växt upp med en mamma som också sytt sedan hon var liten. Dock var det mer sporadiskt tills jag själv fick barn och nu syr jag nästan hela min egen garderob, merparten av dotterns kläder, kläder till syskonbarn och som presenter till vänner och kollegor. På Facebook så är jag med i många sömnadsrelaterade grupper och är känd som guru på täcksömsmaskiner. Jag håller kurser i att sy och har en blogg med tutorials för olika moment i sömnad och även tips och trix för allt sömnadsrelaterat.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer