Prisjakt
HemPrisjakts experterTältTopplista - Bästa tältet

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa tältet

6 november 2022

Går du i tankar på att investera i ett nytt tält? Spenderar du timmar scrollande sida upp och sida ned i jakt på det där perfekta tältet till din nästa tur, som är värt att lägga dina surt förvärvade slantar på? Låt en riktig friluftsnörd göra jobbet åt dig! Jag har testat och sovit i fler tält än jag kan minnas och nu delar jag med mig av mina absoluta favoriter till dig. Du kan alltså bara slappna av och läsa vidare eftersom jag redan har gjort grovjobbet av researchen åt dig.

Listan greppar över flera olika kategorier av tält så du kan hitta ett som passar dig oavsett vilken sorts tält du letar efter. Jag har utgått från ett flertal kriterier: användarvänlighet, vikt, ventilation, tålighet mot väder och vind, hållbarhet, funktioner och sist men inte minst - priset. Här kommer min lista på köp som ni inte kan gå fel med. Enjoy!

1. Hilleberg Akto (1)

4-säsongstält i liten förpackning

Takhöjden kunde varit något högre

Hilleberg är ett namn som är förknippat med premiumtält i den högre prisklassen. Akto är ett fyrsäsongstält för en person från de svenska anrika tältmakarna. Modellen har funnits på marknaden i 25 år och har ständigt förbättrats under denna tid.

Så vad är det som gör att tältet hamnar på första plats på min topplista och dessutom har blivit utnämnt till bästa tält av ett flertal tidningar och sajter? Jo, kombinationen av enkelheten att slå upp tältet, kvaliteten, den förhållandevis låga vikten samt att det är stabilt även i höga vindstyrkor är väldigt svårslagen.

Akto var ett av de första tälten jag köpte och det hänger fortfarande med. Tältets egenskaper gör att det fungerar vid många olika tillfällen, allt från lättviktsvandring under sommartid till polarexpeditioner!

Akto är ett köp du kommer att glädjas åt i många år. Tältet passar dig som vandrar solo och vill ha ett tält som går att lita på i alla väder.


2. MSR Elixir (2)

Kvalitet och mångsidighet

Innertältet måste resas först

Amerikanska MSR (Mountain Safety Research) har med mer än 50 år i branschen en arsenal med produkter som sträcker sig från friluftskök till tält. MSR Elixir är ett tält som finns i modeller för en till fyra personer.

Jag fullkomligen älskar det här tältet och skulle närmast beskriva det som ett kvalitetstält till budgetpris. Konstruktionen är stabil med dubbla stänger som korsar varann på två ställen och de branta väggarna ger en god takhöjd. Tältet är självstagande (behöver inga linor för att stå) så det kan placeras i princip överallt där du hittar en tillräckligt plan yta.

Dubbla absider gör att du slipper klättra över din kompis om du ska ut på natten. Bra att veta är att inner- och yttertältet slås upp separat, vilket inte passar alla. Som tillval finns MSR Gear Shed, en rymlig absid du kan komplettera ditt tält med.

Tältet passar dig som främst sover ute under barmarkssäsongen och vandrar i sällskap eller tycker om att ha mycket plats själv i tältet.


3. Hilleberg Keron 3 GT (3)

Hilleberg Keron 3 GT (3)
Outnorth

17 095 kr

Uthuset

15 495 kr

Rymligt och bombsäkert!

Kungen av vintertält och Hillebergs första tält som producerades! Tältet finns i modeller för tre till fyra personer, där GT betecknar att det är extra stor absid.

Tältet är ett tunneltält där man klokt nog har valt att ha samma takhöjd i hela tältet. Fördelen med konstruktionen är att den ventilerar väl och att du inte riskerar att fötterna nuddar mot innertältsduken.

Samtliga tältpinnar är lika långa så du behöver aldrig bekymra dig över att hitta rätt färgkodad pinne när du slår upp tältet. Takhöjden är väl tilltagen på 105 cm, så du kan sitta upprätt i tältet.

Tältet har dubbla absider, ett utrymme för förvaring av packning och ett annat för exempelvis matlagning. Hilleberg har använts sin tjockaste väv Kerlon 1800, så tältet klarar det mesta oväder som kan erbjudas på vinterfjället.

Tältet passar dig som tältar på vintern eller planerar en expedition och som vill ha ett rymligt tält du kan känna dig trygg med, även när du rör dig utanför de vanliga lederna.


4. Helsport Ringstind Pro (2)

Packbarhet och pris

Svårt att stå bra på ojämn mark

Norska Helsport har gjort tältet som du kommer att återkomma till gång på gång på gång. Jag köpte tältet på rea av en tillfällighet och jag hade då ingen aning om att jag skulle komma att spendera över hundra nätter i detta tält!

När jag fjällvandrar är det alltid en kamp mellan att få med mig tillräckligt med utrustning för att det ska vara nice, samtidigt som jag gärna vill orka lyfta ryggsäcken utan att behöva spendera månader på gym. Just där i gränslandet mellan vikt och plats i packningen i förhållande till någon slags önskan om bekvämlighet och tillförlitlighet så hittar jag Ringstind 2 Pro med sina 2,2 kg.

Tältet är enkelt att slå upp, det har dubbla absider och det finns gott om utrymme för en person, men är snudd på för trångt för två. Ihoppackat blir tältet väldigt litet trots den kraftiga duken.

Tältet passar utmärkt för dig som söker ett rymligt solotält för fjällvandring till ett överkomligt pris. Ett tält du kommer att använda!


Friluftsexpert som är väldigt optimistisk gällande mängden friluftsprylar som faktiskt kan rymmas i ett hushåll. Jag jobbar extra som guide och jag är aktiv inom ideell organisation som vandrings-, skidor- och skridskoledare. Jag testar ständigt nya produkter för att utvecklas och utmana gränser för hur friluftsliv kan bedrivas. Jag är självlärd från grunden och jag har idag långt fler mil under kängorna och nätter utomhus än jag kan minnas. Frågar man mig hur många tält man egentligen behöver så blir svaret - ett till!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer