Prisjakt
HemPrisjakts experterTVGuide - LED vs OLED - de 4 största skillnaderna du bör känna till

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: LED vs OLED - de 4 största skillnaderna du bör känna till

24 juni 2019

Den största skillnaden mellan OLED och LED är att en LED-TV inte har lika stor risk för inbränning, medan en OLED-TV klarar att visa en svärta som är helt svart. En LED-TV är i princip exakt samma sak som en LCD-TV, begreppet “LED-TV” är mest ett marknadsföringsknep. Här kommer jag att förklara skillnaderna som du bör tänka på när du väljer mellan OLED och LED.

Högre risk för inbränning på OLED

En fördel med LCD-skärmar som sitter i LED-TV:s är att de har låg risk för inbränning. Inbränning innebär att man kan se "rester" av en bild på skärmen, till exempel en programkanals logga. OLED har högre risk för inbränning. Har du på samma kanal på en OLED under lång tid kan det hända att loggan etsas fast och syns hela tiden, även när TV:n är på en annan kanal eller avstängd.

OLED har bättre svärta

Den stora fördelen med OLED är att svärtan verkligen blir svart. Det beror på att en OLED-skärm inte behöver någon belysning bakom skärmen, såsom skärmen i en LED-TV gör. Därför finns inte heller något ljus som kan “läcka igenom” och skapa den gråaktiga nyansen som ibland syns på LED-TV:s. Tips på bra OLED-apparater kan ni hitta i min lista.

LED är billigare, OLED är tunnare

En LED-TV är ofta billigare än OLED, då LCD-skärmar (som används i LED-TV:s) är billigare att tillverka. En fördel med OLED är dock att skärmen kan göras mycket tunn eftersom den inte kräver lika stort utrymme som en LCD-skärm. OLED är också snabbare på att tända och släcka varje pixel, vilket innebär att rörelseoskärpan är mindre än på en LED-TV.

LED har en LCD-skärm

En LED-TV har en LCD-skärm, som består av flytande kristaller (LCD = Liquid Crystal Display). Kristallerna avger inget eget ljus utan fungerar som “luckor” som måste ha en ljuskälla för att fungera som en TV-skärm. När TV-apparater med LCD-skärm först lanserades kallades det för LCD-TV. I princip är det exakt samma sak som en LED-TV, med skillnaden att en LED-TV använder sig av lysdioder som ljuskälla (LED = Light Emitting Diode). OLED står för Organic Light Emitting Diode. Lysdioderna i en OLED består av en organisk förening. De avger så mycket ljusenergi att de skapar bilden själva och behöver därför inte någon belysning bakom skärmen.

QLED då?

QLED-TV är Samsungs version av LED-TV-apparater med Quantum dot-teknik. Quantum dot är en teknik för att förbättra färgåtergivningen på en LCD-skärm. Quantum dot marknadsförs med olika namn beroende på företaget: Sony kallar sin teknik för Triluminos, LG kallar sin teknik för nano-LED. Samsung kallar sin teknik för QLED som tidigare nämnt. Philips använder sig av både Samsungs och LGs teknik i sina modeller. LCD-skärmar med Quantum dot-teknik har de senaste åren utvecklats med stormsteg, och nu är vissa LED-TV:s väldigt nära att ge likvärdig bildkvalitet som OLED. Jag beskriver en av Samsungs QLED-modeller mer ingående i denna topplista på TV-apparater.


En LCD-skärm är uppbyggd med flytande kristaller och var mycket vanligt i slutet på 1970-talet och framåt, till exempel i armbandsur. Eftersom en LCD-skärm inte kan generera eget ljus behöver den en ljuskälla som belyser den. Skärmen består, väldigt förenklat, av en massa färgade "hål" med ett "lock". Det sitter tre färger för varje "hål", grön, röd och blå som genom blandning skapar alla andra färgnyanser. Tekniken bygger på tekniken i rör-TV, som var den första TV-tekniken.

Ljuset bakom LCD-skärmen, det vill säga lysdioderna, skall vara så nära vit färg som möjligt för att färgnyanserna skall bli korrekta. Utvecklingen av lysdioder tog fart på 1950-talet men det var först en bit in på 1960-talet som de började bli användbara som konsumentprodukt. Att få fram vitt ljus från en lysdiod krävde att röd, grön och blå kombineras i ett hölje med rätt balans på ljusstyrkan från var och en. Det fysiska formatet blev stort och det fanns uppenbara problem med att få rätt ljus. Kostnaden för att framställa lysdioder med vitt ljus var mycket höga.

Genom att använda cerium med en beläggning av fosfor lyckades man skapa gult ljus som genom fluorescens blandades med blått ljus, vilket blir vitt för ögat. Kostnaden för att framställa lysdioder med vitt ljus genom denna process sjönk dramatisk, vilket skapade en framtida marknad för lysdioder med vitt ljus. Energiförbrukningen kunde minskas och lysrör i LCD-apparater kunde bytas ut mot energisnåla och mindre miljöskadliga ljuskällor.

En billig lösning som resulterar i att skärmens tjocklek blir mindre är att montera lysdioderna i sidokanterna på skärmen. För att undvika så kallad "molnformation" krävs det en teknik som jämnar ut ljusintensiteten så den blir jämn bakom skärmen. Ett exempel för att illustrera detta är att tända en ficklampa och hålla den mot en vägg. Ljuskäglan från ficklampan blir intensiv i närheten av lampan och tunnas ut ju längre bort från ficklampan som ljuset faller på väggen. För att ljuset skall spridas jämnt över väggen behöver man dämpa intensiteten närmast ficklampan och flytta en del av det längre bort. På en TV görs detta med spridningslinser.

En teknik för att förbättra färgåtergivningen på en LCD-skärm är Quantum dot-tekniken. Quantum dot, även kallad Q-dot, upptäcktes redan 1982 men namnet blev vedertaget först 1986. Företaget QD Vision lyckades år 2006 ta fram en skärm med Q-dot-tekniken och år 2013 lanserades den första kommersiella TV:n med Q-dot. I början av år 2016 köpte företaget Samsung upp företaget QD Vision och fick också full kontroll på Q-dot-tekniken. År 2018 lanserar Philips och LG sina första modeller med Q-dot. Philips använder Samsungs teknik medan LG tar fram sin egna.

Quantum dot bygger på plasma-syntes. Förenklat kan man förklara tekniken som ett fasettöga (tänk dig ett öga på en fluga). Genom en speciell teknik får man dessa små "ögon" att blixtra upp och generera ljus i alla färger. Genom detta förfarande höjs färgåtergivningen och gör bilden mer briljant.


Utbildat tekniker inom elektronik. Gått kvällskurs i TV-teknik och hur TV skall repareras. Jobbat i 40 år som professionell servicetekniker inom elektronikområdet med reparationer på komponentnivå. Gediget intresse av hårdvara och hur saker och ting fungerar! Bygger datorer på beställning av vänner och bekanta utefter budget och användningsområde. Har mycket goda kunskaper om hårdvara i datorer. Bred kunskap inom TV, datorer, hårdvara, kameror, ljudanläggningar med mera. Håller mig kontinuerligt uppdaterad inom elektronikbranschen inom nästan alla områden. Aktiv på Sweclockers, eForum och Faktiskt. Var mycket aktiv när forumet Stereo411 existerade.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Åge rekommenderar 1 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom TV

Bästa TV:n under 6000 kr
Bästa TV:n under 6000 krTopplista av Christoffer Orre
Billiga TV-apparater på 50 tum
Billiga TV-apparater på 50 tumTopplista av Christoffer Orre
Bästa TV:n för PS5
Bästa TV:n för PS5Topplista av Johan Eek
Annons
Annons