search

1. Qeridoo Sportrex1 (Enkelvagn)

Bästa cykelvagnen - Plats 1
Stämpel

+

Allsidig och bekväm

Cykelvagn, barnvagn, shoppingvagn eller joggingvagn? Denna kan du använda till allt!

Det är främst säkerheten som gör att jag väljer denna till förstaplatsen. Om vagnen välter så finns det huvudskydd och sidostöd, smarta bälten och skydd i både säte och rygg. Den är helt enkelt en innovativ och mycket säker vagn som uppfyller säkerhetsnormen med råge.

Ett innovativt bladfjädersystem gör att barnet kan sova ostört även när det är gupp på vägen. Vagnen klarar hela 50 kg och den finns i utförande för både ett och två barn. Bagageutrymmet rymmer upp till 28 liter och det finns en platta för att klara högre last.

Sportrex1 hamnar på förstaplatsen för sin höga säkerhet, allsidighet och utmärkta komfort - med den här är det lätt att ta med barnet!

2. Hamax Outback One (Enkelvagn)

Bästa cykelvagnen - Plats 2
Stämpel

+

Sportig och bekväm

star

På 2 listor

Här döljs ingenting - utsikten för barnet är kanonbra! Detta är en sportig, multifunktionell och lätt cykelvagn med många finesser.

Fjädringen går lätt att anpassa med en hand för att ge dej en optimal inställning för olika last och underlag. Allt fungerar mycket smidigt, som exempelvis att med en hand klicka loss hjulen och fälla ihop vagnen för att den ska ta minimalt med plats.

Den går blixtsnabbt att förvandla till en joggingvagn. För att snabbt få barnbarnen att somna så sätter vi dom i vagnen och tar en kvällspromenad, vi kommer knappt iväg innan de somnar.

Säkerheten är bra tack vare en en utanpåliggande aluminiumram och vagnen är mycket lättmanövrerad. Den har självklart UV-skyddade fönster, myggnät, solskydd och regnskydd.

En vagn med mycket bra funktioner och som är lätt att hantera.

3. Thule Chariot Cross 2 (Dubbelvagn)

Stämpel

+

Allsidig och bekväm

Priset

Med ställbart ryggstöd och varje säte för sig så kommer barnen älska att ta en tupplur i vagnen. Detta är en kombivagn som går att använda till cykling, promenader, jogging och i skidspåret - perfekt för dig med en aktiv livsstil!

Thule är kända för att leverera kvalitet och denna stadiga vagn är inget undantag. Det går enkelt att montera av hjulen som klickas fast i fästena ovanifrån, vilket gör att dom är enkla att alltid ha med sig. Självklart är fjädringen ställbar och gör åkturen bekväm.

Vagnen klarar 45 kg och det finns många olika tillbehör att välja på. Det finns ventiler framtill som enkelt kan justeras för att optimera luftflödet samt avtagbara klämmor som ger ökad ventilation när regnskyddet används.

Thule Chariot Cross 2 är en bekväm och allsidig vagn med hög kvalitet.

4. Thule Coaster XT (Dubbelvagn)

Stämpel

+

Bra vagn till bra pris, lätt vikt

Saknar fjädring

star

På 2 listor

En bra cykelvagn behöver inte kosta skjortan, det är denna prisvärda vagn med plats för två barn bevis på.

Coaster XT tillverkas av Thule, som generellt har bra kvalitet på sina produkter. Vagnen har två års garanti och registrerar man produkten så kan man få hela 10 års garanti! Ett promenadkit medföljer och många av Thules tillbehör passar vagnen. Vagnen klarar hela 45 kg och väger själv bara 12 kg.

Att priset är så lågt beror på en enklare konstruktion och att den saknar fjädring. Men ska du cykla på ganska jämna vägar så får du en utmärkt vagn att transportera barnen i. Den fungerar suveränt som lastkärra när man exempelvis storhandlar mat.

Den här väljer du för sitt mycket fördelaktiga pris och ändå höga kvalitet.

Bästa cykelvagnen

2 experter tipsar

Per Wickman

Per

Jonas Jönsson

Jonas

calendar

15 jan 2021

Cykelvagnar

Cykelvagnar

483

Vilken lycka! Nu finns det riktigt bra cykelvagnar som kan användas för att skjutsa barn eller som släpvagn då du handlar. En del går till och med att ha med i skidspåret. Säkerheten har ökat på nyare vagnar och bromsar och detaljer har förbättrats.

Per Wickman betygsätter bästa cykelvagnen

Innan du köper en cykelvagn så är det viktigt att ta reda på om den kommer in genom dörren och hur lätt den är att fälla ihop. Se till att den går att montera på cykeln och vilka delar till kopplingen du behöver. Följer det med regnskydd, myggnät och promenadkit? Även om det bara är ett(1) barn som ska transporteras så kan det vara bra att skaffa en vagn som rymmer två, för då får du extra utrymme för bagage.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

Läs mer om oberoende experter

1. Burley Nomad (Lastvagn)

Bästa cykelvagnen - Plats 1
Stämpel

+

Kan användas till det mesta

Kan ej skjutsa barn

Det här är min favorit. Jag använder den både till shopping och cykelsemestrar. I Sverige måste man vara beredd på en regnskur och det känns helt rätt med en bra presenning över vagnen. När jag shoppar har jag gått med vagnen inne i affären istället för med kundvagn. Där saknar jag dock ett handtag för att vagnen ska vara mer vågrätt.

Jag gillar att det finns en tygavdelare så att man kan lätt dela lasten i två delar. Avdelaren går att justera beroende på hur stor last du vill ha i de olika utrymmena. Det finns även nätfickor på sidorna där man kan stoppa småsaker som karta, toapappersrulle och regnkläder.

Hjulen går att ta av och man kan ta av stången samt fälla ihop vagnen vid längre transport med t.ex. tåg eller bil.

Maxlast är 45 kg och rekommenderad maxhastighet är 25 km/h vilket är bra. Har man inte för mycket last går det att köra fortare.

Den här vagnen är en riktig allrounder både för vardagen och till semestern.

2. Topeak Journey Drybag (Lastvagn)

Bästa cykelvagnen - Plats 2
Stämpel

+

Lätt, låg profil i vinden, väska

Låg maxlast

Det här är en riktigt bra vagn för campingen eller långturen och även till den dagliga pendlingen. Att den bara har ett hjul gör den väldigt lätt och följsam, men den har ändå rejält med lastutrymme.

Denna vagn i aluminium väger knappt 5 kg vilket gör det möjligt att t.ex. ta med den in på jobbet. Maxlasten är dock bara 32 kg, vilket är minst av alla vagnarna i listan. Vagnen har stänkskärm, vilket är en fördel i vårat regniga klimat.

Leden sitter i själva vagnen, och inte framme vid fästet till cykeln som det brukar vara. Det gör vagnen mer följsam i kurvorna, också eftersom hjulet sitter så långt bak. Den låga profilen är bra i både motvind och sidvind.

Vagnen har två typer av kopplingar så se till att köpa rätt för din cykel.

Det här är förstahandsvalet för äventyraren som behöver ta med en lätt men skrymmande packning.

3. Hamax Outback One (Enkelvagn)

Stämpel

+

Fällbart säte, enkel ihopfällning

Tung

star

På 2 listor

Den här cykelvagnen rymmer bara ett barn men finns även i utförande för två barn. Fördelen med just denna modell är att den är väldigt lätt att fälla ihop, samt att det enkelt går att justera sittpositionen för barnet så att hen kan få en bra sovposition.

Vagnen är rätt tung, redan i utförandet för bara ett barn väger den 15,5 kg. I modellen för två barn väger den 3 kg mer. Maxlasten är 32 kg respektive 40 kg.

Fjädringen går att enkelt justera beroende på vikten man har i vagnen. Det går även att justera handtaget så man får en bra höjd för att skjuta vagnen som barnvagn.

Det finns utrymme bakom barnet för att packa en matkasse eller två. Vagnen går också att använda för flera aktiviteter genom att köpa tilläggsutrustning för jogging och skidor.

4. Thule Coaster XT (Dubbelvagn)

Stämpel

+

Enkel och prisvärd

Ingen fjädring, inget fällbart säte

star

På 2 listor

Svenska Thule har många bra cykelvagnar, men här har jag valt en av deras enklaste. Jag anser att just dess enkelhet gör den till ett bra val för de flesta.

Den är lätt att fälla ihop. Man tar bara av handtaget bak, sedan är det två spärrar på båda sidorna i lastutrymmet som fäller ihop den. Den här vagnen är lätt (12 kg), har en maxlast på 40 kg och plats för två barn.

Det är väldigt enkelt att växla mellan barnvagn och cykelvagn. Man skjuter enkelt fram eller tillbaka cykelarmen, samt fäller upp eller ner framhjulet. Handtaget bak har bara två positioner, så det kan vara bra att kolla att det är en bra höjd för dig.

Nackdelen med denna vagn är att det inte finns någon fjädring, vilket gör att man bör hålla sig på jämna vägar. Den är även relativt liten vilket man bör tänka på om man har långa barn.

5. Vidaxl 155x61x83cm (Lastvagn)

Stämpel

+

Enkelheten, priset

lastavdelare saknas

Det här är en riktigt bra och enkel cykelvagn för att transportera saker. Den är perfekt för att t.ex. handla eller ha med på camping. Jag saknar någon lastavdelare för att ha bättre ordning på vagnen.

Jag gillar speciellt att man snabbt kan koppla loss vagnen från cykeln och att den har ett handtag för att skjuta eller dra. Eftersom den är ofjädrad så studsar den när man kör på ojämna vägar. Det gör inte så mycket om man inte transporterar något ömtåligt.

Stödet är fällbart och gör det enkelt att ställa ifrån sig vagnen. Det finns ingen broms, istället bromsar stödet mot marken. Se dock upp om du har en tungt lastad vagn och står i en brant backe.

På cykeln är maxlasten 50 kg, utan cykel är maxlasten 70 kg. Bredden på vagnen är bara 61 cm vilket gör det lätt att ta sig fram inne i en affär.

Det följer med en packlåda och ett regnskydd. Tyvärr saknas stänkskydd för hjulen.

Med den här listan vill jag hjälpa dig hitta den bästa cykelvagnen för dina behov. Jag har pratat med många av mina vänner för att förstå vad som gör en cykelvagn riktigt bra och givetvis även utgått från mina egna erfarenheter som cyklist. Det är lätt att man stirrar sig blind på att vagnen ska ha så många funktioner som möjligt, men jag anser att det ofta blir en dålig kompromiss. Det är bättre att fokusera på vagnens huvudsyfte och därefter ett extra användningsområde.

Jonas Jönsson betygsätter bästa cykelvagnen

Huvudsyften kan vara att skjutsa barn, transportera saker eller daglig pendling. Extra användningsområden kan vara att kunna ta med sig vagnen in i affären, med i bilen eller upp för trapporna till jobbet. Cykelvagnarna med syfte att skjutsa barn har jag valt ut speciellt med stort fokus på säkerhet. Tänk på att de allra billigaste vagnarna som finns på marknaden kanske inte klarar sig i tester. När du väljer vagn, ta i beräkning hur smidig du vill att vagnen ska vara: ska den vara lätt, tung, hopfällbar eller ha vissa funktioner?

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter