Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Asus ROG Strix SCAR G531GU - i7 16GB 512GB GTX 1660Ti

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Här är en dator som lämpar sig perfekt för spel.

Detta är ett stabilt bygge med belyst tangentbord. Belysningen runt datorns hölje ger en fin visuell upplevelse. Full HD-skärmen av IPS-typ på 15 tum ger en mycket bra bild.

Nyaste Intel Core i7 generation 9 säkerställer mycket hög prestanda i allt som man vill göra. 16 GB RAM-minne lyfter prestandan ytterligare.

Grafikkortet är ett nVidias GTX1660Ti med 6 GB eget minne, som klarar de flesta spel på höga inställningar. En snabb SSD på 512 GB säkerställer en kvick dator och plats för många spel. SSD-disken är kopplad på PCIe-bussen, vilket gör uppstart ännu snabbare än när den är kopplad till den konventionella SATA-anslutningen. Alla nödvändiga anslutningar finns, som USB-C, USB 3 och HDMI.

Denna dator är ett utmärkt val för den som vill kunna spela spel på hög nivå.

+

Processorn, RAM-minnet, grafiken

Ingen stor extra disk, priset

CDON logo

16 990 :-

länk
Inet logo

16 990 :-

länk

2. Lenovo Yoga S730 (81J00016MX) - 13.3"

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Intel Core i7 generation 8 är inte så dumma. De presterar mycket bra och ger en behaglig upplevelse, även vid kontorsjobb. Denna smäckra dator är utrustad med just en sådan processor.

Processorn och RAM-minnet ser till att göra allt jobb på denna dator smidigt och snabbt. 8 GB minne räcker långt för kontorsbruk och vardagssurfande. Disken är en SSD på 256 GB, vilket räcker för Windows och en hel del program. SSD säkerställer dessutom en snabb start av både datorn och program. Full HD-skärmen på 13 tum ger en mycket bra bild.

Trots sin lilla storlek har denna dator tre stycken snabba USB 3-uttag och en Thunderbolt-anslutning för t.ex. en stor extern skärm. Batteritiden räcker upp till 12 timmar.

Är du ute efter en dator som jobbar på riktigt bra och är dessutom smidig och lätt att ta med sig skall du titta närmare på denna. Lenovo Yoga S730 väger nämligen bara 1,1 kg!

+

Processorn, vikten, RAM-minnet

Dyr, hårddisken kunde varit större

MediaMarkt logo

11 990 :-

länk

3. Lenovo Ideapad 330 15,6" FHD Matt

Bästa bärbara datorn - Plats 3

Här är en dator med den näst bästa Core i7 generation 8-processorn från Intel. En arbetshäst med 6 kärnor och stöd för HT (HyperThreading, vilket gör att den jobbar som om den hade 12 kärnor).

Med 16 GB minne får man en dator som kan jobba med mycket samtidigt utan problem! Koppla av med lite spelande ibland för att utnyttja grafikkortet, som är ett nVidia GTX1050.

En SSD på 256 GB som är ansluten till PCIe-bussen via M.2-kontakt gör datorn blixtsnabb. 3 stycken USB 3.1, HDMI och minneskortläsare hittas också på denna dator. En 15-tums full-HD-skärm ger en bra bild för såväl film som spelande.

Kan du inte bestämma dig om du skall ha en kraftfull kontorsdator eller en bra speldator är det här en bra kompromiss. Den är mycket kraftfull för alla kontorsjobb och klarar även bild-, film- och ljudredigering samtidigt som spelprestandan är helt okej.

+

Processorn, lång garanti, priset

Ganska liten hårddisk

4. Apple MacBook Air 256GB Rymdgrå MRE92KS/A

Bästa bärbara datorn - Plats 4

För den som inte vill ha en Windows-baserad dator är Apple ett alternativ. Det här är ett gediget bygge av hög kvalitet.

Macbook Air är en smäcker dator med 13-tums skärm med en panel som ger bra färgåtergivning och bra bild, även om man ser på skärmen från sidan. 8 GB RAM-minne och en snabb SSD-disk på 256 GB ger en trevlig användarupplevelse.

Processorn är en Intel Core i5 av generation 8. Tyvärr är detta den enklaste processorn i generationen, vilket påverkar prestandan. För kontorsarbete och surfande fungerar den dock fint.

Datorn har två stycken USB 3 och även Thunderbolt-anslutning för t.ex. en stor extern skärm.

Om prestandan inte är det viktigaste och du vill ha en lätt och smidig dator kan det här vara något för dig.

+

Bra skärm, lyxig känsla

Låg prestanda, priset

star

På 2 listor

Elgiganten logo

14 990 :-

länk
NetOnNet logo

14 990 :-

länk
MediaMarkt logo

14 497 :-

länk
Inet logo

14 999 :-

länk
CDON logo

14 999 :-

länk
Webhallen logo

15 990 :-

länk
Dustin Home logo

17 490 :-

länk
Power logo

17 495 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa bärbara datorn

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Joakim Ewenson

Joakim

calendar

3 aug 2019

Datorer

Datorer

408

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Vilket som är det bästa valet av bärbar dator beror på vad du skall använda den till samt vilken budget du har. Hur mycket minne är nödvändigt? Skall datorn vara portabel på så sätt att den är lätt att ta med, eller skall den vara portabel med hög prestanda och därmed något tung? Det skiljer i prestanda mellan olika processorer, modeller och fabrikat. En mekanisk disk, HDD, är till exempel billigare än en SSD.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn

En dator som skall användas till mer än surf och enklare kontorsjobb tycker jag bör ha minst 6 GB RAM-minne, gärna 8. Mer minne underlättar jobb med video-, ljud- och bildbehandling. Hårddisken bör inte vara mindre än 256 GB då Windows och lite program snabbt fyller den. Datorerna i denna lista är noga utvalda med pris kontra prestanda och användningsområde i åtanke.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Dell XPS 15 i9 32GB 1TB

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Dell och deras XPS-serie av högpresterande bärbara datorer är tveklöst en av mina absoluta favoriter på PC-sidan.

I Dell XPS 15 har du inte bara hejdlöst mycket prestanda utan den är även förpackad i en snygg och bra design bortsett en punkt, den mycket udda placerade webbkameran som sitter under skärmen istället för ovanpå. Bortser man bara från den så är det här ett krutpaket som inte bara håller din produktiva sida vid liv utan som även tillåter en och annan spelsession vid sidan av det när du behöver en stunds lektid!

Trots en Intel i9-processor, hela 32 GB i arbetsminne och 1 TB lagringsutrymme i SSD-form håller du dig dessutom strax under 30 000 kr och i och med det, är förhållandet pris/prestanda faktiskt riktigt bra!

+

Mycket prestanda för pengarna

ComputerSalg logo

27 096 :-

länk
Proshop logo

27 490 :-

länk
Ginza logo

28 989 :-

länk
Dustin Home logo

30 499 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Apple MacBook Pro 15" Space Grey MR942KS/A

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Föredrar du likt mig Mac framför PC så är det här så bra det bara kan bli just nu. Senaste generationen MacBook Pro är även den ett riktigt prestandamonster och här är ett riktigt prima exemplar som levererar fullgod prestanda, en fantastisk skärm och det stabila macOS som låter din produktivitet vara på topp!

Just den här modellen är faktiskt vad jag själv köpte vid årsskiftet för att kunna bild- och videoredigera på resande fot och för att ersätta min gamla iMac!

Beroende på hur man ser det, är det till för- eller nackdel att datorn enbart har fyra Thunderbolt-kompatibla USB typ C-ingångar, men för egen del ser jag det endast som gott, som en bra framtidssäkring och livet med dongel som övergående.

+

Fantastiskt välbyggd maskin

Endast USB typ C-portar

star

På 2 listor

MediaMarkt logo

29 497 :-

länk
Proshop logo

32 642 :-

länk
Elgiganten logo

29 496 :-

länk

3. Microsoft Surface Book 2 15" i7 16GB 1TB SSD GTX 1060

Bästa bärbara datorn - Plats 3

Microsoft Surface Book är kanske den mest spännande produkten i den här listan! Möjligheten att koppla loss skärmen och använda den som platta är ganska unik och ger oanade möjligheter till att använda detta till mer än bara en bärbar dator.

Komplett med tangentbordsbasen erbjuder den dessutom riktigt bra prestanda och en batteritid som med rätt användning tar dig igenom världens längsta flygtur på en laddning! Prestandan räcker till för både produktivitet som spel och den högupplösta skärmens 3:2-format ger dig mer vertikalt utrymme än många andra på marknaden.

Det här är ett alternativ som lockar mig väldigt mycket och som definitivt finns med på listan över tänkbara kandidater om jag skulle överge min Mac!

+

Möjligheten att koppla loss skärmen

MediaMarkt logo

37 990 :-

länk
Power logo

37 490 :-

länk

4. Lenovo Thinkpad X1 Carbon Core I7 16gb 1049gb Ssd 14

Bästa bärbara datorn - Plats 4

Listans kanske mest tråkiga och nostalgiska design hittar vi här på Lenovo Thinkpad X1. Det här är en klassisk design på en bärbar dator och med ett tangentbord som i min mening slår allt annat på marknaden!

Lenovos Thinkpad-serie formligen skriker business, och är det en image som är viktig för dig, då kan du sluta leta här! Prestandan är i absolut toppklass och även här har du ett batteri som lätt tar dig igenom arbetsdagen utan att svettas. Den högupplösta skärmen gör livet med mycket skärmtid så mycket trevligare och känner du plötsligt för att peka dig fram i gränssnitten så går även det utmärkt.

Lenovo Thinkpad X1 är kanske inte testets snyggaste dator men det är laptop-världens motsvarighet till Schwarzenegger, tuff och uthållig!

+

Tangentbord i toppklass!

Proshop logo

32 367 :-

länk
ComputerSalg logo

33 274 :-

länk
Dustin Home logo

34 499 :-

länk

5. Msi GS75 Stealth 8SF i7 16GB 512GB SSD PCIe RTX 2070 (MAX-Q…

Bästa bärbara datorn - Plats 5

Sist ut på dagens lista hittar vi av en händelse även listans absolut största skärm i den 17,3" stora MSI GS75 Stealth. Inte nog med det, här har vi även listans kanske mest kraftfulla dator med senaste generationen Intel-processor, senaste generationen grafikkretsar från Nvidia och hela 144 Hz uppdateringsfrekvens på bildskärmen!

Det här är tveklöst mer en underhållningsmaskin än det är en dator för styrelserummet, men med MSI Stealth-seriens ganska nedtonade design så kan man ändå komma undan rätt bra med att använda den här även i mer seriösa sammanhang, förutsatt att man stänger av RGB-belysningen då.

MSI GS75 Stealth erbjuder dig hejdlöst bra prestanda i ett släpbart format, perfekt för dig som vill ta med dig speldatorn ut i världen.

+

Mängder av prestanda

Inet logo

24 990 :-

länk
CDON logo

24 990 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

När det kommer till att välja ut de bästa bärbara datorerna är det såväl ett rent nöje som riktigt besvärligt. Det finns ju knappt något tak för varken pris eller prestanda. Trots det så har jag försökt begränsa mig i möjligaste mån och inte välja onödigt mycket prestanda utan att det faktiskt ger något för pengarna.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn

Jag har i första hand försökt välja datorer som är presentabla i alla sammanhang och som passar lika bra på köksbordet hemma som på hotellrummets skrivbord, eller på kontoret och när du behöver hålla en viktig presentation för ledningsgruppen. Trots det så finns det en kaxig uppstickare i slutet av listan, för dig som gärna spelar en hel del med din bärbara dator.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter