search

1. Acer Swift 3 - i7 16GB 512GB MX250

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Sprillans ny dator med en av Intels senaste generation av processorer, i7-1065G7. Den är kraftfull samtidigt som energiförbrukningen minskats jämfört med tidigare generation.

16GB snabba minnen och en mycket snabb disk på 512GB gör den här datorn till en mycket trevlig dator att jobba med.

Grafikkortet är ett MX250 med 2GB eget minne. Det ger en okej prestanda för spel men inte för de krävande varianterna.

För kontorsbruk, surf, bild och filmredigering fungerar den här datorn mycket bra. Skärmen, som är en full-HD, ger fin bild och bra lyster. Stöd för snabb, trådlös uppkoppling, 2 USB-portar samt en HDMI-anslutning för större skärm eller till TV har Acer också monterat in i datorn. Batteriet klarar att driva datorn i upp till 12 timmar och vikten är bara 1,2 kg.

Sammantaget ger datorn mycket bra prestanda, lång batteritid och låg vikt för den som är i farten.

+

Prestandan, diskstorleken, drifttid

Priset

10 490 :-

länk

2. Asus G731GU-EV056T / 17.3" / FHD / 144hz / i7-9750H / 16GB …

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Här är en stor dator som lämpar sig perfekt för spel.

Det är ett stabilt bygge som har ett belyst tangentbord. Full HD-skärmen av IPS-typ på 17 tum ger en mycket bra bild och för spel den viktiga uppdateringshastigheten 144Hz. Intel Core i7 generation 9 säkerställer mycket hög prestanda. 16 GB RAM-minne lyfter prestandan ytterligare.

Med ett grafikkort från nVidia (GTX1660Ti med 6 GB eget minne) klarar datorn de flesta spel, även med höga inställningar. En snabb SSD på 512 GB säkerställer en kvick dator men också plats för många spel. Till det får du även en mekanisk disk på 1000 GB för lagring.

Alla nödvändiga anslutningar man förväntar sig av en ny dator finns - USB-C, USB 3 och HDMI.

Det här är en dator för den som vill ha en mycket kraftfull dator och som vill kunna spela spel på hög nivå.

+

Prestandan, skärmen, diskarna

Vikten

15 990 :-

länk

16 990 :-

länk

17 990 :-

länk

3. Lenovo Ideapad S530 - i7 16GB 256GB MX150

Här får du bra prestanda i en liten, bärbar dator, generellt mer prestanda än man behöver.

Intel Core i7 generation 8 är fortfarande en bra processor! Här får du också hela 16GB minne, och detta tillsammans gör denna lilla dator till ett prestandamonster. Disken är en mycket snabb SSD på 256 GB, vilket räcker för en hel del program. Windows startar snabbt, liksom alla program.

Grafikkortet är ett helt okej sådant med 2GB eget minne. Enklare spel fungerar alltså fint. Full HD-skärmen på 13 tum ger en mycket bra bild. Trots sin lilla storlek har denna dator tre stycken snabba USB 3-uttag.

Batteritiden räcker upp till 8 timmar. Är det slut kan det snabbladdas i 15 minuter så körs datorn i upp till 2 timmar igen.

Är du ute efter en dator som jobbar på riktigt bra och är dessutom smidig och lätt att ta med sig skall du titta närmare på denna dator som väger bara 1,3 kg!

+

Priset, vikten, prestandan

Något liten disk

8 990 :-

länk

8 990 :-

länk

4. Apple Macbook Pro 13" 256GB Touch Bar MUHP2KS/A Space Grey

Det här är en relativt ny dator från Apple i Pro-serien!

Den har en uppdaterad version av Intels processor i5-8250U och den heter 8257U. Prestandaskillnaden mellan dem är mycket liten. Det är dock ett lyft att Apple stoppat in en ny processor och inte kör med gammal skåpmat! 8GB minne och en mycket snabb disk på 256GB är ytterligare saker som gör prestandan bra.

Det som gör datorn dyr är bygget och den ultrasmala designen. Hög kvalitet på bygget är Apples signum och det kostar. Skärmen är mycket bra och ger en skarp bild med hög upplösning, högre än full-HD. Apple har dessutom lyckats få datorn att gå upp mot 10 timmar på batteridrift!

Anslutningar för extra skärmar och USB-anslutningar finns såklart på denna supertunna dator. Kontorsjobb, surf, enklare film- och ljudredigering är inga problem.

Är du i farten, vill ha bra batteridriftstid, helt okej prestanda och en dator som är nästan fjäderlätt är det här en trevlig sak.

+

Bygget, batteritiden, skärmen

Dyr om man ser till prestandan

16 989 :-

länk

17 890 :-

länk

18 989 :-

länk

19 293 :-

länk

18 400 :-

länk

20 025 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Lenovo ThinkPad P53, Core i9-9850H, 32GB RAM, 1TB SSD, 15,6"

Jag avslutar denna lista med en extremdator i stora mått!

Det här är den ultimata bärbara datorn för den som jobbar med CAD-program, i synnerhet samt bild-, film- och ljudredigering.

Lenovo har satt i Intels extrema processor i9-9850H, en av de mest kraftfulla processorer som finns idag. Dessutom får du 32GB snabba minnen och ett grafikkort som är optimalt för bl.a. VR (Virtual Reality). Tillsammans utgör dessa en extrem prestanda på toppnivå!

Windows ligger på en mycket snabb 128GB stor disk. För lagring sitter det en mycket snabb disk på 1000GB.

Datorn uppfyller även en hel del militära specifikationer för hållbarhet. Tangentbordet är spillsäkert och uppkopplingen sker med det extremt snabba trådlösa nätverkskortet.

Trots extremprestandan klarar batteriet att driva datorn i upp till 16 timmar. Den ultimata arbetsstationen i bärbart format och väger bara 2,2kg!

+

Extrem prestanda, batteritiden

Priset, inget för spelaren

44 990 :-

länk

Bästa bärbara datorn

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Joakim Ewenson

Joakim

calendar

11 dec 2019

Datorer

Datorer

599

Vilken som är den bästa bärbara datorn beror såklart på användningsområde och budget. Hur mycket minne är nödvändigt, t.ex.? Ska datorn vara portabel på så sätt att den är lätt att ta med, eller skall den vara portabel med hög prestanda och därmed något tung? Det skiljer i prestanda mellan olika processorer, modeller och fabrikat. En mekanisk disk, HDD, är till exempel billigare än en SSD.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn

En dator som ska användas till mer än surf tycker jag bör ha minst 6 GB RAM-minne, gärna 8. Mer minne underlättar jobb med video- och bildbehandling. Hårddisken bör inte vara mindre än 256 GB då några program snabbt fyller den.

Datorerna i denna lista är noga utvalda med pris kontra prestanda och användningsområde i åtanke. I huvudsak har jag valt att hålla mig till en lägre prisnivå, med ett undantag, då de bästa bärbara datorerna också tenderar att bli kraftfulla speldatorer. Är du intresserad av en sådan, se gärna min lista "Bästa bärbara gaming-datorn".

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Apple MacBook Pro 16" - i7 16GB 512GB Radeon Pro 5300M

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Föredrar du Mac framför PC? Då är nya MacBook Pro 16" ett absolut lysande bra val för dig!

Denna nya generation är utrustad med en marginellt större skärm, fortfarande högupplöst Retina-skärm, samt uppdaterad uppsättning hårdvara för att säkerställa att det finns gott om prestanda som räcker för flera år framöver.

Tack vare det stabila och energieffektiva macOS har du goda förutsättningar att kunna vara produktiv såväl hemma, som på kontoret och på resande fot, samtidigt som det nya tangentbordet verkar mycket lovande jämfört med vad som levererats de senaste åren!

Hade det inte varit för att jag redan sitter med en relativt ny MacBook Pro ur förra generationen, då hade det här varit ett givet köp för min del!

+

Fantastiskt kompetent paket

Endast USB-C-anslutningar

28 890 :-

länk

28 990 :-

länk

28 989 :-

länk

28 999 :-

länk

29 999 :-

länk

30 415 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dell XPS 15 9570 - Core i9 32 GB RAM 1 TB SSD

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Dell och deras XPS-serie av högpresterande bärbara datorer är tveklöst en av mina absoluta favoriter på PC-sidan.

I Dell XPS 15 har du inte bara hejdlöst mycket prestanda utan den är även förpackad i en snygg och bra design bortsett en punkt, den mycket udda placerade webbkameran som sitter under skärmen istället för ovanpå.

Bortser man bara från den så är det här ett krutpaket som inte bara håller din produktiva sida vid liv, utan som även tillåter en och annan spelsession vid sidan av det, när du behöver en stunds lektid!

Trots en Intel i9-processor, hela 32 GB i arbetsminne och 1 TB lagringsutrymme i SSD-form håller du dig dessutom strax under 30 000 kr och i och med det är förhållandet pris/prestanda faktiskt riktigt bra!

+

Mycket prestanda för pengarna

27 790 :-

länk

3. Microsoft Surface Book 2 15" i7 16GB 1TB SSD GTX 1060

Microsoft Surface Book är kanske den mest spännande produkten i den här listan! Möjligheten att koppla loss skärmen och använda den som platta är ganska unik och ger oanade möjligheter till att använda detta till mer än bara en bärbar dator.

Komplett med tangentbordsbasen erbjuder den dessutom riktigt bra prestanda och en batteritid som med rätt användning tar dig igenom världens längsta flygtur på en laddning! Prestandan räcker till för både produktivitet som spel och den högupplösta skärmens 3:2-format ger dig mer vertikalt utrymme än många andra på marknaden.

Det här är ett alternativ som lockar mig väldigt mycket och som definitivt finns med på listan över tänkbara kandidater om jag skulle överge min Mac!

+

Möjligheten att koppla loss skärmen

38 987 :-

Pris hämtat 28/1

länk

37 737 :-

länk

39 800 :-

länk

4. Lenovo Thinkpad X1 Carbon Core I7 16gb 1049gb Ssd 14

Listans kanske mest tråkiga och nostalgiska design hittar vi här på Lenovo Thinkpad X1. Det här är en klassisk design på en bärbar dator och med ett tangentbord som i min mening slår allt annat på marknaden.

Lenovos Thinkpad-serie formligen skriker business, och är det en image som är viktig för dig, då kan du sluta leta här! Prestandan är i absolut toppklass och även här har du ett batteri som lätt tar dig igenom arbetsdagen utan att svettas. Den högupplösta skärmen gör livet med mycket skärmtid så mycket trevligare och känner du plötsligt för att peka dig fram i gränssnitten så går även det utmärkt.

Lenovo Thinkpad X1 är kanske inte testets snyggaste dator men det är laptop-världens motsvarighet till Schwarzenegger, tuff och uthållig!

+

Tangentbord i toppklass!

5. Msi GS75 Stealth 8SF i7 16GB 512GB SSD PCIe RTX 2070 (MAX-Q…

Sist ut på dagens lista hittar vi av en händelse även listans absolut största skärm i den 17,3" stora MSI GS75 Stealth. Inte nog med det, här har vi även listans kanske mest kraftfulla dator med senaste generationen Intel-processor, senaste generationen grafikkretsar från Nvidia och hela 144 Hz uppdateringsfrekvens på bildskärmen!

Det här är tveklöst mer en underhållningsmaskin än det är en dator för styrelserummet, men med MSI Stealth-seriens ganska nedtonade design så kan man ändå komma undan rätt bra med att använda den här även i mer seriösa sammanhang, förutsatt att man stänger av RGB-belysningen då.

MSI GS75 Stealth erbjuder dig hejdlöst bra prestanda i ett släpbart format, perfekt för dig som vill ta med dig speldatorn ut i världen.

+

Mängder av prestanda

28 736 :-

länk

När det kommer till att välja ut de bästa bärbara datorerna är det såväl ett rent nöje som riktigt besvärligt. Det finns ju knappt något tak för varken pris eller prestanda. Trots det så har jag försökt begränsa mig i möjligaste mån och inte välja onödigt mycket prestanda utan att det faktiskt ger något för pengarna.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn

Jag har i första hand försökt välja datorer som är presentabla i alla sammanhang och som passar lika bra på köksbordet hemma som på hotellrummets skrivbord, eller på kontoret och när du behöver hålla en viktig presentation för ledningsgruppen. Trots det så finns det en kaxig uppstickare i slutet av listan, för dig som gärna spelar en hel del med din bärbara dator.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter