Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Apple Macbook Pro 13" 256GB Touch Bar MUHP2KS/A Space Grey

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Apple har kommit med en sprillans ny dator i Pro-serien!

Den har en uppdaterad version av Intels processor i5-8250U och den heter 8257U. Prestandaskillnaden mellan dem är mycket liten. Det är dock ett lyft att Apple stoppat in en ny processor och inte kör med gammal skåpmat! 8GB minne och en mycket snabb disk på 256GB är ytterligare saker som gör prestandan bra.

Det som gör datorn dyr är bygget och den ultrasmala designen. Hög kvalitet på bygget är Apples signum och det kostar. Skärmen är mycket bra och ger en skarp bild med hög upplösning, högre än full-HD. Apple har dessutom lyckats få datorn att gå upp mot 10 timmar på batteridrift!

Anslutningar för extra skärmar och USB-anslutningar finns såklart på denna supertunna dator. Kontorsjobb, surf, enklare film- och ljudredigering är inga problem.

Är du i farten, vill ha bra batteridriftstid, helt okej prestanda och en dator som är nästan fjäderlätt är det här en trevlig sak.

+

Bygget, batteritiden, skärmen

Dyr om man ser till prestandan

18 989 :-

länk

18 989 :-

länk

21 970 :-

länk

18 989 :-

länk

18 995 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Lenovo L340-17IRH Gaming, i7-9750H, 16 GB RAM, 256 GB SSD (…

Bästa bärbara datorn - Plats 2

En till nykomling och en dator med mycket hög prestanda!

Intels nyaste i7-9750H-processor är en riktig arbetshäst. Den har tillgång till 16GB minne och en mycket snabb disk på 256GB. Skärmen är hela 17" stor och av hög kvalitet, en IPS-version som är ett mycket bra val för spel och film. Självklart har den stöd för full-HD.

Det är en perfekt dator för kontorsjobb, surf och tunga program som film-, bild- och ljudredigering. 3D-rendering är också något den kan jobba med. Trots det kan datorn drivas på batteri upp till 9 timmar.

För den som tröttnar på att bara jobba och vill koppla av med lite spel är denna dator inte oäven! Med ett GTX1650 med 4GB eget minne klarar den många spel om inte inställningarna är på max. Prestandan i denna slår lätt Apple-datorerna i listan men gör avkall på byggkvalitén.

En prisvärd dator för dig som vill ha hög prestanda, bra batteritid och en stor skärm.

+

Prestandan, storleken, priset

Disken kunde varit större

11 790 :-

länk

3. Lenovo Yoga S730 (81J00016MX) - 13.3"

Intel Core i7 generation 8 är inte så dumma. De processorerna presterar mycket bra och ger en behaglig upplevelse. Denna smäckra dator är utrustad med just en sådan processor.

Processorn och RAM-minnet ser till att göra allt jobb på denna dator smidigt och snabbt. 8 GB minne räcker långt för kontorsbruk och vardagssurfande. Disken är en SSD på 256 GB, vilket räcker för en hel del program. SSD:n säkerställer dessutom en snabb start av både datorn och program. Full HD-skärmen på 13 tum ger en mycket bra bild.

Trots sin lilla storlek har denna dator tre stycken snabba USB 3-uttag och en Thunderbolt-anslutning för t.ex. en stor extern skärm. Batteritiden räcker upp till 12 timmar.

Är du ute efter en dator som jobbar på riktigt bra och är dessutom smidig och lätt att ta med sig skall du titta närmare på denna, Lenovo Yoga S730 väger nämligen bara 1,1 kg!

+

Processorn, vikten, RAM-minnet

Dyr, hårddisken kunde varit större

11 990 :-

länk

4. Asus G731GU-EV056T / 17.3" / FHD / 144hz / i7-9750H / 16GB …

Här är en stor dator som lämpar sig perfekt för spel.

Det är ett stabilt bygge som har ett belyst tangentbord. Full HD-skärmen av IPS-typ på 17 tum ger en mycket bra bild och för spel den viktiga uppdateringshastigheten 144Hz..

Intel Core i7 generation 9 säkerställer mycket hög prestanda. 16 GB RAM-minne lyfter prestandan ytterligare.

nVidia GTX1660Ti grafikkort med 6 GB eget minne klarar de flesta spel på höga inställningar. En snabb SSD på 512 GB säkerställer en kvick dator men också plats för många spel. Till det får du även en mekanisk disk på 1000GB för lagring.

Alla nödvändiga anslutningar man förväntar sig av en ny dator finns - USB-C, USB 3 och HDMI.

Det här är en dator för den som vill ha en mycket kraftfull dator och som vill kunna spela spel på hög nivå.

+

Prestandan, skärmen, diskarna

Vikten

16 990 :-

länk

16 990 :-

länk

16 990 :-

länk

5. Apple MacBook Pro 15" Touch Bar MV922KS/A Silver

Sist i denna lista hittar vi ännu en Appledator. Det är en sprillans ny modell och Apple har använt sig av den nyaste hårdvaran.

Processorn är den kraftfulla Intel i7-9750H och den har 16GB internminne. Tillsammans blir det här mycket hög prestanda. Lagringen utgörs av en mycket snabb disk på 256GB. Prestandan är god nog för bild, film och ljudredigering samt även 3D-skapande. Surfa och kontorsjobb är såklart en enkel uppgift för denna dator.

Spelaren kan glädjas åt ett hyfsat grafikkort, AMD Radeon Pro 555X med 4GB eget minne. Den klarar krävande spel om inställningarna är nära minimum.

Bygget är i vanlig ordning mycket bra och i Applekvalitet. Skärmen, en Retinamodell, ger en fin bild med hög upplösning. Bilder och film blir galanta att titta på.

En kraftfull dator med upp till 10 timmars drifttid och det till ett skyhögt pris. Men är du Appleälskare så...

+

Prestandan, kvalitén, skärmen

Priset, grafikkortet, liten disk

27 990 :-

länk

28 012 :-

länk

29 990 :-

länk

31 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa bärbara datorn

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Joakim Ewenson

Joakim

calendar

4 okt 2019

Datorer

Datorer

443

Vilken som är den bästa bärbara datorn beror såklart på användningsområde och budget. Hur mycket minne är nödvändigt, t.ex.? Ska datorn vara portabel på så sätt att den är lätt att ta med, eller skall den vara portabel med hög prestanda och därmed något tung? Det skiljer i prestanda mellan olika processorer, modeller och fabrikat. En mekanisk disk, HDD, är till exempel billigare än en SSD.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn

En dator som ska användas till mer än surf tycker jag bör ha minst 6 GB RAM-minne, gärna 8. Mer minne underlättar jobb med video- och bildbehandling. Hårddisken bör inte vara mindre än 256 GB då några program snabbt fyller den.

Datorerna i denna lista är noga utvalda med pris kontra prestanda och användningsområde i åtanke. Dessutom har jag valt att hålla mig till en lägre prisnivå då de bästa bärbara datorerna också tenderar att bli kraftfulla speldatorer. Är du intresserad av en sådan, se gärna min lista "Bästa bärbara gaming-datorn".

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Dell XPS 15 i9 32GB 1TB

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Dell och deras XPS-serie av högpresterande bärbara datorer är tveklöst en av mina absoluta favoriter på PC-sidan.

I Dell XPS 15 har du inte bara hejdlöst mycket prestanda utan den är även förpackad i en snygg och bra design bortsett en punkt, den mycket udda placerade webbkameran som sitter under skärmen istället för ovanpå. Bortser man bara från den så är det här ett krutpaket som inte bara håller din produktiva sida vid liv utan som även tillåter en och annan spelsession vid sidan av det när du behöver en stunds lektid!

Trots en Intel i9-processor, hela 32 GB i arbetsminne och 1 TB lagringsutrymme i SSD-form håller du dig dessutom strax under 30 000 kr och i och med det, är förhållandet pris/prestanda faktiskt riktigt bra!

+

Mycket prestanda för pengarna

27 490 :-

länk

30 499 :-

länk

2. Apple MacBook Pro 15" Space Grey MR942KS/A

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Föredrar du likt mig Mac framför PC så är det här så bra det bara kan bli just nu. Senaste generationen MacBook Pro är även den ett riktigt prestandamonster och här är ett riktigt prima exemplar som levererar fullgod prestanda, en fantastisk skärm och det stabila macOS som låter din produktivitet vara på topp!

Just den här modellen är faktiskt vad jag själv köpte vid årsskiftet för att kunna bild- och videoredigera på resande fot och för att ersätta min gamla iMac!

Beroende på hur man ser det, är det till för- eller nackdel att datorn enbart har fyra Thunderbolt-kompatibla USB typ C-ingångar, men för egen del ser jag det endast som gott, som en bra framtidssäkring och livet med dongel som övergående.

+

Fantastiskt välbyggd maskin

Endast USB typ C-portar

32 642 :-

länk

26 990 :-

länk

26 997 :-

länk

3. Microsoft Surface Book 2 15" i7 16GB 1TB SSD GTX 1060

Microsoft Surface Book är kanske den mest spännande produkten i den här listan! Möjligheten att koppla loss skärmen och använda den som platta är ganska unik och ger oanade möjligheter till att använda detta till mer än bara en bärbar dator.

Komplett med tangentbordsbasen erbjuder den dessutom riktigt bra prestanda och en batteritid som med rätt användning tar dig igenom världens längsta flygtur på en laddning! Prestandan räcker till för både produktivitet som spel och den högupplösta skärmens 3:2-format ger dig mer vertikalt utrymme än många andra på marknaden.

Det här är ett alternativ som lockar mig väldigt mycket och som definitivt finns med på listan över tänkbara kandidater om jag skulle överge min Mac!

+

Möjligheten att koppla loss skärmen

33 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

37 990 :-

länk

4. Lenovo Thinkpad X1 Carbon Core I7 16gb 1049gb Ssd 14

Listans kanske mest tråkiga och nostalgiska design hittar vi här på Lenovo Thinkpad X1. Det här är en klassisk design på en bärbar dator och med ett tangentbord som i min mening slår allt annat på marknaden!

Lenovos Thinkpad-serie formligen skriker business, och är det en image som är viktig för dig, då kan du sluta leta här! Prestandan är i absolut toppklass och även här har du ett batteri som lätt tar dig igenom arbetsdagen utan att svettas. Den högupplösta skärmen gör livet med mycket skärmtid så mycket trevligare och känner du plötsligt för att peka dig fram i gränssnitten så går även det utmärkt.

Lenovo Thinkpad X1 är kanske inte testets snyggaste dator men det är laptop-världens motsvarighet till Schwarzenegger, tuff och uthållig!

+

Tangentbord i toppklass!

32 367 :-

länk

39 088 :-

länk

5. Msi GS75 Stealth 8SF i7 16GB 512GB SSD PCIe RTX 2070 (MAX-Q…

Sist ut på dagens lista hittar vi av en händelse även listans absolut största skärm i den 17,3" stora MSI GS75 Stealth. Inte nog med det, här har vi även listans kanske mest kraftfulla dator med senaste generationen Intel-processor, senaste generationen grafikkretsar från Nvidia och hela 144 Hz uppdateringsfrekvens på bildskärmen!

Det här är tveklöst mer en underhållningsmaskin än det är en dator för styrelserummet, men med MSI Stealth-seriens ganska nedtonade design så kan man ändå komma undan rätt bra med att använda den här även i mer seriösa sammanhang, förutsatt att man stänger av RGB-belysningen då.

MSI GS75 Stealth erbjuder dig hejdlöst bra prestanda i ett släpbart format, perfekt för dig som vill ta med dig speldatorn ut i världen.

+

Mängder av prestanda

26 554 :-

länk

24 990 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

När det kommer till att välja ut de bästa bärbara datorerna är det såväl ett rent nöje som riktigt besvärligt. Det finns ju knappt något tak för varken pris eller prestanda. Trots det så har jag försökt begränsa mig i möjligaste mån och inte välja onödigt mycket prestanda utan att det faktiskt ger något för pengarna.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn

Jag har i första hand försökt välja datorer som är presentabla i alla sammanhang och som passar lika bra på köksbordet hemma som på hotellrummets skrivbord, eller på kontoret och när du behöver hålla en viktig presentation för ledningsgruppen. Trots det så finns det en kaxig uppstickare i slutet av listan, för dig som gärna spelar en hel del med din bärbara dator.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

Läs mer om oberoende experter