Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Asus ROG Strix Scar II GL704GV i7 16GB 512GB SSD + 1TB HDD …

Bästa bärbara datorn - Plats 1

För den spelsugne med hög budget är detta ett utmärkt val. Med en 17"-skärm av IPS-typ och en uppdateringsfrekvens på 144Hz vänder den sig till dig som har höga krav på prestandan.

Intels mycket kraftfulla processor (Core i7-8750H) gör att allt arbete flyter på som en dröm! Utrustad med nVidias grafikkort av senaste snitt, och 6 GB minne för de mest krävande spelen. 16 GB internminne höjer prestandan ytterligare! 512 GB ger gott om utrymme på en mycket snabb SSD-disk.

Du får ett snabbt trådlöst nätverkskort med dubbla inbyggda antenner som gör att du kan spela onlinespel utan att behöva vara trådbunden. Datorn är snygg med belyst tangentbord i olika färger. Trots prestandan är datorn tunn och har ett fläktsystem som håller datorn sval utan att väsnas.

Den kraftfulla processorn och grafikkortet tillsammans med den stora mängden internminne gör denna dator till ett monster. Den klarar i princip allt!

+

GPUn, nVidias senaste grafikkort

Disken kunde varit ännu större

CDON logo

22 990 :-

länk
Inet logo

22 990 :-

länk

2. Hp Notebook 17-ca0023no

Bästa bärbara datorn - Plats 2

För den som är ute efter en bärbar dator med en större skärm (17") är detta ett mycket bra val.

Den är utrustad med en av de nyaste processorerna från AMD (Ryzen 5-2500u), och ett integrerat grafikkort som presterar bra i förhållande till priset. 8 GB minne höjer prestandan ytterligare. SSD-disken på 256 GB gör datorn snabb men också okänslig för stötar då disken inte innehåller några mekaniska delar.

Skärmen är en IPS-panel med stöd för full-HD, vilket lämpar sig bra för bildbehandling och ger bra bild vid filmvisning. Spel i lägre upplösning är inga problem. En DVD-brännare ingår, vilket är ovanligt idag. Stabilt bygge och en mycket god känsla av kvalitet!

Jag har själv haft nöjet att jobba med den här datorn och kan försäkra att uppstarten är mycket snabb. Det tar ca 30 sek från att datorn startas tills att den är klar att användas. Den lämpar sig väl till kontorsarbete, bildbehandling, ljudbearbetning och filmtittande.

+

Prestandan i förhållande till pris

Inte mycket mer till priset

Liontech logo

7 499 :-

länk

3. Acer Aspire A515 i3 4GB 128GB SSD IPS (2019)

Bästa bärbara datorn - Plats 3

Denna enkla och prisvärda datorn från Acer erbjuder en bra processor från Intel, Core i3-8145u, vilket är den enklare serien och den näst senaste generationen. Datorn har 4 GB internminne som bas. Disken utgörs av en 128 GB stor SSD-disk som ger utrymme åt Windows och ett Office-program.

Datorn är perfekt att använda för sociala medier, kontorsjobb och att surfa med. Skärmen är på 15" men trots det väger datorn under 2 kg och är lätt att ta med sig. Enkelheten gör också att datorn får hela 7 timmars drifttid på en laddning. För den som önskar numeriskt tangentbord är det här rätt dator. Priset är lågt och tär inte på plånboken.

Skärmen stöder full-HD så filmtittande kan bli angenämt. Det stärks även av att skärmen är av IPS-typ, vilket ger en bättre bild. Här har vi en enkel surf- och kontorsdator för dig som inte vill lägga för mycket pengar på en dator.

+

Drifttiden på batteriet

Disken är bara på 128 GB

Inet logo

5 290 :-

länk
CDON logo

5 290 :-

länk

4. Lenovo Ideapad 330 15.6" (onyx svart)

Bästa bärbara datorn - Plats 4

En bärbar dator med bra prestanda, skärm som inte är större än 15" och gott om minne? Ja, då är det här ett utmärkt val!

Datorn är utrustad med Intels Core i5-8520u, en CPU-processor i mellanskiktet i näst senaste generationen, nummer 8. CPU:n levererar mycket bra prestanda till hyfsat pris. Internminnet är på hela 8 GB och hjälper till att ge fart.

SSD-disken är på 256 GB vilket räcker långt för många. I synnerhet om den kompletteras med en extern disk för sådant som inte behöver sparas på den interna disken. Det trådlösa nätverkskortet har stöd för WLAN-ac, vilket borgar för möjligheter till snabb trådlös uppkoppling. Batteridriftstiden är 5,5 timmar, vilket är bra för en dator med denna prestanda. Skärmen har stöd för full-HD och ger en bra bild.

Behändig dator med bra prestanda för kontorsjobb, enklare bildredigering, film, surfande och är lätt att ta med.

+

Levereras med 2 års garanti

Webhallen logo

6 990 :-

länk
Elgiganten logo

7 995 :-

länk

Bästa bärbara datorn

3 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Joakim Ewenson

Joakim

Andréas Göransson

Andréas

NY

3 april

Datorer

Datorer

160

Vilket som är det bästa valet av bärbar dator beror på vad den skall användas till samt vilken budget som finns. Det skiljer i prestanda mellan olika processorer, modeller och fabrikat. En mekanisk disk, HDD, är till exempel billigare än en SSD, en disk uppbyggd som ett USB-minne. Hur mycket minne är nödvändigt och vad är önskvärt? Skall den vara portabel på så sätt att den är lätt att ta med eller skall den vara portabel med hög prestanda och därmed något tung?

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn

En dator som skall användas till mer än surf och enklare kontorsjobb tycker jag bör ha minst 6 GB minne, gärna 8. För video, ljud- och bildbehandling gör mer minne jobbet lättare. En CPU i mellanklassen är så prisvärd idag att en enklare modell bara behöver väljas för enklare användningsområden. Disken bör inte vara mindre än 256 GB då Windows och lite program snabbt fyller den. Undantaget är om du bara är ute efter en enkel surfdator. Datorerna i denna lista är noga utvalda med pris kontra prestanda i åtanke.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

2019-04-03

Läs mer om oberoende experter

1. Dell XPS 15 i9 32GB 1TB

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Dell och deras XPS-serie av högpresterande bärbara datorer är tveklöst en av mina absoluta favoriter på PC-sidan.

I Dell XPS 15 har du inte bara hejdlöst mycket prestanda utan den är även förpackad i en snygg och bra design bortsett en punkt, den mycket udda placerade webbkameran som sitter under skärmen istället för ovanpå. Bortser man bara från den så är det här ett krutpaket som inte bara håller din produktiva sida vid liv utan som även tillåter en och annan spelsession vid sidan av det när du behöver en stunds lektid!

Trots en Intel i9-processor, hela 32 GB i arbetsminne och 1 TB lagringsutrymme i SSD-form håller du dig dessutom strax under 30 000 kr och i och med det, är förhållandet pris/prestanda faktiskt riktigt bra!

+

Mycket prestanda för pengarna

Dustin Home logo

27 490 :-

länk
ComputerSalg logo

28 313 :-

länk
Liontech logo

29 799 :-

länk
Ginza logo

32 329 :-

länk
Proshop logo

27 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Apple MacBook Pro 15" Space Grey MR942KS/A

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Föredrar du likt mig Mac framför PC så är det här så bra det bara kan bli just nu. Senaste generationen MacBook Pro är även den ett riktigt prestandamonster och här är ett riktigt prima exemplar som levererar fullgod prestanda, en fantastisk skärm och det stabila macOS som låter din produktivitet vara på topp!

Just den här modellen är faktiskt vad jag själv köpte vid årsskiftet för att kunna bild- och videoredigera på resande fot och för att ersätta min gamla iMac!

Beroende på hur man ser det, är det till för- eller nackdel att datorn enbart har fyra Thunderbolt-kompatibla USB typ C-ingångar, men för egen del ser jag det endast som gott, som en bra framtidssäkring och livet med dongel som övergående.

+

Fantastiskt välbyggd maskin

Endast USB typ C-portar

star

På 2 listor

Elgiganten logo

31 990 :-

länk
MediaMarkt logo

31 990 :-

länk
Dustin Home logo

31 999 :-

länk
CDON logo

29 899 :-

länk
NetOnNet logo

31 990 :-

länk
Proshop logo

32 642 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Microsoft Surface Book 2 15" i7 16GB 1TB SSD GTX 1060

Bästa bärbara datorn - Plats 3

Microsoft Surface Book är kanske den mest spännande produkten i den här listan! Möjligheten att koppla loss skärmen och använda den som platta är ganska unik och ger oanade möjligheter till att använda detta till mer än bara en bärbar dator.

Komplett med tangentbordsbasen erbjuder den dessutom riktigt bra prestanda och en batteritid som med rätt användning tar dig igenom världens längsta flygtur på en laddning! Prestandan räcker till för både produktivitet som spel och den högupplösta skärmens 3:2-format ger dig mer vertikalt utrymme än många andra på marknaden.

Det här är ett alternativ som lockar mig väldigt mycket och som definitivt finns med på listan över tänkbara kandidater om jag skulle överge min Mac!

+

Möjligheten att koppla loss skärmen

MediaMarkt logo

39 990 :-

länk
Komplett logo

37 490 :-

länk
Power logo

39 499 :-

länk

4. Lenovo Thinkpad X1 Carbon Core I7 16gb 1049gb Ssd 14

Bästa bärbara datorn - Plats 4

Listans kanske mest tråkiga och nostalgiska design hittar vi här på Lenovo Thinkpad X1. Det här är en klassisk design på en bärbar dator och med ett tangentbord som i min mening slår allt annat på marknaden!

Lenovos Thinkpad-serie formligen skriker business, och är det en image som är viktig för dig, då kan du sluta leta här! Prestandan är i absolut toppklass och även här har du ett batteri som lätt tar dig igenom arbetsdagen utan att svettas. Den högupplösta skärmen gör livet med mycket skärmtid så mycket trevligare och känner du plötsligt för att peka dig fram i gränssnitten så går även det utmärkt.

Lenovo Thinkpad X1 är kanske inte testets snyggaste dator men det är laptop-världens motsvarighet till Schwarzenegger, tuff och uthållig!

+

Tangentbord i toppklass!

Dustin Home logo

27 490 :-

länk
ComputerSalg logo

32 125 :-

länk
Proshop logo

32 367 :-

länk

5. Msi GS75 Stealth 8SF i7 16GB 512GB SSD PCIe RTX 2070 (MAX-Q…

Bästa bärbara datorn - Plats 5

Sist ut på dagens lista hittar vi av en händelse även listans absolut största skärm i den 17,3" stora MSI GS75 Stealth. Inte nog med det, här har vi även listans kanske mest kraftfulla dator med senaste generationen Intel-processor, senaste generationen grafikkretsar från Nvidia och hela 144 Hz uppdateringsfrekvens på bildskärmen!

Det här är tveklöst mer en underhållningsmaskin än det är en dator för styrelserummet, men med MSI Stealth-seriens ganska nedtonade design så kan man ändå komma undan rätt bra med att använda den här även i mer seriösa sammanhang, förutsatt att man stänger av RGB-belysningen då.

MSI GS75 Stealth erbjuder dig hejdlöst bra prestanda i ett släpbart format, perfekt för dig som vill ta med dig speldatorn ut i världen.

+

Mängder av prestanda

Inet logo

25 990 :-

länk
CDON logo

25 990 :-

länk
Webhallen logo

24 990 :-

länk
Liontech logo

29 499 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

När det kommer till att välja ut de bästa bärbara datorerna är det såväl ett rent nöje som riktigt besvärligt. Det finns ju knappt något tak för varken pris eller prestanda. Trots det så har jag försökt begränsa mig i möjligaste mån och inte välja onödigt mycket prestanda utan att det faktiskt ger något för pengarna.

Joakim Ewenson betygsätter bästa bärbara datorn

Jag har i första hand försökt välja datorer som är presentabla i alla sammanhang och som passar lika bra på köksbordet hemma som på hotellrummets skrivbord, eller på kontoret och när du behöver hålla en viktig presentation för ledningsgruppen. Trots det så finns det en kaxig uppstickare i slutet av listan, för dig som gärna spelar en hel del med din bärbara dator.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joakim Ewenson


Joakim Ewenson

2019-03-14

Läs mer om oberoende experter

1. Apple MacBook Pro with Touch Bar

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Apples Macbook Pro är långt ifrån den bästa bärbara datorn om vi ser till prestanda i form av tekniskt lullull. Faktum är att Apple inte uppdaterat sina proffsdatorer sedan våren 2017. Men däremot är Apple bäst i klassen när vi pratar upplevelse. Med en Mac får du en stabil och trygg dator som puttrar på, år efter år, utan att datorn blir seg och jobbig att arbeta med. Mac OS är även bra mycket snyggare än konkurrenten Windows och lättare att behärska. På detta levererar Apple ett ekosystem i världsklass och integrationen mellan Mac OS och det mobila operativsystemet IOS är oslagbart. Det spelar liksom ingen roll hur många gigabyte i ram konkurrenterna fläskar på med eller hur många gigahertz deras processorer har. När det kommer till ren och skär användarupplevelse spelar Mac och Mac OS i en helt annan liga.

2. Microsoft Surface Book 2

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Surface-serien är Microsofts svar på Apples Macbook – en premiumdator i ett snyggt skal för den som inte räds att tömma sparkontot. Vad som skiljer dem åt, och det är en rätt rejäl skillnad, är att Surface 2 är både en bärbar dator och en surfplatta i ett. När du vill få en desktopupplevelse fäller du upp skärmen och kör på som vanligt, och när du vill använda den som surfplatta kopplar du bara loss skärmen från tangentbordet. I Surface 2 finns även gott med prestanda för proffsen – du kan redigera riktigt högupplösta bilder, fräscha upp bilder om du är fotograf och göra drösvis med avancerade kodprojekt. Surface 2 måhända inte vara en speldator, men under huven finns ändå kraft nog att klara av de flesta moderna toppspelen. Jag rekommenderar Surface 2 till den som vill ha en snygg designdator men är mer bekväm med Windows än med Mac.

Proshop logo

37 669 :-

länk

3. Dell XPS 13 9370

Bästa bärbara datorn - Plats 3

XPS 13 är Dells flaggskeppslaptop och har prisats av recensenter under många år. 2018 års version är inget undantag, och förutom bra med prestanda så levereras datorn i ett tunnare chassi med 4k-skärm, samt i de nya färgerna Rose Gold och Alpine White. Vidare har nya XPS 13 åttonde generationens Intel-processorer, från i5 till i7, och en kantlös så kallad Infinity Edge-display som gör att datorjätten på allvar kan konkurrera med Apples prisade design. Skärmens kanter är så tunna att man lyckats pressa in hela 13 tum på en yta som vanligtvis rymmer 11 tum. Och där Apple valt att skala bort de flesta portarna till förmån för usb-c, väljer Dell att utrusta sin dator med både usb 3.0 och sd-kortport. Jag själv är lite av en Apple-fanboy, men skulle jag välja en Windows-dator och gå på själva designen så hade XPS 13 varit mitt förstahandsval.

Dustin Home logo

16 190 :-

länk
Proshop logo

16 152 :-

länk
CDON logo

17 990 :-

länk
Inet logo

17 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Asus ROG Zephyrus GM501GS i7 16GB 512GB SSD + 1TB HDD GTX 1070

Bästa bärbara datorn - Plats 4

För den som letar efter en riktigt vass och portabel speldator, samt har budgeten till den, så tycker jag att Asus ROG Zephyrus är det självklara valet. Datorn har inte bara absurt med prestanda – den är även liten och tunn och därför enkel att plocka med sig på Dreamhack. Storleksmässigt är den som en Macbook Pro eller en XPS 13, men under skalet finner vi bland annat en Core i7-processor och ett GTX 1080-grafikkort. Med dessa kan du enkelt spela de snyggaste spelen under ett par år framöver och de ser faktiskt riktigt bra ut på den inbyggda 1080p-skärmen. På minuskontot finns aningen dålig batteritid, vilket enligt mig är något man får uppoffra för denna superprestanda. Billig är den inte, men vill du ha det absolut bästa i en så liten formfaktor som möjligt så är det svårt att hitta en likvärdig, och billigare, konkurrent.

star

På 3 listor

Inet logo

24 990 :-

länk
CDON logo

24 990 :-

länk
Dustin Home logo

28 486 :-

länk

5. Apple MacBook

Bästa bärbara datorn - Plats 5

Alla är inte i behov av den kraft som finns i Macbook Pro. Många prioriterar trots allt portabilitet före prestanda och då kan Apples Macbook vara ett alternativ. Här snackar vi en dator som är så tunn och så liten att den hade kunnat få plats i ett kuvert. Apple skeppar datorn i flera färger – exempelvis Rose Gold och Guld, så har du en Iphone i någon av dessa färger är det enkelt att matcha dem. Prislappen för Macbook ligger farligt nära den för Macbook Pro och då får du en relativt klen processor som bara klarar det mest nödvändiga. Å andra sidan väger datorn mindre än ett mjölkpaket. Tangentbordet är en riktigt vattendelare där många avskyr det (tangenterna är lägre och mindre responsiva än tidigare) och andra älskar det - jag tillhör de sistnämnda. För mig som skriver mycket är Macbook därmed den ultimata skrivkompanjonen.

CDON logo

17 990 :-

länk
Proshop logo

20 189 :-

länk

6. Lenovo YOGA 920-13IKB

Bästa bärbara datorn - Plats 6

Precis som i fallet Surface 2, är Lenovo Yoga 920 en ”2-i-1”-enhet som kombinerar laptop och surfplatta. Lenovos dito är dock bra mycket billigare än Microsofts modell – vilket så klart speglas i kvalitetskänslan och prestandan som fått ta lite stryk. Men för gemene användare räcker Lenovo Yoga 920 fint. Prestandan är god och täcker de flestas behov, skärmen kan vridas 360 grader och blir därför riktigt flexibel. Hårdvaran är dessutom rysligt snygg. Ska jag hitta något jag inte gillar med datorn får det bli ljudnivån. Det slimmade chassit gör datorn ganska varm, vilket kan göra att den stundtals är störande högljudd. Men på det stora hela har Lenovo lyckats leverera en dator som både är slimmad och vacker att titta på. Det här är ett av de bästa köpen du kan göra i år – speciellt om du är i behov av en lätt laptop och en kompetent surfplatta.

Sommarsemestern är inte bara sol och bad – det är även ett perfekt tillfälle att börja skriva på den där boken du alltid drömt om, eller spela klart backloggen med spel du samlat på dig. Oavsett finns det datorer för alla smaker och tycken, där vissa stoltserar med grym prestanda och andra med en smidig och bärbar formfaktor.

Andréas Göransson betygsätter bästa bärbara datorn

Jag har därför satt ihop en lista med de bästa bärbara datorerna under 2018. Observera att jag själv använder Mac i min vardag varvid Mac OS är, enligt mig, ett mycket bättre operativsystem. Men det betyder så klart inte att Windows är dåligt! Därför blandade jag listan med tre Windows-datorer och två som kör Mac OS. Varsågod!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andréas Göransson


Andréas Göransson

2018-07-09

Läs mer om oberoende experter