Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Dji Ryze Tello

Bästa drönaren för nybörjare - Plats 1

Har du länge varit sugen på att testa drönarflygning eller är du på jakt efter en rolig present till den teknikintresserade? I så fall kan Tello verkligen vara något för dig!

Den här lilla manicken skryter varken med GPS, lång batteritid eller fantastisk bildkvalité. Däremot är den lättflugen och kostar bara en bråkdel av vad du får betala för de övriga drönarna på listan.

Tello levereras inte med någon egen handkontroll, utan du styr den enkelt med hjälp av din smartphone. Värt att nämna är att denna drönare lämpar sig bäst för inomhusflygning, men den kan även flygas utomhus om det är vindstilla. Skulle olyckan vara framme så är Tello också ganska stryktålig tack vare dess propellerskydd och inbyggda kamera.

För dig som är helt ny inom drönarflygning och bara vill testa på denna hobby så kan jag varmt rekommendera Tello!

+

Priset

Kamerakvalitén och batteritiden

star

På 5 listor

990 :-

länk

990 :-

länk

990 :-

länk

1 079 :-

länk

1 138 :-

länk

1 190 :-

länk

1 190 :-

länk

1 049 :-

länk

1 290 :-

länk

1 299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Spark Vit - Controller Edition

Bästa drönaren för nybörjare - Plats 2

DJI:s Spark må kanske inte vara gratis men däremot är den helt klart bland de billigaste drönarna som är kapabel att leverera riktigt fina filmer och foton.

Gimbalen (den mekaniska bildstabiliseringen) kanske inte är lika avancerad som på de dyrare drönarna och du får nöja dig med Full HD-film och 12 megapixel-foton. Men om du främst är ute efter att föreviga personliga minnen eller posta häftiga bilder och filmer på sociala medier så passar Spark perfekt för dig!

Självklart har drönaren ett Obstacle Avoidance-system, men det som gör den lite unik är dess potential att styras enbart via gester! En handkontroll är alltså inte nödvändig för att flyga Spark, men jag rekommenderar ändå att satsa på Controller Edition-paketet om du vill utvecklas ännu mer som drönaroperatör.

Vill du ha en liten drönare med en helt okej kamera till ett överkomligt pris, då är Spark nåt för dig!

+

Bra prestanda för pengarna

Batteritiden och räckvidden

star

På 5 listor

5 399 :-

Pris hämtat 7/11

länk

4 690 :-

länk

4 990 :-

länk

5 230 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dji Mavic Air - Arctic White

DJI:s Mavic Air har blivit lite som folkbilen inom drönarvärlden, tack vare dess många trevliga egenskaper till ett relativt överkomligt pris.

Några av mina favoritegenskaper hos Mavic Air är dess portabilitet, möjlighet att spela in i 4K UHD och dess många fotofunktioner. Självklart har den även ett Obstacle Avoidance-system som ska hindra dig från att backa in i närmsta träd.

Om man ska klaga på något så kunde batteritiden, räckvidden och videoöverföringskvalitén varit ännu bättre. Men på det stora hela är detta en drönare som kan det mesta och som passar både nybörjare och mer erfarna drönarentusiaster.

Om du räknar med att drönarflygning kommer bli din nästa favorithobby och är villig att göra en lite större investering så kommer Mavic Air inte att göra dig besviken!

+

Liten och fullpackad med funktioner

Priset

star

På 4 listor

7 999 :-

länk

8 290 :-

länk

8 676 :-

länk

7 990 :-

länk

8 279 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Dji Mavic 2 Pro

Trots den saftiga prislappen måste jag ändå ta med Mavic 2 Pro på topplistan eftersom den antagligen är bland de mest lättflugna drönarna som finns!

Här hittar vi sensorer åt alla riktningar (även på ovansidan), vilket gör dess Obstacle Avoidance-system till det kanske mest kompletta på marknaden just nu.

I den här prisklassen är självklart egenskaper såsom räckvidd, videoöverföringskvalité, batteritid och kamerakvalité riktigt bra. Mavic 2 Pro sticker dock ut lite extra tack vare dess 1-tums sensor på hela 20 megapixlar och justerbara bländare. Här finns alltså verkligen förutsättningarna för att skapa imponerande filmer och foton!

Om du har ett tidigare foto- eller filmintresse och vill ha en otroligt lättflugen drönare med en fantastisk kamera, välj Mavic 2 Pro!

+

Lättflugen, senaste tekniken

Priset

star

På 7 listor

14 589 :-

länk

14 590 :-

länk

15 290 :-

länk

15 608 :-

länk

15 999 :-

länk

14 890 :-

länk

15 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa drönaren för nybörjare

2 experter tipsar

Oscar Suneson

Oscar

Tomas Gustafsson

Tomas

calendar

23 okt 2019

Drönare

Drönare

301

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Jag förlorade nästan mitt intresse för drönare efter att ha valt ett inte allt för nybörjarvänligt hemmabygge som första drönare (som dessutom havererade under en pågående flygning). Så jag förstår verkligen vikten av att välja rätt första drönare. Nu avråder jag dock inte från att själv bygga sina drönare, men om man vill veta ifall drönarflygning kommer bli ens nya hobby så underlättar det helt klart om flygtiden är längre än felsökningstiden.

Oscar Suneson betygsätter bästa drönaren för nybörjare

Min tanke med denna topplista är att presentera ett gäng drönare som alla på sitt sätt kan anses vara nybörjarvänliga. Fäst därför inte allt för stor vikt på rangordningen i listan, utan fokusera hellre på de motiveringar jag ger. Tänk också på att de flesta drönare på denna lista är avsedda för att flyga utomhus, vilket ställer krav på att man känner till det gällande regelverket. Med det sagt hoppas jag nu kunna guida dig till din första drönare!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Oscar Suneson


Oscar Suneson

Läs mer om oberoende experter

1. Dji Mavic Air Fly More Combo

Bästa drönaren för nybörjare - Plats 1

Trots att detta är en relativt dyr drönare för någon som ska göra en investering i en helt ny produkttyp så förtar det inte faktumet att det nog är den bästa drönaren du kan köpa som nybörjare.

Dji Mavic Air kommer se till att du upprätthåller intresset för drönarflygning tack vare dess fina egenskaper. Denna drönarserie är lovordad av många och ligger precis i segmentet mellan dyrare leksaker och större drönare, men utan kompromisser.

Jag tycker att du bör lägga på några kronor och satsa på detta Fly More Combo-paket. Då får du lite mer godis i lådan, såsom extra batterier och propellrar. Den upphängda kameran kommer att leverera fantastiska och följsamma filmer i 4K-upplösning och stillbildskvalitén är bra.

Det här är en smidig maskin med bra prestanda både för flygning och dokumentation.

+

Bildkvalitén och funktionerna

Dyrast på listan

9 990 :-

länk

10 501 :-

länk

9 490 :-

länk

9 490 :-

länk

9 490 :-

länk

10 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Ryze Tello

Bästa drönaren för nybörjare - Plats 2

För omkring tusenlappen får du idag en maskin som denna, för ett par decennium sedan hade det knappt räckt till ett flygplan av balsaträ.

DJI Ryze Tello är ganska ny på marknaden men har tack vare sitt låga pris och rimliga prestanda tagits emot väl. Med det låga priset kommer förstås rationaliseringarna vilket gör att finesserna blir lite enklare: kameran har en begränsad form av stabilisering och lägre upplösning, både för film och foto, men duger gott för webbpublicering.

Vill du skapa avancerade flygrutter så är detta heller inte rätt drönare för dig, men du kommer ha glädje av maskinen ändå och inser kanske snart att du vill ta steget över till en större modell. Du flyger den direkt med din smartphone men jag skulle rekommendera att köpa till en fjärrkontroll för en ännu roligare upplevelse.

Med den här maskinen lär du dig grunderna i drönarflygning och drönarfoto.

+

Prisvärd

Begränsade tekniska funktioner

star

På 5 listor

990 :-

länk

990 :-

länk

990 :-

länk

1 079 :-

länk

1 138 :-

länk

1 190 :-

länk

1 190 :-

länk

1 049 :-

länk

1 290 :-

länk

1 299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dji Spark Alpine White

DJI har ett brett produktutbud och "Sparken" kan både bli din första drönare och din bästa resekompis. Med det medföljande, mycket simpla, fodralet kan du få ner Sparken i nästan vilken jackficka som helst.

Den är rolig och lätt att flyga och du behöver inte ens någon handkontroll eftersom telefonen kan användas för att styra maskinen. Jag rekommenderar dig att köpa Fly More Combo-paketet, som ger dig bland annat just handkontrollen, vilket gör det enklare att styra drönaren. Fly More-paketet inkluderar även extra batterier.

Både GPS och sensorer för att undvika hinder ingår i det lilla skalet. Tack vare sensorerna kan du också styra drönaren med hjälp av handgester! Även om HD-kameran ger dig fina filmer och rimlig kvalité på stillbilderna så kan den förstås inte mäta sig med sina dyrare storasyskon.

Du kommer alltid att vara redo med den här lilla och lättflugna drönaren, både inom- och utomhus.

+

"Riktig" drönare

Högre pris

star

På 2 listor

5 163 :-

länk

4. Hubsan X4 Plus H107P

Jag är svag för Hubsans drönare och de finns med på flera ställen i mina listor. Anledningen är att det är en utmärkt drönare för nybörjare som vill lära sig handgreppen utan att det kostar en förmögenhet. Dessutom var Hubsan en av mina allra första drönare.

Det är en förhållandevis tålig maskin som klarar mindre krascher och fly-aways i vinden utomhus (om du nu vågar dig på det). Det som brukar gå sönder är propellrarna och ibland armarna. Det sista gör den obrukbar men ta det lugnt och öva i ett stort rum innan så går det bra.

Den här maskinen har ingen kamera, vilket håller priset och komplexiteten nere.

När tekniken och färdigheterna sitter så är du redo att uppgradera till någon av de större och dyrare maskinerna men du kan alltid vara säker på att du då och då vill tillbaka för att flyga din gamla Hubsan.

+

Priset, riktig flygkänsla

Ingen kamera

star

På 2 listor

482 :-

länk

491 :-

länk

5. Hubsan X4 Cam Plus

Jag är som sagt svag för Hubsans modeller så här kommer ytterligare en farkost från denna tillverkare.

Liksom tidigare så har jag lovordat kombinationen lågt pris och mycket skoj. Du kan inte förvänta dig underverk med en sådan här enkel leksak, men som nybörjare så har du ändå möjligheten att få ett smakprov på vad de dyrare maskinerna kan.

Här finns en liten och enkel kamera som spelar in till ett minneskort. Flygtiden är starkt begränsad men du hinner ändå med flera minuters övning.

Vill du flyga i mörker så finns lysdioder monterade på armarna. Ta det försiktigt utomhus bara, sådana här maskiner klarar inte vindar särskilt bra men en lugn dag kan du våga dig på ett lyft och ta en bild över ditt hus.

+

Billig, enkel och tålig

Begränsad flygtid

742 :-

länk

899 :-

Pris hämtat 25/10

länk

895 :-

länk

6. Parrot Mambo Mission - Minidrone

I kategorin "mindre och billigare drönare" kan det vara svårt att hitta något annat än plastigt skräp, men Parrot Mambo tillhör en av tillverkarna som borgar för någon slags kvalité.

Något som är lite intressant med denna produkt är att det finns tillbehör i form av en gripklo som kan plocka upp saker, och en liten kanon som kan skjuta ut små kulor. Det kan tyckas vara plojgrejer, och inte heller kan du förvänta dig att lyfta några större vikter eller skjuta några tyngre projektiler, men funktionerna ger dig roliga möjligheter att öva lite extra på att flyga.

Drönaren styrs med din telefon som blir en virtuell handkontroll. Ofta är det lite mer komplicerat att styra och flyga maskinen på detta vis men genom att köpa till Parrots flypad så kan du få en traditionell handkontroll, vilket kan vara bra för att öva upp färdigheterna.

+

Kul funktioner

Flypad ingår ej

843 :-

länk

928 :-

länk

Är du nybörjare och har aldrig använt dig av en drönare? Det är aldrig för sent att lära sig! I denna lista får du tips på några säkra kort att börja med för att träna upp dina färdigheter och väcka ditt intresse för flygningen. Prisspannet i listan är ganska brett och du kommer få mer av allt ju mer du betalar.

Tomas Gustafsson betygsätter bästa drönaren för nybörjare

Som nybörjare ska du heller inte glömma bort att läsa på om de viktigaste reglerna för hur du använder och handhar din drönare. Det är viktigt för säkerheten och för andra människor och deras egendom. Är du osäker i ditt förstagångsval så satsar du på en riktigt billig drönare som lär dig flyga och använda kontrollen innan du ger dig på en dyrare maskin. Gemensamt för samtliga föreslagna maskiner är ändå att du snabbt kommer att lära dig mycket nytt och dessutom ha ganska kul!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Tomas Gustafsson


Tomas Gustafsson

Läs mer om oberoende experter