search

1. Winora Radius Tour 2019 (Elcykel)

Bästa elcykeln för stadsmiljö - Plats 1
Stämpel

+

Smidig, snabb och rolig

Små hjul

star

På 2 listor

Med små 20"-hjul är det här en kompakt cykel som tar lite plats och lätt går in i en hiss eller genom svängdörrar.

Vägegenskaperna är suveräna och jag fick lust att stoppsladda med den. De breda däcken gör att den går som på räls över spåriga och dåliga cykelvägar. Med en råstark motor av hög kvalitet och inbyggda växlar är detta en cykel som kommer hålla länge med minimalt underhåll.

Åtta växlar gör att du har en utväxling som stämmer i olika hastigheter, och det är inga problem att balansera den i krypfart bland gående eller full fart upp och ned för de brantaste backarna. Stabiliteten och hydrauliska skivbromsar gör att man känner sig trygg i alla hastigheter.

Detta är en smidig elcykel av mycket hög kvalitet som är en riktig vinnare i staden.

2. Bergamont E-Cargoville Bakery 2020 (Elcykel)NY

Bästa elcykeln för stadsmiljö - Plats 2
Stämpel

+

Stabil laståsna som ger habegär!

Priset

star

På 3 listor

Många kan ersätta bilen och bussen i stan med en elcykel, men då ska klara mycket last. Den här är robust i minsta detalj och klarar galant 160 kg!

Med mycket rödljus och stopp så är det perfekt att slippa växla och i stället kunna lägga all koncentration på trafiken - det fixar automatväxeln från Enviolo.

Med tung last och ett barn på pakethållaren så vill du gärna kunna få stopp i alla lägen, något de kraftfulla hydrauliska skivbromsarna från Magura med 4 kolvar på bromsoket fixar enkelt. Även bromsskivan fram är väl tilltagen med en diameter på på hela 203 mm. När du väl har stannat så har den ett stabilt centralstöd.

En stark motor från Bosch säkerställer att du kommer upp för de brantaste backarna och batteriet på 500 Wh ger dig bra räckvidd.

Passar den som vill ha en stabil och bekväm laståsna.

3. Husqvarna Bicycles EC5 Di2 2020 (Elcykel)NY

Stämpel

+

Automatiska växlar, prisvärd

När du stannar vid rödljuset så växlar denna cykel automatiskt ner till ettan, vilket är väldigt praktiskt. Det är 8 inbyggda växlar från Shimano och en lätt, tyst och effektiv motor (Shimano Steps E6110) som du kan njuta av vid cykling i alla typer av väder.

Batteriet på 504 Wh innebär att du kan cykla riktigt långa körsträckor innan det är dags att ladda. Hydrauliska skivbromsar säkerställer att du får stopp vid trafikljusen.

Ska du ha bra väghållning och minimalt med vibrationer så behöver du en fjädrad framgaffel och breda däck. Det har den här cykeln! Däcken CONTINENTAL Ride City är 47 mm breda och har extra punkteringsskydd. Du får dessutom 50 mm fjädring på framgaffeln.

Detta är en prisvärd, komplett cykel som fungerar ypperligt i stan oavsett väder.

4. Victoria Bicycles Eurban 11.8 (Elcykel) 27.5" Dam 2019NY

Stämpel

+

Remdrift, bra lastförmåga

Ser klumpig ut men det är den inte!

Fjädrad framgaffel behövs inte när du har 70 mm breda 27,5" cykeldäck som är förvånansvärt lättrullade. Det ger även en fantastisk stabilitet på spåriga isgator om du förser den med dubbdäck.

Motorn är Bosch Performance som passar perfekt med den speciellt framtagna inbyggda bakre växeln från Shimano som har fem växlar. Växeln är hållbar, tål högre moment och du behöver aldrig smörja kedjan då den istället har en GATES-rem som i stort sett är underhållsfri.

Batteriet är bra placerat och på 500 Wh vilket bör ge dig en räckvidd på minst ca 8 mil. Bromsarna är hydrauliska och från Shimanos enklare serie men ändå fullt tillräckliga. Behöver du veckohandla så klarar cykeln det utmärkt med sin maxlast på 170 kg.

En nästan underhållsfri laståsna kan inte vara fel att ha i stan.

5. Merida eSpresso City 200 EQ 2020 (Elcykel)NY

Stämpel

+

Prisvärd, mittmotor

Något "enklare" komponentval

Merida gör bra cyklar inom de flesta kategorier och det här är en av deras "enklare" varianter.

Den kommer med en mittmotor från Shimano, Steps E5000, som är anpassad för stadskörning. Mjukvaran har uppdaterats i slutet av 2020 för att ge mer kraft vid start.

Utrustningen är komplett med fjädrad framgaffel och sadelstolpe så du får en bekväm tur. Sittställningen är upprätt vilket ger god överblick över trafiken.

Batterikapaciteten är på 418 Wh vilket räcker för det mesta, speciellt då motorn är energisnål. Med utanpåliggande växlar och ett mindre batteri hålls vikten nere - cykeln väger ca 23 kg.

Jag har valt den här cykeln för att den har ett relativt lågt pris men ändå är utrustad med kvalitetskomponenter och kommer ge dig många sköna turer i stan.

Bästa elcykeln för stadsmiljö

calendar

19 jan 2021

Elcyklar

Elcyklar

355

Ett av de snabbaste fordonen du kan använda i stan är elcykeln. Är det mycket stopp och du har ett paket eller en barnsadel på pakethållaren kommer du snabbt på och av om du har en cykel med lågt insteg. Bilden visar min cykel som jag tycker är suverän i stadsmiljö.

Per Wickman betygsätter bästa elcykeln för stadsmiljö

Vid långsam cykling bland fotgängare är en cykel med motor i mitten, momentstyrning och centralt batteri lättare att balansera. På vintern så saltas och sandas det mycket på gatorna vilket sliter på utanpåliggande växlar, inbyggda växlar är däremot inte lika känsliga - därför har jag lagt fokus på det i min lista. En lätt och smidig cykel är en fördel i stan, och därför kan en hopfällbar cykel eller en med mindre hjul vara ett utmärkt val. Jag har valt att lista lite olika typer av cyklar i olika prisklasser som alla passar utmärkt i staden.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

Läs mer om oberoende experter